HP Omni 27 – review

23/07/2012

În ultimele două săptămâni am primit la test un all-in-one pc de top – HP Omni 27. Ne-a stârnit interesul încă de la primul mail în care ni s-a spus că este disponibil pentru review. Acord o atenție mare pentru nișa all-in-one pc-urilor și consider că dacă prețurile ar fi ceva mai mici s-ar putea să ajungă a avea un cuvânt important de spus în zona desktop pc-urilor.

Sunt sigur că un display generos, ceva putere de procesare, fără cabluri și cu conectivitate completă este pe placul multora. HP Omni 27 pune la dispoziție un display de 27 inch la 1080p – 27 inch = 68.6 cm. Are și tv tuner încorporat și se transformă la nevoie din all-in-one pc în televizor ad-hoc cu toate funcțiile la îndemână. Îl recomandă și sound-ul puternic bazat pe tehnologia Beats Audio. HP a colaborat de-a lungul timpului cu Beats la multe portabile și văd că au continuat și spre acest all-in-one. Beats este similar cu calitatea audio și aici nu face rabat, se aude excelent, dar mai multe la capitolul dedicat.

Să vedem care sunt datele hardware pentru HP Omni 27, cele de la care pornim analiza noastră. Apropo, Omni 27 este mai degrabă un media center decât all-in-one pc axat pe partea de entertainment.

All-in-one pc
Date tehnice
HP Omni 27
Dimensiune ecran și tehnologie 27 inch – 68.6 cm și tehnologie
Rezoluție 1920×1080 pixeli
Procesor Intel Core i7-2600S la 2.8 GHz
Memorie 6 GB DDR3 la 1.333 MHz
Spațiu de stocare 2 TB la 7200 rpm de proveniență Hitachi
Placă grafică AMD Radeon HD 7450A cu 1 GB memorie dedicată
Sistem de operare Windows 7 Home Premium pe 64 bit
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, LAN 10/100/1000 Mbps, bluetooth, DVD burner, slim slot Blu-ray player, TV tuner AVerMedia DVB-T, card reader 6-in-1, HDMI, 4 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, TV coaxial, 1 x IR blaster, 1 x Beats Audio out, 1 x Beats subwoofer out, cameră web încorporată
Alimentare Adaptor extern de 230W
Greutate 14.5 Kg
Grosime

Design

Cutia în care vine HP Omni 27 este generoasă. Cântărește aproape 20 de kg cu toate accesoriile. Acolo dați de all-in-one pc / media center – cum vă place să-i spuneți mai mult. Dați și de: tastatură, mouse, telecomandă, încărcător – care de unul singur mai aduce aproape 2 kg. Inițial nu am dat și de adaptor pentru încărcător, dar aveam unul pe acasă. Este conectorul pentru SUA și ca să funcționeze la noi este nevoie de un adaptor.

Nu trebuie să conectați nimic, mă refer la vreun stativ la bază. Îl scoți din cutie și îl pui pe birou sau în locul pe care i l-ai alocat în casă. Uimește atenția pentru detalii și mai ales în partea frontală. Standul este încorporat cu monitorul, făcut din metal și legătura cu monitorul se prin un fel de brațe minuscule din aluminiu.

HP Omni 27 se încadrează cu brio într-un living hi-tech. Spatele este dintr-un cauciuc tare la atingere și nu mi s-a părut a acumula praful prea ușor. Marginile ecranului sunt negre, la bază se află boxele stereo cu tehnologie Beats Audio – logo stilizat și în partea stângă sus, deasupra display-ului de 27 inch. Pe boxele de la bază au pus logo-ul HP și Omni 27, dar sunt așa micuțe și nu sunt deloc intruzive. Pe spatele lui Omni 27 cât și pe laterale dați de o serie de conectori, dar mai multe la rubrica Conectivitate.

Vorbim de o combinație plăcută de elemente: negru lucios pe marginile ecranului, metal de culoare argintie la bază, negru mat din plastic pe spate. Când îl strângi să-l ridici scoate unele sunete de la îmbinările mai puțin reușite, dar acest all-in-one nu este făcut ca să fie ridicat de prea multe ori din locul în care este așezat. Era ok dacă-i punea un lăcaș în acest sens, ceva similar a făcut BenQ la monitoarele sale de gaming.

Place prin materialele plăcute, design bazat pe linii simple și de efect, asamblare care se ridică la un nivel mediu.

Ecran și sunet

Aduce un WLED de 27 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Este perfect pentru a viziona filme și asta mai ales dacă ai o cameră cu dimensiuni medii sau mici, într-un apartament spre exemplu. Unghiul de vizualizare este bun. Marginile ecranului sunt dintr-un negru lucios. Praful se adună destul de repede pe display și ar trebui să aveți un servețele umede speciale ca să-l ștergeți din când în când. Praful se adună rapid pe negrul lucios de pe margine. Asta se întâmplă și la televizoarele cu dimensiune similară.

Din păcate nu sunt prea multe setări la monitor. Ai moduri presetate: Game Mode, PC Mode. Nu poți alege setările pentru el: luminozitate, alte opțiuni. Am remarcat că și la alte review-uri făcute lui Omni 27 făcute în țara noastră sau pe afară se menționează la aspecte negative că nu se pot seta mai multe aspecte relaționate de monitor.

Sunetul vine de la o boxă generoasă situată la baza monitorului. Aici cuvântul de ordine este Beats. Se respectă firmă și oferă un sound puternic, plăcut, cu mult bass. M-a uimit cât de puternic se aude. Impresionează clar în acest domeniu, un adevărat media center. I-aș da nota 10 direct la sunet. Plus că dispune de o conectivitate maximă din acest punct de vedere și conexiune dedicată pentru un subwoofer adiacent  și linie audio distinctă. Asta dacă vrei să dai un party la domiciliu.

Hardware, sistem de operare, performanță

Trebuie să recunosc că nu l-am pus la muncă în proporție de 100% în aceste două săptămâni. L-am utilizat mai mult pentru browsing, editare foto de bază, scris de articole, vizionat filme. Nu i-am făcut test de benchmark, deși sunt sigur că s-ar fi descurcat într-un mod decent grație procesorului Intel Core i7 la 2.8 GHz, placă video AMD cu 1 GB memorie dedicată și 2 TB spațiu de stocare care rulează la 7200 rpm. Mereu mi se atrage atenția la unele portabile când spun că au HDD la 5400 rpm și mi se recomandă altele la 7200 rpm. Adevărul este că se simte.

Pornește repede, ai spațiu de stocare 2 TB care ar trebui să ajungă pentru o bună perioadă de timp, deși acum suntem mai legați de serviciile cloud ca în trecut: clipurile video se duc direct pe YouTube, stocare de fotografii mai degrabă pe Facebook decât în computer, etc.

Orice sarcină îi dai lui Omni 27 o duce cu brio. Am uitat să menționez și cei 6 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1.333 MHz. Sunt ocupate cele două sloturi de tipul 4 GB pe unul dintre ele și un modul de 2 GB memorie RAM pe al doilea. Poți opta spre a mai adăuga încă 2 GB de RAM spre a-i spori performanțele și mai mult. Dacă vrei să ai un spor de performanță contează și 1 GB de RAM în plus.

Nu-l văd ca un produs făcut pentru gaming ci mai degrabă pentru entertainment, rulat filme, vizionat programe tv, ceva browsing care-i de efect pe un display de 27 inch, poți să faci asta și de pe canapea grație mouse-ului și tastaturii fără fir cu receptor în pachet – ambele funcționează prin intermediul unui singur receiver. Totuși, merg și unele jocuri și trebuie spus că pe unele nu le duce la rezoluția maximă și la gradul maxim de detalii.

Să vedem care sunt notele date de Windows Experience Index:

All-in-one pc / Media Center
Windows Experience Index
HP Omni 27
Procesor 7.5
Memorie RAM 7.5
Grafică 5.0
Grafică de gaming 6.3
HDD 5.9

Sistemul de operare este Windows 7 Home Premium și-l primiți odată cu all-in-one pc-ul. Nu trebuie decât să-l conectați la energie electrică și gata, a bootat în Windows. Nu dispune de touch screen și sunt sigur că ar fi fost un punct pozitiv, mai ales că pe termen lung vine Windows 8 care-i optimizat pentru device-urile cu touch.

Mi-a plăcut că nu am dat de prea mult software adiacent de la HP cum se întâmpla Sony care te întâmpină cu zeci de aplicații, unele nu sunt deloc utile.

Conectivitate

Maxim. Are de toate de la Wi-Fi, bluetooth, rețea LAN, DVD-burner până la o sumă de porturi după cum urmează. Butonul de power este poziționat în partea superioară, deasupra ecranului. Când îl pornești se face verde și când calculatorul este pornit rămâne pe un albastru deschis. Apreciez că nu deranjează vizual.

În partea stângă, pe lateral, dați de cititorul de carduri SD de tip 6-in-1, 2 x USB 3.0, 2 x jack de 3.5 mm pentru microfon și pentru a conecta un sistem audio distinct. În partea dreaptă au fost poziționate: DVD-burner & Blu-ray și un buton pentru a-l deschide, setările pentru monitor: Game Mode / PC Mode, conectorul HDMI – am încercat să conectez un monitor BenQ de 27 inch și nu mi l-a recunoscut. Nu-mi explic de ce nu a vrut să afișeze content și pe acesta. Poate că nu am setat ceva cum trebuie. În spatele lui Omni 27 se mai află pe stânga jos: 4 x USB 2.0, conector pentru antena TV, RJ-45, ieșire pentru subwoofer.

Lipsește un conector VGA, în rest nu i se poate imputa nimic la capitolul conectivitate.

Tastatură, mouse, accesorii

Include în pachet: tastatură și mouse wireless ce funcționează pe același receptor și telecomandă. Tastatira este micuță, nu este luminată. Necesită un oarecare timp de acomodare, tastele par a fi ușor aglomerate, dar după aceea tastezi rapid. Are și numpad, shortcut-uri pentru a activa / dezactiva diverse funcții ale lui HP Omni 27.

Mouse-ul mizează pe ideea de simplitate. Nu m-am obișnuit cu el, poate și pentru că sunt prea legat de Microsoft Arc Touch. La mouse nu mi-a plăcut cum este setat click dreapta și stânga, scroll-ul are o rotiță din plastic cauciucat ce mi-a adus aminte de mouse-urile de acum 4 – 5 ani de zile.

Totuși, aceste accesorii nu sunt chiar așa importante. Oricând puteți alege altele, iar costurile nu sunt așa ridicate. Telecomanda nu am utilizat-o și asta pentru că nu l-am transformat și în televizor. Pare a fi clasică, nu are vreo tastatură qwerty care să o scoată în evidență.

Concluzii

Merge perfect într-un cameră de dimensiuni mici sau medii, un media center axat pe accesul la internet, performanță de nivel mediu, televizor la nevoie, entertainment la maxim grație sound-ului de calitate.

Puncte forte
– design bine pus la punct;
– putere de procesare de nivel mediu ce-l face perfect pentru zona de entertainment;
– spațiu de stocare suficient – 2 TB;
– conectivitate completă;
– sound impecabil.

Puncte slabe
– preț mare – 6.299 lei;
– posibilitate de upgrade redusă;
– nu sunt prea multe setări pentru monitor;
– lipsa touch-ului la monitor.


Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.