Huawei Honor 5x – review

13/06/2016

Huawei și-a propus să ajungă lider mondial în vânzarea de telefoane inteligente, iar seria Honor urmează a contribui din plin. Asta pentru că Honor înseamnă raport preț / specificații cât mai bun, iar în China are vânzări de ordinul a zeci de milioane unități pe an.

În Europa puteți găsi Honor la magazinele online sau de retail clasic, iar în vestul Europei îl găsiți în shop-ul oficial – Vmall. Știu din sursă sigură că Vmall urmează a primi suport și pentru țara noastră, dar nu am idee în ce orizon de timp. Mă rog, ideea este că Huawei și-a propus să aducă telefoanele din gama Honor și pe canalul propriu, de aici reiese și un cost de comercializare cât mai bun etc.

Specificații Huawei Honor 5x

specificatii-Huawei-Honor-5x

Design

IMG_3729

În pachet dați de smartphone, agrafa pentru slotul SIM și microSD, cablu microUSB – USB, încărcător de tip 5V – 1A, ghid de utilizare rapidă, certificat de garanție, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm – design similar cu căștile primite la pachet alături de iPhone.

Cum se simte la utilizarea de zi cu zi?

Arată bine pentru categoria sa de preț, carcasă din aluminiu cu două suprafețe din plastic în partea spate, presupun că pe acolo se află elementele de conectivitate (rețea 2G / 3G / 4G, Wi-Fi, bluetooth etc). Nu-l pot compara cu flagship-ul chinezilor, se vede că vorbim de un smartphone mid-range. Personal, nu prea înțeleg de ce Huawei a ales că concureze GX8-ul cu un smartphone mai ieftin, dar cu fix aceleași specificații și feeling. Îmi dau seama că ei văd Honor ca un sub-brand, de aici și concurența între terminale.

Camera de 13 Megapixeli iese puțin în evidență față de linia generală a spatelui, dar nu mi s-a părut a fi predispusă la zgârieturi. Oferă un grip bun, partea spate ușor curbată contribuie la modul în care stă în palmă, cumva natural. Nu-l simți că-ți va aluneca în secunda viitoare. Apreciez faptul că nu adună amprentele în ritm alert pe partea spate, carcasă metalică frumos polișată.

Pot trage o singură concluzie – corect pentru suma cerută, cu mici veleități spre segmentul premium. Apropo, lipsește brandingul Huawei, doar Honor pe spate. Cum am spus, sub-brand adus cu scopul de a concura Xiaomi, Meizu, toate telefoanele chinezești B-list.

Ecran și sunet

IMG_3739

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, fără sticlă de protecție, dar cu folie de bună calitate aplicată din fabrică. Raportul display / corp este de 72.2%. Folosește controale de tip touch buttons, configurabile după bunul plac al utilizatorului – din interfața Emotion UI.

Aduce luminozitate destul de bună, unghi bun de vizualizare, culori conturate corect. Nu ai cum să vezi vreun pixel pe display-ul FHD de 5.5 inch. Răspunde prompt comenzilor, punct PRO pentru Honor 5x.

Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază, certificare DTS. Se aude puternic și clar, păcat că la bază sunt două grile, dar un singur difuzor. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului din lateral dreapta, în aceeași zonă fiind și butonul de power. Căștile din pachet le consider excelente, mă bucur că nu au făcut economii aici.

Hardware, sistem de operare și aplicații

IMG_3741

Qualcomm Snapdragon 616 + 2 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB. Este un procesor dezvoltat pentru telefoane mid-range, regăsit pe un smartphone ce în China se cumpără la preț de low-cost.

Rulează Android 5.1 Lollipop cu interfața Emotion UI, iar compania chineză a promis update la Android 6.0 Marshmallow în viitorul apropiat. Huawei P8 Lite a trecut pe 6.0, iar mișcare de a-l aduce și pe Honor 5x mi se pare inspirată, un gest de respect față de clienții terminalului, unul cu mare succes pe meleagurile asiatice.

Informații furnizate de CPU-Z pentru Honor 5x;

Rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. Nu-l simți a fi submotorizat, dacă-mi permiteți termenul. Merg și aplicațiile cu grafică mai complexă, nici în multitasking nu mi s-a părut că se blochează, execută sarcinile trasate într-un ritm bun. Emotion UI aduce toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start, customizează Android-ul destul de mult. Nu pot spune că sunt fan, de fiecare dată am optat pentru un launcher dedicat, iar Google Now a devenit din ce în ce mai bun.

Aplicații preinstalate pe Honor 5x:

Aplicații Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Hangouts, Photos, Play Books, Play Newsstand, Play Games, Voice Search, Google Settings;

Aplicații Huawei – Weather, Mirror, Magnifier, Lanternă, Calculator, Notepad, Radio FM, Recorder, Backup, EMUI Updater, Downloads, SIM Toolkit, Screen Lock;

Jocuri ce pot fi dezinstalate: Ashpalt Nitro, Bubble Bash Mania, Dragon Mania, 50+ Free Games, Puzzle Pets, Spider-Man, Top Games – mi-aș permite să le recomand a nu mai aduce preinstalate, mai nimeni nu le joacă și dacă vrei un anumit joc ți-l descarci și singur din Google Play.

Aplicații ce pot fi dezinstalate: Facebook, Twitter, WPS Office, Instagram, Shazam;

Alte aplicații: Vmall – magazinul online de care vă vorbeam la început de articol, HiCare – suport din partea Huawei, Honor Club, Phone manager – eliberează memoria, permite activarea unor moduri de eficientizare a consumului de energie etc, Themes – schimbi interfața smartphone-ului și dispune de magazin dedicat cu multiple posibilități.

Emotion UI pe Honor 5x;

Performanță

Screenshot_2016-06-08-10-07-24

Observați că în toate testele se situează peste Huawei GX8.

teste-benchmark-Huawei-Honor-5x

Teste de benchmark rulate pe Honor 5X;

Conectivitate

IMG_3733

Este un smartphone dual-sim (microSIM + nanoSIM), slot dedicat pentru cardurile microSD. Nu folosește soluția unui slot combo. Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload.

Am testat versiunea KIW-L21, ediție special gândită pentru Europa.

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 19900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1 (2100), 3 (1800), 7 (2600), 8 (900), 20 (800). Nu știe 4G în Digi Mobil, dar s-ar putea ca QM să-l importe în versiune chinezească și astfel să dețină și suport pentru TDD-LTE (banda 38 pe 2600 MHz).

Pe partea de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n, nu este dual-band ci doar single band pe 2.4 GHz, lipsește suportul pentru 5 GHz. Dispune de bluetooth 4.1, cititorul de amprentă sub camera de 13 Megapixeli – funcționează precis cu recunoaște rapidă a amprentelor stocate.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de reglarea volumului și power, la bază au poziționat portul microUSB și difuzorul, iar în stânga găsiți slotul dedicat celor două cartele SIM, dar și cardului microSD de până la 128 GB.

Cameră foto și video

IMG_3731

13 Megapixeli pentru camera principală cu obiectiv de 28mm și f/2.0, autofocus, iar camera frontală are 5 Megapixeli cu f/2.4. În condiții de lumină corectă = rezultate bune spre foarte bune, cu lumină mai slabă = zgomot sesizabil.

Capturi de ecran cu UI-ul camerei foto de pe Honor 5x;

Totuși, pentru categoria sa de preț aș spune că se descurcă destul de bine. Mai toate smartphone-urile aduc limitări în situațiile low-light sau pe timp de noapte, iar Honor 5x este un telefon mid-range, nu din categoria high-end.

Sper ca la update-ul spre 6.0 Marshmallow să aducă UI-ul de pe camera lui P9, mult mai bine organizat, mai user-friendly.

Clip făcut cu Huawei Honor 5x;

Fotografii făcute cu Huawei Honor 5x;

Autonomia

Bateria de 3000 mAh se descurcă în a oferi o zi de autonomie, de dimineața până seara cu luminozitatea ecranului fixată la 50% și fără a-l utiliza în regim continuu. Cu două cartele SIM active în stand-by, notificări în fundal și ecran cu luminozitate la 100% după jumătate de zi – trei sferturi de zi pe regim de utilizare intensivă se cam duce spre zona roșie și are nevoie de un recharge. Păcat că Huawei nu a pus încărcare rapidă, ar fi fost de ajutor.

Preț

Huawei Honor 5x – 1249 lei la eMAG. Culmea este că în platforma eMAG Marketplace, QuickMobile îl aduce la puțin peste 1000 de lei, dar fără a fi importat pe canal oficial.

Concluzii

IMG_3724

Huawei Honor 5x este alegerea inteligentă din categoria mid-range. Ai două cartele SIM, slot pentru cardurile microSD, update pe viitor spre Android 6.0 Marshmallow, display de bună calitate, hardware ce duce orice joc sau aplicație din Google Play, carcasă metalică și feeling din categoria premium, camera de 13 Megapixeli care se descurcă bine în majoritatea situațiilor, mă rog, unele limitări specifice zonei mid-range.

Una peste alta, primești multă tehnologie pentru suma plătită și este unul dintre telefoanele cu preț de sub 1200 – 1300 lei pe care-l recomand. 

PRO

  • carcasă metalică, design ce mizează pe materiale de bună calitate;
  • display cu luminozitate ridicată, culori plăcute și unghi larg de vizualizare;
  • prompt în preluarea comenzilor, fără a da semne de oboseală într-un multitasking intensiv;
  • update spre Android 6.0 în viitorul apropiat;
  • sound puternic, clar și căști excelente în pachetul de retail;
  • autonomie rezonabilă.

CONTRA

  • fără sticlă de protecție pentru display-ul de 5.5 inch;
  • pe la 1000 lei pe canal oficial s-ar transforma în best-buy, la 1249 lei s-ar pute să găsiți alternative mai bune în ograda competitorilor.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.