Huawei Mate 30 Pro este unul dintre cele mai puternice telefoane mobile Android de la început de 2020. A fost adus și în România, în oferta magazinelor online, dar și la operatori de telefonie mobilă.
Este și primul smartphone Huawei ce ajunge în țara noastră fără serviciile Google preinstalate. În etapa de precomandă s-au înregistrat peste 700 de precomenzi (în contextul în care l-au listat doar pe website-ul companiei, cu livrare în București etc).
Huawei a reușit în ultimii ani să ajungă un jucător important pe piața de smartphone-uri, nu doar în Asia ci și în Europa. Au crescut într-un ritm susținut din 2014 – 2015 până în 2019. Faptul că din mai 2019 nu mai pot lucra cu Google spre a obține certificare GMS le va afecta vânzările din 2020. De la 240 milioane unități se așteaptă la 190 – 200 milioane unități, investesc puternic în dezvoltarea HMS + AppGallery (magazinul de aplicații proprietar al companiei, sunt peste 50 de aplicații din țara noastră: aplicații bancare, de știri etc).
Printre punctele PRO majore pentru smartphone-urile Huawei:
- designul;
- software ce nu agață, rapid și după luni bune de utilizare + suport software decent;
- camera foto și video;
- autonomia.
Am testat o sumă de telefoane din seria Mate de-a lungul timpului:
- Huawei Mate S – review;
- Huawei Mate 8 – review;
- Huawei Mate 9 Pro – review;
- Huawei Mate 9 – review;
- Huawei Mate 10 Pro – review;
- Huawei Mate 10 Lite – review;
- Huawei Mate 20 Pro – review.
Huawei Mate 30 Pro este unul dintre cele mai bine echipate smartphone-uri la nivel hardware. Sosește în varianta cu 5G și 4G, cu cel mai nou chipset din seria HiSilicon, cu un design elegant și alte funcții ce de-a lungul timpului au transformat compania chineză într-un jucător de seamă în universul Android.
Mai multe detalii legate de experiența de utilizare oferită de Huawei pe Mate 30 Pro regăsiți în articolul de față, încep prin a-i lista specificațiile și-l trec prin toate capitolele unui review Gadget.
Specificații
Design
Modelul testat a sosit în varianta de culoare denumită Cosmic Purple, cu indicativul LIO-L29. În pachet pe lângă smartphone am regăsit agrafă pentru slotul combo, cablu USB type-C – USB, căști de tip in-ear pe USB type-C (nu are jack de 3.5 mm), încărcător de tip SuperCharge.
În primul rând, apreciez faptul că Huawei nu a trecut la ecrane mari de 6.7 – 6.9 inch. Cu ecranul său de 6.53 inch și raportul display / corp de peste 94%, Mate 30 Pro îl poți strecura în buzunar, nu deranjează din acest punct de vedere. Mate 30 Pro l-aș considera unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile Android. Materialele, atenția la detalii și finisarea le consider a fi de-a dreptul impecabile. În partea spate sunt reflexii ce-l fac să atragă atenția, iar inelul cu cei 4 senzori iese ușor în relief.
Primul element care iese în evidență este ecranul cu o curbură cu adevărat pronunțată pe cele două laturi (curbură de 88 grade). Nu sunt neapărat un fan al ecranelor curbate, asta pentru că nu avem neapărat un beneficiu pentru utilizator, iar ergonomia este afectată. Ecranul cu o curbură pronunțată punctează la impresie artistică, dar sacrifică grip-ul dat de smartphone. Bineînțeles, se rezolvă cu o husă de protecție. Mai ales că Huawei de-a lungul timpului a oferit accesorii originale la prețuri decente. Orice smartphone cu sticlă pe față și spate are nevoie de husă spre a-l proteja de eventuale intemperii.
În partea frontală atrage atenția notch-ul unde au poziționat camera de 32 Megapixeli + senzorul 3D Depth Sensing ce dispune de recunoaștere facială + posibilitatea de a interpreta mișcările mâinilor și implicit controlul de la distanță.
O mică concluzie pe partea de design, Mate 30 Pro impresionează prin corpul său elegant, prin materialele de bună calitate. Aș spune că Huawei a reușit să creioneze cel mai bine închegat smartphone din portofoliul său curent. L-aș poziționa într-un top 5 al celor mai frumoase telefoane mobile Android de la început de primăvara a lui 2020.
Ecran și sunet
P30 integrează un panel AMOLED de la Samsung, în cazul lui Mate 30 Pro s-a optat pentru un ecran produs de către BOE. Aș spune că se vede că avem de-a face cu un ușor downgrade, mai ales dacă ne raportăm la Huawei Mate 20 Pro.
Rezoluția scade de la 1440p la 1176p și asta se vede în partea de sharpness. Telefonul nu aduce un boost de luminozitate în modul Auto, așa cum se întâmplă pe alte modele concurente. Acum a nu se subînțelege că nu avem un panel bun, dar parcă la prețul inițial mi-aș fi dorit ca Huawei să-și propună să impresioneze pe aici.
În Setări / Afișaj și luminozitate se află opțiunea unui mod întunecat pentru un plus de autonomie. Rezoluția ecranului poate fi setată la 2400 x 1176 pixeli sau 1600 x 784 pixeli. Fanta poate fi ascunsă în bara de sus. În secțiunea Culoare și Confort ochi / Mod reglare culoare și temperatură sunt mai multe opțiuni: Normală sau Intens.
Temperatura culorii poate fi setată pe Implicit, Cald sau Rece. Până îl urmă îl poți seta în funcție de preferințe. L-am avut pe modul Intens, fără Tonuri naturale activat.
Culorile sunt plăcute, ușor intense, acoperă spectrul DCI-P3 și dispune de certificare HDR10. Mate 30 Pro nu se teme de contactul cu apa și praful (IP68, rezistă în submersie până la 2 metri adâncime pentru 30 de minute).
Sunetul cade în sarcina unui singur difuzor. Și aici mi-aș fi dorit să regăsesc difuzoare stereo, mai ales că atunci când folosești telefonul în mod landscape ajungi a obtura difuzorul de la bază. La puncte PRO aș pune modul în care se aude, suficient de mult bass, fără distorsiuni la maxim, excelent. Cred că este unul dintre cele mai bune telefoane mobile cu un singur difuzor din ce am testat până acum. Mi-a amintit de HTC în vremurile sale bune. Prin Mate 30 Pro zici că ai o mică boxă la purtător. Căștile din pachet sunt de tip in-ear pe USB type-C și prin design amintesc puțin de cele de la Apple. Se aud corect, decent etc.
Reglarea volumului se face prin dublu apăsare rapidă pe marginea din stânga. S-ar putea să fie ușor incomod la început, dar în câteva zile ajungeți a vă obișnui. Da, tasta clasică ar fi fost mai ușor de folosit. Huawei și-a dorit să iasă în evidență pe aici, printr-un element atipic.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Kirin 990 + Mali-G76 MP16 sunt în rol de CPU și GPU. Se adaugă 8 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 3.0, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile proprietare NM de până la 256 GB). Mate 30 Pro sosește și în configurație cu 256 GB stocare.
Informații oferite de CPU-Z pentru Huawei Mate 30 Pro;
Kirin 990 5G este dezvoltat într-un proces de litografiere pe 7nm+ EUV de generație a 2-a, iar modelul cu 4G îl fabrică pe 7nm. Pe partea de 5G dispune de o multitudine de antene și suportă 5G pe SA și NSA. În rețeaua 5G ar putea atinge viteze de până la 2.3 Gbps și oe Wi-Fi de până la 1.25 Gbps. Mai multe detalii la capitolul Conectivitate.
Procesorul în varianta 5G ar fi ca putere de procesare ar fi cu 20% peste Kirin 980 și eficiență a fost crescută cu 30% (cel puțin așa sunt informațiile producătorului). ISP-ul ce procesează imaginile ar fi cu 15% mai bun. Eficiența acceleratorului grafic Mali-G76 MC16 ar fi fost ridicată cu 46%. Mă aștept la valori ușor mai mici în cazul lui Kirin 990 fără 5G, pe 7nm. Când l-au prezentat la IFA 2019, afirmau că ar aduce un plus de performanță la nivel de GPU, cu 6% peste Adreno 640.
Am listat care sunt diferențele și asemănările între Kirin 990 5G și Kirin 990:
Pentru average Joe nu contează așa mult ce hardware se ascunde în spatele lui Mate 30 Pro.
Rulează orice aplicație sau joc în condiții optime?
Da. Fără absolut nicio problemă.
Agață în meniu sau la utilizare intensivă?
Nu.
Se încălzește când este folosit la maxim pe o durată lungă de timp?
În limite normale, cumva mai bine față de alte modele concurente.
Rulează EMUI 10 dezvoltat pe Android 10. Au mizat pe o interfață aerisită, ușor de parcus și de către un utilizator aflat la început de drum în ce privește UI-ul dezvoltat de Huawei.
Interfața EMUI 10 pe Huawei Mate 30 Pro;
httpvh://youtu.be/Z-7qtcMZZac
Telefonul nu are acces la Play Store și serviciile Google în genul Chrome, YouTube etc. Mă refer că nu sunt preinstalate. Sunt mai multe soluții spre a le obține, eu am mizat pe cea de aici.În jur de 5 minute a durat întreaga operațiune. Acum nu pot să recomand sau nu, nici producătorul nu face asta. Practic, ai mai multe soluții la îndemână dacă-ți dorești aplicațiile Google.
Chrome, Gmail, YouTube funcționează fără nicio problemă, la fel și Instagram, Facebook sau TitkTok (aplicație ce poate fi descărcată și din magazinul proprietar Huawei). Maps, Waze și Netflix nu am reușit să le fac funcționale. Trebuie să precizez că pe lângă soluția din link nu am încercat nimic altceva.
Aș prefera să discut mai mult despre AppGallery, magazinul de aplicații Android în care Huawei investește la modul serios, alături de eforturile realizate în dezvoltarea HMS drept o alternativă la GMS.
Printre aplicațiile românești sau utile din AppGallery:
Media: Știrile Pro TV, Ziare.com, Cinemagia, Biziday, Orange TV Go, Telekom TV,
Bănci: Banca Transilvania, BT Pay, George Romania de la BCR,
Alte aplicații: My Orange, Bitdefender Mobile Security, Elefant.ro, Lajumate.ro, Bringo Delivery, Okazii.ro, eJobs, Start Taxi, 7Card, WordClass, Pago.
Huawei a spus la un moment dat că vor lista și aplicațiile bancare ale ING, BRD și Raiffeisen Bank. Nu le-am găsit când scriu recenzia.
Este clar că mai au de lucrat spre a-l transforma într-un magazin de aplicații util și în Europa. Mă aștept la portarea a mai multe aplicații și jocuri în perioada următoare. Este și singura soluție pe care compania chineză o are la îndemână spre a crește atractivitatea smartphone-urilor sale. Au un hardware bine calibrat, o cameră foto și video ce impresionează, conectivitate din liga premium, o interfață aerisită și sprintenă. Mai le trebuiesc și aplicații & jocuri care să pună tot acest ansamblu în valoare.
Da, puteți alege soluții precum cea spre care am pus link, un store de aplicații cu apk-urile la vedere sau o mașină de virtualizare. Este clar că persoanele ce-l aleg pe Mate 30 Pro o fac în cunoștință de cauză și au idee care-i sunt avantajele și punctele slabe.
Aplicații preinstalate pe Huawei Mate 30 Pro:
- AppGallery, Optimizare, Teme, WPS Office Lite, Sănătate, Note și Instrumente (Indicator AR, Înregistrare sunet, Meteo, Phone Clone, Busolă, Telecomandă).
Screenshots cu Android 10 pe Huawei Mate 30 Pro;
Performanță
L-am trecut prin testele de benchmark specifice unui smartphone Android, pe AnTuTu Benchmark l-am regăsit în store-ul Huawei.
Teste de benchmark rulate pe Huawei Mate 30 Pro;
Conectivitate
Sunt două variante de Mate 30 PRO: 5G cu SA și NSA, îmi amintesc de la evenimentul de prezentare că avea peste 15 antene încorporate, peste 5G-ul concurenței ce aveau doar 4 – 5 antene.
L-am testat în configurția 4G, cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. Integrează un slot combo, dual-sim cu cartele de tip nanoSIM sau single sim + slot pentru cardurile proprietare Huawei de până la 256 GB. Costă undeva sub 300 lei și sunt până la urmă o alternativă pentru cei interesați să extindă spațiul de stocare preinstalat. Huawei și-a propus nu doar să producă un procesor cu 5G integrat, dar vor să-și pună amprenta și pe sloturile pentru extensia spațiului de stocare.
În partea superioară se află portul infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc. În lateral dreapta dați de butonul de power, iar la bază de difuzorul principal, portul USB type-C și slotu combo. Pe lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate, iar reglarea volumului se face printr-o dublă apăsare rapidă. Ajungi a te obișnui în timp.
Pe Wi-Fi ac în 5 GHz pe conexiune gigabit am obținut valori cumva normale de 4 – 500 Mbps la download și upload. Cititorul de amprentă optic funcționează bine, nu am ce să comentez. La Mate 30 Pro trebuie evidențiat altceva, senzorul ce recunoaște mișcările și analizează fața în adâncime. Avem recunoaștere facială la nivelul a ceea ce oferă Apple pe smartphone-urile sale. Nu am folosit gesturile cu mâna, doar pentru test. S-ar putea să fie persoane ce apreciază asta. Faci o rețetă și vrei să faci scroll prin articol, ai mâinile ocupate sau murdare etc.
Cameră foto și video
Dacă Huawei P30 Pro este considerat un fel de maestru al zoom-ului, Mate 30 Pro tinde spre a obține această poziție în ce privește bokeh-ul. Este de-a dreptul impresionat. Camera foto și video de pe acest smartphone merită un articol separat, cu prezentare în detaliu pe toate funcțiile, cu mostre a ceea ce livrează.
Sunt trei senzori:
- 40 Megapixeli cu f/1.6 și OIS;
- 8 Megapixeli de tip f/2.4, zoom optic 3x și OIS;
- 40 Megapixeli cu f/1.8 și autofocus prin PDAF de tip ultrawide.
Cred că la Mate 30 Pro a fost prima dată când un număr impresionant de megapixeli ajunge în dreptul senzorului de tip ultrawide.
Interfața camerei foto și video de pe Mate 30 Pro;
Ies fotografii excelente fără a necesita cine știe ce cunoștințe pe partea de editare sau o selecție avizată prin modul Pro. Îl consider a fi un camera phone la purtător cu rezultate bune spre foarte bune pe camera foto și video, pe camera de selfie-ur, cu un mod Portret calibrat corect, cu o interfață ușor de parcurs și cu multiple opțiuni.
Clip 2160 60 fps realizat cu Huawei Mate 30 Pro;
Clip 1080p 60 fps realizat cu Huawei Mate 30 Pro;
Clip 1 slow-motion realizat cu Huawei Mate 30 Pro;
Clip 2 slow-motion realizat cu Huawei Mate 30 Pro;
Fotografii făcute cu Huawei Mate 30 Pro;
Presupun că ați descoperit ce fotografii sunt făcute cu senzorul ultrawide, wide, cu zoom 3x sau 5x.Găsiți aici imaginile fără resize, link valabil pentru 7 zile. Tot acolo se află și materialele video fără compresie din partea YouTube.
Autonomie
Autonomia oferită de vârfurile de gamă ale Huawei este unul dintre elementele pentru care-i apreciez în mod deosebit. Asta îmi lipsește la OnePlus 7T după trecerea de la P30 Pro. Mate 30 Pro se descurcă excelent și oferă cel puțin o zi de autonomie în condiții de utilizare intensive. La mediu spre moderat ajunge și la 2 zile, fără nicio problemă.
Ajută și faptul că avem un display cu rezoluție FHD, fără o luminozitate foarte mare pe modul Auto, eficiența procesorului dezvoltat pe 7nm în cazul celui testat, software-ul ce nu păstrează aplicații remanente în fundal care să consume din memoria RAM și să genereze consum de energie.
Încărcătorul din pachet alimentează la 40W, iar bateria de 4500 mAh se încarcă de la 0 – 100% în aprox. 53 de minute. Nu am avut la dispoziție un încărcător wireless pe 27W ca să fac un test, au dezvoltat accesorii compatibile. Recomand încărcător auto de la ei, charge pad wireless, suport etc. Sunt mai bune față de ceea ce ai primi de la orice alt OEM.
Preț
Huawei Mate 30 Pro cu 8 GB RAM, 256 GB GB stocare și 4G – 3799 lei;
Huawei Mate 30 Pro cu 8 GB RAM, 256 GB stocare și 4G – 3899 lei sau 2709 lei cu Orange Me 30.
Concluzii
Huawei Mate 30 Pro este unul dintre cele mai bine echipate smartphone-uri Android, iar faptul că serviciile și aplicațiile Google pot fi instalate separat sunt un neajuns, indiferent cât s-ar spune. Într-o declarație realizată la Barcelona, CEO-ul diviziei de smartphone-uri a declarat că dacă ar avea o înțelegere cu Google, în secunda 2 ar aduce GMS-ul. Ar fi veste bună nu doar pentru Huawei, ci și pentru compania americană. Huawei era și încă este unul dintre cei mai importanți parteneri ai săi.
Există viață după Google pentru un smartphone Android?
Mate 30 Pro dovedește că da. AppGallery este dezvoltat în ritm alert, la fel și HMS-ul, încetul cu încetul vor începe a livra o experiență de utilizare din ce în ce mai bună.
Am simțit lipsa unei aplicații de navigație, lucrează împreună cu TomTom și produsul finit ar fi bine să iasă comercial cât mai repede.
Am structurat punctele PRO și CONTRA pentru Mate 30 PRO.
PRO
- design elegant, curbură ce atrage atenția pe cele două laturi, reflexii inedite în partea spate, certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful;
- hardware premium + software aerisit, sprinten;
- cameră foto și video printre cele mai bune din universul Android;
- conectivitate ridicată (Senzor pentru recunoașterea mișcărilor + recunoaștere facială foarte bine calibrată, varianta 5G cu o multitudine de antene și suport pentru SA și NSA, port infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc etc);
- autonomie mare + încărcare cu adevărat rapidă pentru bateria de 4500 mAh.
CONTRA
- faptul că serviciile și aplicațiile Google trebuiesc instalate separat reprezintă un neajuns, nu există o garanție că vor funcționa pentru totdeauna prin alternativele de acum;
- forma ecranului cu o curbură foarte pronunțată sacrifică partea de ergonomie, gripul. Se rezolvă printr-o husă dedicată.