În decembrie 2021, Institutul de Fizică a Plasmei al Academiei Chineze de Științe anunța că, în cadrul experimentului “Soarele artificial”, au atins o temperatură a plasmei de 70 milioane grade Celsius (de 5 ori mai fierbinte decât temperatura soarelui), plasma fiind susținută în stare de echilibru timp de 1056 secunde.
Același institut reușise în prima jumătate a anului trecut performanța de 120 milioane grade Celsius pentru 101 secunde. Precizăm că investiția chinezilor în această tehnologie se va ridica la un trilion de dolari.
Un an mai târziu, adică zilele acestea, Lawrence Livermore National Laboratory din SUA anunță că au reușit să atingă temperatura de 100 milioane grade Celsius tot prin procedeul fuziunii. Cercetările i-au costat pe americani 3,5 miliarde de dolari. Totuși, deși în ambele cazuri vorbim de fuziune nucleară, căile pe care le-au abordat laboratoarele sunt diferite.
În cazul chinezilor plasma obținută a fost susținută cu ajutorul unor câmpuri magnetice foarte puternice iar în cazul americanilor fuziunea a fost obținută cu ajutorul a 192 raze laser.
Spre deosebire de fisiunea nucleară, cea folosită în prezent în centralele nucleare și care generează deșeuri active nuclear pentru mult timp, fuziunea nucleară (practic opusul fisiunii) deșeurile sunt în cantități foarte mici și radioactive pentru o scurtă perioadă de timp.