Huawei este una dintre companiile chinezești ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Mai toate rețelele telecom din țara noastră folosesc infrastructură Huawei, iar unele telefoane ale chinezilor au reușit să impresioneze, aici aș oferi ca exemplu pe Huawei Ascend Mate 7.

Huawei Honor 6 l-am primit la test din partea QuickMobile, iar prețul de 1500 lei îl situează în imediata apropiere a unor telefoane de top cu Android, + 2 – 300 de lei și poți alege un LG G3. Veți vedea pe parcursul recenziei dacă Huawei Honor 6 merită investiția. Ca să vă mențin interesul vă spun că a fost o supriză plăcută. Păcat că Huawei România nu dorește a-l promova ca atare, probabil din cauză că seamănă foarte multe cu generațiile anterioare de iPhone. Din acest punct de vedere lucrurile sunt simple: Honor 6 = iPhone 5 / 5S la scară.

Huawei-Honor-6 (1)

Emotion UI copiază iOS-ul și astfel întregește peisajul.

Specificațiile complete pentru Huawei Honor 6, varianta europeană:

specificatii-Huawei-Honor-6

Design

Huawei-Honor-6 (12)

În pachet dați de smartphone, 2 folii de protecție pentru display-ul de 5 inch + instrucțiuni de aplicare, certificat de garanție și ghid de pornire rapidă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0 + adaptor pentru România. Lipsesc căștile din pachet.

Pe cutie se specifică H60-L04, exact versiunea europeană, de aici și lipsa unor eventuale probleme în ce privește compatibilitatea rețelelor de telefonie mobilă pe 3G / 4G. Din start spun că este unul dintre cele mai frumoase telefoane testat în ultima perioadă. Adoptă designul lui iPhone 5 / 5S, ușor reinterpretat de către compania chineză. Are o carcasă unibody, dar accesul la sloturile pentru microSIM și pentru microSD se face din lateral, fără a avea nevoie de o agrafă. Un element din plastic protejează cele 2 sloturi și merge a fi îndepărtat într-un mod facil.

Lipsește brandul Huawei în partea frontală, la Huawei Ascend G7 îl regăsiți în partea superioară, deasupra display-ului. Pe spatele device-ului sosit la review regăsiți termenul Honor și nimic în plus, denumirea companiei lipsește cu desăvârșire.

Partea spate este acoperită cu sticlă, totuși nu mi-a dat impresia că ar aduna amprentele în ritm galopant. O ramă din aluminiu este vizibilă pe lateral, doar baza telefonului fiind îmbrăcată în policarbonat. Aceste element fiind și printre puținele nepreluate de la telefonul Apple. Fie vorba între noi, Huawei Honor 6 îmi place mai mult decât iPhone 5 / 5S. Are un display mai mare, grip bun și calitate a finisărilor de top. Nimic nu scârțâie, telefon frumos, elegant, plăcut vizual de la primul contact.

Ecran și sunet

Huawei-Honor-6 (18)

IPS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Un oficial al Huawei a spus că în 2015 nu vor aduce ecrane cu rezoluție superioară față de FHD, nu vor face pasul spre QHD și sunt de acord cu decizia lor. Pe 5 inch nu are niciun rost să aglomerezi mai mulți pixeli, să sacrifici autonomia în mod inutil.

Display-ul de pe Honor 6 îl consider ireproșabil (culori plăcute, unghi de vizualizare, luminozitate). Nu are niciun punct slab și ar satisface pretențiile oricui. Lipsesc tastele capacitive de la baza display-ului și s-au adoptat controale de tip touch buttons direct în interfața grafică, stilul Nexus 5 / LG G2 / LG G3. La fel ca la rivalul sud-coreean poți seta poziționarea funcțiilor de Back, ieșire pe ecranul de start, Aplicații recente. Nu ești limitat la o anumită înșiruire.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spate, spre baza telefonului. La volum maxim nu transmite nicio vibrație în carcasă. Se aude puternic, clar, foarte clar. Asta ca să evidențiez. M-a impresionat din punct de vedere al calității sunetului. Micuțul speaker mi-a amintit de HTC One M8. Jack-ul de 3.5 se află în partea superioară, iar reglarea volumului din lateral dreapta. În funcție de căștile utilizate, oferă un sound imersiv, de foarte bună calitate. Huawei a acordat o atenție ridicată pentru acest capitol.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei-Honor-6 (19)

Soluție in-house dezvoltată de către Huawei pe arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A15 la 1.8 GHz și 4 x ARM Cortex-A7 la 1.3 GHz + Mali-T628MP4, 3 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB.

Rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. L-aș poziționa ca putere de procesare între Qualcomm Snapdragon 801 și Qualcomm Snapdragon 805. Cei 3 GB RAM ajută destul de mult în rularea sistemului de operare în mod fluent. Ca experiență de utilizare l-aș considera superior lui GALAXY S5 și LG G3.

Emotion UI a ajuns la varianta 3.0 și a păstrat ideea de a copia iOS-ul. MI UI de la Xiaomi merge pe aceeași filozofie, de aceea aș și spune că interfața grafică de pe telefoanele Xiaomi seamnă cu cea de pe Huawei, iar amândouă te duc cu gândul la sistemul de operare pus de Apple pe telefoanele sale.

Toate aplicațiile și widgeturile sunt direct pe ecranul de start. Apreciez că bloatware-ul nu este la cote mari, precum la alte telefoane concurente situate în aceeași gamă de preț.

Aplicații preinstalate pe Huawei Honor 6:

Files – File Manager pus de către compania chineză by default;

Phone Manager – mai multe funcții reunite în această aplicație (Phone Accelerator, Harassment Filter, Power Saving, Trafic Manager, Notification Manager, App lock, Do not disturb);

Weather, Mirror, FM radio, Torch / Lanternă, Backup – nu cred că mai au nevoie de vreo descriere;

Magnifier – este un fel de lupă care se folosește de camera foto principală;

Jocuri, dar pot fi dezinstalate: Spider-Man: Ultimate, Dragon Mania, Bubble Bash Mania, Asphalt 8, Real Football 2015,

Sunt trei moduri de utilizare implementate: Ultra, Smart și Normal. În ultimul mod ți se oferă toată puterea de procesare, în al doilea îți învață stilul de utilizare și devine proactiv economisind energie, în al treilea se pune accentul pe autonomie, pe partea de apeluri și mesaje de tip SMS, fără notificări, recomandat când bateria se apropie de sfârșit și ai nevoie de câteva minute în plus spre a răspuns la un apel important etc.

Huawei are și un engine pe partea de teme ce oferă customizări destule de ample la nivel de UI. Meniul cu notificări a fost subîmpărțit în Notificări și Scurtături. Zona de setări mi s-a părut aerisită și ușor de parcurs.

Se mișcă impecabil pe partea de browsing, jocurile cu grafică complexă sunt redate fără lag, fără întârzieri, în condiții optime.

Performanță

Screenshot-Huawei-Honor-6 (20)

A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le găsiți în tabel:

teste-benchmark-Huawei-Honor-6

Conectivitate

Huawei-Honor-6 (14)

Nu-i lipsește decât conectivitatea Wi-Fi ac, în rest oferă 4G / LTE, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, DLNA, NFC, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS, infraroșu pentru transformarea telefonului în telecomandă ad-hoc.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și transmitățorul infraroșu, în lateral dreapta dați de reglarea volumului, power și slotul din plastic ce acoperă microSIM-ul și suportul pentru cardurile microSD de până la 64 GB. La bază au poziționat portul microUSB cu rol în conectarea la PC și în încărcare acumulatorului de 3100 mAh.

Pe partea de telefonie s-a descurcat impecabil, sunet clar, voce a interlocutorului bine definită. Și în ce privește semnalul și conexiunea la internet pe wi-fi și 3G nu am avut vreo problemă.

Cameră foto și video

Huawei-Honor-6 (7)

13 Megapixeli cu dual-LED flash pentru camera principală și cameră frontală pentru cei pasionați de fotografiile de tip selfie de 5 Megapixeli. Aplicația camerei foto și video copiază puțin din interfața celei dedicate de la iOS 8. Face fotografiile în ritm rapid, focalizează destul de repede. Totuși, în unele situații livrează imagini blurate sau de o calitate modestă. Nu impresionează prea tare la acest capitol.

Clip făcut cu Huawei Honor 6;

Fotografii făcute cu Huawei Honor 6:

Autonomie

Bateria de 3100 mAh se descurcă bine. Trece testul unei zile de utilizare intensivă, fără nicio problemă. Aș spune că se situează în jurul a 1.5 – 2 zile cu luminozitatea la 50%, notificări în fundal, browsing, socializare și fără jocuri în ritm intensiv. Mai apreciez faptul că nu se încălzește prea tare.

Preț

Huawei Honor 6 – 1499 lei la QuickMobile;

Concluzii

Huawei-Honor-6 (23)

Huawei Honor 6 este un smartphone complet, o alternativă reală la Samsung GALAXY S5, HTC One M8 sau LG G3. Are un preț mai mic, dar o experiență de utilizare de multe ori peste cea a competitorilor direcți. Pe partea de fotografie mi-aș fi dorit rezultate mai bune ca peisajul să fie complet.

PRO

– design plăcut, materiale și finisare de top;

– display excelent, culori naturale, luminozitate mare;

– hardware puternic, rulează orice joc sau aplicație din Google Play;

– bloatware la minim, fără lag la nivel de UI;

– autonomie bună.

CONTRA

– rezultate modeste ale camerei de 13 Megapixeli;

– unele persoane s-ar putea să strâmbe de nas că seamănă prea mult cu iPhone 5 / 5S.

Partea de unboxing și primele impresii:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.