Am văzut Huawei Mate Xs 2 pentru câteva minute în cadrul evenimentului de lansare desfășurat în Istanbul, dar și preț de câteva zile înainte de a doua operație la spate. Nu eram în cea mai bună formă ca să-l pun la lucru, dar sunt capabil să redactez un review pentru acest smartphone pliabil ce a ajuns pe canal oficial în țara noastră.

Am pus disclaimer-ul de mai sus pentru că s-ar putea să fie unele elemente care să-mi fi scăpat, iar review-ul nu este 100% din ce pot livra după ce testez / folosesc un smartphone pentru câteva zile.

Huawei Mate X, Xs și Xs 2 aduc efectul wow în materie de smartphone-uri pliabile prin display-ul extern inedit. În același timp, este și ecranul cel mai expus la intemperii, indiferent că se folosește husă de protecție sau nu. 

Haideți să le parcurgem specificațiile și să vedem cum au evoluat de la o generație la alta. 

Specificații

Design și conectivitate

În pachet dați de smartphone, husă de protecție, încărcător la 66W pe fir, cablu USB Type – USB, agrafă pentru slotul combo, ghid cu instrucțiuni de utilizare. 

Cine a avut ocazia să folosească Huawei Mate X sau Huawei Mate Xs vor remarca instant că Huawei Mate Xs 2 este doar o ușoară evoluție. Au reușit să-l facă ceva mai compact – scade de la 300 gr. la 255 / 257 în funcție de variantă (memorie și stocare). 

Dacă ar fi să folosesc un termen adus în mod inedit și în fotbal de câte un antrenor, filozofia a rămas aceeași. Au îmbunătățit balamaua, rezistența în timp. Teoretic, au implementat feedback-ul primit pe generațiile anterioare. 

Pe ecranul la care ai acces când telefonul este pliat și-a făcut loc un senzor pentru camera frontală, într-un decupaj tip bilină de dimensiuni apreciabile adus în partea dreaptă sus. Pe lateral dreapta veți găsi butonul de pornire cu cititor de amprentă încorporat, tastă unică pentru reglarea volumului. 

În partea superioară se află un microfon și fantele unuia dintre cele difuzoare + portul infraroșu ce transformă telefonul în telecomandă ad-hoc pentru electrocasnicele din locuință. La bază au adus portul USB Type-C 3.1, slotul pentru nanoSIM sau cardurile NM, al doilea difuzor și un microfon. 

Telefonul nu are 5G. Huawei este limitat în a face rost de hardware de pe piața internațională, iar Qualcomm Snapdragon 888 implementatr pe Mate Xs 2 știe doar 4G. Momenta, în Români nu avem acoperire 5G la nivel național ci doar în unele dintre marile orașe. Pe termen lung aș spune că este un dezvantaj. Știe Wi-Fi 6, bluetooth 5.2, NFC, localizare dintre cele mai rapide: tri-band pe o sumedenie de sisteme de localizare, de la cel american și până la cel indian. 

Mai este un buton în partea spate, ce trebuie apăsat spre a deschide mecanismul de pliere și a trece din modul pliat în modul deschis. Mi se pare o adiție bună pentru un plus de siguranță. Partea spate cu telefonul deschis este îmbrăcată în aluminiu cu o textură ce contribuie la senzația de grip, de smartphone ce nu are cum să-ți scape din mâini (oricum deschis îl vezi folosi cu ambele mâini).

Ecran și sunet

Ecran deschis – 7.8 inci și rezoluție FHD+ cu rată de refresh la 120Hz;

Ecran pliat – 6.5 inci cu rezoluție FHD+ și rată de refresh la 120Hz. 

Când este deschis, nu sesizezi vreo cută sau ceva de genul în partea centrală a ecranului. Trebuie ținut cont că Mate Xs2 are display din plastic, iar eventualele zgârieturi pot fi acumulate rapid. Din câte îmi amintesc are o folie de protecție aplicată. Am văzut că sunt folii dedicate pentru Mate Xs și Xs2 (în căutări mi-a apărut Alien Surface, sunt printre cele mai ușor de instalat). Nu recomand folosirea lui Mate Xs 2 fără folie de protecție aplicată. Acum sunt curios și cum rezistă foliile de protecție pe un telefon ce are curbura exterioară a smartphone-ului Huawei. 

Am setat ecranul pe maxim la luminozitate și am măsurat 950 nits. Mi se pare o valoare bună. Culorile sunt plăcute, poți seta rata de refresh la 120Hz. Aici sunt trei opțiuni: rată de refresh dinamică, ridicată cu 120Hz forțat mai mult sau standard la 60Hz. 

Sunt două moduri de culoare: Normală ce respectă standardele sRGB sau DCI-P3 sau Intens. Am ales intens. Poți seta Temperatura de culoare pe Implicit, Cald și Rece. 

Este un display ce suferă sub acțiunea razelor de soare când este deschis, în mod special, reflectă puțin și spațiul ambiant la exterior. Pe de altă parte, când îl ai pliat mi s-a părut că este ok ca lizibilitate, te descurci cumva să faci operațiuni de bază. 

Sunetul cade în sarcin a două difuzoare stereo. Se aude bine, fără distorsiuni, dar și fără să impresioneze neapărat ca și amplitudine. Cele două difuzoare sunt înghesuite în partea superioară și la bază. Sunt cumva plate, mi-aș fi dorit un plus de bass și de efecte stereo. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă aleasă pentru Up și Down. 

Am măsurat 88 dB la 10 cm distanță de difuzoare și 76.8 dB la 30 – 40 cm distanță de la smartphone la ureche (cum îl ascuți în mod normal). 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei este limitat de către sancțiunile SUA în a dezvolt hardware propriu, dar și în a face rost de componente de pe piața internațională. Așa că în cazul de față au fost nevoiți să meargă pe mâna unui procesor Qualcomm Snapdragon 888 în configurație 4G. Limitarea este dată de lipsa 5G. 

Este însoțit de 8 GB RAM și 512 GB stocare. Cine dorește să suplimenteze spațiul de stocare, poate merge pe mâna unui card proprietar Huawei NM de până la 256 GB, dar asta duce la anularea unui slot pentru nanoSIM și din dual-sim se transformă în single sim. 

Informații relevate de CPU-Z;

Rulează EMUI 12.0 ce folosește o parte din microkernelul HarmonyOS și Android 10 / 11 în formatul său AOSP. EMUI 12 nu este dezvoltat pe Android 12, așa cum te-ai putea duce cu gândul din denumirea sa. Interesant este că Mate Xs2 vândut în China dispune de HarmonyOS 2.0, iar varianta europeană sosește cu software-ul mai sus menționat. 

Nu are serviciile Google preinstalate, iar cei ce doresc să folosească anumite aplicații vor aduce .apk-uri (mare grijă de unde le descărcați). Una dintre soluțiile la care puteți apela spre a instala serviciile Google în mod neoficial este GSpace pe care o găsiți în AppGallery. Emulează telefonul ca și cum ar fi un Huawei P30 cu GMS. Așa poți avea acces la toate aplicațiile Google, la Play Store etc. Repet, nu pe canal oficial ci printr-o soluție ce oricând poate fi blocată de către compania americană, dacă se dorește asta. 

Da. Este util în anumite scenarii de utilizare să ai acces la de la un display de 6.5 inci la unul de 7.8 inci. Poți aduce mai mult conținut pe ecranul mare, să ai mai multe ferestre deschise și așa ai parte de un multitasking îmbunătățit. 

Nu sunt prea multe comentarii legate de cum funcționează telefonul. Nu am sesizat lag, ecranul mare mi se pare ideal pentru PUBG. Nu se încălzește în mod excesiv – 42.5 grade Celsius am măsurat în partea spate (de-a dreptul excelent față de ce am atins pe alte smartphone-uri din segmentul premium). Rulează PUBG Mobile cu grafica pe HDR și frame rate pe Extreme. Apropo, este o adevărată plăcere să joci PUBG sau orice alt joc pe un smartphone pliabil, ai mult mai mult spațiu la îndemână și te orientezi mai repede, ai un plus de detalii ce chiar contează uneori. 

Una peste alta, ca interfață este precum orice alt smartphone Huawei cu EMUI 12 (cu swipe ai acces la notificări sau la setările rapide). Marea diferență este că aici ai două scenarii de utilizare – ecran de 6.5 inci când telefonul este pliat sau 7.8 inci când îl deschizi, un fel de tabletă și smartphone în același pachet. 

EMUI 12 pe Huawei Mate Xs 2 

EMUI 12 pe Huawei Mate Xs 2 – galerie de screenshots: 

Performanță 

A trecut prin mai multe teste de benchmark, ar fi fost de bun augur să facă pasul spre 12 GB RAM – mai ales că discutăm despre un telefon cu preț recomandat de 10000 lei.

Teste de benchmark rulate pe Huawei Mate Xs (în unele apare drept Huawei P30 Pro, dar asta din cauză că am folosit GSpace spre a instala și rula aplicațiile respective și v-am spus că așa îl emulează spre a avea acces la GMS);

Cameră foto și video

Sunt trei senzori pentru camera principală: 

  • wide de 50 Megapixeli f/1.8 cu PDAF și autofocus prin tehnologia laser;
  • tele de 8 Megapixeli cu f/2.4, OIS și zoom optic 3x;
  • ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 120 grade. 

Interfața este aerisită și ușor de parcurs. 

Mi se pare că setup-ul de camere putea fi ceva mai bun, discutăm de un telefon cu preț recomandat de 2000 euro. Senzorul wide nu are OIS, cel ultrawide este dintre cele mai ieftine pe care le poți și îl găsești de obicei pe smartphone-uri de 1000 – 1200 lei, iar cel de 8 Megapixeli are OIS, dar diafragma nu-l ajută pe timp de noapte în a livra poze cu un plus de lumină. 

Este un smartphone ok la nivel de cameră foto și video, dar nu mi se pare suficient de bun pentru această zonă de preț. Sunt sigur că puteau face treabă mai bună la acest capitol. 

Fotografii făcute cu Huawei Mate Xs 2;

Autonomie

Bateria de 4600 mAh se încarcă la 66W pe fir și îi conferă un SOT de 4 – 5 ore. Nu trece testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive, doar dacă preponderent se folosește telefonul în modul pliat. 

Este interesant că în configurația cu 12 GB RAM și 512 GB stocare crește și bateria de la 4600 mAh la 4880 mAh. Ar fi fost excelent dacă această capacitate a acumulatorului era adusă și pe varianta cu RAM mai puțin. Cei aproape 300 mAh chiar contează, mai ales când trebuie să alimentezi un display de 7.8 inci cu rată de refresh de până la 120Hz, indiferent că rezoluția este FHD+. 

Preț

Huawei Mate Xs 2 cu 8 GB RAM și 512 GB stocare – 9399 lei* la eMAG (preț valid când articolul a fost redactat);

Huawei Mate Xs 2
3.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • design ce-i conferă factorul wow și în 2022;
  • balama revizuită și display pliabil fără cută vizibilă când este deschis;
  • nu se supraîncălzește în jocuri sau aplicații ce necesită putere de procesare din plin;
  • autonomie decentă pentru un smartphone pliabil;
Contra
  • hardware din 2021;
  • lipsă 5G;
  • lipsă servicii Google;
  • difuzoare stereo cu sunet ușor plat;
  • setup ce nu impresionează la nivel de cameră foto și video;
  • preț mare;
Concluzii

Huawei Mate Xs 2 este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri pliabile din piață. Este prohibitiv din cauza prețului ridicat, a lipsei serviciilor Google, dar și pentru că dispune strict de 4G.

Cine dorește un smartphone pliabil cu design wow și nu pune așa preț pe serviciile Google, aș putea spune că are o alternativ aici. Bineînțeles, trebuie să suporte și prețul ce recomandat este de aprox. 10000 lei. Observ că deja încep promoții și coboară pe la aprox. 9000 lei. Este loc și de mai bine.

Păcat că Huawei este limitat în a face rost de componente și a integra serviciile Google până la capăt. Ar fi ieșit o concurență frumoasă cu Samsung & co.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.