Nokia

V-am prezentat Nokia 300 Touch and Type și a venit rândul unui alt telefon din seria Asha – Nokia 302 care scoate în evidență o tastatură qwerty fizică. Poate fi considerat un urmaș pentru un telefon care mi-a plăcut mult la vremea lui – Nokia E63.

Trec direct la detaliile tehnice ce stabiles coordonatele pentru analiza acestu telefon mobil:

Telefon mobil Nokia Asha 302
Ecran TFT de 2.4 inch cu rezoluție 240×320 pixeli și 256.000 culori
Procesor 1 GHz
Memorie 128 MB RAM, 256 MB ROM, 100 MB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU
Sistem de operare* Series 40
Conectivitate 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 3.15 Megapixeli și filmează VGA la 15 fps
Baterie 1.320 mAh
Greutate 106 gr.
Grosime 13.5 mm

* Nu este un sistem de operare propriu-zis ci o interfață ce oferă posibilitatea de instalare a aplicațiilor dintr-un magazin dedicat.

Design

Vine într-o cutie albastră specifică Nokia. Acolo dați de telefon, baterie, căștile negre clasice pe jack de 3.5 mm, manual de utilizare, încărcător pe jack micuț și nu pe microUSB, deși telefonul dispune și de un astfel de conector.

Modelul primit pentru review era în culoarea roșie cu o muchie argintie metalică. Este compact și ușor de folosit. Materialele sunt decente. Dă impresia de rezistență și asta pentru că s-a folosit mult metal până la capacul bateriei.

Formele sunt rotunjite. Când este strâns în mână nu scoate niciun sunet. Mi-a plăcut și-l consider chiar un telefon șic pentru gama sa de preț.

Ecran și sunet

Integrează un TFT de 2.4 inch și rezoluție de 240×320 pixeli. Nu aduce și touch, nici nu-și avea rost mai ales că tastatura qwerty fizică dispusă în mod portrait își face treaba. Au păstrat forma de la clasicele Nokia E71 și E72. Tastatura qwerty este dispusă pe 4 rânduri și 10 coloane. Au înghesuit ușor tastele, dar te obișnuiești cu ea și ajungi a scrie mesaje foarte repede chiar și un e-mail ceva mai lung.

La display nu sunt prea multe de adăugat, nu te dă pe spate. Trebuie să nu uitați categoria sa de preț. Este un best buy și oferă mult pentru suma la care-i comercializat în .ro.

Sunetul se bazează pe o micuță boxă dispusă pe spate, lângă senzorul camerei foto de 3.2 Megapixeli. Se aude tare și clar. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat în partea superioară, iar sunetul oferit pe căștile negre clasice poate fi considerat decent ca și calitate.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Cum spuneam și la Nokia 300, Series 40 nu-i un sistem de operare propriu-zis ci o interfață simplă gândită de Nokia pentru a reprezenta baza pe care să dezvolte o serie de telefoane low cost. Au pus un hardware bazat pe un procesor de 1 GHz, 128 MB RAM și 100 MB spațiu de stocare plus microSD de până la 32 GB – mega-suficient pentru Series 40 care se știe că nu consumă multe resurse.

Se mișcă repede  prin meniul format din următoarele categorii: Calendar, Contacte, Muzică, Mail, Internet browser, Mesaje, Foto, Magazin de aplicații, Setări, Rețele sociale, Jocuri și Aplicații. Dintre jocurile preinstalate: Block Breaker 3, Bounce Tales, Diamond Twister, Fast Five, Gedda Headz, Sudoku. În zona de aplicații găsiți: Converter, Size converter, Social, Tips and offers, WhatsApp, World Clock.

Tastatura qwerty fizică ajută la scrierea rapidă a mesajelor sau a mailurilor chiar și dacă sunt ceva mai lungi.

Conectivitate

Pentru un telefon situat sub 500 de lei oferă mult, foarte mult. Aduce 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b, g și n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm. În partea de sus dați de jackul micuț pentru încărcător, jackul de 3.5 mm pentru căștile clasice negre, portul microUSB pentru cablul cu care se conectează la calculator via USB 2.0. Pe partea stângă dai de slotul pentru microSD de până la 32 GB.

Pentru a pune o cartelă SIM ar trebui îndepărtat capacul bateriei din metal și bateria. Nu lipsește nimic la capitolul conectivitate unde primește notă maximă.

Cameră foto și video

Are 3.2 Megapixeli și filmează VGA cu 15 fps. Găsiți mai jos o galerie foto ca să vă formați o impresie.

[nggallery id=281]

Autonomie

Telefonul are procesor single core la 1 GHz, 128 MB RAM și rulează Series 40. În funcție de utlilizare cel puțin 1 – 2 zile. Au făcut treabă aici și ar fi un punct pozitiv față de telefoanele Android din același segment de preț. Capacul bateriei de 1.320 mAh este din metal și se poate îndepărta foarte ușor de la un lăcaș special.

Preț

evoMAG.ro – 524 lei;
quickmobile.ro – 469 lei;
MarketOnline.ro – 479 lei.

Concluzii

Nokia Asha 302 este un telefon best buy. Ce înseamnă asta?
Pentru suma la care este achiziționat primești multe. Nokia ne aduce un telefon care-i foarte ușor de manevrat, versatil, un clasic într-o epocă a telefoanelor touch. Dacă culoare roșie nu vă este pe plac nu este nicio problemă. Sunt o groază de alte culori și aveți de unde alege. Să vedem care sunt atuurile și dezavantajele lui Nokia 302:

Puncte forte:
– design plăcut cu materiale de calitate bună;
– tastatura qwerty fizică ce ușurează scrierea de mesaje și mailuri;
– conectivitate maximă pentru segmentul său de preț;
– raport preț/dotări excelent.

Puncte slabe:
– camera foto care oferă rezultate mediocre;
– browser învechit.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.