Era o vreme în care testam tablete în ritm accelerat, dar nișa nu mai beneficiază de explozia de acum câțiva ani de zile. Se contractă și din ce în ce mai puține companii anunță tablete noi.

HTC Nexus 9 mai are puțin și face un an de zile de la debutul oficial. Este a doua colaborare între Google și HTC, după Google Nexus One, primul telefon din programul Nexus adus în 2010.

Este și una dintre puținele tablete pe care HTC le are în portofoliu și rămâne actuală pe o perioadă mai lungă de timp. Asta pentru că face parte din linia Nexus, primește update de software de la Google și se află printre primele tablete ce vor primi Android 6.0 Marshmallow, dar și alte versiuni mai noi ale sistemului de operare mobil conceput de compania americană. Mă aștept să primească și 7.0 la un moment dat, cine știe, face pasul și spre iterații mai avansate.

HTC-Nexus-9 (1)

 

HTC Nexus 9 adoptă formatul 4:3, un format pe care merge și Apple cu ale sale iPad. Sunt unul dintre cei care preferă 16:9 și o diferență mai mare între formatele landscape și portrait. Aici deja intrăm în detalii prea avansate.

Specificații HTC Nexus 9

specificatii-HTC-Nexus-9

Design

HTC-Nexus-9 (10)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător ce necesită adaptor pentru prizele din România, manuale cu ceva instrucțiuni de utilizare. Chestii de bază, fără prea multe elemente în plus, deși la prețul la care Nexus 9 este listat nu ar strica și o pereche de căști, spre exemplu.

Ca design nu sunt prea multe de spus, marginile ecranului sunt negre și destul de generoase, pe de altă parte doar Samsung a reușit să producă tablete subțiri și cu margini înguste, Nexus 9 se încadrează în linia generală. În rest aș puncte multe elemente pozitive: spatele dintr-un policarbonat de foarte bună calitate, identic cu cel folosit spre exemplu la HTC One E9 Plus. O ramă metalică înconjoară tabletă și contribuie la senzația de rigiditate, robustețe și rezistență în timp. Spatele lui Nexus 9 este alb, iar marginile ecranului sunt negre, de aici un contrast pe care unele persoane îl apreciază, altele îl desconsideră.

Una peste alta, HTC Nexus 9 este o tabletă premium cu finisare ce arată atenție maximă la detalii, materiale corecte pentru categoria sa de preț. Recunosc că apreciez policarbonatul folosit de ei, în dauna unei carcase metalice în genul celei de la iPad Air 2, spre exemplu. Zgârieturile se adună mai greu, nu sunt așa vizibile și dă un grip mai plăcut. Pe de altă parte, o husă este recomandată la orice tabletă, mai ales dacă dorești o valoare la revânzare cât mai bună și o folie de protecție pentru zgârieturile fine ce se adună în timp pe display.

HTC Nexus 9 mizează pe linii simple și aș spune că designul ales nu se demonetizează în timp. Good point.

Ecran și sunet

HTC-Nexus-9 (15)

IPS de 8.9 inch cu rezoluție de iPad: 2048×1536 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 Și aici cuvântul de ordine este foarte bine ca și pe partea de design. Are o luminozitate ce impresionează, culori plăcute fără a fi suprasaturate, touch-ul răspunde prompt comenzilor, nu reflectă spațiul ambiant în mod deranjant, unghi larg de vizualizare. O adevărată plăcere să petreci minute bune în fața lui Nexus 9 făcând operațiile de zi cu zi pe device.

Sunetul stereo este livrat de două difuzoare a căror fantă nu atrage atenția. Se descurcă bine. Volum suficient și bass pe măsură. Îmi amintește de HTC One M9 cu ale sale BoomSound, trebuie să specific că BoomSound îl găsiți și pe Nexus 9

Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar în funcție de căști ai parte de o audiție imersivă, ireproșabilă. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă pus lângă cea de power / pornire și de aici o nemulțumire, uneori apeși pornire în loc de reglarea volumului și în loc să reglezi volumului aduci tableta în stand-by.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-Nexus-9 (17)

NVIDIA dovedește că concurența sa directă s-a grăbit în mod nejustificat să treacă pe arhitectură quad-core, octa-core, deca-core când de fapt și un CPU dual-core livrează performanță de top și capacitatea de a duce în condiții optime orice joc sau aplicație din Google Play.

HTC Nexus 9 = NVIDIA Tegra K1 de tip dual-core la 2.3 GHz pe nuclee Denver. În CPU-Z am văzut că se specifica că ar duce până la 2.5 GHz în frecvență. Despre NVIDIA pe partea de procesoare ar fi multe de spus. La un moment dat, Tegra 3 a sosit pe Nexus 7 2012, Tegra 4 urma a fi implementat în 2013 pe Nexus 7 2013, dar ASUS pe ultima sută de metri a trebuit să aleagă un procesor Qualcomm și asta pentru că NVIDIA nu a putut să livreze Tegra 4 la timp. Aici a fost începutul sfârșitului și mai nimeni nu a colaborat cu ei, Tegra 4 a întârziat vreo 7 – 8 luni, iar soluțiile Qualcomm și Samsung erau mai puternice și mai ieftine.

Să revin la Tegra K1 dezvoltat pe 64-bit, accelerator grafic Kepler DX1. Elementul central ce deosebește Tegra K1 de alte procesoare este GPU-ul, aici se vede experiența NVIDIA acumulată în plăcile video. Kepler DX1 are 192 nuclee NVIDIA CUDA. Procesul de fabricație este pe 28nm. Mai este o chestie interesantă, GPU-ul de pe NVIDIA este tactat la 950 MHz vs 600 MHz la Adreno 420 de pe Qualcomm Snapdragon 805 sau 695 MHz de pe Exynos 7 Octa 5433.

Tableta merge brici, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare mai neortodoxă, dar în sarcinile ce necesită putere de procesare se încinge puternic pe spate, în dreapta. Ai zice că simți cum procesorul urcă în turații. Răcire am remarcat că se face rapid, scade frecvența și temperatura trece în parametri normali.

HTC Nexus 9 rulează Android 5.1.1 Lollipop și este una dintre primele tablete ce urmează a face pasul spre următoarea iterație a sistemului de operare mobil powered by Google: Android 6.0 Marshmallow.

Aplicații preinstalate pe HTC Nexus 9:

Aplicațiile Google: Calculator, Calendar, Camera, Chrome, Ceas, Contacte, Docs, Downloads, Drive, Earth, Email, Fit, Gmail, Căutare Google, Setări Google, Google Plus, Hangouts, Keep, Maps, Știri și Vreme, Google Foto, Play Books, Play Games, Play Music, Play Newsstand, Play Store, Setări, Sheets, Slides, YouTube.

Observați că Google se întinde și el destul de tare cu aplicațiile preinstalate și nu se sfiește să adauge tot felul de aplicații, mai mult sau mai puțin utile în funcție de fiecare utilizator în parte.

 

Performanță

Screenshot-HTC-Nexus-9 (20)

A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am notat în tabel.

teste-benchmark-HTC-Nexus-9

Conectivitate

HTC-Nexus-9 (3)

Am testat varianta Wi-Fi only, dar Nexus 9 are și versiuni cu 3G și 4G, suport pentru cartele de tip microSIM. Modelul sosit la review dispunea de 16 GB spațiu de stocare din care 11.5 GB în mod real, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1, A-GPS și GLONASS.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB, nu are slot pentru cardurile microSD, din păcate. Ar fi suplimentat spațiul de stocare de 16 GB. La momentul actual consider că nicio tabletă respectabilă din zona premium nu ar trebui să vină cu un spațiu de stocare sub 32 GB, mai ales dacă nu are slot pentru extensie.

Pe Wi-Fi a funcționat decent, nu am ce să-i reproșez, dar nici nu impresionează. Pe 5 GHz și cu ajutorul Wi-Fi ac pe internetul de 1000 Mbps de la RCS-RDS am atins 77 Mbps la download și 80.74 Mbps la upload.

Cameră foto și video

HTC-Nexus-9 (12)

8 Megapixeli, autofocus și LED flash, cameră frontală de 1.6 Megapixeli. Se descurcă foarte bine în realizarea fotografiilor și pe partea de focus, când lumina este suficientă. În rest, mult zgomot la trecerea între zi și noapte, LED-ul flash intervine brutal pe timp de noapte și culorile nu-s realiste. Oricum nu cumperi o tabletă cu display de 8.9 inch ca să faci fotografii, selfie-uri etc.

Fotografii făcute cu HTC Nexus 9:

Autonomie

Bateria de 6700 mAh se descurcă în alimentarea cu energie a procesorului NVIDIA Tegra K1 și a display-ului de 8.9 inch. Reușește la utilizare intensivă cu display-ul la luminozitate maximă să reziste 5 – 6 ore. Cu ceva pauze și o luminozitate pe la 50 – 60% rezistă de dimineața până seara cu o singură încărcare.

Preț

HTC Nexus 9 de 32 GB cu 4G / LTE – 1899 lei la QuickMobile.

Concluzii

HTC-Nexus-9 (20)

HTC Nexus 9 este o tabletă Android de top și soluția hardware dovedește că nu ai nevoie de cine știe ce hardware spre a avea o experiență fără cusur cu aplicațiile din Google Play și când spun asta mă refer la nșpe nuclee pentru procesor sau nșpe giga de RAM. Tegra K1 se descurcă impecabil. Am structurat punctele PRO și CONTRA pentru o tabletă ce-și merită fiecare cent investit.

În testul de redare prin YouTube a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru cu luminozitatea la 100% setată pentru ecran a atins 5 ore și 43 de minute.

PRO

– construcție premium, materiale de bună calitate; 

– display ce excelează din toate punctele de vedere;

– Android curat la nivel de interfața grafică, update de software în linia 1 pentru cel puțin 1 – 2 ani de zile;

 – camera foto se descurcă bine în condiții corecte de lumină;

 – autonomie rezonabilă.

CONTRA

– preț ușor ridicat, pe la 1200 – 1300 lei ar fi devenit best-buy;

– fără posibilitate de extensie a spațiului de stocare.

 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.