Huawei Honor 7 – review

21/03/2016

Deși în titlu vă anunț că vom vorbi despre un Huawei, mai corect ar fi trebuit să spun doar Honor 7. Gama Honor a fost creată de Huawei ca una de sine stătătoare, care își dorește să-i concureze pe rivalii de la Xiaomi sau Meizu printr-un foarte bun raport specificații/preț.

Fiindcă unii dintre voi nu cunosc atât de multe despre Honor, atunci mă voi referi în continuare la telefonul analizat azi ca fiind Huawei Honor 7.

Sunt deja la al patrulea membru al familiei Honor pe care îl testez, în trecut i-am mai avut pe masă pe Honor 3C, 4C și 4X. Așa că aș putea afirma că am ceva experiență în a trata dispozitive încadrate în această gamă.

Specificații detaliate pentru Huawei Honor 7

Specificatii Huawei Honor 7

Design

Huawei Honor 7 (3)

Smartphone-ul l-am primit în pachetul de retail, care mai conține și un încărcător, un cablu microUSB – USB 2.0, o agrafă pentru accesarea slotului combo (dual sim / single sim + card microSD) și un mic ghid de utilizare.

Huawei Honor 7 a venit direct din cutie cu o folie de protecție pentru ecran, excelent montată, dar pe care am desfăcut-o pentru sesiunea de fotografii. Prinse-se câteva zgârieturi fine care nu-i făceau cinste unui smartphone ”arătos” precum Honor 7.

Iată că deja m-am pronunțat în ceea ce privește designul telefonului, așa că urmează câteva mențiuni. Partea frontală a terminalului nu aduce elemente estetice care să iasă în evidență, cu ecranul stins avem doar o bucată mare de sticlă pe fundal negru. Doar LED flash-ul camerei frontale iese ușor din tiparul întunecat. Dacă LED-ul de notificare se aprinde intermitent, atunci acesta ar fi al doilea element de culoare. El este poziționat în interiorul grilei difuzorului pentru apeluri, în partea dreaptă a acestuia.

Spatele este fabricat în cea mai mare parte din metal, doar marginile superioară și inferioară fiind realizate din plastic, care prezintă și un model în romb. Camera principală de 20 Megapixeli se profilează destul de tare în afară și aș spune că sticla obiectivului este predispusă la zgârieturi din această cauză.

În dreapta camerei principale este dual LED flash-ul, iar sub aceasta este amplasat senzorul de amprentă. Mai jos găsim logo-ul Honor. În rest, nimic de precizat.

Latura inferioară găzduiește portul microUSB alături de două grile ce se pare că ascund două difuzoare. Nu este cazul, doar în partea stângă fiind un speaker.

Deși ar fi fost loc suficient sub ecran pentru a propune cele trei taste capacitive caracteristice sistemului de operare Android, Huawei Honor 7 are de fapt aceste butoane incluse pe ecran. Astfel, spațiul de lucru are puțin de suferit, iar raportul display/corp nu este nici el cel mai grozav.

Din punct de vedere al construcției, Huawei Honor 7 se prezintă bine, fără însă a excela. Dacă prețul din țara noastră ar fi fost mai așezat aș fi spus că finisările și materialele sunt foarte bune, dar cum costul este unul ce se duce ușor peste mid-range, atunci voi spune doar că Honor 7 arată și se simte solid construit, fără însă a te impresiona prin finisări de excepție.

Metalul de pe spate nu se zgârie prea ușor, dar în același timp nu oferă cea mai bună aderență în palmă. Aș recomanda o husă de silicon sau plastic pentru a rezolva două probleme: cea a gripului și cea a camerei foto principale, predispusă la zgârieturi.

Ecran și sunet

Huawei Honor 7 (10)

 

Cu o diagonală de 5.2 inch, display-ul lui Huawei Honor 7 reușește să ofere un mix bun între productivitate și un corp compact pentru smartphone. Revin și spun că niște taste capacitive ar fi fost poate de preferat, în acest fel ecranul putând fi folosit în întregime tot timpul.

Cu panel IPS-NEO, Huawei Honor 7 afișează culori foarte plăcute, vii, fără însă a deveni supra saturate. Unghiurile de vizualizare sunt extrem de largi și nu sunt deloc probleme din această direcție. Luminozitatea mi-ar fi plăcut să fie doar o idee mai intensă, în mediul exterior, în bătaia directă a soarelui, uneori fiind aproape imposibil a distinge ceva pe ecran. Este posibil ca folia gata aplicată să aibă un cuvânt de spus aici, poate reflectă prea tare mediul ambiant.

Rezoluția Full HD 1920 x 1080 pixeli este mai mult decât suficientă, densitatea de 424 ppi nu pune niciun fel de probeleme fonturilor oricât de mici și toate imaginile apar bine conturate.

Sunetul exterior, care vine doar din difuzorul de sub grila stângă de pe latura inferioară, este puternic, dar ar fi putut aduce o calitate ceva mai bună. Fără aproape pic de bass, de cele mai multe ori primim un sunet metalic și prea puțin definit.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă radical și avem parte de un sunet foarte bine calibrat și suficient de puternic cât să-i satisfacă și pe cei mai pretențioși. O pereche de căști de calitate este obligatorie pentru a experimenta tot ce poate oferi Huawei Honor 7 prin jack-ul de 3.5 mm.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei Honor 7 (12)

Honor 7 este destul de asemănător cu Huawei Mate S, unul dintre cele mai apreciate terminale ale producătorului chinez. Chiar și design-ul este oarecum asemănător, cu toate că Honor 7 își trădează aici rădăcinile mai modeste.

Revenim la ansamblul hardware și vedem că ambele smartphone-uri utilizează același chipset, un HiSilcon Kirin 935 de tip octa-core cu un quad-core la 2.2 GHz pe ARM Cortex-A53 și un quad-core la 1.5 GHz tot pe ARM Cortex-A53. Acceleratorul grafic este în ambele cazuri un Mali-T628 MP4, iar memoria RAM are și ea aceeași valoare, anume 3 GB.

Așadar, în teorie sunt îndeplinite cam toate auspiciile pentru ca Huawei Honor 7 să ruleze excelent în orice moment. În mare parte performanța se simte, dar uneori ai impresia că nu dispui deloc de un hardware potent.

Imaginați-vă că la deschiderea mail-urilor sau la accesarea unor link-uri din browser lag-ul ajunge să depășească chiar și o secundă, dacă nu mai bine. Este foarte ciudat și în mod sigur trebuie făcute niște optimizări software, Kirin 935 cu 3 GB de RAM nu poate fi tras la răspundere pentru acest tip de manifestare.

Mai ales că vorbim de sarcini dintre cele mai simple. A deschide un mail sau un link în browser nu este ceva de speriat nici pentru un procesor quad-core de acum 3 ani. Totul este și mai evident când rulăm anumite aplicații complexe sau jocuri cu cerințe grafice grele. Acolo, de cele mai multe ori, nu există niciun fel de problemă, deci ansamblul hardware nu este de vină.

Am primit în cele peste 3 săptămâni de când îl testez pe Huawei Honor 7 două update-uri de software, însă niciunul nu a rezolvat lag-ul enervant.

Emotion UI 3.1 pus peste Android-ul 5.0.2 Lollipop poate fi customizat în aproape cele mai mici detalii, dar este un Custom ROM specific Asiei. Seamănă izbitor de tare cu MIUI de la Xiaomi și, la fel ca acesta, aduce multe opțiuni în meniu.

Nu există sertarul cu toate aplicațiile, aceste fiind așezate direct pe ecranele principale. Foarte multe teme disponibile gratuit de la Huawei fac sistemul de operare să-și schimbe complet înfățișarea, de la icon-uri, la tranziții, ecran de deblocare și altele.

Emotion UI 3.1 rulează foarte bine prin meniu, nu există momente de pauză sau agățări, cu excepția celor menționate anterior, care însă se manifestă în aplicații și nu prin meniu. Huawei Honor 7 se pare că este programat spre a primi upgrade către Android 6.0 Marshmallow și poate atunci toate problemele vor dispărea.

Aplicațiile preinstalate sunt câteva la număr, așa cum ne obișnuiesc de cele mai multe ori toți producătorii chinezi. Suita Google este prezentă cu toate aplicațiile și în plus Honor 7 mai aduce câteva jocuri demo de la Gameloft, Facebook, Twitter, WPS Office, vmall, Honor Club și un set de instrumente precum Meteo, Oglindă, Lupă, Lanternă, Calculator, Radio FM, Recorder, Copie de rezervă, Actualizator, Descărcări, Set unelte SIM, Blocare ecran, Notepad, Telecomandă inteligentă, Manager telefon, Calendar, HiCare ș.a.

Iată deci din ce cauză din cei 16 GB de memorie internă mai rămân utilizatorului doar 10.37 GB.

Performanță

Teste benchmark Huawei Honor 7 (1)

Toate rezultatele testelor de benchmark la care a fost supus Huawei Honor 7 sunt trecute în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Huawei Honor 7

Conectivitate

Huawei Honor 7 combo slot

Aici Huawei Honor 7 oferă aproape tot ce ți-ai putea dori. Conectivitatea sim este singura ce poate suferi dacă ai nevoie de mai multă memorie internă, căci avem parte de slot combo. Asta înseamnă că poți alege între două cartele nano sim sau o cartelă sim și un card microSD de până la 128 GB.

Pe lângă asta avem Wi-Fi a/b/g/n/ac dual band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi Direct, hotspot, bluetooth 4.1 cu A2DP, EDR și LE, GPS cu A-GPS, GLONASS, NFC, radio FM, senzor de amprentă și port infraroșu ce poate transforma smartphone-ul într-o telecomandă ad-hoc.

Senzorul de amprentă funcționează ireproșabil, recunoaște amprenta în mai puțin de o secundă și astfel deblochează ecranul instant. În plus, are o rată de recunoaștere aș spune de 100%. Doar dacă nu poziționezi tu corect degetul pe senzor mai dă rateuri, în rest n-am ce să comentez.

Elementele de conectivitate sunt poziționate astfel: pe latura de jos avem portul microUSB, pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power, sus este jack-ul de 3.5 mm, microfonul secundar și portul infraroșu, iar latura stângă reunește slotul combo pentru sim sau card microSD și încă un buton. Acestuia îi pot fi atribuite mai multe funcții, trei ca să fiu mai exact. Astfel, putem alege ce aplicație să fie inițiată la o apăsare scurtă, la o apăsare lungă sau la o dublă apăsare rapidă.

Exemplu personal: Lanternă la apăsare scurtă, Gmail la dublă apăsare și Cameră foto la apăsare prelungită.

Toate elementele de conectivitate s-au comportat normal și nu am întâmpinat probleme cu niciunul dintre ele. Recepția semnalului GSM este medie, nu m-a încântat, dar nici n-a dezamăgit, iar sunetul în difuzorul pentru apeluri este foarte puternic și clar. Un plus evident aici.

Cameră foto și video

Huawei Honor 7 (4)

Totul pare roz atunci când parcurgi lista cu specificații pentru Huawei Honor 7. Nu aș spune că sunt mari probleme pe partea foto video din partea acestui terminal, cum nu pot să zic nici că impresionează.

Când vezi 20 de Megapixeli te aștepți la rezultate peste medie, însă nu mi s-a părut a fi cazul de mai mult decât niște poze decente, la fel și clipuri video. Detaliile nu mi se par la nivel de senzor ce anunță 20 de Megapixeli, culorile ar fi putut să fie mai vii, iar contrastul mai pronunțat. Zgomotul de imagine nu este bine ținut în frâu odată cu scăderea intensității luminoase și apare destul de pregnant.

Până la urmă, nu aș spune că avem o cameră rea, doar că așteptările sunt altele atunci când vezi un senzor de 20 Megapixeli. Cu un software de procesare a imaginii mai bine pus la punct, sunt sigur că Huawei Honor 7 ar putea oferi rezultate mult mai bune.

Clip video Full HD 1080p făcut cu Huawei Honor 7

Galerie de poze făcute cu Huawei Honor 7:

Autonomie

Huawei Honor 7 (7)

Bateria de 3100 mAh se descurcă decent la o utilizare medie către intensă, în sensul că vei ajunge seara acasă cu ceva energie încă stocată. Dacă ești însă un heavy user și mai ales pe partea de jocuri, atunci în doar câteva ore Huawei Honor 7 își dă suflul.

Așa cum am mai observat și în cazul altor smartphone-uri cu chipset HiSilicon Kirin, de orice fel, acesta este foarte gurmand odată pus la treabă serios. În sarcini uzuale, precum Facebook, browsing, mail, procesorul nu pune mare presiune pe baterie, dar în jocuri complexe sau aplicații asemenea el face ca nivelul bateriei să scadă văzând cu ochii.

În principiu, o zi de dimineața până seara nu este greu de atins cu Huawei Honor 7, poate chiar și mai mult dacă ai ceva grijă cu economisirea bateriei.

Din păcate nu am putut încheia testul deja specific al Gadget.ro, în care rulăm continuu clipuri video pe YouTube. Această aplicație se tot închidea neașteptat după un interval de timp aleator. Uneori, după doar 10-15 minute, alteori după mai bine de o oră. Vă pot spune că, prin conexiune Wi-Fi, cu luminozitatea ecranului la maximum, procentul de baterie scade cam cu 20% pentru fiecare oră de vizionat clipuri pe YouTube.

Preț

Huawei Honor 7prețurile încep de la circa 1.700 de lei în țara noastră, prin diferiți retaileri online, iar pe vmall.com, magazinul oficial Huawei pentru Europa, costă 249 lire sterline, aproximativ 1.450 de lei.

Concluzii

Huawei Honor 7 (17)

Ansamblul hardware prezent pe Huawei Honor 7 este unul care pe hârtie dă foarte bine, însă în realitate nu am observat mari diferențe între el și alte smartphone-uri mid range, cu prețuri mai mici cu câteva procente bune.

Asta nu înseamnă neapărat că Honor 7 nu-i un telefon bun, nici pe departe, doar că senzația este aceea că nu reușește să convingă. În sensul că după câteva zile de test nu m-a făcut să cred că merită suma ce se cere momentan pe el. Un update consistent de software care să rezolve problemele deranjante și care să scoată tot ce se poate din senzorul de 20 de Megapixeli ar transforma acest smartphone într-unul cu adevărat interesant.

Fără a avea minusuri evidente sau de-a dreptul enervante, cum de altfel nu impresionează cu adevărat la niciun capitol, mi-a fost greu să găsesc câteva puncte forte sau slabe. În esență avem parte de un mid ranger adevărat, dar al cărui preț este momentan cam optimist.

Cele mai importante puncte pro sau contra pentru Huawei Honor 7:

PRO

  • ecran bun, de calitate, ce afișează culori vii, cu unghiuri largi de vizualizare;
  • sunet bun prin jack-ul de 3.5 mm, dar și prin difuzorul pentru apeluri;
  • conectivitate extinsă, practic nu-i lipsește nimic;
  • senzor de amprentă ce funcționează ireproșabil.

CONTRA

  • lag ce apare în sarcini simple, precum mail sau navigare web;
  • experiență generală de utilizare ce nu justifică prețul actual (la data publicării review-ului), chiar dacă pe hârtie pare că primim suficient de mult pentru costul afișat.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.