Recomandari

QuickMobile.ro ne-a oferit la test și HTC One XL, un smartphone care reprezintă un fel de variantă a lui HTC One X pentru țările în care există tehnologia 4G / LTE. Știți că HTC One X cu procesorul Tegra 3 de tip quad-core care nu este compatibil cu standardul de conectivitate mai sus amintit. Diferența majoră între cele două telefoane este dat de CPU + GPU, Tegra 3 quad-core la 1.5 GHz + ULP GeForce vs Qualcomm Snapdragon S4 dual-core + Adreno 225.

Pachetul hardware de pe HTC One XL poate fi regăsit pe HTC One S, până când au ales să aducă și o variantă cu Snapdragon S4 supratactat la 1.7 GHz.  Pe parcursul review-ului veți vedea că HTC One XL este superior lui HTC One X, deși nu are procesor quad-core. Veți vedea de ce vremea procesoarelor quad-core pe telefoane Android a sosit prea devreme și mai era loc de optimizat pe dual-core.

Apropo de 4G / LTE, în România doar în urmă cu câteva zile s-au dat frecvențele radio și șeful ANCOM spunea că primele rețele 4G s-ar putea să le vedem până la sfârșit de an sau cel târziu în prima parte a lui 2013. Vă dați seama că Bucureștiul și marile orașe vor fi cap de afiș. Așa că ar fi cazul să vă uitați și după un telefon 4G dacă doriți să-l păstrați o perioadă mai lungă de timp – 2 – 3 ani de zile.

Trebuie să precizez că unele detalii / capitole de la HTC One X vor fi aproape identice cu ce am scris la HTC One X. Ambele telefoane au în comun: designul, tehnologia din spatele display-ului, 32 GB spațiu de stocare + stocare în cloud via Dropbox, Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich – cel puțin așa avea și HTC One X când l-am testat eu. Între timp a primi Android 4.0.4 ICS și se pregătește în octombrie să treacă la Android 4.1 Jelly Bean. HTC One XL în varianta pe care am avut-o eu a rămas la Android 4.0.3, deși citeam că și pentru acest model a sosit Android 4.0.4. Diferențele sunt consistente, mai ales în testele de benchmark și aici mă refer la trecerea de la 4.0.4 la 4.0.4, vă dați seama că 4.1 va fi și mai evident.

Să începem cu specificațiile tehnice pentru HTC One XL:

Smartphone HTC One XL
Ecran Super IPS LCD2 de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli
Procesor Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4 dual-core la 1.5 GHz Krait
Memorie 1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare
GPU Adreno 225
Sistem de operare Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 4G/ LTE, 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, fotografiază și filmează simultan, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, filmează la 1080p cu 30 fps, sunet stereo, stabilizare video, cameră frontală de 1.3 Megapixeli ce filmează HD
Baterie 1800 mAh
Greutate 129 gr.
Grosime 8.9 mm

Design

Cutiile sunt identice, acea formă și material ca de covraj în care dai de telefon, materiale suplimentare cu informații + garanția pentru doi ani de zile, cablu de tip microUSB – USB 2.0, încărcător pentru SUA + adaptor, căști clasice negre pe jack de 3.5 mm. Nu ar fi stricat să vină cu căștile Beats Audio că tot este compatibil cu acest standard, păcat că HTC a ales să facă asta doar la HTC Sensation XE și Sensation XL.

Identic ca formă cu HTC One X, doar că acum am primit varianta pe negru și nu cea pe alb. La prima vedere eram ușor dezamăgit, dar când l-am luat în mână am observat că se simte la fel de plăcut, carcasa de policarbonat dă bine și pe negru, te obișnuiești cu el în timp. Nu impresionează din prima ca HTC One XL / X cel alb.

Carcasa din policarbonat este ușor curbată, display-ul este drept fără vreo curbură la bază ca la Samsung Galaxy Nexus. Nu se oferă acces la baterie, iar pentru accesul către cartela microSIM dați în pachet de un fel de agrafă care se dovedește de ajutor spre a scoate slotul pentru microSIM în exterior, o soluție elegantă aleasă de HTC și care nu strică linia de design a smartphone-ului taiwanez.

În partea frontală dați de logo-ul HTC, la baza display-ului se află trei controale capacitive, pe spate vă atrage atenția senzorul destul de mare și ce iese în relief al camerei foto de 8 Megapixeli. Sigla Beats Audio este abia vizibilă la bază.

Mi-a plăcut HTC One X mult și impresiile sunt identice și la One X. Ca linie de  design nu ezit să spun, în opinia mea, că au făcut cel mai frumos smartphone din 2012. Carcasa unibody, materiale de calitate, finisare de top, totul spre o experiență completă. Singura chestie care m-a deranjat vizual este portul microUSB dispus pe lateral care zici că-i din altă lume. Nota 10 la design pentru HTC One XL. Asta și pentru că stă bine în mână, deși are 4.7 inch ca diagonală a display-ului și forme rotunjite.

Ecran și sunet

Aduce un display Super IPS LCD2 de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Vorbim de unul dintre cele mai bune ecrane din 2012 alături de cele pe care LG le-a pregătit pentru LG Optimus 4X HD și LG Optimus G. Pe toate site-urile mari de afară veți găsi opinii pozitive legate de display-ul lui HTC One X / XL, cotat peste Super AMOLED-urile de la Samsung.

Se vede excelent, culorile sunt afișate fără a fi suprasaturate ca la display-urile Super AMOLED. Ecranul este protejat de sticla Corning Gorilla Glass. Se adună amprentele relativ repede, dar asta-i valabil la toate display-urile cu touch. Partea de touch place, răspunde rapid la comenzi. La baza display-ului se află trei butoane capacitive – Back, scurtătură către ecranul de start, aplicațiile recente.

Boxa este montată pe spate, deasupra sa a fost dispus logo-ul Beats Audio. Se aude foarte bine, excelent aș spune. Impresionează prin calitatea sound-ului, bass din plin pentru un astfel de telefon. Se transmit ușoare vibrații în carcasă. Când folosiți telefonul în landscape s-ar putea să obturați micuța boxă cu degetele. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat în în partea superioară. Se aude bine și pe căștile incluse în pachet, dar dacă avea căștile Beats Audio deja era cazul să discutăm la superlativ. Puteți accesoriza smartphone-ul cu ele și costă… în jur de 300 de lei pe la shop-urile online din țara noastră. Volumul se reglează de la o tastă supradimensionată din partea dreaptă, puțin ca mare și uneori o activezi din greșeală.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Integrează cel mai apreciat procesor dual-core din 2012 și cel mai căutat – Qualcom MSM8960 dual-core la 1.5 GHz Krait + Adreno 225 GPU + 1 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare + 25 GB oferiți gratuit în Dropbox pentru doi ani de zile. Un procesor apreciat pentru performanțele sale, de multe ori clasându-se în fața Tegra 3 quad-core sau Exynos 4412. Folosește procesoare pe ARM15 și tehnologie pe 28nm, de aici și suprplusul său față de telefoanele quad-core.

A fost atât de căutat acest procesor încât la un moment dat a fost dat un comunicat de către mai multe companii hardware printre care se numărau Samsung, HTC, ASUS și își puneau problema stocului insuficient de procesoare S4. Samsung a folosit acest procesor pentru unele variante de SGS III din SUA datorită compatibilității sale cu 4G / LTE în multe standarde.

I se poate reproșa lui HTC One XL că nu are slot pentru microSD și trebuie să te mulțumești cu cei 32 GB care în realitate sunt mai puțini + stocarea în cloud. Mi se pare rezonabil să ai peste 25 GB, aplicațiile din Google Play încep a avea doar interfața pe telefon și rulează datele din cloud. Am mai dat acest exemplu: Flipboard, dar mai sunt multe altele care procedează la fel.

One XL-ul de la test avea 4.0.3 Ice Cream Sandwich, ar trebui să primească Android 4.0.4 și Android 4.1 Jelly Bean prin octombrie / noiembrie. HTC îl va update, momentan, la cel mai nou software Android. Este și o adevărată cursă a update-urilor software, din moment ce în noiembrie odată cu noua generație Nexus vom avea Android 4.2 Key Lime Pie.

Rulează orice aplicație din Google Play fără probleme, mi se pare logic și mai ales că vorbim de un telefon de top. Și în browsing se mișcă rapid. Îmi place cum au setat și tastatura qwerty cât și predicția în limba română.

HTC One XL primit la test avea 4.0.3 Ice Cream Sandwich, 4.0.4 știu că rafinează experiența pe One X și aduce un spor de viteză sesizabil în testele de benchmark cât și în utilizarea propriu-zisă.  HTC One XL ar trebui să facă pasul spre 4.1 Jelly Bean, dar nu se știe o dată exactă.

Aplicațiile preinstalate sunt similare cu cele de la HTC One X și nu cred că mai este nevoie să le repet. Sense UI place, rămâne una dintre cele mai bine concepute interfețe grafice pentru Android, un plus pentru HTC.

Performanță

Am pus câteva aplicații de benchmark și rezultatele le vedeți:

Smartphone
Test benchmark
HTC One XL HTC One X cu Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich Diferență
Quadrant Standard 4910 puncte 4256 puncte +15.36%
AnTuTu Benchmark 6985 puncte 10553 puncte – 50.74%
NenaMark1 58.4 fps 58 fps +0.7%
NenaMark2 57.4 fps 47.1 fps +21%
Vellamo 2163 puncte 1548 puncte +39,7%
BrowserMark* 113925 puncte 104095 puncte +9.4%
HTML5test* 369 puncte 369 puncte 0%

Conectivitate

Include: 4G / LTE, 3G, Wi-Fi în standardele a/b/g/n. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm + butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea display-ului touch de 4.7 inch. În partea dreapta regăsiți tasta pentru reglarea volumui, destul de mare și ușor de accesat. În stânga este dispus portul microUSB cu rol în conectarea la PC cât și în încărcarea telefonului. Slotul pentru SIM a fost dispus pe spate, în partea superioară. Accesul la microSIM se face printr-o agrafă inclusă în pachet.

Nu am avut nicio problemă în ce privește conexiunea Wi-Fi sau în ce privește telefonia clasică: calitatea recepției în 3G spre exemplu. Din păcate nu avem 4G în România spre a folosi acest smartphone la maxim.

Cameră foto și video

8 megapixeli, filmează la 1080p, cameră frontală la 1.3 Megapixeli și multă tehnologie încorporată. Vă las cu o galerie foto făcută cu telefonul spre a vă forma o opinie vis-a-vis de modul în care se descurcă HTC One XL.

Autonomie

Bateria de 1800 mAh se consumă destul de repede, deși procesorul S4 nu degajă așa multă căldură ca Tegra 3. Ideea ar fi că se descurcă mai bine decât HTC One X, dar nu cu mult. Depinde și de setările pe care le folosiți. Am utilizat telefonul cu luminozitatea la maxim. Trece pragul unei zile în condiții de utilizare moderată.

Concluzii

HTC One XL place, are o sumă de aspecte pozitive. Și prețul a început să coboare și să nu mai fie așa scump ca la început când era peste 2.600 – 2.700 lei. Se merită diferența de preț față de HTC One X? Da și nu. Da, dacă vrei ca la anul când se lansează 4G vrei să ai un telefon compatibil, dacă dorești ca acumulatorul să nu se descarce așa repede ca la HTC One X. Nu, pentru că diferențele nu sunt majore și 2 – 300 de lei în plus reprezintă ceva. HTC One X poate fi achiziționat din oferta operatorilor de telefonie pe când One XL merge doar la liber.

Puncte tari
– display și design de calitate;
– Beats Audio și un sound plăcut;
– conectivitate maximă cu 4G / LTE, un telefon de viitor;
– cameră foto de top;
– pachet hardware puternic și foarte apreciat.

Puncte slabe
– diferența de preț față de HTC One X;
– inexistența 4G în România la momentul actual;
– Android 4.0.3 și fără 4.0.4 sau 4.1 Jelly Bean. Nu se știe data exactă la care HTC va face update de software.

Smartphone HTC One XL
Design 9.5
Ecran 9.5
Sunet 9.5
Hardware 9
Sistem de operare și aplicații 8.5
Conectivitate 9
Cameră foto și video 9.5
Autonomie 8
Total 9.06

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.