A fost prezentat HarmonYOS 2.0. Trebuie să recunosc că în ignoranța mea nu știam că iterația 1.0 este deja disponibil comercial.

Mă uitam și pe AndroidAuthority, iar impresiile mele sunt similare.

HarmonyOS 2.0 este de fapt Android 10 cu EMUI și câteva tips & tricks pe partea de conectivitate, în special în secțiunea de setări rapide.

Ideea este că întreaga prezentare a fost în limba chineză și nu au specificat nimic legat de update-uri la HarmonyOS spre smartphone-urile Huawei din afara Chinei. Întradevăr, ar putea să facă asta printr-un anunț ulterior.

Care sunt noutățile?

  • Super Device – poți să controlezi o sumă de dispozitive, iar conectarea se face într-un mod facil și securizat (cel puțin așa afirmă Huawei). Pe repede înainte, poți să preiei controlul la o sumă de dispozitive conectate;
  • Trecerea rapidă a unei aplicații de pe un dispozitiv cu HarmonyOS spre altul, poți să treci o aplicație sau un joc de pe smartphone spre tabletă sau de pe tabletă spre smart TV etc;
  • Autentificare colaborativă – date preluate de pe două dispozitive spre a permite autentificarea pe smartphone (preia informații de pe smartwatch și smartphone ca să-ți permită autentificare pe telefon etc).

În locul Huawei aș spune clar că este mai degrabă un fork de Android și nimic mai mult. Până la urmă, nu a reușit Microsoft să-i motiveze pe dezvoltatori de aplicații să vină în Windows Marketplace etc (discutăm de un efort imens, de colaborare cu toate numele mari din industrie, de achiziția jucătorului no. 1 – Nokia etc).

Nu ai cum să dezvolți un ecosistem de la zero în 2021 (sistem de operare, aplicații etc). Plus că Huawei avea deja dezvoltarea EMUI făcută intern, cu HMS și AppGallery etc. Android în sine este un sistem deschis, iar Huawei poate folosi resursele de acolo. Nu este ca și cum ar fura ceva, dar măcar să confirme ceea ce toată lumea deja cunoaște.

Declarație oficială:

Trăim într-o lume în care toate lucrurile sunt conectate și inteligente. Niciunul dintre noi nu se poate separa de această lume“, a afirmat Richard Yu, director executiv și CEO, Huawei Consumer Business Group. „Lansarea HarmonyOS și a noii game de produse care folosesc acest sistem inovator este încă un exemplu al eforturilor noastre permanente de a oferi utilizatorilor cea mai bună experiență posibilă, cu o abordare orientată către viitor.

Am extras o parte din comunicat legată de HarmonyOS:

Deși în viața de zi cu zi există numeroase dispozitive inteligente, experiența oferită de acestea nu este întotdeauna inteligentă. Sistemele enclavizate tind să aibă nevoi complexe de conectivitate și moduri de operare disparate, ceea ce duce la o experiență de utilizare fragmentată.

HarmonyOS este menit să rezolve această problemă. Ca sistem de operare de ultimă generație pentru dispozitive inteligente, HarmonyOS oferă un limbaj comun pentru conectarea și colaborarea dintre diferite tipuri de dispozitive, oferind utilizatorilor o experiență mai performantă, mai ușor de utilizat și mai sigură. Sistemul folosește o tehnologie distribuită pentru decuplarea și implementarea flexibilă a software-ului și pentru combinarea dispozitivelor independente într-un dispozitiv unitar și holistic, ce folosește capabilitățile dispozitivelor componente în funcție de nevoile utilizatorului, oferind un nou tip de experiență conectată prin integrare hardware și widget-uri.”

Ce promite HarmonyOS 2.0?

O mai bună conectare cu dispozitivele IoT printr-un sistem de widgets ce pare superior la ce oferă Android în momentul de față.

Ce este HarmonyOS 2.0?

Android-ul pe care-l cunoaștem cu câteva tips & tricks la nivel de interfață grafică și conectivitate. Și asta-i nu-i rău deloc, mereu vei avea opțiunea în a descărca un .apk, în a porta rapid aplicațiile și jocurile din Play Store etc. Nu cred că sunt planuri serioase în a-l aduce în afara Chinei, cel puțin în viitorul apropiat.

Categorii: android

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.