L-am primit la test cu puțin înainte de Crăciun, iar în ultimele săptămâni am avut ocazia să-l folosesc, iar experiența de utilizare oferită o găsiți detaliată în acest material. Pentru cei ce sunt mai tineri sau ne accesează site-ul mai de curând, prin 2012 – 2013, consideram că HTC produce cele mai bune telefoane Android.

Modele emblematice din punctul meu de vedere sunt HTC One X și HTC One M7, nu au reușit a avea succesul comercial al lui GALAXY S III sau GALAXY S IV, dar  din anumite puncte de vedere le erau superioar, chiar de departe. HTC-urile erau superioare ca design, interfața software și sunet. Samsung-urile se exfoliau și cumva au adus noțiunea de pocnitoare în acest domeniu, HTC era exuberant cu produse apreciate unanim în presa de specialitate.

Timpul a trecut, iar HTC nu a reușit a mai reveni în plutonul fruntaș, chiar aș spune că din punct de vedere al vânzărilor sunt la distanță serioasă de Samsung, Apple, Huawei, vivo, Oppo etc. Sper să găseasc o soluție salvatoare și în 2017 să revină în liga premium, cine știe, poate Pixel și Pixel XL le ajută să revină pe un trend crescător.

HTC 10 concurează cu Samsung GALAXY S7, LG G5, Huawei P9 etc. Joacă în liga premium, iar cum HTC 11 va fi lansat în perioada imediat următoare, HTC 10 urmează a coborî mai serios ca preț și cine știe, îl puteți pune pe lista de achiziție dacă considerați că intră în liga best-buy. Exact astăzi, în momentele în care-i redactez review-ul, a primit update la Android 7.0 Nougat. GALAXY S7 mai are de așteptat.

Specificații

Design

Am primit un sample, fără pachetul specific de retail. Nu am ce să punctez aici, dar nu asta contează. A trecut prin ceva mâini până a ajuns la mine, iar asta se vede în urmele de utilizare lăsate de către cei ce au avut ocazia să-l folosească. Presupun că au fost neglijenți și pentru că nu era smartphone-ul personal. În cele câteva săptămâni de utilizare am remarcat că nu se zgârie chiar așa ușor.

HTC 10 este îmbrăcat într-o carcasă metalică, curbată în spate ( 9 mm în zona centrală, margini mai înguste ca grosime), de aici senzația că pică natural în mână. Grip-ul dat îl consider a fi de nivel mediu. Camera de 12 Megapixeli se profilează puțin de tot deasupra carcasei, cititorul de amprentă a fost adus în tasta fizică de sub display-ul de 5.2 inch. Nu impresionează prin raportul display / corp, dar nici nu l-aș considera a fi cel mai slab din segment. iPhone 7 abia ce atinge 65.6% și se vinde în zeci de milioane exemplare.

HTC 10 l-aș considera a fi un smartphone elegant, ce imprimă ideea de rezistență în timp, la utilizare îndelungată. Nu pot să spun că te atrage de la prima vedere, dar în niciun caz nu l-aș considera fi un dispozitiv fără grad de atracție.

Mi-aș fi dorit să văd mai multe curaj din partea HTC, au păstrat aceeași rețetă ca la HTC One M7, M8 și M9. Nu este un smartphone urât, în niciun caz, dar când vezi că vânzările nu merg în plan crescător, ar fi cazul ca un risc să fie asumat și la design.

Ecran și sunet

Super LCD5 de 5.2 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 și 565 ppi. Negrul nu este la fel de intens precum la un panel Super AMOLED, dar în rest chiar nu am ce să critic, luminozitate mare, culori afișate natural. Mă rog, aș mai critica faptul că reflectă spațiul ambiant, parcă prea puternic sub lumină puternică. Dat la maxim și tot aveam mici probleme în a avea conținut lizibil pe terminal.

La peste 500 ppi, fonturile sunt conturate bine, o plăcere să privești clipuri la rezoluție 2k. La baza display-ului se află două taste capacitive și o tastă fizică cu rol și de cititor de amprentă. Tastele au rol de Back și Aplicații Recente, de la stânga spre dreapta.

Sunetul, ooo – da. Sunetul. Are două difuzoare BoomSound, unul la bază și altul deasupra display-ului de 5.2 inch. Are DAC dedicat și se aude excelent. Alt element important, difuzorul din față acoperă întreaga gamă, iar cel de bază joacă rol de subwoofer. Cel mai mult mi-au plăcut efectele stereo, calitatea sunetului și redarea fidelă a întregului spectru, amplitudinea destul de ridicată. LG G5 și Samsung GALAXY S7 ar trebui să ia notițe de la HTC 10. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta.

HTC 10 este un adevărat player dedicat audiofililor, recomand melodii în format hi-res + căști de bună calitate achiziționate separat. Prevăd o audiție întinsă pe multe minute.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 820 de tip quad-core pe structură big.LITTLE, cu 2 nuclee Kryo la 2.15 GHz și alte 2 nuclee la 1.6 GHz + Adreno 530 GPU și însoțit de 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, slot dedicat pentru cardurile microSD de până la 256 GB.

Informații relevate de CPU-Z pentru HTC 10;

Rulează Android 7.0 Nougat cu Sense UI. A rămas aceeași interfață light, organizare bună, rapid în regim de utilizare intensivă / multitasking. Remarc că au început a modifica Android-ul din ce în ce mai puțin, în 7.0 – setările rapide sunt aproape în stil Nexus, iar setările propriu-zise foarte puțin modificate față de ceea ce găsești pe Android-ul nativ. A fost păstrat și BlinkFeed-ul – informație adusă în ecranul de start, prin swipe de la stânga spre dreapta. Nu pot să spun că pentru România este chiar relevant, mai adineauri a trimis o notificare legată de alegerile din Turkmenistan, de parcă ar contra pentru țara noastră… BlinkFeed-ul poate fi dezactivat, dacă consideri că-i irelevant, așa am făcut eu.

Nu cred că are rost să mai spun că rulează orice joc sau aplicație din Google Play, mențin această afirmație pentru 1 – 1.5 ani de acum înainte. Alt detaliu important, nu se încălzește așa tare când ajunge a fi pus la lucru în mod susținut. Snapdragon 820 își disipă căldura mult mai bine, nu mai avem problemele de la Snapdragon 810.

Aplicații preinstalate pe HTC 10;

Aplicații Google – Google Calendar, Căutare vocală, Documente, Drive, Duo, Gboard, Gmail, Google Foto, Hangouts, Hărți, Magazin Play, Muzică Play,

Aplicații ce pot fi dezinstalate: Facebook, Instagram, Messenger, News Republic, TouchPal;

Alte aplicații – HTC – Ajutor, Aparat foto, Boost+, Calculator, Ceas, Change IMSI, Descărcări, E-mail, Editor video Zoe, Lanternă, Mesaje, Meteo, Persoane, Teme, Reportofon, YouTube.

Bloatware la minim.

Screenshots cu Android 7.0 Nougat pe HTC 10;

Performanță

L-am comparat cu Samsung GALAXY S7, cel mai bine vândut smartphone premium cu Android.

Teste de benchmark rulate pe HTC 10;

Conectivitate

Știe 4G cu viteze de până la 450 Mbps în download și 50 Mbps în upload. În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 28(700), 38(2600), 40(2300), 41(2500).

Observați că știe 4G atât în FDD, cât și pe TDD-LTE. Este single SIM, iar cartela primită trebuie să fie de tip nano-SIM, mă rog, astea-s detalii pe care mai toată lumea le cunoaște la momentul actual.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS, NFC. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de difuzorul cu rol de subwoofer și portul USB type-C, slot pentru nanoSIM și pentru microSD în lateral stânga.

În SpeedTest pe Wi-Fi ac a prins 205.82 Mbps la download și 242.92 Mbps la upload, valoare destul de bună pentru un smartphone cu corp metalic unibody. Apropo, HTC folosește soluția arc antena band, fără inserții din plastic pe corpul metalic. În apelurile de voce se descurcă impecabil, HD Voice și audiție impecabilă.

Cameră foto și video

12 Megapixeli cu f/1.8 și OIS, filmează la rezoluție 4K cu 30 fps + cameră frontală de 5 Megapixeli cu OIS și f/1.8, pentru cei pasionați de fotografiile de tip autoportret. În condiții de lumină corect, HTC 10 livrează multă calitate, fără distorsiuni ale mediului ambiant, un adevărat camera phone. Focalizează rapid, captează și fișiere raw în modul Pro, o adevărată plăcere să-l utilizezi.

Interfața camerei foto și video;

Senzorul își arată limitele în low light, unde cantitatea de zgomot de imagine începe a fi din ce în ce mai puternică. Nu-i poți cere să facă minuni, iar LED-ul flash intervine parcă prea brutal. Distanța dintre S7 și HTC 10 în low-light nu-i chiar așa mare, dar un ochi atent remarcă diferențe.

Clip 4K făcut cu HTC 10;

Clip slow-motion făcut cu HTC 10;

Clip fast-motion făcut cu HTC 10.

Fotografii făcute cu HTC 10 – link spre fișierele la dimensiune originală, link valabil pentru 7 zile din momentul în care recenzia a fost publicată pe site. ;

Autonomie

Cred că este primul HTC din divizia flagship lansat în ultimii 2 – 3 ani care se descurcă cât de cât onorabil.. HTC One M8 și M9 erau mediocre din acest punct de vedere, HTC 10 l-aș cataloga modest spre bun. Trece testul unei zile de utilizare, de dimineața până seara doar pe utilizare medie spre intensivă. Bateria beneficiază de QuickCharge 3.0, iar de la 0 la 50% îi trebuiesc 30 de minute pentru a se reîncărca.

În testul Gadget.ro (luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) a obținut 7 ore și 10 minute.

Preț

HTC 10 – 2523 lei la eMAG.

Concluzii

HTC 10 este un smartphone excelent, din multe puncte de vedere, de la sunet și interfața software până la modul în care filmează și fotografiază. Totuși, ce-i lipsește ca să aibă succes comercial?

Marketing + poziționare corectă a prețului. Mai tot anul 2016 îl găseam la peste 2800 – 2900 – 3000 lei. Dacă din start l-ar fi pus pe la 2400 – 2500 lei, iar la început de 2017 îl listau pe la 1700 – 1800 lei, cred că ar fi punctat mult mai bine. Nu fac parte din echipa HTC, nu am idee care le sunt planurile, cum își amortizează R&D-ul, care-i strategia de promovare etc. Așa văd din exterior, o poziționare corectă a prețului i-ar ajuta mult.

În locul HTC spre a reduce costurile aș adopta o politica în stilul OnePlus, aș miza mult mai puternic pe online, pe vânzări efectuate direct și mai puțin pe retailul clasic, pe magazinele operatorilor de telecomunicații. Deja am divagat de la review, HTC 10 nu-i rău deloc, ba din contră, este cel mai bun HTC fabricat în istoria companiei și unul dintre cele mai bune telefoane Android la început de 2017.

PRO

  • designul și calitatea fabricației imprimă ideea de smartphone elegant, rezistent la utilizare îndelungată;
  • excelent pe partea audio, cu mult peste ce livrează concurența sa directă;
  • rezultate notabile la nivel de cameră foto și video;
  • interfață software aerisită și Android 7.0 Nougat disponibil ca update.

CONTRA

  • nu scrie iPhone sau Samsung ca și brand pe spatele său (presupun că ați înțeles ce vreau să spun, parcă prea multă lume a rămas blocată pe aceste 2 branduri, nu mai dă o șansă și concurenței, concurență care nu bate pasul pe loc – atenție, notă de sarcasm la maxim);
  • mă așteptam ca în situațiile low-light să fie și mai aproape de GALAXY S7 în ce privește captura foto;

Mi-a fost greu să-i găsesc puncte slabe, HTC 10 chiar este un smartphone excelent, doar că parcă-i lipsește ceva nedefinit ca să și prindă la public.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.