„ Daily driver ” este un termen folosit pe site-urile de tehnologie din afară și descrie produsul pe care un editor / vlogger etc îl utilizează zi de zi. În descrierea mea de pe Gadget.ro ce însoțește fiecare articol, dar și a colegilor, găsiți o listă de produse ce ne ajută în realizarea sarcinilor de peste zi (telefon mobil, laptop, cameră foto etc). 

Primul laptop cu placă grafică NVIDIA l-am cumpărat în urmă cu peste 12 – 13 ani. Era vorba despre un notebook cu display de 13.3 inci, placă grafică NVIDIA GeForce 610M cu 1 GB memorie alocată, procesor Intel Core i5-2450M, 4 GB RAM și HDD de 500 GB.

 Am dublat RAM-ul, am schimbat HDD-ul cu un SSD și pot spune că și-a făcut treaba și după 3 ani am făcut pasul spre primul meu laptop de gaming. L-am folosit 5 ani, zi de zi și pot spune că a fost una dintre cele mai bune investiții făcute. Și acum este în familie. La nivel de placă grafică ieșea în față cu NVIDIA GeForce GTX860M cu 4 GB memorie alocată, procesor Intel Core i704710HQ de tip quad-core dezvoltat pe 22nm, 16 GB RAM, SSD de 256 GB, Mini DisplayPort și HDMI, boxe cu sunet tunat de către Bang & Olufsen. 

Dacă ar fi un lucru de care pot spune că îmi lipsește de la acest laptop m-aș referi la…, silențiozitatea sa. Au urmat alte două laptopuri de gaming, ambele sunt mai subțiri, mai ușoare, cu mai multă tehnologie la interior, iar singurul reproș pe care l-aș putea face ar fi zgomotul. Aproape că zici că își vor lua zborul de pe birou la editare video sau în unele jocuri. 

GIGABYTE și NVIDIA s-au gândit că ar fi cazul să fac pasul spre un laptop cu tehnologie de ultimă generație. Mi-a sosit GIGABYTE AORUS 16X cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8 GB GDDR6 alocat și procesor Intel Core i7-13650HX cu 14 nuclee. 

Ultimele mele 2 laptopuri au avut plăci grafice NVIDIA din serie echivalentă: NVIDIA GeForce RTX 2070 și NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti. Mă gândesc să fac câteva teste ca să vedem care sunt diferențele de la o generație la alta (teste de benchmark, teste de editare video și câteva jocuri emblematice). 

5 puncte PRO pentru GIGABYTE AORUS 16X 9S6  în configurația sosită: 

1. Placa grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8192 MB GDDR6 alocați aduce un plus de performanță față de generație anterioară. Am văzut că se vorbește de 10 – 15 – 20 – 25% spor de performanță în diferite aplicații etc + Procesorul  Intel Core i7-13650HX cu 14 nuclee și frecvență nominală de 2.6 GHz, iar cu Turbo Boost urcă la 4.9 GHz. Face parte din seria Raptor Lake. 

2. DLSS 3, AI gaming laptop, răcirea Gigabyte, suport pentru memorie DDR5 etc. Sunt mai multe elemente pe care urmează să le văd la lucru și să-mi dau cu părerea și bineînțeles să fac o comparație cu daily driver-ul meu de până acum. Am citit multe lucruri pozitive despre DLSS 3 pe seria NVIDIA RTX 40. Se vorbește nu doar despre o îmbunătățire vizuală a jocurilor, dar și performanțe crescute în gaming. Pur și simplu, ai parte de un plus major pe partea de fps și rezoluție. Se vorbește de un spor de performanță în randare nativă de până la 300% și asta fără a reduce calitatea imaginilor. DLSS 3 sosește exclusiv pe plăcile grafice din seria RTX 40.  

🔺AORUS 16X imprimă ideea de soliditate și rezistență la utilizare îndelungată

 

3. Display-ul IPS de 16 inci cu panel IPS mat. Abia aștept să-l văd la lucru, primul meu laptop de gaming avea un panel similar dacă îmi amintesc corect. Aș putea spune că 16 inci este noul 15.6 inci. Tehnologia a evoluat și în corpul unui notebook de 15.6 inci primești unul ceva mai mare, margini înguste ale ecranului. Afișează 2560 x 1600 pixeli și rata de refresh urcă la 165Hz. 

4. Conectivitate. Este foarte importantă pentru mine, laptopurile mele sunt stații PC ad-hoc fiind conectate la două monitoare, unul de 27 inci în mod portrait și altul de 38 inci de la BenQ în mod landscape. AORUS 16X are 1 x USB Type-C 4 cu specificații Thunderbolt 4, 1 x USB 3.2 Type-C Gen2 cu funcție DisplayPort, 2 x USB 3.2 Type-A Gen2, Wi-Fi 7 + bluetooth 5.4, cititor pentru cardurile microSD. 

5. Baterie de 99Wh cu încărcare pe fir la 240W. Aici chiar sunt curios să văd cum a evoluat situația. La primul laptop de gaming eram mulțumit și cu 1.5 – 2 ore de autonomie în condiții intensive de utilizare. Între timp, încetul cu încetul, tehnologia a evoluat, iar autonomia este ceva mai răsărită. 

La ce folosesc laptopul?

🔺NVIDIA Studio facilitează munca editorilor foto, video și nu numai, transformă un laptop de gaming în unul pentru creatorii de conținut

Am explicat mai sus. Pur și simplu, aici redactez articole, editez fotografii și materiale video, dar și mă joc. Folosesc driver-ul plăcii grafice pentru NVIDIA Studio, asta și pentru că are optimizare cu DaVinci + o sumedenie de alte programe. Îmi amintesc înainte de a face trecerea pe NVIDIA Studio că era aproape imposibil să editez un clip, era o întârziere în DaVinci după fiecare cut, când aplicam play pentru restul materialului și durata de randare părea fără sfârșit. Toate aceste aspecte au fost îmbunătățite de când cu NVIDIA Studio, iar seria RTX 40 ar trebui să livreze mai bine. 

NVIDIA Studio a fost lansat în 2019 la Computex, iar de atunci a devenit un tool folosit de către profesioniști din diverse domenii, de la un editor foto și video și până la un arhitect, inginer etc. 

AI-ul ajunge și pe notebook-uri, iar GIGABYTE AORUS 16X punctează și aici. Urmează să descopăr mai bine despre ce este vorba, iar dacă face o diferență sau nu voi reveni pe subiect în articolul următor. 

🔺NVIDIA este un pionier în industria AI

Da. Îmi fac timp să și joc pe laptop, iar aici este clar că seria RTX 40 de la NVIDIA ce folosește arhitectură Ada Lovelace și nuclee specializate AI Tensor Cores ar trebui să livreze un spor de performanță sesizabil față de generațiile anterioare.

🔺Sporul de performanță este mare, iar DLSS 3 contribuie din plin

DLSS 3, AI on RTX și partea de ray tracing, Max-Q și NVIDIA Reflex sunt aduse pe NVIDIA GeForce RTX 4070 de pe GIGABYTE AORUS 16X și feedback-ul adus în utilizarea de zi îl veți descoperi în review-ul ce urmează a fi scris. 

Ați folosi un AORUS 16X 9S6 în poziția de  „ Daily driver ”? Ce specificații vă atrag și ce credeți că ar trebui să primească upgrade

Legat de upgrade, dacă ar fi să-l așez pe birou, clar trebui să am RAM-ul maxim suportat și un SSD de capacitate mai mare. La fiecare laptop aproape am făcut asta de-a lungul timpului, fără nicio excepție.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.