Foxconn și alianța Fiat Chrysler semnează un acord de colaborare în ce privește dezvoltarea de automobile electrice

18/01/2020

Foxconn este o companie taiwaneză cunoscută la nivel global pentru colaborarea cu Apple și producția iPhone-urilor în fabricile sale.

Foxcon este implicat prin FIH și în HMD Global aka smartphone-urile Nokia cu Android lansate în ultimii ani (ei fac partea de R&D și producția smartphone-urilor în sine, HMD Global se ocupă de design, canalele de vânzări și promovare).

Foxconn a încheiat un joint venture cu Fiat Chrysler în ce privește dezvoltarea de automobile electrice + IOV (internet of vehicles). Fiecare companie deține 50% din acțiuni, iar în etapa inițială se vor concentra în dezvoltarea de automobile electrice pentru piața chineză (bineînțeles, este luat în calcul și un export spre alte piețe în funcție de cum parteneriatul evoluează, mai degrabă în funcție de un eventual succes comercial).

Este interesant un astfel de parteneriat între Fiat Chrysler (Italia + SUA) și Foxconn – companie din Taiwan, dar cele mai importante fabrici sunt în China. De cele mai multe ori, Foxconn este asociat cu China și nu neapărat cu Taiwan.

De ce spun că este interesant?

  1. Fiat Chrysler este unul dintre conglomeratele producătoare de automobile cu cel mai puțin know-how pe partea de automobile electrice. Ei au preferat o abordare mai tradiționalistă și nu au riscat în a veni cu un automobil full electric pe care să-l propună comercial, nici măcar un hibrid mai serios nu au în oferta curentă;
  2. Fiat Chrysler a intrat într-un proces de fuziune cu PSA pe sfârșit de 2019, după ce înțelegerea cu Renault a picat pe motiv de nemulțumire a Nissan (mă rog, este o combinație de interese economie și geopolitică).

Este clar că pe viitor vom avea 4 – 5 companii uriașe în piața de automobile, de aici și mișcările cu fuziune, achiziție etc (PSA a cumpărat Opel în urmă cu ceva timp etc).

Rămâne de văzut dacă noul joint venture își va atinge ținta. Piața chineză de automobile electrice este luată cu asalt de companii cu renume, dar și de producători locali.

Sursa: TechCrunch.com
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.