Huawei P10 Lite – review

18/06/2017

Fără nicio exagere, cred că doar în câteva zile am primit peste 10 mesaje în care am fost întrebat când apare recenzia lui Huawei P10 Lite. Presupun că smartphone-ul a început a fi promovat, iar lumea vrea să afle mai multe detalii.

Aș fi putut să-i invit pe fiecare în parte să citească recenzia lui Huawei P9 Lite 2017, diferențele sunt relativ mici între cele două unități în ce privește experiența în utilizare. Totuși, P10 Lite merită un articol dedicat.

Misiunea sa este destul de importantă pentru Huawei România, P8 Lite și P9 Lite s-au bucurat de mare succes într-o piață emergentă precum cea locală. Mai ales că P10 Lite a intrat în oferta operatorilor de telecomunicații, destul de agresiv promovat pe partea de fidelizare sau portare. Știu și aici câteva exemple din proximitate. Să nu lungesc vorba și să trecem la review-ul propriu-zis, mai întâi la nivel de specificații hardware.

Material video despre Huawei P10 Lite:

httpvh://youtu.be/8rPC1zKf5jM

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, agrafa pentru slotul combo, ghid cu instrucțiuni de utilizare, încărcător și cablu microUSB – USB, căști de tip in-ear albe pe jack de 3.5 mm.

Ca design amintește puțin de Huawei P10, doar că în ce privește partea spate avem sticlă peste carcasa din plastic, cu o zonă special reliefată într-un alb mai pronunțat – aici sunt dispuse elementele de conectivitate . Cititorul de amprentă a fost păstrat precum la P9, în spate și nu sub display precum la flagship-ul din 2017.

Structura metalică ce contribuie la partea de rigiditate iese în evidență în lateral. Contribuie și la un plus de eleganță și prestanță. Una peste alta, P10 Lite chiar arată excelent. Fără absolut nicio problemă poate concura din punct de vedere al designului, al materialelor și atenției la detalii cu orice alt smartphone lansat în 2017.

De la Huawei Mate S, compania chineză a lansat o multitudine de modele ce punctează bine încă de la prima impresie. P10 Lite se încadrează în această linie de terminale. Logo-ul Huawei se află la baza display-ului, dar stilizat neintruziv și pe spatele său. Cititorul de amprentă este încadrat într-un pătrat cu colțurile ușor rotunjite vs P9 Lite 2017 ce are un cerc alocat. Camera de 12 Megapixeli nu se profilează dincolo de linia generală a carcasei spate.

Grip-ul este bun, nu-l simți că alunecă din mână. Asta și pentru că avem un smartphone compact: 5.2 inch, dimensiuni de 146.5 x 72 mm – Lungime x Lățime. Mai multe detalii în galeria dedicată ce însoțește articolul de față.

Ecran și sunet

IPS de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 424 ppi și raport display / corp de 70.7%. Aș spune că avem un smartphone cumva clasic, fără elemente de tip borderless etc. Ai parte de un dispozitiv ce pune accentul pe zona practică. Nu am găsit detalii legate de sticla de protecție, dar din ce am mai găsit pe alte site-uri de profil aduce Corning Gorilla Glass de tip 2.5D.

Display-ul este superior ca luminozitate și unghi de vizualizare față de ceea ce am găsit pe P9 Lite 2017. În rândul display-urilor cu tehnologia IPS și rezoluție FHD îl încadrez în lista celor mai bune unități testate până acum. În zona de setări, utilizatorul poate seta temperatura de culoare în funcție de preferințele sale.

Au mers pe soluția tastelor de tip touch buttons, direct în interfață și ușor configurabile. Nu sunt taste capacitive, Huawei a mers pe rețeta sa mai veche în ce privește aceste metode de control.

Sunetul cade în sarcina difuzorului de la bază, o grilă frumos decupată îi arată prezența. Se aude puternic și clar, fără distorsiuni, cu suficient de mult bass. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se realizează din partea dreapta. Se descurcă bine spre foarte bine cu căștile din pachet, suficient de mult bass, sunet clar și puternic, fără distorsiuni.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Folosește procesorul Kirin 658 de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A53 la 2.36 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz. Este dezvoltat pe un proces de litografiere în 16nm FinFET, știe 64-bit, iar acceleratorul grafic Mali-T830MP2 rulează la 900 MHz. Este comparavil ca putere de procesare cu mai vechiul Kirin 930 și încorporează tehnologii moderne.

Informații relevate de CPU-Z pentru P10 Lite;

Are suficientă putere de procesare pentru mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play. Procesorul este ajutat de 3 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare + slot combo ce la nevoie primește un card microSD de până la 256 GB în dorința de a extinde stocarea oferită de către Huawei by default.

Alte detalii pentru cei pasionați: Mali-T830MP2 este capabil de 40.8 GFLOPS, controllerul de memorie este de tip 64-bit LPDDR3, a fost anunțat oficial de către Huawei pe 17 martie 2017.

Repet, nu are absolut nicio problemă cu orice aplicație sau joc. Ai un telefon mid-range ce în linii mari se descurcă precum cele din categoria flagship. Un alt avantaj al lui P10 Lite este dat de interfața Emotion UI 5.1, excelent scris și optimizat la nivel firmware, fără pic de lag chiar și pe partea de multitasking.

Nu o să mai insist prea mult pe Emotion UI. Am prezentat interfața pe Huawei P10, P10 Plus, Huawei Mate 9 Pro și Huawei P9 Lite 2017. Poți să configurezi launcherul stoc astfel încât să ai toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start sau să folosești un sertar de aplicații în stilul clasic Android. Are un motor de teme integrat și schimbi interfața după bunul plac, sunt sute de opțiuni în magazinul dedicat.

Aplicații preinstalate pe Huawei P10 Lite;

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Play Music, Chrome, Play Movies & TV, Duo, Photos, Docs, Sheets, Slides, Google Plus, Play Books, Play Newsstand, Play Games;

Aplicații ce pot fi dezinstalate: Twitter, Instagram, News Republic, TripAdvisor, Asphalt Nitro, Spider-Man: Ultimate Power, TOP Games, Kingdoms;

Alte aplicații: Fișiere, Ceas, Vreme, Calculator, Sound Recorder, FM Radio, Lanternă, Oglindă, Compas, Backup, Descărcărcări, SIM Toolkit, Health, Phone Manager, Teme, Muzică, HiGame.

În afară de aplicațiile ce pot fi dezinstalate putem spune că bloatware-ul este inexistent.

Android 7.0 Nougat cu Emotion UI 5.1 pe Huawei P10 Lite;

Performanță

A trecut prin testele de benchmark prestabilite în suita Gadget.ro de la capitolul Performanță. Am adăugat și rezultatele înregistrate de Huawei P9 Lite 2017, smartphone cu Kirin 655 de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A53 la 2.1 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz, 3 GB RAM și 16 GB stocare.

Teste de benchmark rulate pe Huawei P10 Lite;

Conectivitate

Știe 4G cu agregare de spectru și viteze de până la 300 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.1, A-GPS și GLONASS.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au poziționat power și reglarea volumului. La bază se află portul microUSB și difuzorul principal, în lateral stânga se află slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD).

În apelurile de voce se aude foarte bine, compatibil cu HD Voice în rețelele ce acoperă acest standard. Apropo de rețele, nu am găsit că ar fi compatibil cu 4G-ul pe TDD-LTE de la Digi Mobil, în schimb nu are probleme cu 4G-ul Vodafone, Orange, Telekom și cu cel mai restrâns al Digi Mobil în frecvența de 2100 MHz pe banda 1.

Nu am găsit probleme legate de semnal, pe Wi-Fi sau 4G. Wi-Fi ac-ul și 4G-ul cu viteze de până la 300 Mbps unt elementele PRO de la acest capitol.

Cameră foto și video

Față de P9 Lite 2017 mi s-a părut a se descurca mai bine: autofocus realizat mai rapid, mai bun în situațiile low-light unde aduce mai puțin zgomot de imagine, filmează fără a agăța cadrele.

Interfața camerei foto și video;

P10 Lite are o cameră principală de 12 Megapixeli cu f/2.2 și o cameră frontală de 8 Megapixeli cu f/2.0, destul de bună în ce privește selfie-urile livrate. Nu mai comentez nimic legat de interfața camerei foto și video, am spus de atâtea ori că este bine organizată și intuitivă, ușor de parcurs și accesat.

Clip realizat cu Huawei P10 Lite;

Fotografii realizate cu Huawei P10 Lite;

Autonomie

Autonomia mi s-a părut a fi mai slabă față de P9 Lite 2017, cu 10 – 15% mai puțin în utilizarea de zi cu zi. Reusește a trece testul unei zile de utilizare pe regim mediu spre intensiv, iar seara ar trebui să mai afișeze 15 – 20% din capacitatea acumulatorului de 3000 mAh.

În testul Gadget.ro a obținut 6 ore și 50 de minute, playlist Unboxing redat pe conexiune Wi-Fi și luminozitate la valoare maximă. Trebuie să precizez că display-ul lui P10 Lite este mai luminos față de cel integrat de P9 Lite 2017, de aici reiese probabil și diferența.

Preț

Huawei P10 Lite – 1299 lei la eMAG.

Concluzii

Cred că Huawei P10 Lite va fi cumpărat în special prin oferta operatorilor de telecomunicații, acolo știu de câteva oferte imbatabile pentru mid-range-ul companiei chineze.

Are certe puncte pozitive, elemente ce-l recomandă în această piața mid-range din ce în ce mai concurențială. Totuși, mă aștept ca peste vară să intre în hora promoțiilor, iar cei 1299 lei să se transforme în 1100 – 1000 lei, valori la care P10 Lite crește cu adevărat în ce privește raportul preț / specificații / experiență de utilizare.

Am structurat punctele PRO și CONTRA:

PRO

  • design elegant, structură metalică ce aduce un plus de rigiditate structurală, materiale și finisare din categoria premium;
  • sunet puternic și clar;
  • display cu luminozitate mare, culori naturale, unghi larg de vizualizare;
  • interfața software ce-i permite a răspunde prompt la nivel de UI, în multi-tasking etc;
  • rezultate bune la nivel de cameră foto și video;

CONTRA

  • autonomia putea fi mai bună. 
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.