Huawei are printre cele mai bune căști wireless de tip in-ear din ce am testat de-a lungul timpului. Cel mai mult aș spune că m-au impresionat FreeBuds Pro. Partea de anulare a zgomotului de acolo este de-a dreptul wow, în linie cu căști over-ear (nu mă așteptam ca vreodată căștile in-ear să fie la nivelul lor și m-am raportat la…., Bose QuietComfort 35 II).
Huawei FreeBuds 4 sunt mai degrabă un mid-range cu veleități de premium și concurează cu modele precum Apple AirPods 2 (probabil, cele mai vândute căști de 6 – 700 lei, la nivel global).
Specificații
- două variante de culoare: Silver Frost și Ceramic White;
- baterie de 30 mAh pentru fiecare cască în parte, 410 mAh pentru cutia de încărcare;
- dimensiuni de 16.8 x 18.5 x 41.4 mm și 4.1 gr. pentru fiecare cască în parte, dimensiuni de 58 x 21.2 și 38 gr. pentru cutia de încărcare;
- controale tactile de tip swipe, apăsare dublă, apăsare prelungită etc;
- conectivitate asigurată de bluetooth 5.2 și USB Type-C pe cutie;
- certificare IPX4 în ce privește contactul cu apa;
- driver de 14.3 mm și frecvențe redate până la 40 kHz, microfon, senzor de detectare a momentului în care sunt folosite, anulare activă a zgomotului.
Design
În pachet pe lângă cutia de încărcare cu căștile se află și un cablu USB Type-C – USB, manual cu instrucțiuni de utilizare și cam atât. Le-am testat în varianta Silver Frost, cutia este îmbrăcată într-un gri întunecat, interiorul este negru. Căștile sunt glossy, cu tijă proeminentă, nu necesită dopuri suplimentare peste difuzor. Ar fi fost interesant dacă și cablul era în aceeași culoare, să se asorteze cumva (au preferat să meargă pe alb, se potrivește cu varianta pe alb).
Huawei FreeBuds 4 seamănă cu Apple AirPods 2, așa cum fac o suită întreagă de căști wireless lansate în ultimii ani. Carcasa de încărcare nu este pătrățoasă, Huawei a preferat să aleagă un design ce mizează pe forma unui cerc. Logo-ul Huawei este gravat într-un spațiu negru, de pe partea spate. Portul USB type-C se află la bază.
Legat de căști nu sunt prea multe de spus, mi-aș fi dorit ca inscripțiile Left și Right să iasă mai bine în evidență, dar te înveți și vei ajunge să le potrivești rapid în carcasă. Sunt ușoare, le potrivești facil în ureche, iar carcasa la fel – ușor de strecurat în buzunar, rucsac, geantă etc.
Conectivitate
Are bluetooth 5.2, cea mai nouă generație aflată pe piață în momentul de față, iar încărcarea cutie se face pe USB Type-C. Apreciez că este un cablu USB Type-C – USB clasic și nu USB Type-C la ambele capete (laptopurile sunt sărace în porturi USB Type-C și de obicei pe acolo conectez un monitor extern etc).
Spre a avea o experiență de utilizare în condiții optime, recomand instalarea aplicației AI Life din Play Store / AppGallery / App Store.
Le-am înrolat în AI Life. Au și primit un update de firmware – 2.97 MB. Când intri în aplicație ai parte și de un tutorial legat de cum să folosești gesturile touch:
Dublă apăsare pe tija uneia dintre căști – oprești muzica;
O singură apăsare – play pentru muzică;
Apeși prelungit – activezi sau dezactivezi ANC-ul;
Swipe în sus sau jos pe tijă – scade sau crește volumul.
Update-ul de firmware se face cu căștile în cutie (nu contează dacă este închisă sau deschisă). A durat în jur de 2 – 3 minute până și l-a făcut. Evident, nu le poți folosi în acest timp.
Au fost două update-uri succesive de firmware. Ambele au avut în jur de 3 MB. Primul a îmbunătățit stabilitatea conexiunii bluetooth, al doilea acuratețea detectării uzurii etc. Este bine de știu că Huawei lucrează la nivel software spre a oferi o experiență de utilizare cât mai plăcută pe FreeBuds 4.
În AI Life ai informații legate de baterie pentru fiecare cască în parte + cutia de reîncărcare, poți alege să activezi / dezactivezi ANC-ul, setezi calitatea sunetului (opțiune de Apeluri HD și efecte EQ – Implicit, Amplificare bass, Amplificare înalte). Am ales Amplificare bass, pentru că la Implicit sună ceva cam metalic față de ce prefer eu. Impresionează în mod plăcut și la Amplificare înalte, un plus de detalii pentru urechile fine.
Mai multe detalii în galeria de screenshots:
Sunet
Le potrivești destul de repede în ureche, nu au nevoie de dopuri de protecție. Ai scăpat de o grijă.
Se aud destul de puternic și clar. Recomand neapărat să fie activat Amplificare bass din AI Life, pentru cei interesați de un plus din acest punct de vedere. Nu pot să spun că epatează ca amplitudine, iar cu amplificare bass sunt ok-ish. Parcă mi-aș fi dorit și mai mult.
Dacă folosești Amplificare bass și volumul este dat la maxim, vei auzi distorsiuni destul de deranjante. Se păstrează puțin de tot și în modul Implicit, repet – la volum de la 90% în sus. Cine știe, poate fi de la faptul că nu le țineam cum trebuie în ureche.
Nu ai cum să nu remarci atenția dată pe medii și înalte, sesizezi fiecare tonalitate în parte. Cei ce caută fidelitate, și-au găsit căști excelente în jurul a 150 de euro.
ANC-ul este de-a dreptul excelent. Zgomotul ambiental nu trece, pur și simplu. Cei ce au aud mai slab, pot alege o amplificare a vocilor din jur. Nu spun că am un auz ieșit din comun, dar încă nu am nevoie de funcția respectivă.
Le-am folosit în câteva sesiuni, dar am impresia că le trebuie un fel de rodaj pentru drivere. După ce se adună zeci de ore vei descoperi că se aud ceva mai bine, iar asta nu-i valid doar pentru FreeBuds 4 ci pentru căști în general.
Autonomie
Valorile date de către producător sunt confirmate în mare parte și în utilizarea de zi cu zi. Căștile se încarcă în aproximativ 1 oră când sunt puse în carcasă (Dacă le-ai adus la valoarea apropiată de zero), carcasa se alimentează de la 0 – 100% în aprox. 1 oră (fără căști la interior).
Autonomia este de până la 4 ore cu ANC dezactivat sau 2 ore și jumătate cu ANC-ul activat. Autonomia totală cu energia stocată în carcasă se duce la 14 ore cu ANC-ul activat și la 22 ore cu ANC-ul dezactivat.
Da. ANC-ul cere un tribut serios din autonomia oferită. Da. O valoare a autonomiei mai mare ar fi fost de dorit. Ideea este că nu le bagi la încărcat când sunt sub zona roșie și mi se pare că destul de repede ajung de la 30 – 40% spre 80 – 90%, în doar câteva minute.
Preț
Huawei FreeBuds 4 – 599 lei la eMAG.
- design plăcut, carcasă bine închegată, prindere magnetică bine pusă la punct (Silver Frost sunt cele testate de mine);
- ANC la cote înalte, te izolează aproape complet de mediul ambiant;
- AI Life – aplicația cu destule opțiuni, conectare facilă;
- bluetooth 5.2 și USB Type-C pentru carcasă, dar sunt elemente cumva normale în zona asta de preț;
- accentul este pe medii și înalte, aici aș spune că se descurcă impecabil;
- bass și amplitudine ce nu impresionează în mod deosebit (probabil, nu le-am ținut fix cum trebuie în ureche, habar nu am, chiar și ușoare distorsiuni cu bass-ul pe volum maxim);
- autonomia mi-aș fi dorit să fie ceva mai bine pusă la punct, cu ANC-ul activat ai în jur de 2 ore cu volumul setat spre valoare de peste 70 – 80% și mi se pare puțin. Mă rog, da – nu stai 2 ore cu muzica dată la volum puternic, că îți distrugi auzul pe termen lung;
Aș recomanda Huawei FreeBuds 4 pentru partea de ANC, dar mă așteptam la ceva mai bine pe partea de bass. Sunt căști excelente pentru apeluri de voce, autonomia pe de altă parte nu impresionează. Încărcarea căștilor și a carcasei mi se pare că se derulează prompt.
Probabil, după mai multe zeci de ore de utilizare, va fi și partea de bass la cote mai înalte. Îmi place aplicația AI Life, intuitivă și ușor de parcurs.