Arhiva

Acum o săptămână vă întrebam ce ecosistem veți alege: Apple, Microsoft sau Google?

După 96 de voturi voi ați decis:

1) OSX Lion + iOS5: 37 de voturi (39%)
2) Windows 8 + Windows Phone 7: 34 de voturi (35%)
3) ChromeOS + Android: 25 de voturi (26%)

Acest rezultat este oarecum surprinzător! În momentul editării articolului opinia generală era clară: nimeni nu va alege Microsoft, bătălia se va da între iOS și Android deoarece utilizatorii renunță încet și sigur la PC.

Se pare că, în realitate, lucrurile stau altfel decât ne povestesc companiile de analiză a pieței. Sau cel puțin stau altfel în România.

Sondajul nu cerea votarea/alegerea unei platforme pentru smartphone-ul preferat, ci pentru un întreg ecosistem. Cu siguranță dacă am fi întrebat “care este platforma preferată pentru smartphone” bătălia s-ar fi dat între iOS si Android. Totuși, când vine vorba de soluții complete, Google a pierdut “detașat”.

Acest lucru este cel puțin îngrijorător. Mai devreme sau mai târziu toate platformele/sistemele de operare vor avea un număr suficient de mare de aplicații și vor avea funcționalități similare.

Pe termen lung, lupta nu se va da între sistemele de operare ci între ecosisteme.

Nu suntem primii care facem această afirmație, cu siguranță nici ultimii. Apple a intrat în joc cu iCloud. Microsoft pariază pe SkyDrive. Ambele companii oferă deci sisteme de stocare. Care este însă diferența dintre Apple/Microsoft și Google? Simplu: PC-ul/laptop-ul/netbook-ul de pe care probabil citești acest articol.

Google speră ca, într-un viitor apropiat, să renunțăm la instalările de OSX sau Windows și să “ne mutăm în norișori”. Este oare posibil? Din punctul meu de vedere…nu. Nu încă. Nu cred că Google va reuși să ne convingă prea curând de faptul că “norișorii” sunt soluția “magică”. Motivele sunt simple: confidențialitate, disponibilitate, siguranță.

Confidențialitate: educația ne obligă să mai credem în ideea de “confidețialitate”, în timp ce orice  părticică a rațiunii noastre ne spune “trezește-te, nu mai există așa ceva!”. Sau…poate există, dacă renunți cu totul la orice urmă de Internet și te muți în vârful muntelui. Poate copiii sau nepoții noștrii vor putea să doarmă liniștiți știind că datele lor pot fi accesate oricând de către “cine trebuie”. Mie personal îmi vine greu să accept acest lucru, chiar dacă sunt ferm conștient de această realitate.

Disponibilitate: Internet-ul este încă un lux. Haideți să nu fim naivi. Cât la sută din utilizatorii de telefonie mobilă au activat un plan de date? Sau cât la sută din populația României are, în acest moment, un cont în “cloud”? Extrem de puțini, iar acest lucru nu se va schimba în 3-5 ani. Nici in 10. Nici în 15. Va dura…o generație.

Este vorba despre schimbarea unei mentalități, nu de adoptarea unei noi tehnologii.

Siguranță: acum câteva zile Emil scria pe Twitter că Google Docs i-a “pierdut” câteva documente importante. Ți s-a întamplat și ție? Dacă da, înseamă că ești conștient de faptul că momentan nici măcar Google nu poate oferi o soluție 100% sigură și “failproof” pentru documentele tale.

În concluzie nu pot decât să fiu deacord cu voturile voastre. ChromeOS nu va primi prea curând un loc de frunte pe biroul tău.

În final vei alege între Apple și Microsoft.