L-am testat pe HTC U11 pe o perioadă destul de îndelungată și când spun că mi s-a părut a fi unul dintre cele mai bune telefoane Android văzute la lucru în 2017, o spun pe bună dreptate. Compania taiwaneză punctează bine de tot, în multe puncte-cheie.
HTC U11 are un element ce-i va face pe cârcotași să strâmbe din nas – raportul display / corp. Aici nu se situează la nivelul concurenței sale, în rest aș spune că se descurcă impecabil (la nivel de viteză în interfața grafică, peste GALAXY Note8).
Nu știu dacă U11 are șanse în a repune HTC pe una dintre pozițiile fruntașe, cu siguranță este o gură de aer proaspăt în liga Android, un dispozitiv ce ne arată că nu ar trebui ca HTC să dispară din această piață. Nu lungesc vorba, și încep prin a prezenta specificațiie hardware pentru flagship-ul taiwanez.
Specificații
Design
Am primit un sample, fără a fi în pachetul de retail. Totuși, în cutie am dat de mai toate accesoriile pe lângă smartphone-ul propriu-zis: husă de protecție din plastic transparent, căști pe USB type-C de tip in-ear, agrafă pentru slotul ce primește cartela nanoSIM și cardurile microSD, încărcător ce alimentează la 5V / 2A, cablu USB type-C – USB.
Am putea spune că avem de-a face cu un smartphone convențional, clasic etc. Nu iese în evidență prin raportul display / corp, nu are ecran ușor curbat în cele 4 colțuri precum S8, S8 Plus sau LG G6. În partea frontală nu atrage atenția cu nimic, spatele pe de altă parte aduce reflecții interesante. L-am testat în varianta albastru deschis și majoritatea celor ce-l vedea pentru prima dată erau ușor entuziaști când îi vedeau partea spate.
Aduce sticlă în această zonă, gata cu carcasele unibody metalice din partea HTC (au fost cei mai buni în acest domeniu, la un moment dat și aici mă gândesc la primul HTC One sau HTC One M7, dar și la generațiile ulterioare). Bineînțeles, grijă suplimentară când ai sticlă pe față și spate, dar și amprente adunate în ritm alert. Dacă nu mă înșel, HTC în pachetele de retail aduce și o suprafață textilă. Mă rog, îl poți sterge și prin frecarea de un tricou, pulover sau blue jeanși. Cel mai bine, mergeți pe mâna husei de protecție din pachet – spre a evita situațiile neplăcute, intemperiile etc. Întradevăr, husa fură din frumusețea terminalului.
Din păcate, spatele din sticlă nu aduce și încărcare wireless la pachet. În partea frontală se află cititorul de amprentă, flancat de către tastele capacitive cu rol de Back și Aplicații Recente. Nu sunt fan al tastelor capacitive, dar știu destule persoane ce le preferă în dauna touch buttons. Apropo, logo-ul HTC lipsește în partea frontală și-l regăsim stilizat fără a fi intruziv pe spate – spate ce-l putem considera a fi o veritabilă oglindă ad-hoc (fetele vor aprecia acest feature adus neintenționat).
Carcasa metalică o regăsim pe lateral, contribuie la partea de rigiditate, de rezistență a întregului ansamblu. Bineînțeles, că ajută puțin și la partea de grip. Totuși, acesta nu-i punctul forte al lui HTC U11, destul de alunecos și necesită o grijă suplimentară, o manevrare ușor neatentă poate avea consecințe nefaste.
HTC U11 nu impresionează în mod neapărat prin designul său, dar nici rău nu arată. Punctează binișor la partea practică – display convențional mai bine protejat față de cele curbate pe ambele laturi, taste capacitive pentru cei dornici de un astfel de control pe telefoane Android, cititor de amprentă ușor de accesat etc. Din păcate, nu are încărcare wireless, alunecos, amprente adunate în ritm alert, grijă suplimentară pentru sticla de pe spate. Ca o notă personală, mi-aș fi dorit să păstreze carcasa metalică unibody, dar cel mai probabil au ținut cont de feedback-ul adunat în piață.
Uitasem un element important – certificarea IP67 în ce privește contactul cu apa și praful (până la 1 metru pentru 30 de minute în submersie totală).
Ecran și sunet
Super LCD5 de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, aspect 16:9, 534 ppi – caracteristici-cheie pentru ecranul integat de către HTC U11. Și aici putem spune că joacă convențional, ca aspect ratio, rezoluție, raport display / corp – 71.4% vs peste 77 – 78% și chiar peste 80% la concurența directă.
Ecranul ca atare îl consider impresionant, culori naturale fără pic de suprasaturare, unghi larg de vizualizare, luminozitate ridicată, nu adună amprentele rapid și aici cred că au aplicat un tratament olefobic. Sunt și moduri dedicate – Intense ce aduce o paletă și saturație optimizată a culorilor sau sRGB – paleta de culori standard. Fiecare mod merge a fi reglat – mai cald sau mai rece.
La baza display-ului sunt controale de tip capacitiv, iar cititorul de amprentă are și funcția de ieșire pe ecranul de start. Lumina de fundal din spatele tastelor capacitive poate fi setată spre a fi menținută activă în mod continuu, cu display-ul activ.
HTC U11 aduce și un mod de control: strângi smartphone-ul în ambele laturi spre bază și activezi camera foto sau orice altă aplicație. Ceva în genul stoarcerii unei lămâi, glumesc. Nu impune o strângere atât de puternic, o apăsare ușoară, dar fermă și activezi Edge Sense-ul. Este un feature ce individualizează telefonul, dar nu mi se pare a fi neapărat un element cu adevărat wow.
Că tot vorbim de factorul wow, aici aș aduce sunetul. HTC are o reputație de apărat în domeniu. Pur și simplu, smartphone-ul ăsta nu are nevoie de boxă externă. Avem un difuzor puternic, la bază și altul de tip companion în partea superioară a ecranului. Profunzimea sunetului, amplitudinea adusă la pachet ai zice că nu ar fi cu putință la acest nivel, dintr-un amărât de ansamblu de difuzoare de pe un smartphone. Nu distorsionează mai deloc la nivel maxim, la nevoie se transformă și în boxă ad-hoc (cu limitările de rigoare, nu foarte multe).
Nu are jack de 3.5 mm și nici adaptor de la USB type-C nu am găsit în cutie. S-ar putea să fie adus în pachetul de retail. Căștile sunt pe USB type-C, de tip in-ear. Mult bass, mult bass, cu adevărat mult bass. Nota 10+ dacă ar exista, U11 ar primi fără niciun dubiu.
HTC a adus aici U Sonic, ce permite realizarea unui profil personalizat, după preferințele fiecăruia. Pentru cei ce preferă înaltele redate mai pregnant, spre exemplu. Ideea este că U Sonic permite anularea activă a zgomotolui și se pliază cumva pe căștile utilizate.
Ești în căutarea celui mai bun smartphone la capitolul audio?
Alegerea naturală – HTC U11, aproape, fără drept de apel pentru ceilalți jucători din piață. HTC USonic și HTC BoomSound Hi-Fi edition își fac datoria cu brio. Apropo de înregistrarea sunetului, înregistrare 3D Hi-res cu 4 microfoane, pentru cei ce doresc să fac un podcast, să înregistreze un interviu etc.
Hardware, sistem de operare și aplicații
HTC U11 folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 835 de tip octa-core. A fost primul smartphone importat oficial în țara noastră cu această configurație hardware. Dacă stau să mă gândesc, nici acum nu sunt prea multe exemplare de telefoane Android cu 835 pe canal oficial, garanție etc.
Nu cred că are rost să detaliez acest procesor. Este realizat într-un proces de litografiere pe Samsung FinFET de 10nm, performanță cu 27% peste Snapdragon 820 și 821 (deși 835 are 8 nuclee de procesare vs 4 nuclee la generația mai veche). Nucleele din 835 sunt dezvoltate intern – Kryo 280. Modemul este capabil de viteze gigabit, dar mai multe detalii în capitolul dedicat.
Informații aduse de CPU-Z pentru HTC U11;
Adreno 540 are capacități de randare cu 25% peste Adreno 530 și ar consuma cu 50% mai puțin. Alte elemente cheie pentru Snapdragon 835 – capabil de a reda conținut 4K la 60 fps, suport pentru Vulkan, DirectX 12 și OpenGL ES.
Procesorul este ajutat de 4 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare de tip UFS 2.1. Există și o variantă de HTC U11 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare, dar nu am idee dacă ajunge în țara noastră pe filiera HTC România.
Avem unul dintre cele mai bune procesoare de pe telefoane mobile, dar oare cum a fost scris software-ul Sense UI de către HTC?
Răspunsul vine instantaneu – impecabil. Cred că este cea mai rapidă interfață grafică din universul Android, peste ceea ce oferă Samsung pe TouchWiz sau Huawei cu Emotion UI – deși și interfața chinezilor este promptă în preluarea comenzilor etc. Navighezi rapid prin Sense UI, iar interfața amintește destul de mult de Android în stadiu nativ, fără modificări cu adevărat majore.
Elemente distinctive față de Android-ul nativ – BlinkFeed și informația agregată din diverse surse pe o fereastră din ecranul de start, setarul cu aplicații organizat diferit și pe fundal negru. Asemănările cu Android-ul nemodificat sunt la setările rapide + setările propriu-zise, în zona de notificări.
Rulează Android în ediția 7.1.1 cu compilarea corecțiilor de securitate la nivelul lui 1 august 2017. HTC a promis Android 8.0 Oreo pe U11. Update-ul s-ar putea să vină până la sfârșit de 2017, dar trebui să recunosc că nu am nicio informație în acest sens.
De Edge Sense am vorbit la capitolul Ecran și Sunet și nu cred că este cazul să repet ce am scris acolo. Este rapid, sprinten etc. Cei ce folosesc un HTC U11 nu au niciun motiv de regret la nivel de UI, organizare în jurul utilizatorului etc. Păcat că nu au reușit să-și mențină un impact mai mare în piață, sunt destule companii ce produc hardware Android ce ar putea să învețe de la taiwanezi.
Aplicații preinstalate pe HTC U11;
Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Chrome, Drive, Duo, Documente, YouTube, Muzică Play, Hărți, Google Foto, Keep, Foi de calcul, Prezentări;
Aplicații HTC – HTC Sense Companion, Teme, Viveport, Record, Editor video Zoe;
Alte aplicații – E-mail, Calendar, Persoane, Aparat foto, News Republic – ce poate fi dezinstalat, Reportofon, Facebook, Messenger și Instagram – pot fi dezinstalate, Ceas, Setări, TouchPal – tastatură ce sosește by default.
O să insist pe câteva aplicații;
HTC Sense Companion – învață de la utilizator și aduce sugestii și informații utile în funcție de interesele și activitățile zilnice. Putem spune că avem de-a face cu un asistent, mai puțin intruziv față de Bixby de la Samsung spre exemplu.
Viveport – aplicație ce trebuie descărcată din Google Play și aduce conținut în VR;
Record – dezvoltat împreună cu Under Armour și transformă telefonul în asistent de fitness (necesită descărcare separată precum Viveport).
Apreciez faptul că HTC nu impune aceste servicii și te lasă pe tine ca utilizator să faci ce dorești în ce le privește. Plus că fie vorba între noi, bloatware-ul este aproape inexistent sau cu adevărat minimal.
Mai sunt tot felul de tips & tricks ce le poți activa. Exemplu: reducerea volumului soneriei când telefonul este luat în mână etc.
Android 7.1.1 Nougat pe HTC U11;
Performanță
A trecut prin testele de benchmark devenite uzuale pe site și s-a descurcat bine spre foarte bine, în linie cu celelalte telefoane ce folosesc Snapdragon 835 + 4 GB RAM și 7.1 Nougat ca sistem de operare.
Teste de benchmark rulate pe HTC U11;
Conectivitate
Antenele sunt pe soluția arc band și integrate în carcasa metalică – 1 în partea superioară, 2 în lateral dreapta, una la bază și alte două pe lateral stânga. Sunt vizibile în galeria de imagini ce însoțește articolul.
Știe 4G cu viteze de până la 1024 Mbps în download și 75 Mbps în upload, Wi-Fi ac și dual-band pe 2.4 și 5 GHz, USB type-C de tip 3.1, bluetooth 4.2 – deși Snapdragon 835 ar fi putut aduce la pachet și bluetooth de ultimă generație – 5.0.
În ce privește spectrul acoperit:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – FDD în benzile 1, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 28 și 32 sau TDD pe benzile de 38, 39, 40, 41.
În SpeedTest pe Wi-Fi ac și internet gigabit s-a dus la 180 Mbps în download și la 300 Mbps în upload – valoarea maximă specificată în abonament. De aceea și cred că pe download poate să atingă mai mult. L-am simțit ca pe un telefon capabil să descarce conținut în ritm alert.
În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate. În lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, de punctat faptul că au adus un buton de power cu o textură ce-l individualizează față de reglarea volumului. La bază dați de difuzorul principal + portul USB type-C ce are și rol de jack ad-hoc pentru căștile compatibile. În stânga au poziționat slotul pentru nanoSIM și microSD, ia la versiunile dual-sim este adus un slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 2 TB).
Ar fi fost excelent dacă aducea upload de până la 150 Mbps în download + bluetooth 5.0. Nu ar fi fost rău niciun port infraroșu care să-l transforme în telecomandă pentru electronicele de prin casă. Din păcate, această funcție a fost părăsită de mai toate flagship-urile lansate în cursul acestui an.
Cameră foto și video
Update: Galeria de imagini urmează a fi actualizată în această seară cu mai multe exemple.
Este interesant cum în 2016 – 2017 s-a ajuns să avem mai mulți megapixeli pe camera frontală față de camera principală a terminalului – 16 vs 12 Megapixeli în cazul lui HTC U11. Asta nu contează așa tare, mai degrabă ne concentrăm pe rezultatele propriu-zise.
Interfața camerei foto și video;
12 Megapixeli cu f/1.7 și OIS + dual-LED flash = elemente-cheie pentru camera frontală. În articolul în care am comparat pe HTC U11 cu LG G6 și GALAXY S8 Plus s-a situat în coastă lui Sammy, la o distanță foarte mică. De multe ori l-a depășit pe sud-coreean.
HTC a evoluat mult la acest capitol, în special în situațiile low-light unde-și face analiza în mod just. În condiții de lumină bună nu are rost să mai spun că se descurcă excelent, mai bine ca un DSLR dat pe modul automat (dacă cineva chiar își ține DSLR-ul în acest scenariu de utilizare).
Fotografii realizate cu HTC U11 – galerie ce urmează a fi mărită în această seară;
Autonomie
Are nevoie de refill al acumulatorului după trei sferturi de zi. La utilizare medie spre moderată + ecran setat la 50% din luminozitate se trece testul unei zile.
În testul de autonomie specific Gadget.ro a obținut 4 ore și 50 de minute, o valoare modestă. Bateria de 3000 mAh este pusă la lucru în regim susținut de display-ul de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, de luminozitate ridicată etc. Testul a fost făcut pe conexiune Wi-Fi și luminozitate la 100% în redarea playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube.
Se încarcă de la 0 – 100% în 84 de minute cu încărcătorul din pachet. Se mișcă rapid în ce privește încărcarea, mai ales de la 10 – 15% la 70 – 80%. Procentele urcă rapid.
Preț
HTC U11 – 3099 lei la eMAG.
Concluzii
HTC U11 este unul dintre cele mai complete terminale Android lansate în 2017. Din păcate, compania taiwaneză nu are resurse în a-l promova agresiv pe toate canalale, în a-l scoate cu putere în oferta operatorilor de telecomunicații. Nu arată rău, dar parcă vine dintr-un alt film într-o comparație a designului cu LG G6 sau Samsung GALAXY S8, telefoane poziționate și mai jos ca preț.
PRO
- reflecții interesante de pe spatele de sticlă;
- cel mai bun sunet dintr-un smartphone, la momentul actual (atât pe cele două difuzoare stereo, cât și pe USB type-C);
- cea mai rapidă interfață grafică de pe un dispozitiv Android, bloatware inexistent;
- una dintre cele mai bune camere foto din ce s-a anunțat în 2017, ca rezultate în imediata apropiere a duetului format de GALAXY S8 și S8 Plus, peste LG G6;
- modalitate inedită de control prin Edge Sense.
CONTRA
- autonomie modestă;
- design ce pare ușor îmbătrânit – eu îl apreciez, dar sunt destule persoane ce se feresc de HTC U11 pentru că este cumva prea clasic, fără un element inovativ la capitolul design.