Honor 10 – review

24/01/2019

Honor are ambiții globale serioase, doar ce am aflat care este strategia pentru țara noastră. Noul lor flagship, View20, se anunță interesant și rămâne să-l vedem și pe acela la lucru.

Deocamdată, după mid-ranger-ul Honor 8X, îl analizăm în amănunt pe Honor 10, un smartphone puternic, compact și cu un bun raport preț/specificații.

Review video

httpvh://youtu.be/4hKvPydZ7I0

Specificații pentru Huawei Honor 10:

Specificatii Huawei Honor 10

Design

Honor 10 a ajuns la noi în cutia în care am mai găsit și încărcătorul SuperCharge pe USB, cablul USB type-C – USB, husă din silicon transparent și agrafă pentru slotul dual sim. Cel mai probabil, pachetul de retail va mai conține și certificat de garanție, manual sau ghid rapid de utilizare.

Smartphone-ul vine din cutie cu o folie de plastic gata montată pe ecran. Alături de husa de protecție din silicon, am putea spune că Honor 10 este asigurat împotriva eventualelor zgârieturi ce pot surveni încă din primele clipe de folosire.

Rar mai întâlnești în prezent smartphone-uri atât de compacte precum Honor 10. Chiar și cu marginea de jos ce integrează senzorul de amprentă, Honor 10 reușește să păstreze o lungime mai mică de 15 centimetri la un ecran cu diagonala de 5.84 inch. Smartphone-ul poate fi folosit fără probleme și cu o singură mână, chiar dacă gripul oferit de sticla plată de pe spate nu este deloc grozav. Mai mult, urmele degetetelor se ”prind” imediat pe carcasă, deși nu aș spune că sunt atât de vizibile. Oricum, recomandat este să folosiți husa din cutie, mai ales că astfel veți proteja și lentilele camerei principale duale, ce ies ușor în relief față de profilul dispozitivului.

Chiar dacă nu mai reprezintă un element inedit, modelul de sub sticla de pe spate, ușor curbată către marginile laterale, reflctă într-un mod interesant lumina. Sunt mai mutle nuanțe de albastru în acest caz, ba chiar uneori se pot observa reflexii violet.

Honor 10 se simte ca un smartphone bine construit, solid, finisat atent și cu materiale de bună calitate. Totuși, nu are ceva cu adevărat spectaculos și nici nu cred că și-a dorit saă aducă asta.

Ecran și sunet

S-ar putea ca în câteva luni moda să se schimbe, urmând ca deja clasicul notch, breton, să devină un element învechit, fiind înlocuit treptat de ecranele cu decupare. Până atunci, la fel ca multe alte smartphone-uri, și Honor 10 rămâne cu breton, unul deloc intruziv, destul de mic ca dimensiuni.

Pe lângă notch, avem și colțuri rotunjite, precum și aspect 19:9. Astfel, rezoluția este una FullHD+ 2280 x 1080 pixeli. La o diagonală de 5.84 inch rezultă o densitate de circa 432 ppi, una suficientă pentru ca display-ul IPS să nu aibă niciun fel de probleme cu conturarea exactă a oricărui fel de imagine.

Culorile sunt plăcute, vii, contrastul bun, iar luminozitatea maximă se dovedește suficientă chiar și în bătaia directă a razelor solare. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, abia către extreme se pot observa doar ușoare schimbări de nuanță. Fără a fi neapărat special, ecranul lui Honor 10 este unul cel puțin corect, chiar bun având în vedere categoria unde concurează smartphone-ul.

În meniul de setări ale modului de afișaj există și preset-uri pentru saturația culorilor, dar și reglaj manual pentru punctul de alb. Astfel, utilizatorul poate relga după preferințe nu doar luminozitatea, ci și afișarea culorilor.

Sunetul extern este emis din spatele unei grile de pe marginea de jos. Nu are nici o calitate prea bună, dar nici un volum maxim suficient. Aș spune că este unul dintre cele mai slabe telefoane pe care le-am testat în ultimul timp din punct de vedere al intensității difuzorului principal.

Treaba se schimbă prin jack-ul de 3.5mm. Pe aici avem parte de un sunet de foarte bună calitate, cu bass și toate frecevențele la locul lor, bine delimitate. Cu o pereche bună de căști vei primi un sunet foarte bun, la un volum maxim suficient pentru mai toată lumea.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Chipset-ul în jurul căruia a luat naștere ansamblul hardware de sub carcasa lui Honor 10 este un HiSilicon Kirin 970, chipset folosit pe mai multe modele flagship ale companiei mamă Huawei. Chiar dacă nu mai este cel mai nou, vorbim totuși despre un procesor fabricat printr-un proces de litografiere pe 10nm. Procesorul este unul de tip octa-core cu 4 nuclee ce pot urca până la 2.4 GHz, pe Cortex-A73, și alte 4 nuclee ce pot rula la maximum 1.8 GHz, pe Cortex-A53.

Acceleratorul grafic este un Mali-G72 MP12, suficient de puternic spre a rula în bune condiții chiar și cele mai grele jocuri, chiar dacă nu la nivel calitativ precum ar face-o un Adreno integrat într-un chipset Qualcomm Snapdragon echivalent.

Memoria RAM este de 4 GB, iar spațiul intern de stocare este de 128 GB, dintre care circa 111 GB disponibili utilizatorului. Nu există slot pentru card de memorie.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Huawei Honor 10

Astfel echipat, Honor 10 reușește să ruleze fără probleme absolut orice aplicație sau joc din Play Store. Totuși, în jocurile solicitante sau când am rulat testele de benchmark, spatele dispozitivului s-a încălzit evident, temeperatura mi s-a părut exagerat de ridicată. Chiar și în zona superioară a display-ului s-a simțit o creștere peste măsură a temperaturii. Din această cauză, pe ecranul telefonului au apărut mesaje de atenționare și aplicațiile mari consumatoare de resurse au fost închise pentru ca temeperatura să reajungă în parametrii optimi.

Nu doar aceasta ar fi singura problemă, chiar dacă următoarea nu este atât de gravă. Mai avem și ușoare agățări și puțin lag ce-și fac apariția, ce-i drept, doar rar. Nu sunt probleme majore, dar trebuiau menționate.

Așadar, sistemul de operare Android 8.1.0 Oreo peste care Huawei a aplicat interfața EMUI 8.1.0, se mișcă destul de bine mai tot timpul, doar rar mai apar ușoare ezitări. Din punctul meu de vedere, experiența de utilizare nu are de suferit din cauza acestora.

Din păcate, nu am terminat cu chestiile negative, căci am ajuns și la aplicațiile preinstalate. Din nou, la fel ca și în cazul lui Honor 8X, avem multe, mult prea multe aduse direct din fabrică.

Nu aș vrea să mai înșir din nou lunga listă cu toate aplicațiile preinstalate, dacă veți să le descoperiți le puteți parcurge în recenzia lui Honor 8X, fiindcă sunt aceleași. Și da, sunt multe, foarte multe! Este adevărat că majoritatea pot fi dezinstalate sau dezactivate.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Huawei Honor 10:

Performanță

Chiar dacă a trebuit să facă pauză între teste din cauza supra încălzirii, Honor 10 arată că are multă putere de procesare sub carcasă. Cu o mai bună disipare a căldurii se prea poate ca rezultatele să fi fost și mai bune.

Teste benchmark Huawei Honor 10

Conectivitate

Honor 10 este un terminal dual-sim ce poate acomoda două cartele nano sim. Nu există slot pentru card microSD. Honor 10 cunoaște toate frecvențele 4G LTE ale tuturor operatorilor din țara noastră, iar vitezele maxime ce pot fi atinse în 4G sunt de până la 1025 Mbps în download și până la 150 Mbps la upload.

Pe Wi-Fi avem standarde 802.11 a/b/n/ac, pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în variantă 4.2, iar localizarea se face prin A-GPS, GLONASS și BDS. Honor 10 oferă și NFC, dar și port infraroșu, ce poate transforma smartphone-ul în telecomandă ad-hoc pentru aparatură ca televizoare, DVD playere, aparate de aer condiționat ș.a.m.d.

Portul USB Type-C este poziționat pe laterala de jos, alături de jack-ul de 3.5mm, de difuzorul și microfonul principal . Pe stânga este slotul pentru cele două cartele nano sim, sus vedem portul IR și microfonul secundar, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power.

Senzorul de amprentă este amplasat pe marginea de sub display, având dimensiuni destul de reduse. Are o rată de recunoaștere bună, doar când degetul este umed sau murdar dă greș. Viteza de recunoaștere este și ea destul de bună, chiar dacă am văzut senzori mult mai rapizi, mulți chiar de la Huawei.

În apelurile de voce, Honor 10 s-a descurcat bine. Semnalul GSM este bine recepționat, iar vocea din difuzorul de pe breton este clară și la un volum înalt.

Cameră foto și video

Puține sunt smartphone-urile cu pretenții ce nu au cameră duală pe spate. Așadar, nici Honor 10 nu se putea prezenta altfel aici. Avem doi senzori pentru camera principală, unul de bază de 16 Megapixeli cu f/1.8, al doilea de 24 Megapixeli de tip alb-negru ce își dorește să aducă mai multe detalii în cadru. Camera frontală are mulți Megapixeli, sunt mai exact 24.

Aplicația camerei de pe Honor 10 este destul de aglomerată de funcții. Unele sunt imediat accesibile, pe altele trebuie să le descoperi prin meniu. Nu e nimic grav, în câteva minute vei înțelege ce și unde se află, dar parcă nu e totul bine gândit.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Huawei Honor 10:

Calitatea pozelor este bună, mai nimic de reproșat. Totuși, Honor 10 nu este la nivel de flagship, în niciun caz. Pentru zona de preț unde concurează oferă rezultate bune.

Honor 10 include partea de inteligență artificială pentru recunoașterea de scenă și aplicarea celor mai bune setări în modul Fotografie. În fapt, avem un boost pentru saturația culorilor, pentru  contrast și clarity, precum și pentru Dynamic Range. Astfel de poze sunt sigur că le vor plăcea multora, chiar dacă cei mai pretențioși ar putea prefera culori naturale și o imagine mai apropiată de realitate.

Exemple de imagini cu AI oprit în prima imagine, respectiv pornit în cea de-a doua:

Pe lângă AI avem și mod Aperture (Diafragmă) ce oferă o separare evidentă a subiectului față de fundal. Poți alege valori ale deschiderii diafragmei între F0.95 și F16. Totul se face din soft, desigur.

Exemple de imagini cu modul Aperture dezactivat în primul exemplu și cu el activat în cel de-al doilea:

Camera frontală oferă și ea rezultate foarte bune. Deși doar în lumină naturală suficientă avem parte de detaliile promise prin cei 24 de Megapixeli ai senzorului, nu există totuși motive de nemulțumire:

Pe video, Honor 10 poate filma la o rezoluție maximă 4K 2160p cu 30fps. Calitatea clipurilor este bună în ceea ce privește nivelul de detalii și contrastul, dar suferă la reprezentarea culorilor ce apar cam palide. Nici autofocusul nu este cel mai grozav, uneori ”vânează” fără motiv punctul de clar.

Clip video 4K 2160p filmat cu Huawei Honor 10

Galerie de fotografii realizate cu Huawei Honor 10:

Autonomie

Autonomie Honor 10

Bateria de 3400 mAh oferă o autonomie decentă. Chiar bună dacă nu ai de gând să pui la grea încercare ansamblul hardware. Cu o utilizare medie vei prinde fără probleme o zi de dimineața până seara. Pe de altă parte, folosit intens, Honor 10 va descărca acumulatorul în doar câteva ore, chiar și după numai 3 – 4 ore de jocuri.

Astfel, în funcție de scenariu și dacă ai sau nu de gând să încingi telefonul (la propriu), autonomia poate fi mulțumitoare sau dezastruoasă. Cert este că dacă cumperi un smartphone cu procesor de flagship se presupune că vrei să-l și pui la lucru. Și atunci autonomia va avea rău de suferit, fiindcă inclusiv temperatura bateriei va crește peste limite:

În testul nostru, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, Honor 10 a descărcat o baterie plină până la 9% din capacitate după 6 ore și 12 minute. Rezultatul este bun, fiindcă YouTube nu necesită prea multă putere de procesare, deci nu a apărut supra încălzirea despre care am vorbit câteva capitole mai sus, ce ar fi consumat bateria într-un ritm cu adevărat accelerat.

Honor 10 propune și încărcare rapidă de tip SuperCharge. Cu încărcătorul din pachet bateria se încarcă în 30 de minute până la 54%. Mai apoi ritmul de încărcare scade evident, ajungând ca bateria să fie plină abia după aproape 2 ore. Ultimele 2 – 3 procente până la 100% sunt cel mai greu de pus în acumulator, durează peste 20 de minute pentru acestea.

Preț

Huawei Honor 101.950 de lei pe eMAG în variantă precum cea testată. Pe PCgarage.ro poți cumpăra versiunea cu 64 GB memorie internă cu 1.500 de lei.

Concluzii

Honor 10 se dovedește un smartphone echilibrat, propus la un preț rezonabil, având în vedere că folosește multe componente rezervate până nu demult vârfurilor de gamă Huawei. Totuși, un competitor de luat în seamă ar putea fi tot din ograda Honor, mă refer la Honor Play, ce oferă același chipset plus slot de card de memorie și o baterie mai generoasă pentru mai puțini bani. Costă de la 1.420 de lei pe PCgarage.ro.

Totuși, dacă îți dorești un smartphone compact, puternic și cu mai tot ce-i trebuie, atunci Honor 10 se poate dovedi o alternativă foarte bună la oricare dintre flagship-urile de anul trecut. Prețul este corect raportat la specificații, doar că trebuie să faci și unele compromisuri. Cel mai mare ar fi fenomenul de supra încălzire atunci când ansamblul hardware este pus serios la lucru.

În rest, mai adaug doar cele mai importante puncte pro și contra pentru Huawei Honor 10:

PRO

  • construcție solidă, finisări atente și materiale de bună calitate;
  • ecran plăcut, culori vii, contrast echilibrat și luminozitate maximă suficientă;
  • ansamblul de camere oferă rezultate bune pe partea foto;
  • sunet de foarte bună calitate prin jack-ul de 3.5mm;
  • ansamblu hardware performant, mai ales când ne raportăm la prețul afișat.

CONTRA

  • supra încălzire ce duce și la golirea accelerată a bateriei atunci când ansamblul hardware este pus serios la lucru (poate fi vorba doar de exemplarul de test);
  • sunet slab calitativ și la o intensitate mult prea scăzută prin difuzorul principal;
  • mult bloatware, prea multe aplicații preinstalate din fabrică;
  • mici probleme pe captura video, nu cele mai bune rezultate aici;
  • fără slot pentru card de memorie.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.