Google Nexus 7 – review

19/08/2012

Samsung Galaxy Nexus & Samsung Galaxy S III au stârnit interes pe măsura primei tablete din seria Nexus. A sosit timpul să redactăm review-ul pentru tableta Android a momentului – Google Nexus 7. A fost prezentată oficial la Google I/O în mijlocul lui iunie 2012. Debutul în stocurile magazinelor s-a produs la mijlocul lui iulie 2012. A primit între timp 4.1.1 Jelly Bean, iar ASUS nu ține pasul cu comenzile Google, se vinde foarte bine în SUA. De aceea și debutul în România în mod oficial se va face în a doua partea a lui septembrie 2012 și fac pariu că stocurile se vor epuiza rapid. Nu vor putea onora toate comenzile, dar în câteva luni se vor mai limpezi apele și stocurile se vor dovedi suficiente.

Apropo, sample-urile de test ale ASUS vor veni de săptămâna viitoare și noi trebuie să mulțumim quickmobile.ro care ne-a pus la dispoziție tableta Google Nexus 7 în varianta finală, pachetul pe care-l primiți dacă alegeți să faceți achiziția. Nexus 7 de 8 GB costă 1249 lei, iar cel de 16 GB urcă la 1599 lei. Am și făcut un unboxing video.

De ce a stârnit atâtea reacții pozitive această tabletă de 7 inch:

– prima tabletă din seria Nexus, realizată în urma parteneriatului dintre Google și ASUS. Se știe că seria Nexus primește Android în stare pură, gândită în special pentru dezvoltatori de aplicații și nu numai;
– Android 4.1.1 Jelly Bean – primul device care aduce această variantă Android din fabrică. Noutățile sunt numeroase și le veți regăsi în capitolul Hardware, sistem de operare și aplicații;
– Tegra 3 quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, 8 sau 16 GB spațiu de stocare, ULP GeForce GPU, Wi-Fi în toate standardele, display IPS de 7 inch cu rezoluție HD. Totul la 199 / 249 dolari în SUA. Prețul face ca acest device să fie un best buy, peste Kindle Fire și Nook tablet care au ridicat Amazon și Barnes&Noble pe locurile 3 și 5 în top 5 producători de tablete la nivel mondial. ASUS s-a ales cu un parteneriat strategic de mare efect care va aduce și un boost de vânzări care s-ar putea să-i aducă pe locul II, peste Samsung la nivel mondial și mult în spatele Apple – 17 milioane de tablete vândute doar în Q2 2012 și ASUS a fost pe locul IV cu peste 600.000 de unități, dar numai cu tabletele lor mai scumpe de peste 400 de euro.

Să vedem ce hardware animă Google Nexus 7:

Tabletă
Date tehnice
Google Nexus 7
Ecran IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli
Procesor Quad core Tegra 3 la 1.3 GHz
Memorie 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare
GPU ULP GeForce
Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean
Conectivitate Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video Frontală de 1.2 Megapixeli și filmează HD
Baterie 4325 mAh
Greutate 340 gr.
Grosime 10.5 mm

Design

Credeam că nu mai știu să deschid o cutie când am despachetat Google Nexus 7, dar după aceea pe twitter și google+ mi s-a spus că sunt multe clipuri pe YouTube în care se vorbește de pachetul cu care vine tableta și câte probleme sunt în a o desface. Cutia neagră a tabletei vine cu un afiș ce o înconjoară și care-i foarte strâns. Trebuie să apeși cu forță ca să-l tragi.  Folia care înfășura tableta era prins de cutie și când am scos capacul, a trebuit să desfac și tableta direct, altă soluție nu am găsit în acel moment.

În cutie dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător specific SUA, iar Quickmobile adaugă un adaptor pentru prizele din țara noastră. Este bine că l-au pus acolo, dar pentru cei care o comandă din SUA stați liniștiți că acel adaptor costă foarte puțin, sub 10 lei. Se adaugă și manualul de instrucțiuni, condițiile în care se oferă garanție.

Tableta Nexus 7 cântărește doar 340 gr. și 10.5 mm grosime, nu-i chiar slim, dar nici nu deranjează. Tableta impresionează de când este scoasă pentru prima dată din cutie. În partea frontală nu dai de niciun logo sau vreo tastă capacitivă, la fel ca și la Galaxy Nexus.

O ramă argintie din aluminiu înconjoară tableta Nexus 7. Această contribuie la senzația de rezistență, de soliditate. Spatele tabletei a fost fabricat dintr-un plastic cauciucat care dă un grip foarte bun, nu scapă din mână, nici nu se adună amprentele sau grăsimea degetelor. Nu se oferă acces la baterie, pe spate se pot observa logo-urile Google și ASUS, boxa responsabilă de sunetul de pe Nexus 7. Nu are cameră foto principală ci doar una frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează HD și al cărui rol este să ajute în apelurile video via Skype sau altă aplicație din Google Play ce permite streaming video. Camera foto fiind deasupra display-ului, atunci când tableta este poziționată în mod portrait.

Materiale de calitate, asamblare de efect, grip bun, culorile utilizate. negru la marginile display-ului, argintiu pe margine și tot negru pe spate.

Nexus 7 nu impresionează prin artificiile de design ci prin simplitate, bun gust, niciun element nu denotă că am avea în față un device de buget redus. Au făcut o treabă excelentă și ASUS a dovedit că se ridică la nivelul partenerului său.

Ecran și sunet

Aduce un display de 7 inch cu tehnologia IPS și rezoluție 1280×800 pixeli. Nu sunt taste capacitive și sunt utilizate butoanele touch din interfața Android 4.1.1 Jelly Bean. Am setat display-ul la luminozitate maximă. Se vede bine, culorile sunt naturale. Apare un efect de oglindă, dar mai estompat decât la alte telefoane de top testate în ultima vreme.

O mică problemă ar fi că display-ul nu este tratat ca la Samsung Galaxy Nexus, nu are o suprafață oleofobică și amprentele / grăsimea de pe degete se acumulează rapid. Recomand să faceți o provizie de servețele umede pentru ochelari, din când în când o mai ștergeți.

În rest nu am ce să-i reproșez. Touch-ul implementat se dovedește a răspunde foarte rapid. Au mers bine pe mâna unui IPS care nici nu-i foarte scump, dar care punctează negativ la autonomie, 80% din consumul acumulatorului de peste 4000 mAh i se datora.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, la bază. Suprafața sa văd că-i generoasă. Dată la maxim se simt vibrațiile în carcasa tabletei. Nu uimește ca și sound, dar nici nu se comportă slab. Aduce și un pic de bass, sound-ul dat de Nexus 7 place. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat pe lateral, la bază. Testat cu o pereche de căști intraauriculare Samsung s-a auzit excelent. Recomand să utilizați ceva similar.

Hardware, sistem de operare, aplicații

O tabletă Nexus 7 este achiziționată pentru două motive principale: Preț și Android 4.1.1 Jelly Bean, update rapid la cele mai versiuni Android. Până la sistem de operare și aplicații trebuie menționat și hardware-ul: Tegra 3 la 1.3 GHz ca și ASUS Transformer TF300, 1 GB memorie RAM, 8 sau 16 GB spațiu de stocare. Lipsește microSD slotul. O soluție pentru extinderea memoriei ar fi stocarea în cloud – Google Drive îl recomand pentru preț și modul facil în care colaborează cu Nexus 7.
Acceleratorul grafic adus de către Tegra 3 – ULP GeForce. Grație Android 4.1 Jelly Bean și a hardware-ului avem poate cea mai rapidă tabletă din piață. Funcționează ireproșabil. Nu i se poate reproșa nimic în ce privește viteza. Au și inclus Chrome ca browser default în dauna celui care venea până acum bazat pe Webkit.

Pornire – 36 secunde;
Oprire – 13 secunde.

Android 4.1 Jelly Bean reprezintă un upgrade important față de Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Google Nexus 7 este primul device sau prima tabletă cu acest software primit nativ, din momentul în care desfaci pachetul. Apropo, de când a făcut prima bootare m-a invitat să fac un update de software, avea doar 12 MB și bănuiesc că era Android 4.1.1 Jelly Bean.

S-au schimbat multe, de la ecranul de blocare / deblocare până la bara de notificări care a primit un upgrade serios afișând mult mai multă informație. La baza interfeței sunt butoanele touch care le înlocuiesc pe cele capacitive. Acestea sunt trei la număr: Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicațiile Recente. La Aplicațiile Recente printr-un gest touch pe ele intri în aplicația respectivă, iar printr-un fel de gest swipe în lateral dreapta închizi aplicația și o scoți din rularea în fundal.

Cele trei butoane touch se rotesc o dată cu tableta și în landscape rămân tot la bază, dar nu într-un colț ca la 3.2 HoneyComb ci pe mijloc. Aplicațiile sunt dispuse pe 5 coloane și 6 rânduri. Din standard găsiți doar câteva aplicații, fără bloatware-ul stresant de pe alte telefoane sau tablete Android:

– Actualități, Calculator, Calendar, Căutare vocală – acum și cu suport pentru limba română, Ceas, Chrome, Descărcări, E-mail – client de mail, Earth, Galerie, Gmail;
– Google Search, Google Talk, Google+, Hărți, Latitude, Local, Magazin Play;
– Messenger+,  Muzică Play, Navigare, Persoane, Setări, YouTube.

Restul îl adaugi tu prin descărcările din Google Play. Cuvintele cheie pentru Nexus 7 la sistem de operare și aplicații: Simplitate, operabilitate și viteză.

Performanță

Normal că aduce și câteva teste de benchmark ca să vă formați o opinie. Am adus și rezultatele înregistrate de ASUS TF300 cu Tegra 3 la 1.3 GHz ca și Google Nexus 7. Trebuie precizată și marea diferență dintre cele două: TF300 cu Android 4.0.3 și Nexus 7 cu 4.1.1 Jelly Bean.

Aplicație de test Google Nexus 7 ASUS Transformer TF300
AnTuTu Benchmark 10664 puncte 9442 puncte
Quadrant Standard 3471 puncte 3582 puncte
CF-Bench 11838 puncte 10341 puncte
NenaMark 1 59.8 fps 60.1 fps
NenaMark 2 55.5 fps 53 fps
Vellamo 1683 puncte 1352 puncte
BrowserMark 133512 puncte 113561
HTML5test cu Chrome pentru Android 369 puncte 369 puncte / 275 cu browserul default

Conectivitate

Lipsește 3G, va trebuia ca în permanență să fie un Wi-Fi prin preajmă. Se poate face un Wi-Fi hotspot de pe un smartphone Android, destul de facil. Se adaugă bluetooth și NFC. În lateral dreapta dați de butonul de power cu rol în blocarea și deblocarea display-ului touch de 7 inch, tasta pentru reglarea volumului, iar la bază se află portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm. Atât. Tasta de power și cea de volum sunt accesibile mai greu, datorită formei tabletei și locului în care au fost poziționate. Necesită un timp până când vă obișnuiți cu ele.

Cameră foto & video

Nu are cameră principală ci doar una frontală de 1.2 Megapixeli gândită pentru apelurile video. Nu am făcut vreo galerie foto, nu-și avea rostul. Filmează HD și asta contează când efectuezi un apel video via Skype.

Nu consider un handicap major la Nexus 7 că nu are senzor foto. Nu cred că o tabletă este gândită ca să faci fotografii cu ea. Mi se pare hazliu să văd diferite persoane care filmează sau fotografiază cu o tabletă de 7 sau 10 inch.

Autonomie

Cu luminozitatea display-ului la maxim și în condiții de utilizare moderată trece pragul unei zile, dar nu uitați termenul moderat. Dacă o folosiți intensiv s-ar putea ca acumulatorul de 4325 mAh să se descarce în câteva ore. Sporul de performanță adus de 4.1 Jelly Bean își cere tributul. Totuși, am remarcat că nu se încălzește așa puternic ca alte telefoane cu Tegra 3. Poate că la grosimea de 10.5 mm au putut să-i pună o răcire mai bună sau 4.1 Jelly Bean are setările mai bine optimizate.

Mi s-a părut că îi ia și destul de mult timp să se încarce – cu device-ul pornit, în standby, fără sincronizare:

13.46 – 7%;
15.03 – 50%.

Concluzii 

Google Nexus 7 se adresează unei nișe, nu vorbim de o tabletă completă ci una care punctează suficient de puternic și în punctele vitale: Performanță, Simplitate, Preț. Acestea sunt coordonatele care cu siguranță vor face din Google Nexus 7 un hit. Acum știu care va fi tableta ce va suplini smartphone-ul SGN din dotare. Luna viitoare o să investesc 1.200 într-o tabletă care merită fiecare ban / cent / orice monedă doriți voi să treceți.

Să vedem notele și punctele forte sau slabe:

Evaluare Google Nexus 7
Design 8.5
Ecran 9.5
Sunet 9
Hardware, sistem de operare, aplicații 10
Performanță 9.5
Conectivitate 8
Cameră foto & video 6
Autonomie 8.5
Preț 10
Total 79  / din 90 de puncte posibile
Nota finală 8.77

Puncte forte
– design simplu, bine finisată, materiale plăcute;
– display IPS care uimește prin luminozitate;
– hardware puternic;
– Android 4.1 Jelly Bean și cel mai nou software Android pentru minim 1.5 – 2 ani de la mijlocul lui iulie 2012 când a debutat în SUA;
– preț excelent în raport cu ceea ce oferă, un best buy veritabil.

Puncte slabe
– conectivitate redusă, fără 3G;
– display care consumă multă energie cu setările la maxim;
– lipsă cameră foto principală;
– spațiu de stocare restrâns – 8 sau 16 GB și lipsă microSD slot;
– autonomie relativ redusă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.