Primul smartphone Honor din noua serie Magic6 care ajunge în țara noastră este modelul Lite, pentru care am adus deja câteva prime impresii. A venit acum momentul pentru o analiză mai detaliată a acestui smartphone mid-range ce pot spune din start că are un ceva anume care m-a atras încă de la primul contact. De fapt, aceasta a și fost una dintre cerințele departamentului de dezvoltare, ca Honor Magic6 Lite să fie o evoluție a seriei precedente, una care să propună caracteristici care cu greu pot fi trecute cu vederea. Aduc mai multe detalii pe această direcție din chiar primul capitol, cel care urmează după tabelul cu cele mai importante caracteristici ale lui Honor Magic6 Lite.
Specificații smartphone Honor Magic6 Lite
Date tehnice
SmartphoneHonor Magic6 Lite 5G
Ecran AMOLED curbat de 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2652 x 1200 pixeli, densitate 430 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz, luminozitate maximă în peak 1200 niți, luminozitate maximă globală de 1000 niți, 1.07 miliarde culori, 100% DCI-P3, 1920Hz PWM Dimming
Procesor Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 pe 4nm, Octa-core cu 4 x 2.2 GHz Cortex-A78 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A55
Memorie 8 GB RAM (16 GB cu Honor RAM Turbo - memorie RAM suplimentară preluată din memoria internă)
256 GB spațiu intern de stocare de tip UFS 3.1
GPU Adreno 710
Sistem de operare Android 13 cu Magic UI 7.2
Conectivitate dual SIM 5G (2 x nanoSIM), Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.1, NFC, localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, USB Type-C
Camere foto și video Cameră principală cu 3 senzori:
- 108 Megapixeli Wide cu senzor Samsung HM6, 1/1.67 inch, pixel binning 9 in 1 cu dimensiune finală a pixelului de 1.92μm, PDAF
- 5 Megapixeli Ultrawide (110°), f/2.2
- 2 Megapixeli Macro, f/2.4
Filmează cu 4K 2160p 30 fps, Full HD 1080p cu 30 și 60 fps
Cameră frontală de 16 Megapixeli, f/2.45
Filmează Full HD cu 30 fps
Baterie 5300 mAh, încărcare pe fir cu maxim 35W
Alte detalii Rezistență la șocuri și căderi de la înălțime de 1.5 metri certificate de SGS Switzerland, rezistență la lichide și praf conform standardului IP53, senzor optic de amprentă integrat în ecran
Greutate 185 grame
Dimensiuni 163.6 x 75.5 x 7.98 mm
Review video
Pachet, design și construcție
Așa cum am spus și cu ocazia primelor impresii, unitatea ajunsă la noi este una destinată testelor, așadar din cutie nu au făcut parte și ceva pliante, ca ghid de pornire rapidă sau certificat de garanție. Am găsit doar un cablu USB-C la USB-C și o agrafă pentru a accesa slotul SIM:
Modelul despre care vorbim mai departe este unul în culoarea neagră, denumită oficial Midnight Black. Acesta, precum și cel Emerald Green, vin cu un spate acoperit cu ceea ce pare a fi sticlă sablată, extrem de plăcută la atingere. Modul în care este finisat acest spate este deosebit, din partea mea se potrivește de minune și la telefoane chiar și de 2 – 3 ori mai scumpe. Este mat și fin în același timp, dar reușește să reflecte extrem de interesant lumina.
Contrastul dintre cele două inele aurii și negrul de pe spate creează o eleganță aparte, mai ales că inelul exterior ce a primit un model ce amintește ca abordare de cadranul anumitor ceasuri de lux (Rolex, în special).
Mi-a plăcut foarte tare și cât de subțire este acest telefon. Bine, cu 7.98 mm nu-i chiar extrem de subțire, dar fiindcă șasiul este foarte îngust pe lateral, așa își lasă impresia. Spatele și ecranul curbate pe laterale fac ca Honor Magic6 Lite să se așeze bine în palmă și chiar dacă aderența în mână nu-i cea mai grozavă, nu simți că-l poți scăpa prea ușor.
Și oricum, chiar dacă ți-ar cădea din mână, nu trebuie să-ți faci griji, întrucât Honor Magic6 Lite a primit cinci stele din partea organizației independente SGS Switzerland pentru rezistența la cădere. Se pare că oricum ar cădea de la o înălțime de 1.5 metri și inclusiv pe suprafețe tari precum marmura, Honor Magic6 Lite nu va suferi nicio defecțiune.
De fapt, chiar am asistat la un test aș spune eu extrem. Au fost bătute nu mai puțin de 5 pin-uri (din cele pe care le fixezi pe table de plută) într-o bucată din lemn de bambus. Aceste „cuie” au fost bătute atât cu spatele telefonului, cât și cu ecranul, prin multiple repetări. La sfârșit, doar folia din silicon pentru protecția ecranului era puțin zgâriată. Apropo, fiecare exemplar Honor Magic6 Lite vine cu o astfel de folie aplicată pe display încă din fabrică.
Ce am mai apreciat la Honor Magic6 Lite ține de marginile foarte înguste din jurul ecranului. Cele laterale sunt aproape inexistente, însă nici cea de sus nu este deloc mare. O idee mai lată este doar cea de jos, dar nici aceea prea mult față de celelalte.
Una peste alta, Honor Magic6 Lite este un smartphone pe care l-ai putea așeza foarte bine lângă orice flagship, actual sau mai vechi, față de care nu se face cu nimic de rușine. Ba chiar prin certificarea IP53 poți fi liniștit și în ceea ce privește pătrunderea lichidelor sau a prafului sub carcasă. Nu înseamnă că telefonul poate fi scufundat sau că îl poți trata ca pe unul rugged, dar este pe acolo.
Ecran și sunet
Un al doilea element care vine ca un avantaj evident în susținerea pretențiilor lui Honor Magic6 Lite, este fără dubiu ecranul. Panoul AMOLED curbat este de top, din orice punct de vedere l-ai analiza nu prea ai ce să-i reproșezi.
Culorile sunt foarte vivide, dar nu deranjează deloc, în timp ce contrastul este infinit, așa cum îi stă bine oricărui display cu LED-uri organice. Luminozitatea este foarte înaltă, chiar am folosit în soare puternic acest telefon fără nici cea mai mică problemă de lizibilitate.
Rezoluția ce este peste cea Full HD+ pe care o găsim în segmentul de preț unde concurează Honor Magic6 Lite, face ca totul să apară foarte fin conturat, în timp ce rata de refresh care poate urca până la 120Hz face ca orice tranziție să fie fluidă.
Ce să mai, o adevărată plăcere să privești și să interacționezi cu acest ecran, care nici nu preia atingerile „false” care mai pot apărea pe marginile laterale curbate.
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Honor Magic6 Lite:
Unde nu mai impresionează la fel Honor Magic6 Lite este la sunetul extern. Nu este deloc rău, ba din contră. Este de bună calitate, există chiar și ceva frecvențe joase pe acolo, mediile sunt foarte clare și bine definite, iar înaltele nu se fac nici ele de râs. Numai că avem sunet mono, doar din spatele grilei de pe latura de jos a telefonului iese sunet. Fără a fi deloc rău sau slab ca intensitate, sunetul mono nu se poate compara cu cel stereo, pe care îl găsim de 1 – 2 ani pe mai toate modelele mid-range.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici, la prima vedere a listei cu specificații ai putea crede că Honor Magic6 Lite este „submotorizat”. A fost chiar și părerea mea inițială, dar după ce am folosit telefonul mai bine de 10 zile am văzut că nu există motive să ocolești acest terminal din cauza procesorului.
Vorbim despre un chipset Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1, cu 8 nuclee și accelerator grafic Adreno 710. Sincer, duce fără probleme chiar și cele mai grele jocuri, chiar dacă nu la calitatea maximă pe ori la un fps ridicat. Inclusiv în PUBG, pe detalii medii, fps-ul stă constant pe la 40, ceea ce nu e rău. Sigur, trebuie să înțelegi că Honor Magic6 Lite nu este un smartphone de gaming, iar dacă faci asta nu vei fi deloc dezamăgit de cum se mișcă.
Cu cei 8 GB de memorie RAM și cu 256 GB de spațiu intern de stocare de tip UFS 3.1, telefonul nu are nicio emoție în a rula admirabil orice aplicație sau joc. Prin interfață nu mai vorbesc. Totul se întâmplă rapid, fără pic de lag ori întârzieri de orice fel.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Honor Magic6 Lite:
Dacă tot am ajuns deja la interfață, trebuie spus că MagicOS 7.2, care vine peste Android 13, aduce mult aminte de EMUI de la Huawei. De la iconițe, la cum sunt aranjate, la tranziții și până la setările și opțiunile suplimentare, mai totul aduce aminte de custom ROM-ul celor de la Huawei. Unde apare marea și cea mai importantă diferență între MagicOS de la Honor și EMUI de la Huawei este la suportul pentru serviciile Google. La Honor sunt prezente, 100% compatibile serviciile Google și orice aplicație sau serviciu va funcționa exact așa cum trebuie.
Așa cum am spus, dar vreau să repet, MagicOS are o multitudine de opțiuni de personalizare, cu multe setări suplimentare și funcții ce te pot ajuta pe partea de productivitate, precum ferestre flotante, a căror dimensiune poate fi ajustată după dorințe, ferestre ce pot fi inclusiv minimizate pentru a fi apoi accesate instant fix de unde ai rămas.
Mai sunt multe alte funcții interesante, dar sunt și cam multe aplicații preinstalate pe Honor Magic6 Lite. Pe lângă cele de la Google care sunt pe mai toate smartphone-urile cu Android, Honor mai adaugă unele precum Teme, Honor Health, Galerie, Calendar, Ceas, Notițe, Fișiere, Manager sistem, My Honor, magazin de aplicații Honor, Centru jocuri, E-mail, Sugestii, Meteo, Înregistrare sunet, Oglindă, Busolă, Clonare dispozitiv, Set unelte sim, Trip.com, WPS Office, Netflix, Facebook, TikTok, Booking.com și Voice Access.
Interfața MagicOS 7.2 cu Android 13 pe Honor Magic6 Lite:
Performanță
Scorurile din testele de benchmark nu aș spune că relevă neapărat modul în care „se mișcă” acest smartphone. Ideea este că eu nu am întâlnit lag sau întârzieri în preluarea comenzilor, semn că totul este bine optimizat.
Teste benchmark
SmartphoneHonor Magic6 Lite
AnTuTu v10.1.9 485520 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write
12148puncte
31932 puncte
1536.26 MB/s
1463.29 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
GPU OpenCL
GPU Vulkan
935 puncte
2765 puncte
1332 puncte
1659 puncte
3DMark
Sling Shot Extreme Vulkan
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
3627 puncte
2394 puncte
617 puncte
Testele de benchmark rulate pe Honor Magic6 Lite:
Aș vrea să punctez aici că telefonul abia dacă a devenit ușor cald pe spate după ce toate testele de mai sus au fost rulate succesiv, așa că nu trebuie să-ți faci probleme dacă ai de gând să forțezi ansamblul hardware în mod continuu și susținut.
Conectivitate
Aici nu aș spune că Honor Magic6 Lite iese neapărat cu ceva în evidență, cum, de altfel, nici nu mi se pare că duce lipsă de ceva, având în vedere segmentul de preț unde concurează. Conectivitatea 5G este dual SIM, cu două cartele nano SIM, Wi-Fi este de tip ac dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, în timp ce Bluetooth este de tip 5.1. Nu lipsește NFC, iar localizarea se face prin GPS, Glonass, Galileo și BDS.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos avem difuzorul multimedia, portul USB-C, microfonul pentru apeluri și slotul SIM; pe stânga nu este niciun element; sus vedem doar un microfon secundar (pentru a înregistra sunetul stereo în timpul filmărilor); pe dreapta apar butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.
Nu trebuie să uit de senzorul optic pentru amprentă de sub ecran. Este poziționat cam jos, dar nu deranjează neapărat, asta fiindcă, așa cum am spus, telefonul se așează bine în mână. Rata de recunoaștere este foarte înaltă, nici nu-mi amintesc dacă Honor Magic6 Lite a dat greș vreodată, iar timpul de răspuns este rapid. Foarte bine ca senzor amprentă.
Camere foto și video
Pe partea de camere, Honor Magic6 Lite scoate la înaintare un senzor principal de 108 MP, unul cu reale valențe de flagship. Asta fiindcă îmbinarea pixelilor este de tip 9 în 1, așadar rezultă pixeli mari, de 1.92μm, capabili să surprindă mai multă lumină, dar și detalii mai precise. Asta înseamnă și că fotografiile finale realizate cu senzorul de 108 MP vor avea o rezoluție de 12 MP – 4000 x 3000 pixeli.
Până să vedem cu arată pozele făcute cu Honor Magic6 Lite, haideți să aruncăm o privire și asupra aplicației Camera. Deși foarte apropiată ca interfață de mai tot ce există în lumea Android actuală, în cazul de față observăm că pentru niciunul dintre modurile de captare nu există un meniu cu setări rapide, de obicei accesibil cu un swipe de sus în jos. Aici, avem buton cu setări ce te duce direct în meniul cu toate setările camerei, de unde poți face selecțiile dorite.
Interfața aplicației Camera de pe Honor Magic6 Lite:
Primele exemple pe care le vedem, sunt cele pe timp de zi. Capturile ultra wide nu sunt cele mai bune, nu cred că avea oricum nimeni pretenții de la un senzor de 5 Megapixeli, dar fotografiile wide și zoom 3X sunt foarte bune, respectiv bune. Cele din urmă sunt obținute printr-un crop digital, nu avem senzor cu zoom optic, dar chiar și așa arată bine de cele mai multe ori.
Poze Ultra Wide 0.6X, Wide 1X și Zoom 3X realizate cu Honor Magic6 Lite:
Modul de Noapte este disponibil doar pentru senzorul wide, cel principal de 108 MP. Ai la dispoziție perspectivă 1X și zoom 3X, fiindcă așa cum am spus capturile 3X sunt oricum obținute din pozele realizate cu senzorul principal. Rezultatele în lumină slabă cu modul de Noapte activat mi se par cel puțin decente la modul general și bune pentru segmentul de preț unde este poziționat Honor Magic6 Lite.
Poze în low-light cu modul Noapte activat pe Honor Magic6 Lite (Wide 1X și Zoom 3X):
Avem și un senzor Macro, dar este unul de 2 Megapixeli, cu focus fix, așa că pozele nu reprezintă ceva care să merite atenție sporită.
Camera frontală de 16 MP scoate fotografii chiar cu această rezoluție, nu avem pixel binning. Pozele sunt reușite, mie nu mi se pare că se greșește flagrant pe vreo direcție. Avem culori corecte, balans de alb suficient de exact, contrast echilibrat și un interval dinamic extins.
Poze realizate cu camera frontală de pe Honor Magic6 Lite (fără și cu mod Portret):
Pe partea de filmare, Honor Magic6 Lite poate capta la rezoluție maximă 4K cu 30 fps. Asta de la senzorul principal, atât pe wide, cât și pe zoom 3X. Cu senzorul ultra wide ești limitat la rezoluție Full HD 30 fps, la fel cum poate capta și camera frontală.
Clipurile video 4K nu sunt rele pe partea de calitate a imaginii, însă le lipsește orice fel de stabilizare și astfel sunt preluate mai toate mișcările mâinii. În rest, nu aș spune că este ceva în neregulă.
Clip video 4K 30 fps filmat cu Honor Magic6 Lite
Autonomie
Unde Honor Magic6 Lite convinge din nou pe deplin, este la autonomie. Bateria ce are o capacitate de 5300 mAh, deci cam cu 300 mAh mai mult față de concurenții principali, asigură o autonomie de 2 zile pline, chiar cu utilizare peste medie. Chiar și dacă forțezi mai tare și tot treci lejer de o zi întreagă. Timpul de ecran aprins trece destul de ușor de 12, chiar 14 ore, ceea ce mi s-a părut grozav.
Pe de altă parte, încărcarea se poate face cu maxim 35W, ceea ce nu este cel mai bine în 2024. Însă mai grav este că nu avem încărcător în cutie, iar dacă vrei să încarci chiar cu cei 35W maxim suportați, va fi nevoie să alegi un adaptor compatibil de la Honor, cu alte încărcătoare este foarte probabil să fii limitat la mai puțin.
Preț
Honor Magic6 Lite – 1.799 lei pe Altex.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Honor Magic6 Lite a reprezentat o surpriză extrem de plăcută și, chiar dacă nu este perfect, îl pot recomanda anumitor categorii de persoane. Mă refer la cei pentru care designul, durabilitatea, un ecran superb și un sistem de operare plin de opțiuni chiar contează. Mai adaugi și o autonomie aproape de necrezut, demnă de un battery phone, și poze cel puțin decente cu senzorul principal și cel frontal și alcătuiești un smartphone mid-range demn de interes. Sunetul extern mi-ar fi plăcut să fie stereo, chiar dacă nu este deloc rău așa cum este, sunt parcă prea multe aplicații suplimentare prezente, iar în afară de senzorul foto principal, celelalte două de pe spate nu conving. Chiar și cu aceste minusuri, eu îl pot recomanda pe Honor Magic6 Lite, mi se pare o prezență potrivită în segmentul de preț unde este poziționat.
Honor Magic6 Lite a fost testat timp de 11 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat sau aprobat de altcineva.