Uite că a ajuns la review și Huawei Ascend Y300. Este unul dintre puținele telefoane Huawei pe care am avut ocazia să le testez de-a lungul timpului. Le-am văzut oferta de terminale la MWC Barcelona 2013, de la cele low-cost până la segmentul high-end. În România mizează, în special, pe telefoanele din categoria low-cost și se întâmplă rar să fie adus și un device în genul Huawei Honor 2 cu specificații mid-range.

Huawei se află într-un proces accelerat de expansiune și sunt sigur că în viitor ne vor aduce și device-urile lor de top. Să revin la Huawei Ascend Y300, un telefon ce dorește a fi de tip best-buy cu specificații decente și un preț bun de achiziție.

Să vedem care-i sunt datele hardware:

Smartphone

Huawei Ascend Y300

Ecran

IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, sticlă rezistentă la zgârieturi

Procesor

Dual-core la 1 GHz, Qualcomm MSM8225 pe ARM Cortex-A5

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB

GPU

Adreno 203

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus și LED flash, filmează la 480p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1730 mAh

Greutate

130 gr.

Grosime

11.2 mm

Design

Huawei-Ascend-Y300 (12)

În o cutie micuță dați de smartphone, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni. Remarci de la prima atingere că Huawei Ascend Y300 este un smartphone solid, grosimea de 11.2 mm contribuie la această impresie. Marginile ecranului sunt negre, ușor lucioase. Spatele este făcut dintr-un plastic mat ce dă un grip foarte bun, nu dă impresia că ar scăpa din mână. Nici nu adună amprentele în mod facil pe partea spate.

Colțurile lui Huawei Ascend Y300 sunt ușor rotunjite. Este un telefon bine fabricat, materiale corecte pentru categoria sa de preț. Capacul se îndepărtează ușor de la un lăcaș lăsat la baza smartphone-ului. Se montează ușor. Trebuie îndepăratată bateria de 1730 mAh pentru acces la cartela SIM de dimensiuni normale. Microsd-ul de până la 32 GB poate fi montat fără a scoate acumulatorul.

Au realizat un smartphone cu linii simple, rectangulare, excepție fiind colțurile rotunjite, negrul este culoarea predominantă. Cum spuneam, Ascend Y300 este un telefon serios ca design ce dă impresia de rezistență în timp, solid pentru categoria telefoanelor cu display de 4 inch. Mi-a amintit puțin la design de LG Optimus 2X, primul telefon dual-core comercializat la nivel internațional.

Ecran și sunet

Huawei-Ascend-Y300 (5)

IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, recunoaște până la 5 atingeri simultane pe display, sticlă rezistentă la zgârieturi, 16 milioane de culori. Aici ar fi un prim punct pozitiv. Display-ul se vede bine, unghi bun de vizualizare, culori plăcute, profunzime.

La baza ecranului sunt trei taste capacitive în stilul Android 4.0 ICS / 4.1 Jelly Bean cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii, customizare a ecranului de start. Sunetul vine de la o micuță boxă aflată pe spatele telefonului, lângă senzorul de 5 Megapixeli al camerei foto. M-am obișnuit ca boxa să fie dispusă pe spate, dar la bază și nu lângă camera foto.

Huawei Ascend Y300 livrează un sunet plăcut ce nu impresionează neapărat prin amplitudine ci prin calitate. Nu este strident ca alte telefoane low-cost. Presupun că dacă este accesorizat cu o pereche de căști de tip in-ear se descurcă foarte bine pe partea de sound oferit celor pasionați să asculte muzică pe smartphone.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei-Ascend-Y300 (7)

Procesor dual-core de la Qualcomm pe ARM Cortex-A5 la 1 GHz, 512 MB RAM, 4 GB + slot pentru microSD de până la 32 GB, Android 4.1 Jelly Bean. La prima vedere ai fi înclinat să crezi că va oferi lag în sistemul de operare. Aici pot spune că Huawei Ascend Y300 a fost o supriză plăcută. Se mișcă impecabil. Nu am sesizat vreo întârziere la comenzile date. Se descurcă onorabil și aici ar fi un punct PRO în comparație cu alte telefoane concurente. Orange Nivo este mai ieftin și vine cu un hardware similar, dar agață deranjant în meniu. Nu este cazul la Ascend Y300.

Huawei customizează Android 4.1 Jelly Bean în mod intensiv. Interfața lor grafică se numește Emotion UI și în esență pare un amalgam între ce oferă Android și iOS. Nu există meniul cu aplicațiile și le regăsiți pe toate pe ecranul de start ca în iOS, dar pe lângă aplicații mai sunt și widget-urile specifice Android. Totul pe ecranul de start. Navigați printr-un swipe lateral și aduce aminte prin efectele integrate de răsfoitul unei cărți.

Pentru cei care nu se adaptează la Emotion UI sunt soluții. În Google Play sunt o mulțime de launchere. Pot spune că mi-a plăcut Emotion UI prin simplitate și mai ales prin faptul că este rulată cu viteză maximă, fără lag. Din câte știu, poți descărca Emotion UI din Google Play și pe alte telefoane decât cele ale companiei chineze.

Este un smartphone suficient de puternic să ruleze majoritatea aplicațiilor existente în Play Store. Sunt peste 700.000. Nu se va descurca cu cele care au cerințe grafice ridicate. Pentru Angry Birds, Subway Surfers sau alte jocuțele de gen merge fără probleme și Ascend Y300.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Huawei Ascend Y300: File Manager, Backup, Notes, DLNA, FM Radio, Weather, Lanternă. Nu au făcut exces de zel ca să aducă prea multe aplicații preinstalate pe telefon și ăsta ar fi un punct PRO. Ai acces la Google Play și de acolo descarci ce ai nevoie, ce îți place să utilizezi, ce se potrivește nevoilor tale.

Performanță

Screenshot_2013-07-18-05-08-08

L-am suspus la o serie de teste de benchmark și rezultatele sunt în tabel:

Teste de benchmark

Huawei Ascend Y300

Quadrant Standard

2258 puncte

AnTuTu Benchmark

6278 puncte

Nenamark 1

58.2 fps

Nenamark 2

33.7 fps

Vellamo

HTML5 – 1164 puncte

METAL – 334 puncte

CF-Bench

5099 puncte

3DMark

Nu a rula testul de benchmark

Browsermark 2.0

1477 puncte

HTML5test

317 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Huawei-Ascend-Y300 (13)

Aș zice că este similar cu mai toate telefoanele cu Android. Avem Wi-Fi, 3G, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth. În partea superioară veți regăsi butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea ecranului și jack-ul de 3.5 mm. Se adaugă tasta pentru reglarea volumului în lateral dreapta și portul microUSB în stânga. La bază nu dați de niciun element de conectivitate.

Merge fără probleme în privește calitatea apelurilor sau conexiunea de internet via Wi-Fi și 3G. Păcat că nu s-a optat pentru un modem 3G ceva mai performant, să fi urcat la 14.4 Mbps față de 7.2 Mbps cât știe Ascend Y300.

Cameră foto și video

Huawei-Ascend-Y300 (1)

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, știe să filmeze la 480p. Interfața este simplă și bine organizată. Printr-un swipe din stânga spre dreapta ai opțiunile. Câteva fotografii făcute cu Huawei Ascend Y300:

Autonomie

Huawei-Ascend-Y300 (3)

Bateria de 1730 mAh și un CPU Qualcomm pe o arhitectură ARM Cortex-A5 ceva mai economă în ce privește consumul de energie electrică. Telefonul rezistă fără probleme la utilizare intensivă. Trece pragul unei zile fără probleme și la utilizare moderată ajunge la 2 – 3 zile, un record pentru categoria din care face parte. Mi-aș dori să văd aceeași politică și la alte companii ce produc telefoane Android low-cost.

Preț

a. Preț fără semnarea unui contract  – 699 lei la Germanos;

b. Preț cu semnarea unui contract – 39 lei cu abonamentul Cosmote XXL+.

Concluzii

Huawei-Ascend-Y300 (10)

Huawei Ascend Y300 este un smartphone low-cost pe care-l recomand celor dornici să aibă la dispoziție un telefon solid, rezistent, linii simple de design, Android 4.1 Jelly Bean customizat intensiv cu ajutorul Emotion UI, funcționare fără lag prin meniul Android, suport pentru mare parte din aplicațiile existente în Play Store.

PRO

– design simplu, solid, imprimă ideea de rezistență în timp;

– Emotion UI și o interfață originală cu teme prestabilite;

– funcționare fără lag, viteză decentă în browsing;

– rezultate bune în ce privește fotografiile captate cu senzorul de 5 Megapixeli;

– autonomie considerabilă.

CONTRA

– puțin cam prea gros cu ai săi peste 11 mm;

– display care nu impresionează la luminozitate;

– filmează doar la 480p, deși avem un CPU dual-core.