Iată că am ajuns deja la al treilea membru al familiei Honor de la Huawei pe care îl testez. Dacă până acum ați putut vedea recenziile lui Honor 3C și Honor 4C, de data aceasta vom pune la lucru și phablet-ul Huawei Honor 4X.

Nu sunt sigur că în zilele acestea un dispozitiv cu ecran de 5.5 inci mai poate fi trecut în categoria phablet, dar, în fine, nu știu ce rost mai are să dezbatem acum un astfel de subiect. În definitiv, fiecare își alege telefonul în funcție de nevoi și nu contează dacă acestuia îi spune smartphone, phablet sau feature phone.

Așadar, haideți să vedem cum se descurcă Huawei Honor 4X și începem prin prezentarea specificațiilor sale.

Specificații Huawei Honor 4X

Specificatii Huawei Honor 4X

Design

Huawei Honor 4X (7)

Am primit la test un Huawei Honor 4X cu capac spate de culoare albă. Mai poate fi comandată și varianta neagră. Chiar dacă smartphone-ul a venit într-o cutie ce pare identică cu cea de retail, am motive întemeiate să cred că de fapt vorbim despre un sample de testare. O să vedeți de ce spun asta în capitolul unde detaliem sistemul de operare și aplicațiile preinstalate pe acesta.

În pachetul în care a venit Huawei Honor 4X am mai găsit și un încărcător, un cablu microUSB – USB 2.0 și un mic manual de utilizare. Cu siguranță dacă veți comanda acest smartphone din magazinele online veți primi și un certificat de garanție. Despre alte accesorii nu mă pronunț.

Din punct de vedere al aspectului, Huawei Honor 4X păstrează linia fratelui mai mic Honor 4C, pe care l-am testat deja. Colțuri rotunjite, capac spate ce se întinde pe margini până aproape de display și fără elemente complicate de design.

Dacă ar fi avut și banda cromată din jurul ecranului, Huawei Honor 4X ar fi putut fi confundat din poze cu Honor 4C. Inclusiv textura capacului spate și amplasarea camerei foto principale și a LED flash-ului sunt similare.

Ca și construcție, Huawei Honor 4X nu dezamăgește, fiind un smartphone robust ce nu lasă impresia de fragilitate. Finisările sunt bune, iar materialele corecte pentru categoria de preț în care se bate acest smartphone.

Ecran și sunet

Huawei Honor 4X (19)

Ecranul lui Huawei Honor 4X este unul de nivel mediu. Nu impresionează la niciun capitol, poate doar la sensibilitatea cu care răspunde la comenzi, dar nici nu dezamăgește. Mediu este calificativul cel mai bun pentru display-ul lui Honor 4X.

Luminozitatea este suficientă, unghiurile de vizualizare sunt destul de largi, iar culorile plăcute, dar puțin cam palide. Nu ar fi stricat să fie ceva mai vii.

Calitatea sunetului emis prin difuzorul aflat pe laterala de jos a smartphone-ului este bun. Suficient ca intensitate la volum maxim și cu o calitate bună, nu pot spune că este rău deloc.

Prin jack-ul de 3.5 mm se pare că primim un sunet certificat DTS. Iarăși o spun: nu este rău, însă te aștepți la mai mult când în specificațiile telefonului vezi certificarea DTS. Volum intens și calitate bună, dar fără a te face să-ți dorești a sta numai cu căștile pe/în urechi.

Aș putea spune că sunetul lui Huawei Honor 4X, atât cel extern, cât și cel intern, este la un nivel mediu. Ca și ecranul, de fapt.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei Honor 4X (18)

Huawei Honor 4X există în două variante aflate spre comercializare și acum nu mă refer la culoarea carcasei. Cu chipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 cu procesor quad-core la 1.2 GHz și GPU Adreno 306 sau cu chipset HiSilicon Kirin 620 cu procesor octa-core tot la 1.2 GHz și GPU Mali-450 MP.

Noi am primit cea de-a doua variantă, care folosește procesorul dezvoltat intern de către cei de la Huawei. La data redactării acestui review, în oferta eMAG (magazinul de la care am primit unitatea pentru test) este prezentă doar cealaltă versiune, cea cu chipset Qualcomm.

În afară de procesorul și de acceleratorul grafic diferite, ambele modele împart aceleași specificații: 2 GB de RAM, 8 GB spațiu de stocare (3.3 GB în mod real) și slot pentru card microSD de până la 32 GB.

Cu procesorul octa-core Kirin 620, Huawei Honor 4X se descurcă bine în majoritatea situațiilor. Jocurilor complexe le face față cu brio fără a da semne că s-ar împotmoli. Detaliile nu sunt la nivel maxim, dar se poate trăi și așa.

Există o mică problemă pe care am întâlnit-o și la celelalte smartphone-uri (Huawei P8 Lite și Honor 4C) cu HiSilicon Kirin 620: o încălzire cam accentuată în jocuri complexe sau în rularea testelor de benchmark. Nu foarte rău, dar ușor sesizabil.

Sistemul de operare ce rulează în spatele lui Huawei Honor 4X este un deja învechit Android 4.4.2 KitKat. Peste acesta, producătorul a așezat interfața Emotion 3.0 UI. Am vorbit despre aceasta și despre cum schimbă radical înfățișarea Android-ului nativ la fiecare smartphone Huawei testat. Dacă vreți mai multe detalii le puteți obține din celelalte review-uri de smartphone-uri Huawei de pe gadget.ro.

Cel mai important este că Android-ul 4.4.2 KitKat cu Emotion 3.0 UI rulează foarte bine mai tot timpul. Rar se întâmplă să apară lag-ul, iar atunci când o face este oarecum normal. Spun asta pentru că mai toate smartphone-urile din această clasă cu sistem de operare de la Google întâmpină probleme când se efectuează actualizări în fundal sau când alte câteva aplicații mai rulează pe acolo.

De ce am spus la început că am primit un sample de teste? Pentru că exemplarul nostru avea preinstalate câteva aplicații care nu au de ce să fie prezente pe un model destinat comercializării. Vorbesc despre Beta Club (software în chineză de-a dreptul), HwLogSwitch, Log Tool și TemperatureLog.

Pe lângă acestea, mai avem suita numeroasă de la Google, Facebook, WPS Office și alte câteva, precum: Manager telefon, Fișiere, Meteo, Oglindă, Lupă, Lanternă, Notepad, Actualizator, Descărcări, Inst. Aplicații ș.a. Nu cred că mai este nevoie de explicații în dreptul vreuneia.

Performanță

Teste benchmark Huawei Honor 4X (1)

Toate rezultatele testelor de benchmark la care a fost supus Huawei Honor 4X sunt trecute în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Huawei Honor 4X

Conectivitate

Huawei Honor 4X (9)

Huawei Honor 4X este un smartphone 4G cu conectivitate dual-sim. Ambele cartele pe care le acceptă sunt de tip micro-sim. Lângă acestea este și slotul pentru card microSD și oricare dintre cele trei poate fi inserată sau scoasă fără a ”deranja” acumulatorul. Nici nu am avea cum, dat fiind faptul că, deși avem acces la baterie, aceasta nu poate fi îndepărtată decât în service.

Pe lângă suportul dual-sim, Huawei Honor 4X mai dispune și de Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0 cu A2DP, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM. Portul microUSb se află pe laterala de jos, iar jack-ul de 3.5 mm este poziționat sus.

Reglarea volumului se face de la cele două taste de pe marginea din dreapta, iar sub acestea se află butonul power.

Calitatea convorbirilor este bună, difuzorul oferind un sunet suficient de clar și cu o intensitate potrivită. Însă unitatea Huawei Honor 4X  primită de noi a avut o problemă în recepționarea semnalului GSM.  Acesta era instabil și de multe ori dispărea complet, fără a mai reveni. Un restart al smartphone-ului rezolva problema, dar așa ceva nu este normal. Din această cauză am folosit smartphone-ul cu cartela proprie doar câteva zile. Două mai exact.

Destul de probabil, fiind vorba de un sample de teste, problema nu este una generală, care va fi întâlnită la mai multe exemplare de retail.

Cameră foto și video

Huawei Honor 4X (5)

Huawei Honor 4X ne vorbește în fișa tehnică de un senzor principal de 13 Megapixeli capabil să filmeze la rezoluție Full HD 1080p. Nu este tocmai rău, dar se putea mai bine.

Cea mai mare problemă stă în inconsistența rezultatelor. Uneori avem parte de detalii bune și reprezentare corectă a culorilor, iar alteori acestea lipsesc sau sunt mediocre. Zgomotul de imagine apare cam repede, la cea mai mică scădere a intensității luminoase.

Clipurilor video le lipsesc detaliile, iar culorile apar șterse. Deși sunt filmate la rezoluție Full HD, ele par mai degrabă unele 720p.

Autonomie

Screenshot Huawei Honor 4X (18)

Autonomia oferită de Huawei Honor 4X este relativ suficientă. Repet ceea ce am mai afirmat despre HiSilicon Kirin 620: în condiții normale (mail, browsing, Facebook ș.a.) nu este un mare consumator, dar odată pus la treabă (jocuri complexe, teste benchmark) epuizează bateria într-un ritm accelerat.

Așa că, în funcție de utilizator, Huawei Honor 4X poate fi un partener de drum lung, oferind chiar și două zile de autonomie, sau un partener al prizei, ajungând mai des pe acolo decât ți-ai dori.

Cert este că în test, după 4 ore și 40 de minute, bateria lui Huawei Honor 4X a ajuns de la 100% la 12%. Asta în condițiile în care a rulat continuu playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube. Luminozitatea ecranului a fost setată la maximum, iar sonorul a fost oprit.

Preț

Huawei Honor 4X – 979 lei la eMAG

Concluzii

Huawei Honor 4X (20)

Huawei Honor 4X este un mid-ranger destul de ok. Într-adevăr, nu impresionează cu adevărat la aproape niciun capitol, dar în mod clar nici nu i se pot imputa prea multe. Este unul dintre smartphone-urile căruia mi-a fost cel mai greu să-i găsesc puncte slabe evidente, dar, în același timp, nici elemente cu adevărat speciale nu i-am descoperit.

Foarte greu am ajuns să aștern punctele pro sau contra de mai jos.

PRO

– smartphone robust, bine construit;

– ansamblu hardware suficient de puternic în majoritatea situațiilor;

– interfața Emotion UI se mișcă foarte bine, momentele de lag apar rar, iar atunci oarecum normal pentru un smartphone din această clasă.

CONTRA

– Android 4.4.2 KitKat când este aproape de lansarea oficială varianta 6.0;

– spațiul de stocare real este de numai 3.3 GB;

– pierderea semnalului GSM (poate fi o problemă izolată, întâlnită doar la exemplarul de test, fiind vorba de un sample).