În imagini aveţi turnul Chindiei, cetatea de scaun a voievozilor ce au domnit având ca şi capitală oraşul Târgovişte, parcul cel mare. Ocazional apare şi mitropolia (biserica cu acoperişul verde din zona centrală a municipiului).
    Ţin să precizez că oraşul este mai curat şi zona centrală, centrul vechi precum şi cele două parcuri arată precum unele dintr-un oraş european. Bineînţeles că sunt şi puncte negative prin cartierele de la margine (micro 11 şi 12) dar acolo ţine şi de educaţia locatarilor.
    Cetatea Târgoviştei este într-un program de renovare. Schimbările sunt pozitive. Acum vreo doi ani îţi era frică să intri în cetatea propriu-zisă (ruinele respective) deoarece putea să îţi pice vreo cărămidă în cap. Acum poţi păsi fără probleme. Au închis o mică parte spre a deveni, probabil, muzeu.
    Turnul Chindiei este, deocamdată, neschimbat. Vor şterge şi sutele de nume scrise pe interior (lipsă de discernământ a “turiştilor”). Videoclipurile ce le voi uploada în curând – dacă mă lasă Chrome ce are câte o eroare – vor definitiva acest tablou al unui important aşezământ istoric din Târgovişte şi de ce nu din România (33 de voievozi au fost în acest TârgotLovişte – târgul din pădure cum ar suna o traducere la repezeală).
    Vă recomand să vizitaţi turnul Chindiei şi ce este prin jurul său – biserica veche este în restaurare.
    Bineînţeles că m-am folosit de Galaxy S-ul din dotare spre a filma şi fotografia.
    Pozele sunt fără vreun retuş dacă vă vine în minte acest aspect. Dacă ar fi să analizez camera de 5 Megapixeli ce filmează HD la 720p a Galaxy S aş spune că se descurcă la un nivel bun. Senzorul prinde bine şi în mâinile unui fotograf cu ceva veleităţi (nu ale mele) poate capta poze reuşite. La interior sunt unele carenţe dar sunt inevitabile. Vrei poze superok trebuie să te orientezi spre o cameră foto dedicată.
    Puţin mai încolo vin şi scurtele filmări la 720p. :)
Click pe imagini pentru a le vedea la dimensiunea originală.

    Update: Un mic istoric privind turnul Chindiei (am furat informaţiile direct dintr-o imagine de mai sus):
    Turnul Chindiei a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea , probabil de domnitorul Vlad Ţepes (1448 – patru săptămâni, 1456 – 1462 şi 1476 – trei luni). Forma terenului a impus construirea lui peste o parte a pronaosului primei biserici a Curţii Domneşti. 
    De pe platforma cea mai de sus gărzile supravegheau împrejurimile spre a surpinde o eventuală apropiere a duşmanului. Crenelurile din zidurile platformei de jos erau folosite pentru apărarea incintei Curţii Domneşti. În încăperea de jos se afla închisoarea curţii. 
    Înalt de aproape 27 metri el este alcătuit dintr-o bază în forma unui trunchi de piramidă din care se dezvoltă în sus un corp cilindric lucrat din cărămidă, al cărui diametru măsoară 9 metri. 
    Din acest turn se anunţa pe la chindii închiderea porţilor cetăţii, interzicerea circulaţiei şi stingerea focurilor pe timpul nopţii

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.