Tablete

Aseară de la 20.30, ora României, a fost evenimentul Amazon din Santa Monica, Los Angeles – SUA. Au fost prezentate 4 tablete + e-reader Kindle cu display iluminat de tip paperwhite. O adevărată nebunie, au adus atât de multe produse încât nici nu le-am ținut numărul în mod corect și asta deși urmăream două live blogging ale cnet.com și TheVerge.

A. Kindle Fire – 159 dolari, precomandă, disponibilă din 14 septembrie;

B. Kindle Fire HD – 199 dolari, precomandă, disponibilă din 14 septembrie;

C. Kindle Fire HD 8.9 – 299 dolari, precomandă, disponibilă din 20 noiembrie;

D. Kindle Fire HD 8.9 4G LTE – 499 dolari, se așteapt să fie disponibilă din 20 noiembrie.

Și acum să le luăm pe fiecare în parte:

A. Kindle Fire 

– IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli;

– procesor dual-core OMAP 4430 la 1.2 GHz, 1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare;

– Wi-Fi, jack de 3.5 mm, până la 8.5 ore ca autonomie;

– 400 gr., 11.5 mm grosime.

Se promite a fi cu 40% mai rapidă decât generația anterioară.

B. Kindle Fire HD

– IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli;

– sunet Dolby Audio cu dual-driver stereo speakers;

– procesor dual-core la 1.2 GHz 4460, 1 GB memorie RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare;

– Dual-band, dual-antenna Wi-Fi la 2.4 GHz și 5 GHz, jack de 3.5 mm , până la 11.5 ore la autonomie;

– 395 gr., 10.3 mm grosime.

C. Kindle Fire HD 8.9 

– IPS de 8.9 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli;

– sunet Dolby Audio cu dual stereo speakers;

– procesor dual-core la 1.5 GHz OMAP 4470, 16 sau 32 GB spațiu de stocare;

– Dual-band, dual-antenna Wi-Fi la 2.4 GHz și 5 GHz, jack de 3.5 mm, bluetooth, micro-HDMI;

– 567 gr, 8.8 mm grosime.

D. Kindle Fire HD 8.9 4G LTE

Față de Kindle Fire HD 8.9 se adaugă 32 sau 64 GB spațiu de stocare și conectivitate 4G / LTE.

Toate informațiile de mai sus sunt luate de pe Amazon.com

Acestea ar fi tabletele Amazon. Pentru țara noastră există o mare problemă. Mare parte din serviciile Amazon care adus un plus tabletelor de la mai sus nu sunt disponibile oficial și în țara noastră. Experiența oferită este trunchiată și chiar dacă sunt relativ ieftine, nu se merită să le iei. Dacă se vor extinde și pentru România, ar fi de luat în seamă. Asta nu se va întâmpla prea curând pentru că logistic și financiar i-ar costa o mulți bani să ajungă la un acord vis-a-vis de drepturile de autor și nici redevența din țara noastră nu ar fi cine știe ce.

Mai degrabă se aplică un hack și iei conținut gratuit decât să plătești, deocamdată nici nu există alternativă în legătură cu Amazon și serviciile sale.

Ca să apreciați cât de importante sunt serviciile adiacente, Jeff Bezos – CEO Amazon declara aseară că tabletele lor nu sunt gadgets, nu se gândesc la hardware ci la ceea ce oferă prin intermediul lor. Să vedem punctul care ar fi punctele forte și slabe ale tabletelor Amazon:

I. Puncte forte

1. Prețul – au adus Kindle Fire la 159 dolari, iar versiunea Fire HD cu 16 GB se vinde la 199 dolari. Google Nexus 7 costă 199 dolari în versiunea de 8 GB și 249 dolari la 16 GB. Observați că Amazon a încercat să ofere mai mult pentru un preț mai mic.

2. Software – normal că vorbim de o customizare intensivă a Android 4.0 Ice Cream Sandwich de data aceasta.  Sunt aplicații noi / software ce oferă o experiență plăcută. Terminologia Amazon se leagă de X-ray, aplicații noi de Facebook, Twitter, suport de mail pentru Gmail, Yahoo!, Microsoft Exchange,   Kindle Freetime pentru părinți ce vor să controleze modul în care cel mic utilizează tableta;

3. Acces la numeroasele servicii ale Amazon de la cloud la cărți, filme, emisiuni TV, totul la prețuri care în SUA sunt ok;

4. Tableta de 8.9 inch cu display 1920×1200 pixeli și 299 dolari va fi hit.

5. Fără butoane capacitive, totul meniul inclus pe display.

II. Puncte slabe

1. Android customizat excesiv și aceste tablete nu-ți permit să le modifici după placul tău, așa cum îți propune Google Nexus 7;

2. În România nu avem acces la mare parte din serviciile Amazon, de aici reiese o experiență trunchiată. Plus că la noi prețurile vor fi considerabil mai mari, nefiind importată oficial ci doar prin intermediul unor magazine online care vor dori să beneficieze de interesul românilor față de tabletele Amazon.

3. Design similar, doar colțurile ușor rotunjite fac diferența între Kindle Fire și Fire HD sau Fire HD 8.9. Înțeleg că vor să mențină un preț cât mai mic.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.