Google Nexus 10 – review

27/05/2013

Am vrut să testez această tabletă încă de când a fost anunțată oficial. Ne-a sosit prin intermediul QuickMobile și nu m-am grăbit cu recenzia tocmai pentru că am vrut să o cunosc pe îndelete. Să văd ce are de oferit Google Nexus 10 și dacă se ridică la nivelul de cea mai bună tabletă Android de 10.1 inch din piață. Pe parcursul review-ului veți găsi destul de rapid răspunsul la această întrebare. Mi-am dorit să am toate cele trei device-uri Nexus: Nexus 4, Nexus 7 și Nexus 10 spre a face un articol dedicat și la un moment în urmă cu câteva săptămâni am reușit a le avea pe toate simultan. Normal că s-a lăsat cu o galerie foto și o postare ce va sosi cât de curând pe Gadget.ro.

Haideți să facem o mică incursiune în istoria recentă a device-urilor din seria Nexus. Știți că Google a ales să livreze o gamă de telefoane și tablete cu Android în stadiu nativ. Succesul nu a venit direct ci s-a lăsat așteptat. Primul smartphone de acest fel a fost Nexus One realizat împreună cu HTC. Și-au dorit să-l comercializeze doar prin magazinul online dedicat și boom-ul de vânzări s-a lăsat așteptat.

Au urmat Samsung Nexus S și Galaxy Nexus. Al doilea a ajuns și în oferta Vodafone pe plan local. Aș zice că s-a bucurat de un oarecare succes. În 2012 a sosit și prima tabletă: Google Nexus 7 împreună cu ASUS și primul succes notabil / 1 milion de unități pe lună și aprecierea de cea mai bună tabletă Android ca raport preț / performanță. Sfârșitul anului trecut a consemnat debutul lui Google Nexus 4 fabricat în colaborare cu LG și Samsung Nexus 10, tabletă cu super-rezoluție și Android stock, versiuni cu 16 sau 32 GB, Wi-Fi only.

Nu știu dacă ați urmărit Google I/O 2013, dar Samsung Nexus 10 și Chromebook Pixel erau vedetele demo-urile realizate pe scena din San Francisco. Să trecem în revistă care sunt datele tehnice / specificațiile hardware pentru Google Nexus 10:

Tabletă

Date tehnice

Google Nexus 10

Ecran

Super PLS TFT de 10.1 inch cu rezoluție 2560×1600 pixeli, 299 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2

Procesor

Dual-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A15, Exynos 5250

Memorie

2 GB memorie RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD

GPU

Mali-T604 / de tip quad-core

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, bluetooth 3.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței, filmează la 1080p ci 30 fps, cameră frontală de 1.9 Megapixeli

Baterie

9000 mAh

Greutate

603 gr.

Grosime

8.9 mm

Spun de pe acum că Google Nexus 10 demonstrează că s-a făcut pasul prea repede de la dual-core spre quad-core pe un device Android indiferent că este smartphone sau tabletă. Livrează performanță și o experiență superioară oricărei alte tablete cu Android pe post de sistem de operare. Nicio altă tabletă Android de 10.1 inch nu se poate compara cu Nexus 10. SIngurul său punct slab ar fi lipsa 3G / 4G pentru cei aflați la drum. Atât.

Design

Google-Nexus-10-review (1)

În cutia specifică unui device Nexus dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător specific SUA, dar QuickMobile are grijă să pună și un adaptor pentru țara noastră, manual de instrucțiuni. Nu veți regăsi vreun alt accesoriu, nici măcar o pereche de căști pe jack de 3.5 mm. Nu asta contează ci experiența oferită de device.

De când am scos tableta din cutie am rămas uimit cât de subțire este: 8.9 mm. Este o tabletă cu adevărat slim / subțire. Marginile ecranului de 10.1 inch sunt destul de proeminente și colțurile puternic rotunjite. Boxele sunt integrate pe lateral într-un mod plăcut și contribuie la un sound de excepție. Culoarea dominantă este negrul. Pe spate dați de logo-ul Samsung și cel Nexus.

Oferă un grip excelent, nu simți că-ți va scăpa din mâna și asta deși avem de-a face o tabletă de 8.9 mm grosime. Când strângi device-ul în mână nu scoate niciun sunet și asta relevă o calitatea a fabricației fără reproș. Zona cu camera foto de 5 Megapixeli și LED-ul flash din spate sunt prinse într-un spațiu cauciucat. Spatele lui Nexus 10, deși este mat adună amprentele destul de rapid.

Nexus 10 vine cu un design frumos, simplu, subțire, materiale de calitate și fabricație fără reproș. Totuși, când ai tableta în landscape mode și o ții în ambele mâini datorită marginilor proeminente îți va fi greu să ajungi cu degetele spre mijlocul ecranului. Asta va fi deranjant atunci când te joci sau când vrei să redactezi ceva. Pentru scris este simplu că te duci în portrait mode unde nu-s probleme.

Ecran și sunet

Google-Nexus-10-review (2)

Super PLS TFT de 10.1 inch și 2560×1600 pixeli. Depășește ca rezoluție și iPad cu al său retina display la iPad 3 și iPad 4. Retina display afișează 2048×1536 pixeli pe 9.7 inch și 264 ppi. Ecranul lui Nexus 10 este de-a dreptul incredibil. Un prieten spunea în glumă că la luminozitatea pe care o are ai putea să te și bronzezi la el. Mă rog, ideea este că se vede excelent atât ca unghi de vizualizare cât și ca luminozitate. Se descurcă decent și în condiții de lumină puternic cu luminozitatea la maxim.

Controalele sunt pe display, butoane de tip touch. Vorbim de o soluție pe care o cunoașteți în detaliu de la Google Nexus 4 și Nexus 7. Marginile ecranului cum spunea și la design sunt ceva mai mari, aici au fost încorporate și micuțele boxe. Display-ul este protejat împotriva zgârieturilor cu Corning Gorilla Glass 2. Aș avea un singur reproș: adună amprentele rapid și am găsit soluția: servețele umede pentru ochelari. Ar fi fost de bun augur dacă alegeau pentru o suprafață oleofobică ca la Samsung Galaxy Nexus sau iPad 4. Ar fi atenuat din sindromul amprentelor pe display. Ar mai fi un regret legat de display: faptul că nu sunt aplicații în Google Play care să-l pună în valoare cu adevărat. Poate vor sosi la un moment dat. Vezi cât de superb este atunci când te uiți la o fotografie de calitate făcută la mulți megapixeli.

Două micuțe boxe montate pe marginile ecranului. Se aude excelent atât ca redare a sunetului, volum, calitate, bass etc. Nu am ce să-i reproșez. Ai zice că Nexus 10 este tableta gândită să te uiți la filme în continuu, o adevărată plăcere să urmărești un film la 1080p. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în partea superioară, lângă portul microUSB. Am utilizat o pereche de căști de tip in-ear și oferă un sound foarte plăcut. Te impresionează și la acest capitol.

Hardware, sistem de operare și specificații

Google-Nexus-10-review (14)

Un CPU Exynos dual-core la 1.7 GHz / Exynos 5250 pe ARM Cortex-A15, un accelerator grafic quad-core Mali-T604, 2 GB memorie RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD. Spuneam la un moment dat că Nexus 10 demonstează că s-a trecut prea repede la un CPU dual-core la unul quad-core în universul Android fără un motiv real care să necesite un plus mare de performanță. Se spune că un CPU dual-core livreză cu 50% în plus performanță față de un CPU single core, iar un quad-core plusează cu 25% față de un dual-core. În Google Play nu sunt aplicații care să justifice un CPU quad-core, unele care să necesite un plus de putere de procesare.

Google Nexus 10 rulează orice aplicație din Google Play fără probleme. Se bazează pe un CPU dual-core foarte performant pe ARM Cortex-A15 și un accelerator grafic la fel de bun.

Rezultatele din testele de benchmark le găsiți la capitolul Performanță.

Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean. Nu o să insist prea mult pe interfața Android. Este identic cu cea de pe Google Nexus 7 / tableta de 7 inch realizată împreună cu ASUS sau Google Nexus 4. Vorbim de Android-ul nativ care primește update instantaneu la cea mai nouă versiune. Apropo, Android 4.3 Jelly Bean se lasă așteptat pentru începutul lui iunie. O bună perioadă de timp nu-ți vei face probleme în ce privește update-ul lui Nexus 10 la cele mai noi versiuni ale sistemului de operare mobil powered by Google.

Nu am ce să-i reproșez în ce privește modul în care rulează aplicațiile din Google Play. Am sesizat o mică problemă. Când făceam browsing intensiv în Chrome pentru Android se întâmpla uneori să se blocheze și mă scotea afară din aplicație sau avea nevoie de un restart. Bănuiesc că este vreun bug care va fi rezolvat la un update viitor al Chrome sau la un update de firmware al tabletei.

Tastatura qwerty touch este cam greu de folosit în modul landscape, dar te descurci fără probleme în portrait mode. Jocurile sunt o adevărată plăcere pe Nexus 10, la fel și de vizionatul de clipuri via YouTube sau filme făcute la o calitate înaltă.

Performanță

Screenshot_2013-05-20-10-04-37

I-am făcut câteva teste de benchmark și le găsiți în tabel:

Tabletă

Teste benchmark

Google Nexus 10

Quadrant Standard

4508 puncte

AnTuTu Benchmark

13411 puncte

NenaMark1

59.8 fps

NenaMark2

55.8 fps

CF-Bench

10795 puncte

Vellamo

HTML5 – 1622 puncteMETAL – 1170 puncte

3DMark

Ice Storm – 7887 puncteIce Storm Extreme – 5443 puncte

BrowserMark 2.0

2163 puncte

HTML5test

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Google-Nexus-10-review (7)

Lipsește doar 3G-ul. În rest ai tot ce-ți poți dori de la microUSB și microHDMI până la Wi-Fi în majoritatea standardelor și DLNA. Pe lateral în partea superioară veți da de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta veți regăsi butonul de power și tasta pentru reglarea volumului. La bază dați de portul microHDMI.

Nu am sesizat probleme în ce privește semnalul Wi-Fi. Google Nexus 10 este o tabletă completă și din acest punct de vedere, cu excepția mai sus amintită. La o tabletă de 10.1 inch ce se potrivește mai mult pe partea de entertainment neaducând o portabilitate crescută aș zice că lipsa 3G nu-i chiar așa gravă. Totuși, pentru a opri cârcotelile era ok dacă Google și Samsung veneau și cu o versiune cu slot pentru SIM cum au făcut la Google Nexus 7 realizat în colaborare cu ASUS.

Cameră foto și video

Google-Nexus-10-review (6)

5 Megapixeli, filmează la 1080p. Este a doua tabletă care face fotografii decente după iPad 3 și 4. La interior nu impresionează deloc, dar la exterior în condiții de lumină bună chiar se descurc bine spre foarte bine. Vă las cu câteva fotografii și un clip video. Interfața este identică cu cea de la Google Nexus 4. Nu consider că un senzor foto m-ar face să cumpăr o tabletă. Nu ai cum să te descurci în a scoate cine știe ce fotografii cu un device al cărui ecran are 10.1 inch.

Mă bucur că printre atâtea tablete execrabile pe partea foto & video și-a făcut loc și Google Nexus 10 ce impresionează pozitiv.

Autonomie

Screenshot_2013-05-20-09-56-40

Baterie de 9000 mAh. Mi-a fost teamă că va sta prost la acest capitol având în vederea rezoluția display-ului, CPU dual-core tactat destul de sus, dar m-am înșelat. Google Nexus 10 livrează 7 – 8h de autonomie în condiții de utilizare intensivă. Trece testul unei zile în condiții de utilizare moderată fără nicio problemă. Bravo Samsung, bravo Google. Doar tabletele  ASUS cu tastatură dock mai ajunge la asemenea valori.

Concluzii

Google-Nexus-10-review (13)

Google Nexus 10 este cea mai bună tabletă de 10.1 inch din universul Android. Nu are rival în acest moment și păcat că Samsung sau Google nu au ales să o promoveze agresiv. Merită suma investită în ea. Nu veți regreta.

PRO

– design plăcut, grip excelent pentru o tabletă de 10.1 inch;

– cel mai bun display din piață la momentul actual pe segmentul tabletelor de 9 – 11 inch;

– sound ireproșabil;

– cea mai bună tabletă pe partea de socializare, gaming, viziona filme. Nu are rival;

– se descurcă bine și pe partea de foto & video;

– autonomie de top având în vedere caracteristicile sale;

– Android 4.2 în mod nativ și cel mai noi update-uri ce vin instantaneu.

CONTRA

– lipsa unei variante 3G.

httpvh://youtu.be/MmaUK3fsVxY

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.