Chrome este browser-ul meu de bază, la fel cred că este pentru mulți dintre voi. Iarăși, la fel ca mulți dintre voi și eu am adăugat câteva extensii acestui utilitar, spre a genera o experiență de utilizare mai plăcută, poate chiar mai productivă.
Extensiile aduse de mine în Chrome au fost adăugate direct din magazinul Web de la Google, așa că am avut încredere deplină că acestea nu-mi pot provoca daune. Pot să spun că până acum nu am observat nimic rău în folosirea Chrome pe toate dispozitivele pe care sunt conectat cu contul de Gmail.
Totuși, voi fi mai atent de aici înainte, întrucât Google tocmai a retras peste 500 de extensii de Chrome din magazinul web oficial, extensii de tip malicious. Mai exact, extensiile erau de tip malvertising și ad-fraud.
Practic, extensiile adăugau reclame în sesiunile de navigare web ale utilizatorilor, reclame ce nu existau în mod normal dacă extensia nu ar fi fost instalată pe Chrome.
Având în vedere cât de agresive sunt unele site-uri cu reclamele pe care le introduc, niciun utilizator Chrome nu a transmis reclamații către Google, totul părea absolut normal într-o lume online axată pe generarea de venituri din publicitate.
În multe dintre cazuri, reclamele introduse de extensiile retrase de Google duceau către site-uri serioase, totul fiind cu atât mai greu de depistat. Cei din spatele extensiilor câștigau bani din click-ul pe aceste link-uri afiliate.
Dacă până acum nu pare nimic atât de grav privitor la cele peste 500 de extensii îndepărtate de Google, trebuie să știți că unele dintre ele mergeau mai departe de a genera câteva reclame suplimentare ce duceau către site-uri ”normale”. Uneori, utilizatorul ajungea pe site-uri ce îndemnau la descărcarea de software malware sau pe pagini web de phishing.
Mai mult, unele extensii înregistrau istoricul și datele de navigare ale utilizatorului, ce ulterior ajungeau pe serverele controlate de inițiatorii extensiilor. Se pare că inclusiv datele accesate în modul privat de navigare au ajuns pe mâinile atacatorilor din Chrome.
Google a eliminat extensiile frauduloase din magazinul web Chrome, dar le-a și dezinstalat din fiecare browser al fiecărui utilizator ce le folosea.
Se pare că peste 1.7 milioane utilizatori Chrome au fost afectați de aceste extensii, deși cifra ar putea fi cu mult mai ridicată.
Așa că dacă foloseați o anumită extensie de Chrome și de curând ați observat că nu mai este instalată în browser, ar putea fi vorba despre una dintre cele peste 500 de extensii îndepărtate de Google.