Huawei se mândrește cu poziția de lider pe piața locală de dispozitive purtabile, iar această performanță se datorează, cel mai probabil, portofoliului extins de produse din această categorie. De la brățări fitness accesibile, la cele mai avansate, dar și de la ceasuri inteligente de bază, până la cele certificate medical, premium și chiar de lux, Huawei are cam de toate pentru fiecare tip de client.

Acum, Huawei reînnoiește seria Watch GT și introduce nu mai puțin de 7 modele distincte ca design. Sigur că vorbim despre unele declinări ale variantelor de bază ce se referă la versiunile de 46mm, respectiv de 41mm. Dacă până acum seria Huawei Watch GT putea fi împărțită în două categorii – ceasul mare și cel cu carcasă mai mică, cu noile modele aș spune că avem o distingere clară pe bază de gen.

Adică, Huawei Watch GT 4 de 46m ar fi potrivit în special pentru bărbați (deși unele variante pot fi purtate fără probleme și de domnișoare și doamne), în timp ce Watch GT 4 de 41mm se adresează în mod evident femeilor. Nu am văzut până acum o diferențiere mai clară și nu vorbim doar despre design, căci Huawei Watch GT 4 de 41mm aduce monitorizarea ciclului menstrual, funcție ce lipsește de pe varianta mare a ceasului.

În fine, puteți descoperi fiecare versiune de Huawei Watch GT 4 de pe site-ul oficial, eu voi vorbi de aici înainte pe larg despre modelul de 46mm cu carcasă în culoare Grey și cu brățară metalică.

Specificații smartwatch Huawei Watch GT 4

Date tehnice

Smartwatch
Huawei Watch GT 4
EcranTouchscreen AMOLED circular de 1.43 inch, rezoluție 466 x 466 pixeli, densitate 326 ppi
Sistem de operareHarmony OS 4.0.0
ConectivitateBluetooth 5.2 cu suport BLE / BR / EDR, NFC, poziționare prin GNSS dual-band cu funcție de urmărire direcțională a sateliților, microfon, difuzor
Alte informațiietanșeitate IP68 / 5 ATM
Baterie524 mAh
autonomie de până la 14 zile în mod utilizare Light
încărcare wireless prin pad cu putere maximă de 18W (5 - 9V / 2A), durată încărcare completă circa 100 minute
Dimensiuni46 x 46 x 10.9 mm (doar corp, fără curea)
Greutate48 grame - corpul ceasului
84 grame - brățara din oțel inoxidabil
132 grame - ceas + brățara din oțel inoxidabil

Review video

Pachet, design și construcție

Smartwatch Huawei Watch GT 4

🔺Forma octogonală a carcasei este cea care atrage privirile din prima.

Am primit cu câteva zile bune înainte de dezvelirea oficială a dispozitivului un pachet foarte apropiat de cel de retail, deși vorbim cu siguranță despre o cutie destinată exclusiv testelor media. Înăuntrul acesteia am descoperit ceasul cu brățara atașată, un set de încă 4 zale suplimentare pentru brățară, padul wireless de încărcare cu cablu cu lungimea de circa 80cm și cu mufă USB-A și un mic ghid de pornire rapidă:

Așadar, avem în față un Huawei Watch GT 4 în cea mai elegantă și luxoasă versiune a sa, atât timp cât ne referim la variantele de 46mm. Asta fiindcă orice Watch GT 4 de 41mm este evident și mai elegant, în oricare dintre variante, dar, din partea mea, în special cele cu brățara aurie de tip Milanese și cea cu brățară metalică în două nuanțe – auriu și argintiu.

Revenim la exemplarul de față și primul lucru care iese în evidență este în mod clar forma carcasei. De la un rotund perfect cum au avut până acum toate seriile Huawei Watch GT, se trece la cea de-a patra ediție la o formă octogonală.

Aceasta aș spune că este principala „vinovată” de sloganul „Huawei Goes Fashion Forward” adoptat de întreaga gamă Watch GT4.

Nu este vorba neapărat de un octogon clar și perfect definit, ci mai degrabă de introducerea unui look binecunoscut în lumea ceasurilor clasice. Sunt multe astfel de abordări, cel mai repede îmi vin în minte piesele orologice de la Girard-Perregaux, însă mulți dintre producătorii de ceasuri cu tradiție au astfel de modele în ofertele actuale.

Huawei Watch GT 4 nu aș spune însă că se duce evident către forma octogonală, ci o sugerează, mai degrabă. Practic sunt două laturi drepte, iar colțurile unghiurilor formate de acestea sunt ușor rotunjite.

În jurul cadranului este deja celebra inscripție de la zero (marcat însă cu o săgeată cu vârful în sus) la 55. În interior, în jurul ecranului, acoperit de aceeași sticlă de protecție, apar și liniuțele ce simbolizează cele 60 de minute ale orei sau cele 60 de secunde ale minutului.

Butonul rotativ este sus, în timp ce al doilea, denumit în continuare Function, este jos. Spatele negru are în centru senzorul optic, care iese ușor din profil, dar care pe mine nu m-a deranjat.

Însă Huawei Watch GT 4 în versiunea Grey cu brățară metalică se remarcă evident de celelalte versiuni prin forma cumva unificată dintre corp și curea. Întreg ansamblul pare a fi dintr-o singură piesă, forma brățării la prinderea de corp se integrează perfect în peisaj.

Mai mult, Huawei Watch GT 4 Grey are un sistem mai complex de prindere a brățării de corpul ceasului. Fixarea se face nu doar prin telescop, ci și prin câte două elemente metalice fine, dar solide. Acestea sunt pe brățară și intră pe „șanțuri” de pe corpul ceasului, iar asta face ca brățara să se prindă extrem de zdravăn. În plus, atenția la detalii se observă la acest sistem de fixare și prin alte două elemente din cauciuc (câte unul pentru fiecare prindere) de pe brățară. Ele fac ca prinderea să se „lipească” mai bine și să nu apară sunete nedorite la mișcările mâinii.

Practic, acele două bucăți de cauciuc țin cumva sub ușoară tensiune brățara pe ceas și astfel nu apar mișcări sau vibrații ale acesteia indiferent de șocurile care pot apărea la utilizare.

Din punct de vedere al construcției, nu ar fi mai nimic de reproșat ca asamblare și finisări de detaliu. Totul este solid și arată fix așa cum te aștepți în segmentul de preț unde este poziționată seria Huawei Watch GT 4.

Dacă vorbim despre materiale, în schimb, acestea nu sunt neapărat cele mai pretențioase. Asta în special din cauza faptului că sticla safir, titanul sau altele asemenea erau și sunt rezervate seriei Pro. Deocamdată nu știm nimic despre disponibilitatea unui Huawei Watch GT 4 Pro.

Acum, nu trebuie să înțelegem că materialele folosite la carcasă ori brățară sunt de slabă calitate, ci doar că nu  avem unele din categoria premium. Carcasa este din oțel inoxidabil, la fel și brățara versiunii pe care o analizăm, deci nimic neobișnuit. Inoxul vine cu un mic dezavantaj, ce ține de greutatea totală a ceasului. Dacă la carcasă nu este nimic ieșit din comun, la ansamblul corp + brățară se ajunge la o greutate totală de 132 de grame. Variantele cu brățări din fluoroelastomer sau piele au greutatea totală cu mult mai mică.

Oricum ar fi, Huawei Watch GT 4 este foarte bine construit, la fel cum erau și seriile precedente, în timp ce designul a cunoscut un cu totul nou tratament.

Ecran și sunet

Smartwatch Huawei Watch GT 4

🔺Același ecran de pe Watch GT 3, căruia însă cu greu îi poți reproșa ceva chiar și în ziua de azi…

Nu ar fi prea multe de spus aici, dacă ai parcurs review-ul pentru Watch GT 3. Asta fiindcă vorbim despre același display. Nu spun că ar fi trebuit schimbat, fiindcă folosesc ca ceas de zi cu zi un GT 3 și nu am găsit până acum motiv de nemulțumire.

Lizibilitate absolut excelentă indiferent de condițiile ambientale, culori intense și contrast infinit, tipice unui panoul AMOLED, plus o conturare fină a oricărui detaliu, oricât de mic. Densitatea ppi rezultată de la rezoluția de 466 x 466 pixeli raportată la diagonala de 1.43 inch nu avea niciun rost să crească.

În plus, sensibilitatea la atingere este grozavă, la fel cum este și exactitatea cu care sunt preluate comenzile tactile.

Sunetul este și el cam la fel ca la Huawei Watch GT 3, adică mai mult decât mulțumitor. De fapt, nu am de ce să nu spun direct foarte bun. Calitatea este desigur limitată la un dispozitiv atât de compact, dar pentru convorbiri nu ai deloc nevoie de mai mult. Asta mai ales fiindcă volumul maxim este încă impresionant pentru un smartwatch. Nu am avut probleme în conversații nici în medii gălăgioase, precum pe o stradă aglomerată, cu multe mașini mici și mari ce circulă cu viteze extraurbane.  

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

🔺Sistem de operare ce rulează excelent tot timpul, dar număr limitat pentru aplicații. Accentul se pune pe funcțiile de sănătate și activități fizice.

Nici aici nu au fost aduse îmbunătățiri. Nici pe partea de procesor, memorie RAM ori pentru cea flash nu am primit informații că s-ar fi făcut ceva upgrade-uri. Da, nu este neapărat nevoie de așa ceva de la o generație la cealaltă, dar parcă îți dorești să vezi ceva mai nou, mai performant la o nouă ediție a unui smartwatch din aceeași serie, mai ales că predecesorul a fost lansat cu aproape 2 ani în urmă.

Când vorbim despre senzorul optic ce măsoară mai toate semnele vitale – ritm cardiac, saturația oxigenului din sânge, temperatura pielii ș.a.m.d, avem se pare un nou mod de analiză, denumit TruSense 5.5. Acesta folosește acum noi algoritmi, ce se bazează inclusiv pe AI, pentru determina mult mai precis măsurătorile, în special pe cele de rimt cardiac, dar nu numai.

Interfața noului sistem de operare Harmony OS a ajuns în cazul Huawei Watch GT 4 la versiunea 4.0.0, de la care se pleacă mai departe cu noi update-uri. Nici aici nu este cazul de o cu totul nouă ediție, ci de una revizuită.

Am observat în primul rând noile animații, care arată, ce-i drept, cu adevărat actuale și mult mai plăcute privirii. Vorbim despre redimensionarea elementelor din centrul ecranului, ce sunt mai mari față de cele de pe margine. Nu este vorba doar despre iconițele din sertarul cu toate aplicațiile, ci și despre meniurile de setări ale fiecăreia, unde meniul din centru este mai mare față de cele de sus și de jos, ce devin din ce în ce mai mici pe măsură ce se deplasează sus-jos. Este cumva ca un efect fisheye al unui obiectiv foto. 

Interfața sistemului de operare Harmony OS 4.0.0 de pe Huawei Watch GT 4:

Ca fețe de ceas, numai de bine. Sunt câteva disponibile exclusiv pe Huawei Watch GT 4, cu multe dintre acestea personalizabile la nivel de widget-uri integrate, să zic așa. Poți adăuga sau modifica informațiile afișate direct pe fața de ceas, dar ai la dispoziție pentru unele dintre ele și posibilitatea de a schimba culorile.

Pe partea de aplicații, Huawei Watch GT 4 nu este neapărat chiar ceea se vrea de la un adevărat ceas inteligent. Dispozitivul se axează în special pe funcțiile de monitorizare și analiză a sănătății și a activităților fizice. Iar la asta chiar se pricepe.

Nu aș spune că Huawei Watch GT 4 este cumva cu mult superior din acest punct de vedere față de GT 3, dar sunt anumite aspecte ce sunt mai bine puse la punct. Vorbim despre upgrade-uri ce țin de o precizie mai înaltă a monitorizării sănătății, cu TruSeen 5.5+ pentru monitorizarea ritmului cardiac și TruSleep 3.0 ce analizează inclusiv respirația din timpul somnului spre a determina cu mai mare precizie etapele din timpul somnului.

Toate datele colectate de senzorul de pe spatele ceasului sunt integrate plăcut și util în grafice și gradații sugestive și pot fi analizate atât de pe ecranul ceasului, cât și din aplicația Huawei Health.

Capturi de ecran din aplicația Huawei Health Android 13 pentru Huawei Watch GT 4:

Au fost adăugate și noi sporturi, dar și un Calorie Tracker integrat în noua funcție Stay Fitt, ce analizează numărul caloriilor arse metabolic și în timpul activităților fizice. Pe baza acestor date aplicația furnizează un plan personalizat pentru managementul greutății, fie că vorbim despre scădere, menținere sau luare în greutate. Pentru asta este nevoie să introduci manual în aplicația Huawei Health cantitatea de calorii ingerată la fiecare masă.

Aplicația Calorie Tracker de pe Huawei Watch GT 4:

De apreciat la aplicația Huawei Health este și partea de comunitate. Aici, este o opțiune extrem de folositoare pentru unele persoane. Poți primi tu, în propria aplicație de pe smartphone, notificări de la un Huawei Watch GT 4 purtat de altcineva. Atenție, vorbim despre notificări de sănătate. Adică, pentru o persoană în vârstă poate că aceste atenționări pot trece neobservate (ritm cardiac anormal sau saturație scăzută a oxigenului din sânge, de exemplu), dar atunci când primești tu pe propriul telefon aceste notificări, poți lua măsuri în favoarea persoanei dragi.

În fine, de reținut aici este că Huawei Watch GT 4 nu vine neapărat cu un upgrade hardware, dar aduce câteva noi funcții software, iar analiza datelor primite de la toți senzorii integrați de ceas este acum mai exactă. Informațiile și datele oferite sunt mai complexe, dar sunt afișate în continuare într-un mod ușor de interpretat de orice tip de utilizator.

Conectivitate

🔺Conexiunile sunt cele clasice pentru seria Watch GT de la Huawei. Localizarea este acum mult mai exactă, grație unui nou algoritm de funcționare.

Nici aici nu sunt multe noutăți, senzorii și elementele de conectivitate fiind aceleași ca la Watch GT 3. Totuși, Huawei Watch GT 4 aduce în premieră, se pare, pe un smartwatch, o funcție ce promite extrem de mult pe partea de poziționare exactă. Locația este determinată în continuare prin GNSS – Global Navigation Satellite System, de tip dual-band prin 5 sisteme de sateliți (nu am găsit informații, dar este vorba cel mai probabil despre GPS, Glonass, Galileo, BDS și QZSS). Este adăugată însă funcția de urmărire direcțională a sateliților. Un fel de Beamforming, care se asigură că undele de radiație ce pleacă de la ceas sunt îndreptate în mod constant către cer, de unde ceasul preia apoi mai eficient semnalele satelitului.

Prin această funcție se pare că precizia de poziționare este cu 30% mai ridicată, iar conexiunea dintre ceas și sateliți rămâne stabilă și exactă chiar și într-un oraș plin clădiri înalte.

Pe lângă acest sistem mai precis de poziționare, Huawei Watch GT 4 se bazează pe un Bluetooth 5.2 pentru conexiunea cu telefonul sau alte dispozitive compatibile. De exemplu, poți conecta la ceas o pereche de căști sau boxe cu Bluetooth și poți transforma ceasul în sursă directă de redare conținut audio.

Există și NFC, dar în țara noastră nu ai încă la ce să folosești acest modul. Nu există nici acum suport pentru plăți contactless cu ceasurile inteligente Huawei, dar se pare că se lucrează la asta. Am înțeles că în Turcia există deja acest serviciu disponibil prin intermediul unor parteneriate cu câteva bănci, deci există șanse să vedem astfel de colaborări și în țara noastră în viitor. Nu avem însă nicio promisiune solidă din partea Huawei în acest sens.

Autonomie

🔺Cele 14 zile promise de Huawei pentru Watch GT 4 nu sunt doar vorbe goale.

Capitolul care contează enorm pentru mulți utilizatori de smartwatch și acolo unde convinge seria Huawei Watch GT este fix acesta. Cea de-a 4-a ediție Watch GT stă și mai bine comparativ cu modelul anterior. Dacă eu la Watch GT 3 prind în jur de 7 – 8 poate 10 zile între încărcări, cu utilizare medie, dar fără a activa GPS-ul, la Huawei Watch GT 4 am consumat doar 50% din baterie în decursul a 7 zile de test.

Nici în acest caz nu fost activat mai deloc sistemul de localizare din ceas, doar să zic circa 15 – 20 minute, de probă. În rest, regimul de utilizare a fost ceva mai intens, fiindcă s-au făcut și ceva actualizări de firmware și am tot analizat meniul, funcțiile, am făcut diferite setări, am fotografiat și filmat ceasul, în mare parte cu ecranul aprins și cu luminozitatea lui spre maxim. În atare condiții de folosire, consider că a consuma jumătate din baterie după 7 zile de utilizare este o performanță de invidiat pentru multe alte ceasuri inteligente.

🔺Același pad de încărcare wireless cu prindere magnetică pe care l-am văzut și la Watch Ultimate și la Watch 4 Pro.

Încărcarea cu adaptorul din pachet se face complet în mai puțin de 2 ore. De la 49%, ceasul s-a încărcat în 10 minute până la 66%, pentru ca după alte 10 minute să ajungă la 78%. Jumătatea de oră l-a prins pe Huawei Watch GT 4 cu 88%, cu plecare de la 49%, așa cum am menționat.

Preț

Smartwatch HUAWEI Watch GT 4 46mm – de la 1.199 lei pentru versiunea Black (curea din fluoroelastomer). Modelul Brown (curea din piele) și varianta Green (curea verde din material reciclat), care va fi disponibilă exclusiv în magazinul online Huawei Store, pleacă ambele de la 1.299 lei. Watch GT 4 Grey, precum cel testat, are un preț recomandat de 1.599 de lei. Versiunile de 41mm costă 1.199 de lei pentru White (curea din piele), Light Gold (curea tip Milanese) are un preț de 1.399 lei, iar Silver (brățară metalică) este 1.899 lei.

Perioada de precomandă pentru întreaga serie Huawei Watch GT 4 se desfășoară între 14 septembrie și 1 octombrie 2023 și vine cu următoarele avantaje:

 • bundle cu căștile FreeBuds SE 2 cadou;
 • 2% din valoare produsului înapoi în puncte HUAWEI – pana la 37 lei în puncte HUAWEI, care pot fi transformate în discount la următoarele comenzi;
 • modelul masculin Green se vinde exclusiv pe HUAWEI Store;
 • Livrare gratuită;
 • 12 rate fără dobândă.

Huawei Watch GT 4
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
 • design proaspăt, cumva unic în segmentul smartwatch;
 • construcție excelentă, ceasul este solid și impecabil finisat;
 • ecran de bună calitate, căruia cu greu îi poți reproșa ceva;
 • difuzor foarte puternic, ce-ți permite conversații telefonice chiar și în medii zgomotoase;
 • interfața Harmony OS 4.0.0 vine cu animații noi, este mai plăcută ca versiunile anterioare și rulează în continuare ireproșabil;
 • monitorizarea sănătății și a activităților fizice este exactă, iar rezultatele precum și recomandările pot fi parcurse direct de pe ceas în mod intuitiv și sugestiv;
 • autonomie ridicată, 14 zile nu sunt deloc greu de atins în condiții normale de utilizare.
Contra
 • deși nu vorbim într-adevăr despre versiuni Watch GT Pro, materialele carcasei nu pot fi considerate mai bune ca în trecut și deocamdată nu poți alege în serie versiuni cu sticlă safir sau titan, de exemplu;
 • upgrade-ul hardware (ecran, difuzor, procesor etc) este minim, ceasul diferă foarte puțin din acest punct de vedere de ediția precedentă lansată cu aproape 2 ani în urmă;
 • NFC-ul este încă de nefolosit în țara noastră, nu au fost nici până acum implementate plățile contactless cu ceasul;
 • fără anumite oferte și campanii promoționale luate în considerare, prețul recomandat de lansare este ceva mai ridicat decât mă așteptam.
Concluzii

Huawei Watch GT 4 reprezintă o reeditare a modelului anterior, una ce pune accent pe un design complet nou și care se depărtează evident ce ceea ce știam în seria Watch GT, care adaugă funcții noi de analiză a sănătății și a activităților fizice și le îmbunătățește pe cele existente și care vine cu o autonomie și mai ridicată decât în trecut. Din partea mea, oricât de reușit este noul Huawei Watch GT 4, nu aș spune că merită să faci upgrade de la un Watch GT 3, multe dintre componente fiind identice. Aș spune totuși că de la un GT 2 și mai în spate de atât, noul Watch GT 4 este o evoluție mai clară. Prețul de lansare nu este cel mai competitiv, așa cum ne obișnuise Huawei până acum, dar cu ofertele pe care compania le propune constant poți găsi varianta optimă pentru tine.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

Huawei Watch GT 4 a fost testat timp de 8 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.