Am testat un pre-sample al Huawei Nova 9 în ultimele zile, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față. Huawei Nova 9 este un smartphone mid-range ce vrea să impresioneze prin rezultatele obținute în materie de fotografii și clipuri video, dar dorește să se evidențieze și prin performanțele atinse în jocuri, printr-un design ce vrea să atragă publicul tânăr.
M-am uitat pe materialele de promovare ale Huawei și ei și-ar dori să-l promoveze drept un fel de flagship killer (fără 5G, fără difuzoare stereo, fără OIS, fără certificare în ce privește contactul cu apa și praful, fără slot pentru microSD, fără jack de 3.5 mm, dar cu senzor de 50 Megapixeli ce amintește de cel integrat pe Huawei P40 Pro, HarmonyOS 2.0, EMUI 12 (varianta de China rulează HarmonyOS 2.0, cea din Europa aduce Emotion UI 12, mi-a fost greu să fac diferența între ele, interfața este identică – de la setări rapide și până la orice altceva), localizare tri-band și display OLED cu rată de refresh la 120Hz, procesor mid-range de la Qualcomm, integrare puternică cu alte dispozitive Huawei – căști wireless, smartwatch-uri, notebook-uri etc).
Specificații
Design
În pachet pe lângă smartphone se află agrafa pentru cele două cartele nanoSIM, cablu USB Type-C – USB, încărcător la 66W. Eu am avut și o husă de protecție din plastic transparent, dar mi s-a spus că nu va fi inclusă în pachetul de retail. Telefonul are o folie de plastic aplicată din fabrică peste display.
Este un telefon subțire, camera spate se profilează în partea spate, dar senzorii mi se par a fi bine poziționați, în sensul în care nu-mi pare că se vor zgâria când telefonul este pus pe o suprafață plană.
Camera spate are un inel argintiu ce înconjoară senzorul de 50 Megapixeli, iar ceilalți trei senzori sunt aduși într-un design atipic (regăsit și la unele modele Honor). Huawei a botezat inelul – Nebula Ring, iar varianta sosită la test este în culoarea Starry Blue ce oferă reflexii interesante.
Structura de rezistență a telefonului mi s-a părut a fi metalică, iar spatele ușor mat aș spune că l-au îmbrăcat în plastic. Ecranul curbat îl ajută să atingă un raport display / corp de aproape 90%. Îl poți folosi cu o singură mână, nu mi s-a părut a fi așa alunecos precum Xiaomi Mix 4, spre exemplu.
Camera frontală se află într-un notch de tip bulină, poziție centrală. Butoanele de power și reglarea a volumului sunt ușor de accesat și mi se par a fi concepute din start să fie folosite și cu husă de protecție.
Una peste alta, mi se pare a fi un smartphone cu un design atractiv. Este subțire, cu un spate ce nu adună amprentele în ritm alert, ușor dacă ne raportăm la display-ul său de 6.57 inci.
Ecran și sunet
Ecranul este OLED cu 1.07 miliarde culori, rată de refresh ce o poți seta la 60 sau 120Hz, touch sampling la 300Hz, aspect 19.5:9, raport display / corp de 88.9%. Are certificare HDR10, nu are nicio certificare legată de contactul cu apa și praful. Alte modele mid-range cu preț mai așezat dispun de așa ceva.
Am măsurat 802 nits în ce privește luminozitatea atinsă cu ecranul dat pe maxim. Nu am găsit informații legate de cât ar atinge în peak. Acoperă spectrul de culoare DCI-P3 + sRGB.
În Setări / Display & Brightness veți găsi o sumă de moduri: Dark Mode, Eye Comfort, eBook Mode. Sunt și setări pentru culoare și temperatură (Normal, Vivid + reglaje pentru temperatura de culoare pe Default, Warm, Cool etc).
Poți alege rezoluția de 1560 x 720 sau 2340 x 1080 pixeli sau Smart Resolution cu selectare automată în funcție de scernariul de utilizare, idem și pentru rata de refresh (60Hz, 120Hz sau Dinamic – când trebuie se duce la 120Hz, când nu trebuie coboară și prezervă energia stocată în acumulator).
Este un display de bună calitate, în linie cu așteptările emise pentru un telefon cu preț de peste 2000 lei. Acum nu pot să spun că a impresionat în mod deosebit, dar este lizibil cât de cât sub acțiunea razelor de soare, l-au protejat din fabrică cu folie de protecție (nu am găsit informații pentru sticla de protecție aplicată pe ecranul curbat).
Sunetul cade în sarcina unui…, singur difuzor. Mă așteptam ca Huawei să fie în linie cu concurența ce a adus difuzoare stereo, de la telefoane mobile de 1000 – 1200 lei în sus. Este gălăgios – 91.3 dB a atins la 10 cm distanță, mult prea gălăgios, iar bass-ul nu-i așa pronunțat cum mi-aș fi dorit. Nu are jack de 3.5 mm. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down. Am testat sunetul oferit pe bluetooth 5.2 cu căștile Huawei FreeBuds 4. Se descurcă bine spre foarte bine, intensitate mare și bass ok. Parcă mi-aș fi dorit un plus de spațialitate, probabil am rămas cu ideea asta în cap de la lansarea făcută de Apple pentru AirPods 3.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Huawei Nova 9 integrează procesorul Qualcomm Snapdragon 778G detunat să ofere doar conectivitate 4G, 8 GB memorie RAM și 128 GB stocare de tip UFS 2.1, Adreno 642L în poziția de GPU.
Snapdragon 778G este dezvoltat pe 6nm, 1 x Kryo 670 / ARM Cortex-A78 la 2.4 GHz, 3 x Kryo 670 / ARM Cortex-A78 la 2.2 GHz și 4 x Kryo 670 / ARM Cortex-A55 la 1.8 GHz. Adreno 642L funcționează la 490 MHz.
Informații oferite de CPU-Z pentru Huawei Nova 9;
Are suficientă putere de procesare pentru aplicațiile din…, AppGallery și ce mai găsiți sub formă de apk prin Petal Search.
Rulează HarmonyOS 2.0 EMUI 12 ce mi se pare a fi o versiune customizată de Android 10. Patchurile de securitate au fost compilate la nivelul lui august 2021. Cum presupun că ați realizat, nu are Play Store și GMS, iar în afară de AppGallery puteți folosi Petal Search în procesul de căutare de aplicații (așa am instalat testele de benchmark, jocuri etc). Bineînțeles, că nu se compară cu Play Store-ul adus direct. Pe de altă parte, sunt câteva sute de aplicații românești în AppGallery, multe bănci sunt prezente aici și cumva ești acoperit din acest punct de vedere.
Cine îl cumpără pe Nova 9 trebuie să știe la ce să se aștepte. Mi se pare a fi recomandat pentru cei ce nu vor servicii Google (am observat în secțiunea de comentarii că există o minoritate în acest sens). Dintre aplicațiile preinstalate de către Huawei pot spune că mi-a plăcut Petal Maps. Mi se pare că l-au făcut destul de bine și ar putea deveni în timp, o alternativă la Google Maps, dacă îl vor aduce și în Play Store, dar presupun că vor să fie un diferențiator pe smartphone-urile din ofertă.
Aplicații preinstalate pe Huawei Nova 9;
AppGallery, Themes, My Huawei, Petal Search, GameCenter, Books, Music, Video, Health, Petal Maps, Notepad, Link Now, Find Device, Weather, Oglindă, Busolă, Snapchat, Petal Clip, Phone Clone, Optimizer, Email, Wallett, Cloud, Docs;
Am instalat PUBG Mobile și l-a rulat cu grafica pe HDR și frame rate pe Ultra. Nu a sacadat, iar o sesiune de 30 de minute de joc a consumat în jur de 7 – 8 procente din energia stocată în acumulator. Nu s-a supraîncălzit în partea spate aproape deloc, temperaturi de sub 38 grade. Nu am primit informații legate de partea de răcire, dar presupun că Huawei a pus ceva serios pe aici.
HarmonyOS 2.0 nu-i ceva nou, veți regăsi vechiul Emotion UI într-o iterație cu câteva tweaks. Zona de setări este împărțită în setările rapide propriu-zise și notificări, în funcție de care colț al display-ului este selectat în procesul de swipe de sus în jos. Modul în care se face conexiunea cu smartwatch-urile și alte dispozitive Huawei mi se pare a fi un punct pro, important pentru cei pasionați de produsele companiei chineze.
Poți să customizezi interfața în detaliu, de la wallpapere, fonturi și până la ecranul AOD (destul de bine puse la punct). Sunt chestii normale pe orice smartphone Android, dar aici ai câteva opțiuni interesante, direct de la producător.
HarmonyOS 2.0 EMUI 12 pe Huawei Nova 9;
httpvh://youtu.be/Niv2gNxSKHg
Performanță
Nu știu exact la ce preț urmează a fi adus, de aceea am adus în comparație un smartphone de 2000 – 2200 lei (Galaxy A72) și unul de aproape 3000 lei (11T Pro de la Xiaomi).
Teste de benchmark rulate pe Huawei Nova 9;
Conectivitate
Sunt câteva elemente ce lipsesc aici:
- 5G (trist, tocmai la o companie ce era pionier în 5G, dar este o limitare dată de colaborarea cu Qualcomm sub embargo strict);
- slot pentru microSD;
- jack de 3.5 mm;
- port infraroșu care să-l transforme în telecomandă ad-hoc.
Pe de altă parte dispune de Wi-Fi 6 și în download prin SpeedTest am ajuns la 889 Mbps la download și 593 Mbps la upload. Dacă vă uitați prin suita de teste rulată pe SpeedTest veți vedea că valorile oscilează destul de puternic și asta am simțit și în utilizarea reală. Sunt momente în care zbârnăie și altele în care zici că a trecut pe viteze de sub 2 – 3 Mbps. Mă gândesc să nu fie o problemă ocazională de la unitatea de pre-producție ajunsă la review.
În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire și cel de reglare a volumului, la bază dați de difuzorul principal, portul USB Type-C 2.0 și slot pentru cele două cartele nanoSIM, alt microfon folosit în preluarea apelurilor de voce, pe lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate.
Am găsit pe GSMarena că are localizare tri-band pe partea de GPS. Nu știu alt smartphone care să folosească trei rețele în mod concomitent. Cititorul de amprentă optic a fost integrat în display și mi se pare că se descurcă decent, procent mare de reușită din prima încercare.
Cameră foto și video
Sunt 4 senzori în partea spate, dar cel cu adevărat important este cel RYYB de 50 Megapixeli preluat de la Huawei P40 Pro, fără OIS – din păcate. Cei de 2 Megapixeli sunt pe acolo ca să puncteze la impresia artistică, iar cel de 8 Megapixeli este mediocru. Fotografiile ultrawide pe timp de noapte sunt foarte întunecate, culorile sunt șterse și pe timp de zi și fără dinamic range de telefon cu preț de peste 2000 lei.
Senzorul de 50 Megapixeli joacă în altă ligă. Se descurcă bine și pe timp de noapte, chiar foarte bine și aș menține afirmația asta indiferent de scenariul de utilizare (pe timp de zi, noapte, zoom 2x – se face cu crop de aici, low-light). Se vede expertiza pe care Huawei a acumulat-o de-a lungul timpului pe partea de cameră foto și video. Rezultate bune sunt livrate și de camera frontală, ce are și AIS pentru videoclipuri frontale bine stabilizate.
httpvh://youtu.be/NH9bAiG49Wk
Interfața camerei foto și video este ușor de parcurs și de către un novice, suficiente moduri dintre care să alegi în funcție de ce vrei să faci pe partea de cameră foto și video. Sunt mai multe moduri presetate: Night, Portrait, Photo (opțiuni de zoom – 0.6x, 1x, 2x și 10x), Video (4K cu 30 fps, 1080p cu până la 60 fps), Vlog (opțiune de a filma cu camera spate + camera frontală etc), More (Pro, Slow-mo, Panorama, Aperture, Time-lapse, Moving Picture, Stickers, Documents, Super Macro, High-res și Story creator).
Clip 4K 30 fps realizat cu Huawei Nova 9 pe timp de zi;
httpvh://youtu.be/mqFXIcIGIOg
Clip 1080p 60 fps realizat cu Huawei Nova 9 pe timp de zi;
httpvh://youtu.be/5R-hJDF4M1U
Clip 4K 30 fps realizat cu Huawei Nova 9 pe timp de noapte;
httpvh://youtu.be/E5LRUOrNwhY
Clip 1080p 60 fps realizat cu Huawei Nova 9 pe timp de noapte;
httpvh://youtu.be/mPlr0bAl8nA
Fotografii făcute cu Huawei Nova 9;
Autonomie
Bateria de 4300 mAh se încarcă la 66W și are nevoie de 38 minute ca să-și facă plinul de la 0 la 100%. Se încarcă repede, în doar câteva minute la priză îți aduce zeci de procente în acumulator.
Trece testul unei zile în condiții de utilizare medii. SOT-ul mi se pare a fi de 6 – 7 ore (teste de benchmark, jocuri, browsing, descărcare de aplicații, luminozitate setată pe Automat).
Preț
Huawei Nova 9 cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 2499 lei la precomandă și este inclusă o pereche de căști Huawei FreeBuds 4. Perioada de precomandă se desfășoară până pe 31 octombrie.
- design plăcut, subțire, ușor și cu spate ce nu adună amprente;
- display OLED cu rată de refresh la 120Hz și suficiente setări de personalizare;
- EMUI 12se mișcă sprinten și îmi place integrarea cu alte dispozitive Huawei (smartwatch-uri, căști wireless etc);
- cameră principală cu rezultate bune pe timp de noapte;
- încărcare rapidă a bateriei;
- fără difuzoare stereo;
- fără certificare legată de rezistență la contactul cu apa și praful;
- fără slot pentru microSD și fără jack de 3.5 mm;
- USB Type-C 2.0;
- fără 5G (știu că acum nu avem acoperire națională, dar cumperi un smartphone spre a-l folosi pe câțiva ani și Nova 9 nu este future proof din acest punct de vedere);
- fără suita Google;
Huawei nu renunță la piața de smartphone-uri și Nova 9 este propunerea sa pe sfârșit de 2021. Mi se pare a fi un smartphone conceput pentru cei ce sunt fani, cei ce nu doresc să aibă de-a face cu suita de aplicații Google, cei ce caută un fel de alternativă la Android care de fapt dacă stăm să ne gândim, tot Android este. Unul cu o interfață ceva mai customizată și care pe de altă parte menține o legătură cu sistemul de operare din care a fost derivat.
Am structurat punctele PRO și CONTRA.