Am ajuns la evenimentul de lansare al lui Huawei Mate S, la invitația Huawei România. Astfel pot să redactez o primă sesiune de impresii legate de noul smartphone al companiei chineze, după un prim hands-on de câteva minute. Urmează și partea de unboxing plus recenzia, cel mai probabil, în weekend.
Specificații Huawei Mate S:
- display Super AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă 2.5D Corning Gorilla Glass 4;
- procesor HiSilicon Kirin 935 de tip octa-core cu 4 x quad-core la 2.2 GHz și 4 x quad-core la 1.5 GHz, 3 GB RAM, Mali-T628MP4, 32 / 64 / 128 GB spațiu de stocare, slot combo ce permite utilizarea fie a unui card microSD de până la 128 GB, fie a unui microSIM;
- Android 5.1.1 Lollipop cu Emotion UI 3.1;
- dual-sim după cum am menționat mai sus, 4G / LTE, Wi-Fi, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GLONASS, Beidou, cititir de amprentă;
- 13 Megapixeli, dual-LED flash, autofocus, OIS, cameră frontală de 8 Megapixeli cu LED flash;
- baterie de 2700 mAh, 156 gr. și 7.2 mm grosime.
Partea de hands-on:
httpvh://youtu.be/Xc9yW_SI950
Primele impresii
S-a pus mare preț pe tehnologia Force Touch, dar doar Huawei Mate S în versiunea cu 128 GB beneficiază de suport pentru acest feature nou. Și asta în contextul în care Mate S de 128 GB va fi lansat ulterior, la o dată necomunicată. Trecem peste Force Touch, revin într-un articol separat cu detalii și ce posibilități aduce.
Huawei Mate S = spatele telefonului amintește de HTC One M9 cu un design mai slim și asta nu-i rău, partea frontală nu are legătură cu telefonul taiwanez. Mate S are o carcasă metalică de tip unibody și se vede atenția maximă la detalii pe care Huawei a pus-o în acest terminal, îl simți a fi bine prelucrat de la prima atingere. Aș zice că aici s-au autodepășit din anumite puncte de vedere. Au mers pe tehnologia Super AMOLED în cazul ecranului, nu-mi amintesc la repezează un alt telefon Huawei cu panel de acest fel. De obicei mizau pe IPS, în contextul unui acumulator de 2700 mAh cred că și-au dorit un display cât mai eficientizat la nivel de consum al energiei.
Mă bucur că nu s-au aruncat spre 2K sau 4K, 1080p pe 5.5 inch îl consider a fi arhisuficient. În lumina din sala de presă aș spune că reflectă spațiul ambiant ceva mai puternic față de așteptările mele, dar mai multe detalii la acest capitol când redactez recenzia.
Emotion UI = look de iOS + widgets din Android. Marele avantaj este că acum ai un magazin de teme și de acolo poți să alegi interfața ce-ți place în mod deosebit. Mai multe detalii pe partea de aplicații și teste de benchmark în review.
S-a pus mare preț pe cititorul de amprente ce permite și scroll-ul prin imagini, dar și pe tehnologia Force Touch aflată la început de drum (cu Force Touch poți să faci zoom spre exemplu într-o fotografie apăsând mai puternic pe display, permite cântărirea unui fruct / un feature ce a stârnit rumoare și aplauze). Cert este că Huawei a investit serios în Research & Development, pe lângă faptul că dezvoltă platforma hardware in-house.
Prețurile practicate pentru Huawei Mate S
Huawei Mate S de 32 GB – 649 euro;
Huawei Mate S de 64 GB – 699 euro;
Huawei Mate S de 128 GB cu Force Touch – preț necomunicat, urmează a fi lansat la o dată ulterioară.