Google Glass – review

27/05/2014

Puteți testa Google Glass în magazinele QuickMobile din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Baia Mare, până pe 8 iunie între orele 16 – 18.00. Nu costă nimic să faceți un hands-on cu Google Glass, gadgetul care a atras atenția în ultima perioadă.

Apropo, Google a pus device-ul spre vânzare pentru cei interesați, în SUA. Prețul urcă la 1500 dolari. L-aș vedea util pentru dezvoltatori de aplicații, pentru cei dornici să iasă în evidență sau pentru magazinele care doresc să ofere un motiv în plus spre a le trece pragul. Am avut ocazia să-i testez în acest weekend, iar impresiile formate le-am structurat într-un review făcut în mare viteză. Mia degrabă ar fi un preview ceva mai detaliat și nu am pretenții că în doar 2 – 3 zile de utilizare pot face o recenzie completă.

Google-Glass (17)

Câteva detalii tehnice legate de Google Glass:

– display cu rezoluția de 640×360 pixeli;

– procesor TI OMAP 4430 de tip dual-core, 1 GB RAM, 12.5 GB spațiu de stocare;

– Android 4.4 KitKat;

– Wi-Fi, bluetooth, microUSB;

– cameră de 5 Megapixeli ce filmează la 720p;

– recunoaște comenzi vocale prin microfonul încorporat, accelerometru, giroscop, magnetometru, senzor de proximitate și senzor pentru lumina ambientală;

– baterie de 2.1 Wh, 50 gr.

Design

Google-Glass (10)

Sunt două cutii pe care le primiți. În prima dați de Google Glass, instrucțiuni de utilizare, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, husă de protecție, cască micuță pentru ureche spre a livra un sound mai puternic la nevoie. În al doilea pachet dați o pereche de ochelari cu lentile din plastic, trebuie demontat brațul de la Google Glass și atașat la cel cu lentile, se mai adaugă o pereche de lentile colorate și o șurubelniță pentru procesul amintit puțin mai sus.

Acesta ar fi conținutul pachetelor pentru care plătiți 1500 de dolari. Nu sunt prea multe de spus la capitolul design: un braț metalic și susține partea dreaptă unde se află hardware-ul integrat de Glass, un buton în partea superioară ce ajută în activarea rapidă a camerei de 5 Megapixeli sau în realizarea unor clipuri video mai lungi de 10 secunde. Portul microUSB în partea inferioară, ușor de accesat și un micuț LED ce se aprinde alb când sunt puși la încărcat.

Este un gadget cu care ieși imediat în evidență, dar în România prea puține persoane au auzit de această tehnologie. Vorbesc din experiența mea. Sunt profesor și a trebuit să explic fiecărui coleg în partea ce fac Google Glass, care-i ideea din spatele lor. A urmat wow-ul de rigoare și asta după ce în prima fază au fost intrigați de device-ul folosit. Toată lumea se uită la tine. O parte din ei au impresia că este doar o cameră foto & video, prea puțini știu despre ce este vorba, iar multe alte persoane au impresia că este un dispozitiv medical.

Sunt ușor de purtat, nu deranjează în diverse alte activități pe care le puteți desfășura. Spre exemplu, poți conduce folosind Google Glass, dar sunt situații în care primești notificări și recomandat ar fi să nu-ți fugă privirea de la drum.

Ca o concluzie, Google Glass sunt ușor de acomodat, atrag atenția și dacă dorești să ieși în evidență prin România, alt gadget care să atragă privirile mai tare nu găsești la momentul ăsta. Pe de altă parte, tot hardware-ul este poziționat în dreapta și factorul echilibru iese din calcul.

Ecran și sunet

Google-Glass (16)

Nu pot discuta de un capitolele ecran și sunet în adevăratul înțeles al celor două termene. Da. Google Glass include un proiector prin care imaginea îți este afișată în colțul din dreapta sus. Treuie să orientezi privirea spre acest micuț ecran. El își reglează luminozitatea în funcție de mediul în care te afli. Au fost situații în care abia distingeam ce scrie pe display, era încețoșat, iar altele în care se vedeau foarte clar. Nu vă așteptați la claritatea unui ecran clasic, la mijloc mai intră și un oarecare grad de transparență.

În cutie găsiți o cască ce merge a fi potrivită în ureche și livrează un sunet destul de bine calibrat. Poți transforma Google Glass într-un headset de lux.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Google-Glass (14)

TI OMAP 4430 de tip dual-core, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare din care 12 GB în mod real. Rulează Android 4.4 KitKat. Pentru a activa Google Glass este nevoie de un smartphone cu iOS sau Android.

Pentru iOS sunt setări mai complexe. În primul rând că aveți nevoie de Apple ID pe SUA, aplicația MyGlass App pentru iPhone și iPad din App Store, activarea bluetooth și personal hotspot pe iPhone, deschideți aplicația MyGlass și pairing între device și telefonul mobil.

În ce privește smartphone-urile Android, trebuie să ruleze de la Android 4.0.3 în sus. Aplicația MyGlass poate fi descărcată de pe apps.evozi.com/apk-downloader și faceți căutarea după com.google.glass.companion. Instalezi aplicația în smartphone și gata. Se conectează și începi a utiliza ochelarii Google.

Ce poți face cu Google Glass?

– face fotografii și clipuri video cu camera de 5 Megapixeli;

– se folosește de Google Maps spre a oferi direcții de navigare într-un mod intuitiv;

– trimiți un mesaj prin comandă vocală;

– inițiezi Hangouts și faci căutări web cu ajutorul Google;

– primești notificări din Gmail când sunt mesaje noi în contul de mail, informații personalizate din Google Now;

– notificări din Google Plus și poți asculta muzică cu ajutorul Google Play Music.

Mai sunt o sumă de aplicații gândite pentru Google Glass, iar o listă exhaustivă a lor găsiți aici. Da. Recunosc. Nu am avut timp să instalez astfel de aplicații și să spun care-i experiența de utilizare.

Interesant este că puteți face streaming astfel încât funcțiile Google Glass să fie redate pe smartphone prin aplicația Google Glass și astfel unele setări mai greu de făcut prin comenzi vocale sau swipe pe brațul drept al ochelarilor să fie ceva mai facil de implementat.

Ok Glass este comandă ce trebuie dată spre a debloca ecranul de start. Prin dublu tap pe brațul drept ai acces la ecranul de blocare / deblocare. Printr-un gest swipe de sus în jos ai funcția de back în meniu, iar prin scroll în lateral pe brațul Google Glass navighezi prin meniu.

Câteva capturi de ecran făcute în streaming-ul de pe Google Glass pe smartphone / HTC One M8:


Screenshots din aplicația MyGlass pentru Android:

Cameră foto și video

Google-Glass (13)

5 Megapixeli, filmează la 720p, fără LED flash, autofocus. Filmează clipuri de 10 secunde, iar dacă este apăsată tasta dedicată trece de acest prag și clipul se încheie prin apăsarea tastei din nou sau când spațiul de stocare lipsește, destul de greu de atins acest prag pentru că dispune de 12 GB spațiu de stocare și filmează la 1280×720 pixeli.

Compilație video făcută cu Google Glass:

VIDEO

Mai multe fotografii făcute cu Google Glass:

Conectivitate

Google-Glass (9)

Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, port microUSB pentru încărcare bateriei și pentru conexiunea cu PC-ul. Tastă dedicată pentru camera foto și video în partea superioară, port microUSB la bază.

Nu am avut probleme în ce privește conexiunea Wi-Fi sau bluetooth. Funcționează ireproșabil. Apropo, pe cutia lor scrie: Designed by Google, Assembled în USA. Calitatea americană.

Autonomia

Bateria încorporată de către Google Glass se epuizează rapid. Google promite o zi de autonomie, dar dacă te joci ceva mai tare cu ei abia dacă atingi jumătate de zi. În funcție de sincronizările activate, dacă faci diverse fotografii, clipuri video etc te alegi cu 3 – 4 ore de autonomie. Noroc că acumulatorul se încarcă destul de rapid.

Concluzii

Google-Glass (7)

Google Glass arată cât a evoluat tehnologia în ultima decadă și cât de mult se vor schimba obiceiurile noastre de utilizare în următorii ani de zile. Nu sunt un produs de masă. Google nu dorește asta la momentul actual.

PRO:

– factorul wow dat de modul în care arată device-ul;

– tehnologie de ultimă oră într-o formă interesantă;

– destul de multe funcții integrate: captură foto și video, aplicații în market gândite pentru Glass care extind funcționalitatea, headset bluetooth de lux etc;

– interoperabilitatea extinsă cu Android și iOS.

CONTRA:

– preț;

– autonomie derizorie.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.