Există un trend în continuă creștere la nivel mondial pentru îmbunătățirea stilului de viață și a stării de sănătate. La nivel european, conform unui sondaj realizat de Ipsos la cererea Huawei, nu mai puțin de 92% dintre respondenți au afirmat că își doresc să atingă un nivel fitness mai bun.
Poți monitoriza activitățile fizice cu diferite accesorii, cele mai folosite fiind brățările și ceasurile inteligente, iar Huawei știe asta, așa că are în portofoliu o gamă extinsă de astfel de dispozitive purtabile, care măsoară și supraveghează continuu diferiți indici de mișcare și de sănătate.
În funcție de cât de complexe sunt aceste gadgeturi, poți afla prin intermediul lor informații de bază (număr de pași, timp de activitate etc) sau poți avea la îndemână date complete, precum ritm cardiac, calorii arse, nivel SpO2, măsurare tip EKG și multe altele.
Pentru a pune la punct cât mai exact toate aceste dispozitive, Huawei a înființat încă din 2016 două centre de cercetare dedicate în China, pentru ca acum să fie inaugurat primul laborator de acest fel din Europa.
Material video
httpvh://youtu.be/LqdFu7rTOyo
Deschis în data de 26 octombrie 2023, în capitala Finlandei, Helsinki, noul centru se întinde pe o suprafață de 1.000 mp indoor și este echipat cu o gamă diversă de aparatură ce permite practicarea a peste 20 de sporturi, precum și măsurarea și monitorizarea a peste 200 de indicatori fiziologici și biomecanici din timpul acestor antrenamente.
Laboratorul din Helsinki este împărțit în cinci zone principale: o sală de sport deschisă care include aparate pentru diverse antrenamente cardio, un simulator de schi, o bandă de alergare multifuncțională, o bandă de alergare echipată cu instrumente de măsurare și o piscină în contracurent.
Pe rând fiecare zonă din cadrul Huawei Health Lab Helsinki, prezentând principalele caracteristici:
- În sala de sport deschisă sunt amplasate diferite aparate de fitness, de la biciclete de cameră, la cele eliptice, de la benzi de alergare, simulatoare de vâslit, la bănci, gantere și haltere și până la alte aparate multifuncționale. Ba chiar este și o pistă de alergare lungă de circa 50 de metri.
- În prelungirea zonei deschise de sport, apare un simulator de schi impresionant, atât prin dimensiune, cât mai ales prin capacitățile acestuia. Vorbim despre o bandă specială realizată dintr-un fel de mochetă alunecoasă, ce este tocmai de culoare albă, precum zăpada. Înclinarea pistei este ajustabilă, viteza este și ea reglabilă, cu până la 22 km/h. Există posibilitatea de a fi proiectate pe „zăpadă” un anumit traseu sau stâlpi / jaloane interactive. Mai mult, în construcția simulatorului sunt integrați senzori ce detectează nu doar viteza utilizatorului, ci și poziția și înclinația acestuia, dar și forțele pe care acesta le aplică pe pistă. Totodată, sunt înregistrate datele de performanță și sunt generate rapoarte detaliate.
- Banda multifuncțională poate fi folosită pentru alergare, dar mai ales pentru ciclism, schi pe role, curse cu scaune rulante și altele asemenea. Această bandă poate ajunge la o viteză maximă de 50 km/h, iar senzorii încorporați permit înregistrarea abilităților de alergare sau ciclism, care se adaugă datelor preluate de camerele video, ce dau informații despre postură, mișcări etc. În această cameră performanța este surprinsă în mod științific, iar feedback-ul este oferit imediat, în timp real, spre a permite îmbunătățirea tehnicilor sportivilor. Mai mult, banda poate importa datele GPX de la dispozitive GPS pentru a simula trasee și terenuri din lumea reală.
- Într-o altă cameră este o bandă de alergare ce vine echipată cu o multitudine de senzori. Utilizatorul primește și o mască de oxigen, ce măsoară și analizează în mod științific respirația. Senzorii îți arată locul, intensitatea și modul de impact al tălpii cu banda, așa că poți primi sfaturi privind tehnica de alergare și îți poți îmbunătăți performanțele în timp real.
- Ultima, dar nu cea din urmă cameră, este cea în care este amplasat un bazin de înot. Vorbim despre unul dotat cu instalație de contracurent, ce poate genera un debit de până la 350 mc/oră, reglabil în trepte intermediare prin jeturi dinamice de apă. Temperatura și calitatea apei pot fi modificate și ele, iar camerele video și multitudinea de senzori (integrați inclusiv în masca de oxigen) permit analizarea tehnicii și a multor parametri de performanță.
La Huawei Health Lab din Helsinki lucrează o echipă de cercetare științifică multidisciplinară formată din 6 doctoranzi și 20 de experți din 5 domenii majore – fiziologie, AI, machine learning, testare software și dezvoltare de software, proveniți din 7 țări UE.
Demonstrațiile organizate pentru noi, respectiv antrenamentele practicate ulterior, pentru a cerceta și analiza continuu activitățile fizice ce pot fi desfășurate în acest laborator, au fost și vor fi făcute de sportivi olimpici și paralimpici finlandezi. Aceștia vor colabora constant cu cercetătorii Huawei Health Lab Helsinki.
De ce este nevoie de sportivi de performanță? Pentru că aceștia au tehnicile corecte de practicare a sporturilor, iar cu datele preluate de la ei se pot întocmi apoi rapoarte și pot fi generate sfaturi pentru utilizatorii obișnuiți care caută să-și îmbunătățească stilul, să se apropie cât mai tare de ceea ce reprezintă modul optim pentru fiecare activitate fizică, antrenament, sport.
Momentan, laboratorul din Helsinki își va desfășura cercetările zilnice folosind Huawei Watch GT 4. Cu acest smartwatch, tehnologiile Huawei de monitorizare a stării de sănătate și a nivelului de fitness vor fi utilizate pentru a măsura cu precizie datele fiziologice. De exemplu, modelul de antrenament științific TruSports al ceasului inteligent este capabil să cuantifice capacitatea de alergare a utilizatorilor, să înregistreze și să analizeze datele de antrenament, să ofere sugestii personalizate de antrenament și planuri de antrenament și să îi ajute pe utilizatori să mențină un program sportiv optim și un stil de viață sănătos.
Huawei Watch GT 4 va fi utilizat, de asemenea, pentru a evalua capacitatea cardiopulmonară (volumul maxim de O2), ceea ce va permite cercetătorilor să evalueze mai precis performanța sportivă și chiar să puncteze mai exact rezistența în timpul practicării unui sport, pentru a îmbunătăți siguranța în timpul antrenamentelor.
Huawei este, în prezent, singurul producător de dispozitive de tip wearable care a participat la iCARE4CVD – programul IHI (Innovative Health Initiative), ce aduce împreună industria medicală și tehnologică alături de Uniunea Europeană, fiind una dintre cele mai ambițioase inițiative de cercetare în domeniul inteligenței artificiale și al bolilor cardiovasculare.
Proiectul ar putea oferi medicilor informații care vor schimba gestionarea bolilor cardiovasculare cronice, utilizând dispozitive de tip wearable Huawei, pentru a îmbunătăți serviciile de screening a bolilor cardiovasculare.
Mai mult, Huawei este co-fondatorul Interlive, unul dintre cele mai riguroase standarde științifice de testare pentru dispozitive wearable, alături de 6 universități europene de top. Consorțiul se străduiește să dezvolte recomandări pentru practici de top privind dispozitivele wearable, pentru a măsura valorile directe și derivate.