Update: Din păcate am uitat să fac fotografiile pentru review. Am restituit telefonul și am avut impresia că le-am făcut. Nu a fost așa și am descoperit asta abia atunci când am început să aștern impresiile formate în articolul de față. Am luat câteva imagini din kitul de presă.
MobileTrend a trimis la review și telefonul HTC One M8 Mini sau HTC One Mini 2, după cum doriți să-l denumiți. În oferta unui operator telecom l-am văzut trecut drept HTC One M8 Mini, iar la unele magazine online se folosește a doua denumire. Asta contează mai puțin.
HTC a mizat în 2013 pe tripleta formată din HTC One, HTC One mini și HTC One max. În 2014 au lansat HTC One M8, succesorul lui HTC One M7 și HTC One Mini 2. Să vedem dacă în perioada următoare se aventurează să lanseze și un HTC One max în generația pe anul în curs. HTC One Mini rivalizează cu LG G3 Beat, Samsung GALAXY S5 Mini. Cu mențiunea că Beat adoptă un display de 5 inch vs 4.5 inch la S5 Mini și la smartphone-ul taiwanez ce se constituie în subiect al acestei recenzii.
Specificații complete pentru HTC One mini 2:
Care sunt diferențele între HTC One mini 2 și HTC One mini?
HTC One Mini 2 are un display mai mare cu 0.2 inch, slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB, procesor quad-core vs dual-core, modem 4G mai performant, cameră de 13 Megapixeli și se renunță la tehnologia Ultrapixel de la HTC One M8, HTC One mini și HTC One max, baterie de 2110 mAh, mai gros și mai greu decât precedenta generație, cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei pasionați de fotografiile de tip selfie.
Plus că HTC One mini are are o carcasă metalică și pe margini față de plasticul de tip policarbonat de la primul Mini taiwanez.
Care sunt asemănările între HTC One mini 2 și HTC One mini?
Ambele telefoane au display cu rezoluție 1280×720 pixeli, difuzoare frontale, procesor Qualcomm și Adreno 305 GPU, carcasă metalică, Android 4.4.2 KitKat cu Sense UI, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, tehnologia 4G, același elemente de conectivitate.
Design
Partea de unboxing o găsiți aici. În pachet dați de smartphone, agrafa pentru sloturile nanoSIM și microSD, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, manuale de instrucțiuni, căști de tip in-ear cu fir lat și pe jack de 3.5 mm. Nimic ieșit din comun la capitolul accesorii.
Aș putea să concluzionez foarte simplu la capitolul design.
HTC One mini 2 = HTC One M8 care adoptă un display de 4.5 inch în locul celui de 5 inch. Nu există nicio diferență. Carcasa metalică încorporează acum și marginile smartphone-ului, curbat pe spate și asta-l face să pice destul de bine în mână. Grosimea de 10.6 mm este atinsă pe mijloc, marginile sale sunt mult mai înguste. Nu dă impresia de bonsai smartphone, în niciun caz.
Difuzoarele BoomSound sunt la locul lor, în partea superioară și inferioară a ecranului de 4.5 inch. Logo-ul HTC sub display, fără un rol uzual. La capitolul finisare și calitate a materialelor jos pălăria. Niciun alt smartphone pe diagonala de 4.5 inch nu-l depășește, premium 100%. HTC One M8 Mini este un smartphone la fel de frumos ca HTC One M8. Nu s-a făcut niciun rabat calitativ. Dacă telefoanele s-ar cumpăra doar după cum arată, HTC ar trebui să fie în top 3 mondial, fără nicio discuție.
Ecran și sunet
Super LCD2 de 4.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Lipsesc tastele capacitive sau fizice de la baza ecranului. Au fost adoptate touch buttons direct în interfața Android. Totuși, logo-ul HTC de la bază și spațiul adiacent acoperă aria în care s-ar fi aflat tastele capacitive. Nu se câștigă mai nimic și lipsa tastelor respective să aducă un smartphone mai compact (așa cum face LG cu LG G2, G2 Mini, G2 Pro, G3 sau G3 Beat).
Display-ul impresionează prin culori plăcute, unghi larg de vizualizare. Nu reflectă spațiul ambiant și-și păstrează lizibilitatea destul de bine și sub acțiunea razelor de soare. Rezoluția HD pe 4.5 inch mi se pare de bun augur, nu simți nevoia de mai mult pe acest format.
Sunetul este livrat de difuzoarele BoomSound, frontale. Și aici se descurcă mai bine față de orice alt smartphone cu display de sub 5 inch. Sound puternic, bine calibrat, suficient de mult bass. Impresionează prin volumul său, jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea
Hardware, sistem de operare și aplicații
Hardware-ul la prima vedere nu impresionează în niciun fel: Qualcomm Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, Adreno 305, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 128 GB.
Rulează Android 4.4.2 KitKat cu Sense UI 6.0. HTC livrează o interfață grafică mai light, de aici și lipsa de lag / întârziere în meniu. Este destul de sprinten și din acest punct de vedere mi-a amintit de Moto G-ul cu Android nativ. Doar la partea de viteză, interfața grafică este complet diferită față de ce oferă Android-ul stock încorporat de device-urile din gama Nexus.
Și aici dați de BlinkFeed ce-și adună informația din diverse surse (Facebook, Twitter etc), HTC Zoe care încetul cu încetul primește și o componentă de social media.
Aplicații preinstalate pe HTC One mini 2:
Polaris Office 5 – suită pentru documente Office (Word, Excel, PowerPoint);
Tasks – setezi notificări / sarcini pe care dorești să le realizezi pe parcursul unei zile;
Scribble – combini imagini, sketch-uri făcute de tine sau notițe într-un mod artistic;
Flashlight – lanternă;
Parent Dashboard – limitezi anumite aplicații pe care copilul să le acceseze + alte setări de acest fel.
Puține aplicații preinstalat, bloatware mult mai mic decât pe alte telefoane asiatice. Este capabil să ducă majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, de la jocurile micuțe și până la cele cu grafică complexă. Momentan, le duce pe toate cu procesorul Qualcomm quad-core și Adreno 305 GPU + 1 GB RAM. Totuși, 2 GB RAM s-ar fi dovedit de bun augur, mai ales că Android consumă resurse în mod accelerat.
Performanță
Rezultatele obținute sunt punctate în tabel:
Conectivitate
Conectivitatea lui HTC One mini 2 este asigurată de 4G-ul cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, DLNA, NFC, A-GPS + GLONASS, radio FM.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și butonul de power. În lateral dreapta se află slotul pentru microSD de până la 128 GB și reglarea volumului, la bază se află portul microUSB, în lateral stânga dați de slotul pentru cartela nanoSIM, standard ce începe a fi utilizat din ce în ce mai des.
Impresionează prin calitatea oferită în apelurile de voce. Dispune de tehnologia HD Voice (Cosmote și Orange îndeplinesc acest standard). Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet prin 3G sau Wi-Fi.
Cameră foto și video
13 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p și mi-aș fi dorit să regăsesc acest senzor și pe HTC One M8. Livrează fotografii de calitate, iar mai multe impresii vă formați pe baza imaginilor făcute cu HTC One M8 Mini. Camera frontală de 5 Megapixeli este preluată de la HTC One M8 și se adresează celor interesați de selfie-uri.
Fotografii făcute cu HTC One mini 2:
Autonomie
Bateria de 2110 mAh se descurcă nesperat de bine. HTC One M8 nu trece de pragul a trei sferturi de zi la utilizare mai intensivă pe când Mini 2-ul te duce întreaga zi. Asta și pentru că vorbim de un cpu Qualcomm low-power, display HD de 4.5 inch.
Preț
HTC One mini 2 – 1799 lei la MobileTrend.
Concluzii
HTC One mini 2 este ceva cam scump raportat la experiența de utilizare oferită. Totuși, dacă ești în căutarea unui smartphone compact cu display de calitate, design ireproșabil, sound la același nivel, Android cu Sense UI fără lag în utilizare, cameră destul de bună și autonomie peste medie, HTC One mini 2 s-ar putea să vă intereseze. Dacă puneți preț pe Android-ul nativ și doriți să faceți un compromis în ce privește calitatea fotografiilor și materiale + finisare, Moto G s-ar putea să vă fie pe plac.
PRO
-design și finisare de top, cel mai bun din clasa sa;
– difuzoarele BoomSound impresionează de la prima utilizare;
– Android fără lag, Sense UI centrat pe utilizator, fără mult bloatware;
– camera de 13 Megapixeli se descurcă foarte bine;
– cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei pasionați de selfie-uri la un nivel superior;
– autonomie neașteptat de bună pentru o baterie de 2110 mAh.
CONTRA
– prețul de peste 1700 lei;
– 2 GB RAM l-ar fi făcut și mai sprinten.