Wall Street Journal a realizat un articol pe baza informațiilor disponibile public. A reieșit că Huawei ar fi primit “beneficii” de aproximativ 75 miliarde dolari de-a lungul timpului de la statul chinez.
Împrumuturi și linii de credit – 46 miliarde dolari;
Subvenții – 1.6 miliarde dolari;
Reduceri în taxe și impozite – 25 miliarde dolari;
Reduceri la achiziția de teren – 2 miliarde dolari.
Se mai vorbește despre contracte pe care Huawei le-ar fi realizat cu ajutorul diplomației chineze. Toate detaliile sunt în articolul WSJ.
Huawei a răspuns imediat prin mai multe tweet-uri, dar și printr-o luare de poziție. Ei spun că nu se ține cont de investițiile în R&D realizate de-a lungul timpului etc. Au precizat că-și rezervă dreptul de a-i da în judecată (Huawei ar fi cheltuit între 10 – 15% din veniturile anuale în R&D de-a lungul celor 30 de ani de existență).
Acum fie vorba între noi, nu mi se pare nimic ieșit din comun. Chiar cei de la WSJ spun că Boeing (cel mai mare exportator din SUA) a primit ajutor de-a lungul timpului. Până și România a ajutat financiar când a fost cazul (centrul Renault de la Titu a fost realizat printr-un împrumut garantat de statul român, Arctic și-a mărit fabrica printr-o nouă linie de producție + ajutor pentru fabrica de la Târgoviște etc).
Este ceva comun ca o companie mare cu impact în economie să beneficieze de ajutorul statului pe teritoriul căruia își desfășoară activitatea. Plus că în China cred că dacă dorești împrumuturi și linii de credit nu ai la cine să te adresezi în afară de băncile de stat, mai ales la scara la care Huawei a ajuns a opera.
Nu spun că Huawei este 100% nevinovat etc, doar că nu mi se pare a fi ceva ieșit din comun.