Quickmobile.ro ne-a pus la dispoziție cel mai ieftin telefon din seria One – HTC One V. Costă 1.199 lei. HTC se poate spune că a redescoperit linia de design inaugurată de către HTC Hero și HTC Legend. Presupun că telefoanele Legend și Hero au fost bine primite la vremea lor și de aceea au ales să-i confere cocoașa de la bază ce-l face să stea mai bine în mânî. One V este un smartphone single cu Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich și Sense UI 4.0.
Facem o mică recapitulare a detaliilor hardware înainte de diseca abilitățile sale software, designul, partea hardware, performanțele.
Smartphone | HTC One V |
Ecran | TFT de 3.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și protejat cu gorilla glass |
Procesor | Single core la 1 GHz – Qualcomm MSM8255 Snapdragon |
Memorie | 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB |
GPU | Adreno 205 |
Sistem de operare | Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich și Sense UI 4.0 |
Conectivitate | 3G, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS |
Cameră foto și video | 5 Megapixeli cu obiectiv de 28 mm, senzor BSI pentru a scoate fotografii bune și în condițiile de luminozitate scăzută, autofocus, LED flash, înregistrea simultană a unui clip HD și captarea de fotografii, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, filmează HD, fără cameră frontală |
Baterie | 1.500 mAh |
Greutate | 115 gr. |
Grosime | 9.2 mm |
Design
Vine într-o cutie albă, rotunjită și ca material dă o senzație plăcută. În interior dați de telefon, încărcător pe microUSB al cărui cablu este utilizat și pentru conectarea la calculator, căștile clasice pe jack de 3.5 mm, manualul de instrucțiuni.
La prima vedere vei remarca cât de ușor și subțire este HTC One V. Au coborât sub 10 mm, deși este un smartphone cu display de 3.7 inch. Majoritatea telefoanelor slim au un display mai mare, de peste 4 – 4.3 inch. Carcasa lui One V a fost fabricată din metal, dar greutatea sa se menține sub 120 gr. Dă impresia de soliditate, rezistență și lucru bine făcut.
În partea frontală dați de sigla HTC stilizată deasupra ecranului. Acolo se află într-un loc îngust și difuzorul utilizat în convorbirile via GSM & 3G. Pe spatele său a fost încastrat logo-ul htc în carcasă. Singura porțiune din plastic cauciucat o găsiți la plasticul cauciucat ce trebuie deschis spre a avea acces la slotul pentru cartela SIM cât și la cel pentru microSD – suplinește memoria cu maxim 32 GB. Notez pozitiv că se deschide ușor.
Cocoașa de la bază, dacă îmi permiteți un termen mai puțin prietenos, are un rol clar în design și mai ales funcțional. Oferă un grip mai bun când telefonul este ținut în mână, dar îl și individualizează față de alte telefoane Android.
Designul mizează pe forme rotunjite. Nu mi-a plăcut cum a fost integrat display-ul, dar despre asta la capitolul dedicat. Se vede că HTC nu a copiat la formele telefonului de la niciun concurent și a ales să ne propună un urmaș pentru HTC Hero și Legend. Au făcut un telefon interesant.
Ecran și sunet
Display-ul său este de 3.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori. La tehnologia implementată în el nu am găsit prea multe detalii. Se pare că este un banal TFT capacitiv. Vă recomand să faceți un hands-on într-un magazin cu acest telefon și din prima veți zice woaw la display. Habar nu am ce a făcut HTC, dar îi foarte luminos, detaliile se văd excelent, unghi de vizualizare bun. Niciun alt display de 3.7 inch nu s-ar ridica la acest nivel, nici măcar Super AMOLED-ul de 3.7 inch de pe Samsung Omnia W. O adevărată plăcere să lucrezi pe acest ecran al lui One V. Touch-ul este ceva cam nesigur, dar bănuiesc că necesită un oarecare timp de acomodare. Să treci de la 4.65 inch la 3.7 inch nu-i ușor.
Vă spuneam la capitolul design că nu-mi place cum au integrat display-ul. Acesta nu se pierde în carcasă, ci este pus cumva peste. La bază se vede acest lucru cel mai pregnant și de multe ori când accesezi tastele capacitive de sub ecran vei simți diferența de nivel dintre carcasă și display. Mi se pare o greșeală și este primul HTC la care remarc dispunerea diferită a display-ului, mă rog a sticlei gorilla glass ce-l protejează. Am uitat să precizez că au ales să pună un display mai lung, forma de dreptunghi este pregnantă și de aici și alura telefonului.
La baza ecranului se află trei taste senzitive cu rol de Back, ieșire din aplicație și shortcut către toate aplicațiile deschise de la pornirea telefonului. Sunt taste ce pot fi considerate clasice pentru Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Lipsesc tastele de search sau cea prin care se customizau ecranele de start – 5 la număr. Acum este suficient să apeși cu degetul puțin mai lung pe display și se pot adăuga widget-uri și scurtături către cele mai folosite aplicații.
Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spate, la bază. Au implementat Beats Audio. Sunetul este puternic și clar cu un bass pronunțat care la maxim trimite și vibrații în carcasă. Căștile din pachet sunt clasice: negre și pe jack de 3.5 mm. Se aud decent, dar nu excepțional. Pentru un sunet mult mai bun ar trebui să achiziționați un set de căști Beats Audio. La 1.199 lei nu le aduce, dar sunt și pachete cu faimoasele căști ce au fir roșu și-s de tip in ear. Reglarea volumului se face de la o tastă generos dimensionată poziționată pe lateral dreapta.
Display-ul primește notă maximă pentru calitate, dar nu-mi place cum au montat sticla de protecție gorilla glass. Sunetul cu Beats Audio impresionează prin volum și claritate, dar trimite vibrații în carcasă când este dat la maxim, iar cu căștile Beats Audio in-ear sunt sigur că ar fi cu titul altceva față de cele rotunde. Sunt și foarte scumpe – 399 lei pe eMAG.ro. Aș scrie foarte și cu litere de tipar spre a evidenția cât de prohibitive sunt ca preț. Se apropie de 30 – 40 % din cât costă telefonul în cauză. HTC One V cu căștile Beats Audio ajunge la 1199 lei + 399 lei = 1.598 lei. Aș fi apreciat pozitiv dacă veneau direct în pachet, mai ales că Beats by Dr. Dre aparține de HTC și presupun că procesul de producție nu-i așa costisitor încât să justifice cei 399 lei.
Sistem de operare, aplicații și performanță
Rulează Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Sunt puține telefoane care au procesor single core și cu Android 4.0. Singurul care-mi vine în minte este Samsung Nexus S. Mă refer la un update oficial și nu la custom ROM. Mai ales că HTC One V îl aduce din fabrică.
Procesorul este un Qualcomm Snapdragon la 1 GHz însoțit de 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Spațiul de stocare ajunge până la 36 GB. Se poate extinde prin numeroasele servicii de cloud: Google Drive, Dropbox, Box.net, etc.
Peste Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich au pus Sense UI 4.0 ce dorește să ofere un plus de versatilitate și customizare. Citeam mai zilele trecute un interviu al omului responsabil de dezvoltarea Sense UI care spunea că nu au avut timp cât trebuia pentru a implementa Sense pe 4.0 ICS. Se vede lucrul făcut în pripă, spre exemplu HTC One V nu afișează literele ț, ș și este deranjant. Mai ales pe HTC One X sau S. Presupun că o soluție este în lucru și va sosi în viitorul apropiat.
Ecranul de lock al telefonului poate fi customizat și se pot adăuga shortcut-uri către aplicațiile mai intens utilizate în genul: camera foto & video, Phone, Play Store, browser-ul Chrome. Am văzut că le-a preluat pe cele care le aveam pe bara de la baza ecranului de start.
Meniul cu toate aplicațiile este poziționat diferit față de alte telefoane cu Sense UI. Acum sunt dispuse pe lateral și trebuie un gest swipe pentru a naviga printre ele. HTC One V se mișcă bine prin meniu, dar când este pus să efectueze o sarcină se vede un ușor lag. Rulează majoritatea aplicațiile din Google Play și aveți de unde alege: peste 500.000.
Dintre aplicațiile preinstalate pe telefon: Adobe Reader, Calculator, Calendar, Car, Clock, Dr.eye, Dropbox, Flash Player, Flashlight – lanterna, FM Radio, Friend Stream, Gmail, Google+, HTC Hub, Latitude, Locations, Mail, Maps, Messenger+, Music, Navigation, News & Weather, People, Places, Polaris Office, Show me, SoundHood, Talk, Task Manager, Tasks, Teeter, TuneIn Radio, Voice Recorder, Weather, Weibo, YouTube, Wi-Fi hotspot.
Aplicațiile instalate sunt grupate în: Toate, Utilizate frecevent și Descărcate. Am făcut și o serie de teste de benhcmark și asta mai ales pentru aceia pasionați de acest capitol. Acestea contează foarte puțin în decizia de achizițe a unui telefon și recomand de fiecare dată să-i faceți un benchmark personal. Ce înseamnă asta?
Să mergeți într-un shop / magazin unde telefonul este expus și acolo să-l întoarceți pe toate fețele și să vedeți cum se mișcă interfața, aplicațiile, etc. Zic că HTC One V primește notă bună la integrarea 4.0.3 și Sense UI, dar să nu vă așteptați a oferi experiența unui One X sau S. Prețul său este la jumătate față de X sau S – 1.199 lei față de peste 2.200 la One S și peste 2.400 la One X.
[nggallery id=284]
Teste de benchmark | Rezultate pentru HTC One V |
Quadrant Standard | 2.022 puncte |
AnTuTu Benchmark | 2.374 puncte |
CPU Benchmark | 903ms |
Nenamark1 | 53 fps |
Nenamark2 | 28.6 fps |
Vellamo | 1.157 puncte |
BrowserMark* | 68.401 puncte |
HTML5test* | 369 puncte |
* La testele rulate din browser am utilizat Chrome beta pentru Android. Consider că este o soluție completă față de browserul bazat pe Webkit ce vine din stoc.
Conectivitate
Aduce 3G, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth de ultimă generație, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, Wi-Fi direct și Wi-Fi hotspot. Așa sunt mai toate telefoanele Android și cele sub 500 de lei aduc 3G, Wi-Fi, microUSB, etc.
Pe lateral în partea superioară a fost poziționat butonul de power fabricat dintr-un plastic cauciucat ca și tasta din dreapta pentru reglarea volumului. Jack-ul de 3.5 mm este dispus tot sus, dar cât mai în margine. În stânga spre baza telefonului este microUSB – util pentru conectarea la calculator și pe acolo se face și încarcarea baterie de 1.500 mAh.
Cameră foto și video
O supriză plăcută de-a dreptul de la prima utilizare și spun de pe acum că este cea mai bună cameră de 5 Megapixeli pe care am văzut-o la lucru de când scriu despre telefoane mobile. Sense UI aduce o aplicație foto de o calitate foarte bună, dar și senzorul BSI își face treaba și scoate imagini de calitate și în condițiile de lumină mai slabă.
Să recapitulăm tehnologia încorporată de către camera foto & video de pe HTC One V: 5 Megapixeli cu rezoluție maximă de 2592×1944 pixeli, autofocus, LED flash, înregistrează video HD și permite captarea imaginilor concomitent, filmează la 720p, fără cameră frontală. Păcat că nu au pus măcar o cameră frontală de 0.3 Megapixeli / VGA. S-ar fi dovedit utilă la utilizarea aplicațiilor de instant messaging cu posibilitatea de apel video în genul Skype, Google Talk.
Interfața camerei foto și video a fost gândită să fie intuitivă. În partea stângă găsiți setările pentru LED-ul flash care poate fi pus în mod automat, pornit continuu și fără să fie activat. Urmează setările propriu-zise cu o multitudine de opțiuni. Se poate regla rezoluția fotografiilor: 5 Megapixeli – 2592×1552, 3 Megapixeli – 2048×1216, 1 Megapixeli – 1280×768 și 0.3 Megapixeli – 640×384. La video: HD – 1280×720, Widescreen – 800×480, High – 640×480, Low – 320×240, MMS – 176×144.
Se poate customiza: Expunerea, Contrastul, Saturația, Claritatea. Suportă standardele IS0 100, 200, 400 și 800. Fotografiile sunt stocate pe cardul microSD sau în memoria telefonului.
Sub setările camerei dați de logo-ul A pe care dacă-l apăsați vă duce către modurile camerei foto: Auto, HDR, Panorama, Portrait, Group Portrait, Landscape, Whiteboard, Close up. Low light. Am mai testat HTC Sensation XL și modul HDR a fost o decepție, aici uimește de-a dreptul. Vedeți mai jos o galerie foto făcută cu HTC One V și vă formați o opinie.
[nggallery id=282]
Autonomie
Bateria de 1.500 mAh nu inspiră încredere. Mai sunt o sumă de telefoane cu baterie de 1.500 mAh și autonomie dezastruoasă. Nu este cazul lui HTC One V. L-am ținut cu luminozitatea la maxim, sincronizare cu conturile mail, twitter, facebook și instagram. Scoate 1 – 2 zile fără probleme. Depinde și cât de intens este utilizat. Merge spre două zile în condițiile de utilizare moderată. Presupun că un rol important îl are managementul bateriei implementat de HTC. Au făcut o treabă bună și de la Motorola RAZR nu am mai dat de un telefon care să mă uimească la acest capitol.
Concluzii
Nu te uimește ca hardware, dar trebuie să-l testezi că să-ți dai seama că oferă multe pentru cei 1.199 lei. Să vedem care-i sunt punctele forte și slabe:
Puncte forte:
– materiale de calitate și un design original;
– display care uimește prin culoare și contrast;
– sunet puternic și clar bazat pe tehnologia Beats Audio;
– cea mai bună cameră foto de 5 Megapixeli ever cu BSI și un mod HDR excelent;
– ușor și subțire, dimensiuni compacte;
– autonomie bună.
Puncte slabe:
– nu-mi place modul în care a fost dispusă sticla de protecție gorilla glass;
– prețul ceva cam mare în raport cu hardware-ul oferit;
– un ușor lag la rularea aplicațiilor.