Hardware

Acceleratorul grafic joacă un rol cheie în performanțele unui smartphone. Telefonul mobil este un dispozitiv compact, iar în momentul în care este pus la lucru în mod susțin se încălezește, iar performanțele scad pentru că frecvența procesorului ajunge a fi redusă spre a preîntâmpina încălzirea excesivă. 

Unele companii au venit cu sistem de răcire avansate, soluții pe care le-au pus în așa-numitele telefoane mobile de gaming (ASUS ROG Phone, Xiaomi Black Shark etc).

Huawei a pus lumea pe jar cu GPU Turbo. Prin materialele de presă prezentate în China nu s-au sfiit să arunce cu diferite procentaje:

  • eficiență crescută cu 60%;
  • reducere a consumului de energie cu până la 30% în dreptul procesorului.

Primul smartphone ce a debutat cu această tehnologie este Honor Play. Alte modele ce urmează a fi incluse Honor 10, Honor View 10, Honor 9 Lite, Honor 9i 2018 și Honor 7x.

Lista a fost deschisă, iar din august vor fi incluse și Huawei P20, P20 Pro, Mate 10, Mate 10 Pro și Mate RS. Din septembrie debutează și pe Huawei P20 Lite.

Versiunea beta a debutat pe P20, P20 Pro și Honor 10, Honor Play și Honor 9i au deja inclusă această tehnologie. GPU Turbo sosește sub formă de update software.

Acum să deschidem discuția propriu-zisă, ce s-ar putea afla în spatele GPU Turbo. Ca să menții performanța unui ansamblu hardware pe termen lung poți să faci un singur lucru – să reduci frecvența de funcționare. În momentul în care reduci frecvența, scad performanțele. Observați că Huawei spune: creștem eficiența cu 60%, nu au declarații de genul: creștem performanța. Subtactarea s-ar putea să fie soluția adusă de GPU Turbo.

Ar putea să fie și o combinație de CPU + GPU + partea de rețea neurală, dar peste tot se specifică doar GPU Turbo, nu se spune nimic de o combinație cu celelalte elemente încorporate de hardware-ul din device.

Pe de altă parte, în alte site-uri de tehnologie se specifică faptul că această soluție ar livra performanțe crescute în jocurile cu grafică intensivă, pe AR și VR în viitor, creștere a fps-ului în jocuri, efecte speciale + HDR boost. Aici s-ar putea să fie vorba de faptul că telefonul îți livrează performanțe crescute pe timp îndelungat, iar fps-ul etc se menține la o cotă mai ridicată față de soluția tradițională.

Până la urmă știm doar că GPU Turbo este o soluție ce combină partea hardware și software spre a oferi performanțe crescute în gaming. Dezvoltată în R&D-ul Huawei și cu debut prin august și în România. Presupun că între timp o să aflăm în ce constă soluția dezvoltată de gigantul chinez, dar mai ales dacă ceea ce promit în materialele de presă se va regăsi și în realitate.

Categorii: hardware
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.