Honor 90 este un smartphone mid-range pe care compania chineză mizează puternic în această a doua jumătate din 2023. Au organizat un eveniment de presă la Paris, nu-mi amintesc alt smartphone mid-range la care un producător să-i acorde atât de multă atenție. 

Am testat Honor 70, iar review-ul său a strâns mii bun de vizualizări – semn că a fost căutat pe Google etc, că s-a bucurat de ceva succes comercial. Honor 90 preia ștafeta și o duce mai departe. 

Specificații 

Smartphone

Date tehnice
Honor 90
Data de lansare6 iulie 2023 pentru varianta din Europa
ProcesorQualcomm Snapdragon 7 Gen1 Accelerated Edition dezvoltat pe 4nm, 1 x Cortex-A710 la 2.5 GHz, 3 x Cortex-A710 la 2.36 GHz și 4 x Cortex-A510 la 1.8 GHz
EcranAMOLED de 6.7 inci cu rezoluție 2664 x 1200 pixeli, 435 ppi, rată de refresh la 120Hz, luminozitate de până la 1600 nits în peak, raport display / corp de 98%
Memorie12 GB RAM și 512 GB stocare
GPUAdreno 644
Sistem de operareMagicOS 7.1 dezvoltat pe Android 13
Conectivitatedual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, dual-band, bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C 2.0, cititor de amprentă optic integrat în display, localizare prin GPS, GALILEO, GLONASS, BDS și QZSS
Cameră foto și videowide de 200 Megapixeli cu f/1.9;

ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 112 grade și autofocus;

2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp, LED flash

Filmează 4K cu 30 fps, 1080p cu 60 fps și gyro-EIS
Cameră de selfie-uri50 Megapixeli cu f/2.4 și unghi de 100 grade, filmează 4K cu 30 fps
Baterie5000 mAh cu încărcare pe fir la 66W
Greutate183 gr.
Dimensiuni161.9 x 74.1 x 7.8 mm

Pachet și design 

În pachet nu este încărcătorul de 66W

Am primit o unitate de test înainte de lansarea comercială și nu avea încărcător în pachet și nici husă de protecție. M-am uitat pe site-ul oficial și Honor 90 este livrat fără încărcător și fără husă, elemente cu care suntem cumva obișnuiți. Honor 70 avea încărcător de 66W și husă în pachet, la Honor 90 sunt de domeniul trecutului. 

Ca și materiale folosite nu sunt prea multe de spus, sticlă peste care au pus folie de plastic din fabrică în partea frontală, plastic și structură de rezistență din plastic. L-am primit la review în culoarea Midnight Black și pot să spun că avem unul dintre cele mai elegante smartphone-uri upper mid-range. 

Curbura este cumva dusă ușor pe toate cele 4 laturi, iar raportul display / corp de 90.8% te face să-l prinzi ușor cu o mână. Aș spune că este ușor alunecos și necesită o husă de protecție pentru grip suplimentar. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut. Camera de selfie-uri este într-un decupaj devenit cumva normă în 2023, cei 3 senzori de la camera principală sunt în două module separate, iar LED-ul flash este sub formă de cerc. Când așezi telefonul pe o suprafață plană fără husă stă pe cei 2 senzori și deși mi se par protejați destul de bine, cumva o protecție trebuie aplicată. 

Cântărește 183 gr și 7.8 mm în talie, deși discutăm despre o baterie de 5000 mAh. 

Mi se pare a fi un smartphone elegant, bine construit. Da, pentru 2900 lei nu m-aș fi supărat să folosească o structură de rezistență din aluminiu, iar spatele să fie din sticlă, dar deja sunt mofturi. 

Ecran și sunet

Display-ul este printre cele mai luminoase din segmentul upper mid-range

Honor a adus un display luminos, până la 1600 nits în peak. Am dat luminozitatea la maxim și am măsurat 1036 nits. Urcă la 1600 nits pe modul Auto, sub acțiunea razelor de soare și stă acolo sus pentru câteva zeci de secunde spre a aduse un plus de lizibilitate. 

Este un AMOLED de 6.7 inci cu rezoluție 2664 x 1200 / 435 ppi, cu certificare HDR10+ și rată de refresh de până la 120Hz. Sunt 4 moduri pe partea de setare a ratei de refresh:

Opțiunile pentru rata de refresh

Dynamic – optimizează în funcție de conținut și urcă în unele situații până la 120Hz;

High – forțează 120Hz și reduce autonomia;

Medium – până la 90Hz;

Standard – 60Hz. 

Modurile de culoare de pe Honor 90

Sunt 2 moduri de culoare: Normal (aplică standardele sRGB sau DCI-P3 în funcție de conținutul afișat), Vivid (modul ales de mine pentru un plus de culoare). Bineînțeles, poți regla temperatura de culoare în funcție de preferințe. Mi se pare că modurile de culoare sunt la nivel cumva minimal. Probabil, majoritatea utilizatorilor nu prea-și bat capul și nu doresc să aibă cine știe ce opțiuni de personalizare pe aici. 

Una peste alta, este un display de bună calitate ce are și un timp de răspuns excelent. Honor spune că urcă cu touch sampling-ul la 3840MHz, adică comenzile date sunt preluate mai repede chiar și față de unele flagship-uri concurente, de alte upper mid-range-uri nici nu mai discutăm. 

Difuzorul de la bază se aude puternic, clar și cu mult bass, păcat că este unul singur

Sunetul cade în sarcina unui difuzor. Nu înțeleg de ce nu au făcut pasul spre difuzoare stereo. Întradevăr, este un difuzor ce se aude de-a dreptul excelent. Este puternic și clar, cu mult bass și fără distorsiuni la volum maxim. Am măsurat 97.1 dB la 10 cm distanță de difuzor și doar 78.1 dB în poziție normală (distanță de 30 – 40 cm între smartphone și urechi). 

Difuzoarele stereo mi se pare că sunt cumva neapărat necesare pe orice telefon mobil de la 7 – 800 lei în sus. Să zicem că folosești telefonul în landscape, te uiți pe YouTube, pe Netflix sau te joci și ajungi a obtura cu mâna display-ul de la bază, cel de deasupra display-ului 

nu-l acoperi și audiția nu este sacrificată. Nu este cazul la Honor 90, păcat că au făcut o concesie, fix unde nu trebuia. Reglarea volumului se face din lateral dreapta. 

Hardware, sistem de operare și aplicații 

MagicOS este o interfață matură și bine pusă la punct

Un mare plus este hardware-ul pus pe acest smartphone. Qualcomm Snapdragon 7 Gen1 Accelerated Edition a fost cu o adevărat o surpriză plăcută, iar Honor îl aduce doar în echiparea cu 12 GB RAM și 512 GB stocare. 

Din start, nu ai nevoie de stocare mai mare. Pur și simplu, cei 512 GB sunt arhisuficienți pentru aproape oricine. 

Informații furnizate de CPU-Z pentru Honor 90

Să revin la procesor. Qualcomm Snapdragon 7 Gen1 Accelerated Edition este dezvoltat într-un proces de litografiere pe 4nm, pe structură tri-cluster cu 1 x Cortex-A710 la 2.5 GHz, 3 x Cortex-A710 la 2.36 GHz și 4 x Cortex-510 la 1.8 GHz, iar în rol de accelerator grafic se află Adreno 644. 

Temperaturile atinse de Honor 90 în GFXBench

Marele punct PRO nu este dat de procesor în sine, de cantitatea mare de RAM ce poate fi suplinită cu până la 7 GB din stocare, la cei 512 GB în sine. De fapt, telefonul stă excelent la partea de răcire. Am măsurat doar 44 grade Celsius în GFXBench și camera cu vapori pusă de către Honor își face treaba exemplar. 

Bineînțeles, contează litografierea pe 4nm, modul în care Qualcomm a dezvoltat acest chipset ce este un fel de Snapdragon 8 Gen2 Mini / Lite. 

Nivelul maxim de detalii atins de Honor 90 în PUBG Mobile

Rulează orice joc în condiții optime. În PUBG Mobile s-a dus ca nivel de detalii spre HDR și Ultra și menține gameplay-ul fără sacadări. Niciun joc nu-i pune probleme. 

Informații despre hardware și sofware – Honor 90

Nu am prea multe de spus despre interfața în sine. Rulează MagicOS 7.1 dezvoltat pe Android 13, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui iunie 2023. Honor a spus că are de gând să ofere 3 iterații Android și 4 ani pe partea de patch-uri de securitate în cazul lui Honor 90. Asta am înțeles dintr-o discuție cu country managerul Honor România, Stanley Yan. Nu am găsit informația și în altă sursă. 

Amintește de ceea ce aveam pe smartphone-urile Huawei în urmă cu ceva timp și asta nu-i rău, doar că aici aveți acces oficial la serviciile Google. Am văzut că au și un magazin de aplicații intern și organizează competiții pentru dezvoltatori de aplicații ce-și portează aplicațiile și jocurile pe aici. 

Ai o sumedenie de opțiuni de personalizare, de la multiple opțiuni pentru AOD, icoane, wallpapere, mod de Performanță sau de economisire a energiei în baterie, soft ce reglează nivelul de lumină albastră în funcție de ritmul circadian etc. Nu am sesizat să lipsească ceva important, cu excepția emulării unei interfețe desktop friendly la conectarea cu un monitor, așa cum face Magic5 Pro (ce joacă în altă ligă, bineînțeles). 

Interfața MagicOS 7.1 pe Honor 90: 

Aplicații preinstalate pe Honor 90: 

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Google TV, Meet, Photos, Play Store. 

Aplicații Honor: Game Center, Tips, AppMarket, My Honor. 

Alte aplicații: Weather, Recorder, Busolă, Mirror, Device Clone, pot fi dezinstalate: TrainPal, Trip.com și WPS Office, Netflix, Facebook, Booking.com și TikTok. 

MagicOS 7.1 dezvoltat pe Honor 90

Performanță

Aproape 700.000 de puncte în AnTuTu

În tabel descoperiți ce rezultate a obținut Honor 90 în testele de benchmark uzuale pe Gadget.ro. 

Smartphone

Teste de benchmark
Honor 90

Qualcomm Snapdragon 7 Gen1, 12 GB RAM și 512 GB stocare
AnTuTu Benchmark689288 puncte
3DMarkWild Life - 3121 puncte;
Wild Life Extreme - 850 puncte
AndroBenchSequential Read - 1789.6 MB/s;

Sequential Write - 1369.38 MB/s
GeekBench 6Single-core - 1118 puncte;

Multi-core - 3117 puncte
GFX BenchCar Chase - 27 fps;
Manhattan 3.1 - 47 fps
PCMark12388 puncte

Teste de benchmark rulate pe Honor 90

Conectivitate 

Tasta de reglarea a volumului și butonul de pornire de pe lateral dreapta

O să spicuiesc câteva din specificațiile sale pe partea de conectivitate. Este un smartphone cu suport pentru două cartele nanoSIM + eSIM, dispune de 5G + Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6, bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C de tip 2.0, localizare prin GPS, GALILEO, GLONASS, BDS și QZSS. 

Nu are slot pentru cardurile microSD și nici jack de 3.5mm, dar nu prea mai sunt smartphone cu aceste funcții. 

În partea superioară se află un microfon și lipsește portul infraroșu, în lateral dreapta dați de tasta pentru reglarea volumului și butonul de pornire. La bază se află portul USB Type-C, slotul pentru cele două cartele nanoSIM, microfon și difuzorul principal. În lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. 

Cititorul de amprentă optic a fost ascuns în display și funcționează bine, răspunde prompt comenzilor și nu am întâmpinat probleme să nu recunoască amprenta. 

Valori obținute la download și upload prin SpeedTest în Wi-Fi și internet pe fir, dar și pe 4G+

Am făcut mai multe teste pe SpeedTest. Pe Wi-F 6 și abonament gigabit, cele mai bune rezultate au fost 822 Mbps în download și 398 Mbps în upload, valori ce se apropie de maximul posibil. Înainte făceam teste pe 5G în locuință și pe balcon, antele sunt la aprox. 50 de metri distanță, dar de câteva săptămâni, Orange mă ține pe 4G+. Așa a fost și în cazul lui Honor 90 ce pe 4G+ a scos 215 Mbps la download și 112 Mbps la upload. Telefonul știe agregare de spectru și pe 5G ar putea în funcție de rețea să obțină valori mult mai mari. 

Cameră foto și video

Dispunerea senzorilor de la camera principală

Camera principală are:

  • wide de 200 Megapixeli cu f/1.9, dimensiune a senzorului de 1/1.4″, pixel de 0.56µm, PDAF;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 112 grade și autofocus;
  • 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp. 

Are LED flash și filmează 4K cu 30 fps. 

Interfața camerei foto și video de pe Honor 90: 

Lipsește un senzor dedicat pentru tele și implicit pentru portrete, dar și 4K 60 fps. 

Camera foto nu-i rea deloc și se descurcă admirabil și în low light. Când nu este lumină deloc, nu face minuni să reliefeze ceva, dar când ai puțină lumină mi s-a părut că știe să o administreze în Night Mode și să livreze imagini decente. 

Nu aș spune că avem un camera phone, dar se descurcă bine. Nu sunt cucerit de dimensiunea senzorului în megapixeli, dar au făcut treabă bună, iar software-ul îl ajută. 

Are și o sumedenie de funcții integrate în interfața camerei foto și video, iar dacă voi avea timp și telefonul va reveni, îl voi testa și le voi prezenta. 

Camera de selfie-uri are 50 Megapixeli cu f/2.4 și unghi de 100 grade. Filmează 4K cu 30 fps. Mi se pare a fi un senzor excelent pentru cei dornici să facă un autoportret de grup. 

Clip 4K 30 fps realizat cu Honor 90

Fotografii făcute cu Honor 90

Fotografii făcute pe timp de noapte / low-light

Selfie-uri și portrete

Alte fotografii făcute cu Honor 90

Autonomie

Autonomia este un punct PRO

Bateria de 5000 mAh se descurcă admirabil și trece testul unei zile de autonomie fără probleme. SOT-ul îl estimez la 6.5 – 7 ore, în funcție de scenariul de utilizare al fiecăruia poți obține mai mult sau mai puțin. 

Chipsetul pe 4nm îl ajută mult să scoată un rezultat bun. 

Din păcate, în pachet nu găsiți încărcătorul de 66W. Dacă aveți unul de la Huawei, merge folosit aici. Așa a fost cazul meu. Lipsește încărcare wireless. 

Preț

Honor 90 cu 12 GB RAM și 512 GB stocare – 2899 lei este prețul recomandat. Pe Honor 90 Lite l-am mai descoperit pe ici și colo, dar pe Honor 90 nu l-am văzut listat pe nicăieri. Mă așteptam să-l găsesc, mai ales că l-au anunțat cu debut în oferta operatorilor din 6 iulie. 

O să fac update cu link din momentul în care apare în magazine. 

Honor 90
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design elegant;
  • display ce impresionează printr-o luminozitate ridicată;
  • RAM și stocare din plin;
  • rezultate bune obținute de către camera foto în low-light;
  • autonomie mare;
Contra
  • fără difuzoare stereo;
  • USB Type-C 2.0 și fără port infraroșu;
  • fără senzor tele și fără OIS pe senzorul wide de 200 Megapixeli;
Concluzii

Honor 90 vrea să impresioneze și face asta dacă ne uităm strict la partea hardware. Are un procesor destul de bun și nu face concesii pe partea de memorie RAM și stocare.

Totuși, rețeta putea fi rafinată și mai bine prin aducerea unor difuzoare stereo, OIS pe camera principală sau de ce nu, un senzor tele dedicat, mai ales că discutăm despre un smartphone de aproape 3000 lei

Îl consider un pas în direcția bună.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.