Rămăsesem dator cu câteva cuvinte despre cele mai noi ceasuri inteligente de la Samsung. După ce am prezentat Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold4 și căștile Galaxy Buds2 Pro, a venit momentul să exprim câteva impresii și despre Samsung Galaxy Watch5 și Galaxy Watch5 Pro.

În primul rând trebuie să spunem că este pentru prima dată când Samsung vine și cu versiune Pro a smartwatch-urilor sale. După cum vom vedea mai jos, diferențele nu sunt deloc majore între cele 3 dispozitive – Watch5 vine în două variante, de 40 și 44 mm. Ba chiar nici între această generație a cincea și cea de anul trecut nu am observat deosebiri evidente, deși ele sunt acolo. S-au păstrat multe dintre componentele interne, mare parte din senzori, update-urile fiind pe partea de baterie și la calitatea de fabricație, cu materiale mai pretențioase acum și o construcție evident mai robustă.

Specificații Samsung Galaxy Watch5 și Galaxy Watch5 Pro

Specificatii Samsung Galaxy Watch5 si Galaxy Watch5 Pro

Când ne uităm atenți în tabelul de mai sus, observăm că pe partea hardware, mai exact componente de la interior și chiar pentru ecran, nu sunt schimbări față de Watch4. Avem ecrane similare, ca să nu zic direct identice, avem același procesor, aceeași cantitate de memorie, atât ca RAM, cât și ca stocare, pe Wi-Fi nu s-a trecut încă la ac, însă avem ce-i drept Bluetooth 5.2, în locul versiunii 5.0.

Dacă ne referim la design, nici aici nu am observat schimbări. Cel puțin Samsung Galaxy Watch5 față de Watch4 nu aș spune că a venit cu ceva modificări.

Pe de altă parte, Samsung Galaxy Watch5 Pro, fiind un model complet nou, aduce și un aspect ce nu poate fi confundat cu cel al modelului de bază. Deși are același ecran cu Galaxy Watch5 de 44m, versiunea Pro este ceva mai mare, mai groasă și mai grea. Dar nu asta este ceea ce observi din prima, ci marginea din jurul ecranului, ce este evident mai lată, dar care se și ridică ușor deasupra display-ului.

Samsung Galaxy Watch5 Pro

Asta înseamnă o protecție mai bună la lovituri și chiar la zgârieturi, deși cu cele din urmă nu prea trebuie să-ți faci griji. Avem sticlă din cristal safir Pentru Watch5 Pro, dar și pentru Watch5 de 44m. Varianta de 40mm nu a primit un astfel de tratament.

Ca și construcție, toate modelele mi s-au părut anul acesta mai robuste, mai bine finisate și, în ansamblu, cu mai multe pretenții spre a accede către zona premium superioară.

Samsung Galaxy Watch5:

Samsung Galaxy Watch5 Pro este cel care mi s-a părut o idee mai atent lucrat, mai solid. Carcasa este realizată din titan, în timp ce cureaua vine cu închidere D-Buckle Sport, față de închidere clasică la Watch5 de 40 sau 44mm.

Culorile disponibile sunt Graphite, Silver și Pink Gold pentru Watch5 de 40mm, Graphite, Silver și Sapphire pentru versiunea de 44m, respectiv Black Titanium și Gray Titanium pentru Galaxy Watch5 Pro.

În ceea ce privește senzorii, nici aici nu sunt noutăți majore. Avem același senzor de tip 3-în-1 BioActive, ce integrează Optical Heart Rate, Electrical Heart Signal și Bioelectrical Impedance Analysis, care însă se pare că are o suprafață crescută și vine în contact mai direct cu încheietura mâinii.

Prin aceste modificări și a optimizărilor software, noile ceasuri inteligente oferă informații mai exacte despre ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge, nivelul de stres, tensiunea arterială, EKG, compoziția corporală, monitorizare somn, detectarea sforăitului și altele.

Pe baza datelor preluate continuu de smartwatch, noua serie Samsung Galaxy Watch5 vine cu o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate și face recomandări precise.

Aplicații pe Samsung Galaxy Watch5:

Se pare că în curând, prin viitoare update-uri, aplicația Google Maps va fi disponibilă direct pe ecranul ceasului, fără a mai fi necesară conexiunea cu smartphone-ul. Desigur că pentru asta este nevoie de conexiune de date direct din ceas.

În ceea ce privește autonomia, Samsung promite îmbunătățiri serioase: Watch5 de 40mm vine cu o baterie mai mare cu 37 mAh față de Watch4 de 40mm (284 vs. 247 mAh), în timp ce Watch5 44mm are o baterie cu 49 mAh mai generoasă decât cea a generației precedente (410 vs. 361 mAh).

Samsung Galaxy Watch5

În ceea ce-l privește pe Galaxy Wtach5 Pro, acumulatorul este cu adevărat generos, având o capacitate de 590 mAh, cea mai mare de pe orice smartwatch Samsung de până acum.

Samsung Galaxy Watch5 Pro:

Watch5 Pro vine și cu câteva elemente exclusive față de versiunile „normale”. Există posibilitatea de a înregistra activitatea fizică într-o drumeție, pe care o pot împărtășii cu alți utilizatori ai aplicației Samsung Health, inclusiv ruta. Mai mult, în drumeții la pas sau cu bicicleta pot primi indicații de tip Turn-by-Turn, deci nu va mai fi nevoie să privească harta. În plus, funcția Track back le permite să parcurgă la întoarcerea de pe un traseu fix aceeași rută, ce poate fi ulterior și salvată.

Toate cele trei modele de ceasuri inteligente sunt deja disponibile la precomandă, cu debut comercial din 26 august.

Prețurile recomandate încep de la 1.499 lei pentru Samsung Galaxy Watch5 40mm, de la 1.599 lei pentru Galaxy Watch5 de 44mm, respectiv de la 2.299 lei pentru Galaxy Watch5 Pro.