Tablete

Kindle Fire prezentat în 2011 a arătat potențialul tabletelor Android ieftine. A adus Amazon pe locul III la nivel mondial în ce privește vânzarea de tablete, în spatele Apple și Samsung. S-a dovedit că și o tabletă subvenționată poate aduce bani, dacă beneficiază de serviciile adiacente, post-vânzare. De aici a scos Amazon o sumă importantă pe care a reinvestit-o într-o oarecare parte în cele patru tablete prezentate pe 6 septembrie în Santa Monica, SUA.

Google Nexus 7 a ridicat ștacheta, un rezultat al parteneriatului dintre ASUS și Google care impresionează prin ceea ce oferă la 199 dolari – varianta de 8 GB și cea mai cautătă – 16 GB la 249 dolari în SUA și 1249 lei în țara noastră din momentul în care va fi importată oficial, sfârșitul lui septembrie și începutul lui octombrie.

Tabletă
Date tehnice
Google Nexus 7 Kindle Fire HD
Ecran IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli
Procesor Quad core Tegra 3 la 1.3 GHz Dual-core TI OMAP 4460 la 1.2 GHz
Memorie 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare
GPU ULP GeForce PowerVR
Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean Android 4.0 Ice Cream Sandwich
customizat de către Amazon
Conectivitate Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm Wi-Fi a/b/g/n, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video Frontală de 1.2 Megapixeli și filmează HD Frontală, filmează HD
Baterie 4325 mAh Ar oferi o autonomie de utilizare de până la 11.5 h, dar nu s-a specificat amperajul acumulatorului
Greutate 340 gr. 395 gr.
Grosime 10.5 mm 10.3 mm

Design
Kindle Fire HD nu impresionează în niciun fel. Nici nu este nevoie să o văd în realitate, nu le pasă prea mult de design cât mai ales de ceea ce oferă pe display, de serviciile integrate. Google Nexus 7 nu trădează a fi o tabletă ieftină, spatele dă un grip excelent, muchia de aluminiu se dovedește de efect. Nexus 7 cu 0.2 mm mai groasă, dar cu 55 gr. mai ușoară.

Ecran și sunet
Ambele au display IPS cu rezoluție 1280×800 pixeli. La sunet, Google Nexus 7 are o singură boxă pe spate și se aude destul de bine. Kindle Fire HD aduce standardul Dolby Digital Plus cu două boxe și sunet care spun ei că nu-l găsim la competiție.

Hardware
Tegra 3 quad-core la 1.3 GHz  vs TI OMAP 4460 dual-core la 1.2 GHz. Ambele au 1 GB memorie RAM, Kindle Fire HD plusează cu 16 GB la 199 dolari pe când Nexus 7 aduce 16 GB, dar costă cu 50 de dolari în plus. Aș înclina să spun că există un singur câștigător la acest capitol: Nexus 7.

Sistem de operare
Android 4.1 Jelly Bean pe Nexus 7 vs un Android customizat la maxim și făcut a scoate în față serviciile Amazon din care mare parte nu sunt disponibile în țara noastră. Ambele au controlae dispuse pe ecran și fără taste capacitive, punct pozitiv.

Nici Google Play nu este deschis la maxim către noi, dar mai degrabă voi vedea o deschidere a Google decât a Amazon către țara noastră unde nici măcar nu cred că vor aduce tableta oficial, poate de prin 2012 prin intermediul eMAG.

Google Nexus 7 oferă o libertate mai mare în ce privește customizarea tabletei față de o tabletă Amazon Fire HD cu un așa-zis ecosistem mai închis.

Conectivitate
Ambele se bazează pe Wi-Fi în toate standardele și fără 3G. Restul chiar nu mai contează.

Cameră foto
Frontală în ambele cazuri. Kindle Fire HD filmează HD, de aici i se trage și numele. Camera de pe Google Nexus 7 este de 1.2 Megapixeli.

Concluzii
Avem două tablete ieftine de 7 inch. Kindle Fire HD se bazează pe piața americană și acolo avem un produs complet, nu este cazul și în România. Google Nexus 7 aduce o experiență mult mai plăcută cu acces la Google Play și un market de aplicații imens.

Nexus 7 nu are competiție serioasă în acest moment. Kindle Fire HD se va vinde în SUA, acolo unde să spunem că unele persoane sunt legate de universul Amazon și de ce oferă ei, dar Nexus 7 le-a administrat și acolo o lovitură serioasă. Mai ales că Amazon nu are un smartphone, iar pe tableta Nexus îți iei aplicațiile și conținutul de pe smartphone fără nicio problemă.

Kindle Fire HD 8.9 mi se pare a fi produsul minune de aseară, Fire HD de 7 inch oferă prea puțin în comparație cu Nexus 7.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.