Huawei P9 reprezintă în continuare unul dintre vârfurile de gamă ale comapniei chineze, alături de Mate 9, care însă se adresează unei alte clientele. Pentru cei ce nu doresc să urce la o diagonală a ecranului precum cea a seriei Mate, iar display-ul integrat de P9 li se pare prea mic, există Huawei P9 Plus.
Ce aduce acesta în plus față de varianta ”standard”? După cum spuneam un ecran mai mare, de 5.5 inch, mai multă memorie RAM, un acumulator mai generos și… încă ceva.
Marea noutate este dată de display și nu vorbesc iarăși de dimensiunile acestuia și nici despre panelul Super AMOLED, diferit față de IPS-ul NEO de pe P9. Mă refer la tehnologia Press Touch, adică un fel de 3D Touch de la Apple propus acum de Huawei și prezentat prima dată pe o vesriune specială a lui Mate S.
O să vedem când analizăm ecranul ce înseamnă mai exact Press Touch și ce poate face, acum să prezentăm principalele caracteristici ale lui Huawei P9 Plus.
Specificații pentru Huawei P9 Plus:
Design
Cutia de retail în care a venit Huawei P9 Plus mai conține și un încărcător pe USB cu tehnologie Huawei Quick Charge (5V – 2A sau 9V – 2A), un cablu USB Type-C – USB, căști în genul Apple EarPods, carcasă transparentă de protecție din plastic tare și un mic ghid de utilizare. În mod normal ar trebui să existe și o agrafă pentru accesul la slotul sim și microSD, dar cred că a fost rătăcită până să ajungă la mine.
Mi-a plăcut cum fiecare accesoriu vine în câte o cutiuță separată, fiecare bine fixată în pachetul mare.
Ca design, Huawei P9 Plus nu se detașează prea mult de fratele mai mic. Ba chiar aș spune că este foarte asemănător, cu doar mici detalii care fac diferența. De exemplu, chiar dacă este construit în totaliatate din sticlă și metal, spatele lui Huawei P9 Plus este lucios, parcă un strat fin de lac a fost aplicat peste metal. Nu arată rău deloc și aduce un mic plus la partea de grip. Mai mult, nu adună amprentele rapid, iar când o face acestea nu ies deloc în evidență și se curăță imediat.
Dimensiunile dispozitivului sunt în media celor cu ecrane de 5.5 inch, greutatea la fel. Nu este prea ușor de utilizat cu o singură mână, iar asta o spune cineva cu palme mari.
Construcția, finisările și materialele folosite sunt toate la un nivel înalt, Huawei este din acest punct de vedere în liga celor mari. Mărturisesc că nu am găsit nicio mică problemă oricât de atent am analizat telefonul.
Elementul de design care iese ușor în evidență este dat de fâșia de sticlă de pe spatele dispozitivului, ce se întinde de la o laterală la alta în partea de sus. Acolo sunt aranjați cei doi senzori ai camerei foto de 12 Megapixeli, flash-ul de tip dual tone și sistemul de autofocus prin laser. Tot în această zonă ni se reamintește că avem tehnologie Leica Summarit cu elemente optice asferice, deschidere f/2.2 și distanță focală de 27 mm (echivalentă).
Mi-a mai sărit în ochi și marginea butonului power, cu o nuanță de roșu, mov sau roz, poate magenta, în funcție de cum bate lumina. Oricum, nu mă pricep prea bine la denumirea culorilor. Am remarcat ceva similar și la Huawei Nova. Nu m-a deranjat, am zis doar că merită menționat.
Ecran și sunet
Cum spuneam, față de Huawei P9, modelul Plus trece la un panel Super AMOLED, deci unul de proveniență Samsung.
Acest ecran nu este rău, doar că în zona flagship îți dorești un display care să impresioneze, poate chiar să uimească. Nu se întâmplă asta în cazul lui Huawei P9 Plus, cum de altfel, repet, nu înseamnă că ecranul este unul de proastă calitate.
Totuși, luminozitatea maximă nu este prea intensă și îți poate crea probleme în bătaia directă a razelor solare. Culorile sunt plăcute, naturale, vii fără a fi saturate peste măsură, însă, din nou, nu am văzut ceva cu adevărat ieșit din comun. Unghiurile de vizualizare sunt extrem de largi și oricum înclini telefonul nu vei vedea schimbări în afișarea nuanțelor. Contrastul este extrem de ridicat, așa cum numai un panel AMOLED poate oferi, cu un negru perfect, adânc.
Rezoluția Full HD nu mai reprezintă de ceva timp standardul în zona de vârf a smartphone-urilor, cu toate astea în cazul lui Huawei P9 Plus nu simți nevoia de mai mult. Aranjarea pixelilor în matrice Diamond Pentile scoate ceva mai mult în evidență fiecare pixel, însă nu este nimic deranjant, nicidecum. Probabil am eu ochii foarte sensibili, fiindcă văd mereu ușoare diferențe de conturare când întâlnesc paneluri cu matrice Diamond Pentile.
Am stabilit că display-ul nu are factorul wow, dar încă nu am terminat cu el. Fiindcă mai este ceva de spus. Huawei P9 Plus integrează tehnologie Press Touch, adică ecranul simte presiunea pe care degetul o exercită asupra panoului tactil. În fapt, există în software anumite funcții care se declanșează atunci când aplici mai multă forță pe ecran.
Nu toate aplicațiile sunt concepute pentru a folosi tehnologia Press Touch, ci doar câteva. De exemplu, în galeria foto dacă apeși mai tare pe o poză va apărea un cerc în interiorul căruia se face zoom în poză, fix în acea zonă în care atingi ecranul. Cu cât apeși mai tare, cu atât se va face zoom mai mult. Este cel puțin interesant să descoperi asta, chiar dacă în timp s-ar putea să nu folosești prea des această funcție.
Unele aplicații, atunci când apeși icon-ul de lansare cu putere vor afișa un meniu care îți cere să alegi unde anume în aplicație să intri direct, fără a mai fi nevoie de navigări ulterioare. Exemplu, apăsăm tare pe iconița Setări și ne apar shortcut-urile: Wi-Fi, Afișare, Sunet sau Actualizator. Alegem pe care o dorim favorită și dacă menținem apăsat tare în continuare pe acel icon ne vom duce direct în acel meniu.
La fel se întâmplă și cu aplicația camerei foto. Apăsăm tare și putem alege unde să ajungem imediat, fără alte comenzi: în modul Pro, Monocrom, la Videoclip sau Selfie.
Altă funcție interesantă disponibilă pe Huawei P9 Plus grație tehnologiei Press Touch este că poți ascunde butoanele de la baza ecranului, cele trei arhi cunoscute: Înapoi, Acasă și Aplicații Recente. Acestea se vor transforma în trei puncte foarte mici, la extremitatea de jos a display-ului. Doar apăsate cu forță își vor activa funcțiile, în rest ai la dispoziție întreg ecranul de 5.5 inch.
Screenshots cu opțiunile Press Touch de pe Huawei P9 Plus:
Gata cu ecranul, trecem la sunetul extern. Huawei P9 Plus se laudă cu sunet stereo, prin două difuzoare. Dar cum se realizează asta printr-o singură grilă aflată pe laterala de jos a telefonului? Simplu, este utlizat și difuzorul pentru apeluri, chiar dacă acesta nu are nici pe departe același volum cu cel principal.
Cu toate astea, Huawei P9 Plus redă un sunet foarte clar, de calitate și la o intensitate mult peste medie. Doar la 100% din capacitate apar ceva distorsiuni, de aceea este recomandat să nu urcăm mai sus 80 – 85% din putere, oricum suficient.
Și prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de o experiență excelentă. Activați opțiunea DTS din meniul audio și primiți un sunet foarte bun. Mai nimic de reproșat nici aici. Căștile din pachet, ce aduc imediat aminte de celebrele EarPods de la Apple, sunt și ele suficient de bune pentru majoritatea utilizatorilor. Foarte comode și cu un sunet mai mult decât decent, acestea nu vor fi înlocuite decât de cei mai pretențioși.
Hardware, sistem de operare și aplicații
După cum bine știți mulți dintre voi, Huawei face parte dintr-o ligă selectă de producători de telefoane care își dezvoltă singuri procesoarele integrate pe dispozitivele mobile. Apple le are pe ale lor, Samsung pe Exynos, iar Huawei propune HiSilicon.
În cazul lui Huawei P9 Plus regăsim o soluție foarte performantă, prin chiset-ul HiSilicon Kirin 955. Acesta include un procesor de tip octa-core, cu un quad-core la 2.5 GHz pe Cortex-A72 și un quad-core la 1.8 GHz pe Cortex-A53.
Alături de un accelerator grafic performant – Mali-T880 MP4, dar pe care nu-l consider la nivelul lui Adreno 530, și 4 GB de memorie RAM, Huawei P9 Plus se descurcă excelent în orice sarcină i-ai trasa. Chiar dacă am spus că GPU-ul nu este cel mai puternic, asta nu înseamnă că există actualmente joc care să-i pună probleme lui P9 Plus. Detaliile și tranzițiile în gaming sunt la nivel ridicat, iar experiența este una excelentă.
Spațiul de stocare standard este de 64 GB, din care disponibili utilizatorului circa 54 de GB. Aceștia pot fi suplimentați prin adăugarea unui card microSD de până la 256 GB.
Capturi de ecran din CPU-Z cu date despre Huawei P9 Plus:
La momentul în care testez Huawei P9 Plus, sistemul de operare este Android 6.0 Marshmallow, însă sunt sigur că producătorul va oferi în viitor update către versiunea superioară – Android 7.0 Nougat.
Așa cum știm deja, Huawei modifică intens Android-ul nativ, aplicând interfața EMUI, care în cazul lui Huawei P9 Plus a ajuns la versiunea 4.1.1. Aceasta seamănă foarte tare cu ceea ce găsim la Xiaomi, prin MIUI.
Fără buton către acces la sertarul cu toate aplicațiile, cu ecran de deblocare, zonă de notificări, setări rapide și icon-uri schimbate, EMUI poate părea prea mult la o primă privire. După ce butonezi câteva ore telefonul îți dai seama că această interfață este una matură, foarte bine optimizată și cu multe moduri de personalizare. Totul rulează excelent, lag nu am întâlnit în nicio situație, tranziții fluide, pe scurt o experiență desăvârșită.
Aplicațiile preinstalate sunt destul de numeroase. De la Google avem: Chrome, Gmail, Hărți, Magazin Play, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Photos. Alături de acestea de de cele fără de care un smartphone nu ar fi telefon (Telefon, Contacte, Mesaje ș.a.), Huawei a mai adus: Galerie, Muzică, Videoclipuri, Calendar, E-mail, Teme, Manager Telefon, HiCare, Sănătate și un folder plin de Instrumente – Fișiere, Ceas, Meteo, Calculator, Note, Recorder, Lanternă, Oglindă, Busolă, Copie de rezervă, Descărcări, Change IMSI și Telecomandă Inteligentă.
Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Huawei P9 Plus:
Performanță
După ce Huawei P9 Plus a parcurs mai multe teste de benchmark, am structurat rezultatele în tabelul de mai jos, alături de scorurile obținute de Sony Xperia XZ:
Conectivitate
În țara noastră este importat oficial Huawei P9 Plus în versiunea single sim, nume de cod VIE-L09. Aceasta suportă toate frecvențele 4G ale tuturor operatorilor naționali. Vitezele maxime ce pot fi atinse prin conexiune LTE sunt de până la 300 Mbps în download, respectiv 50 Mbps în upload.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, bluetooth 4.2, NFC, GPS cu A-GPS, GLONASS și port infraroșu. Acesta din urmă, alături de aplicația preinstalată Telecomandă Inteligentă, îți transformă telefonul într-o telecomandă ad-hoc, ce poate controla televizoare, sisteme DVD, aparate de aer condiționat ș.a.
În contact direct, Huawei P9 Plus poate fi cuplat prin port USB Type-C sau jack de 3.5 mm, ambele situate pe laterala de jos a smartphone-ului. Pe partea dreaptă sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power, pe stânga este locașul ce adăpostește cartela nano sim și cardul microSD.
Pe spatele telefonului găsim și senzorul de amprentă. Acesta are o rată de recunoaștere aproape perfectă, rar s-a întâmplat să fiu nevoit a repeta comanda. Timpul de răspuns nu este cel mai grozav, ecranul se trezește la viață puțin mai greu decât am întâlnit la Sony Xperia XZ, de exemplu.
Senzorul de amprentă recunoaște și comenzi tip swipe. Treci degetul de sus în jos pe ecranul Home și deschizi zona de notificări rapide sau cu swipe lateral (stânga – greapta sau invers) navighezi printre pozele din galerie.
În apelurile de voce Huawei P9 Plus se descurcă exemplar, semnalul GSM este stabil iar difuzorul oferă sunete clare și puternice.
Cameră foto și video
Cu același sistem de senzori precum fratele mai mic, Huawei P9, modelul Plus oferă în esență aceleași rezultate.
Ansamblul cu un senzor RGB și unul monocrom ar trebui în teorie să ofere detalii mult mai bune față de camerele clasice care folosesc doar un senzor. În cele mai multe situații fotografiile sunt de foarte bună calitate.
Detalii fine, culori reproduse exact, balans de alb reglat optim, toate acestea fac ca Huawei P9 Plus să producă rezultate foarte bune.
Totuși, uneori mai apar mici rateuri, când autofocusul nu este tocmai exact sau imaginea este supra expusă. Destul de rare aceste situații, dar le-am mai întâlnit și trebuiau menționate.
În lumină slabă uneori reușește să fie la înălțime, alteori te alegi cu poze inutilizabile. Câteva mici optimizări software ar putea face ca ansamblul de camere de pe Huawei P9 Plus să fie excelent, asftel rămâne unul bun, aș spune chiar foarte bun, dar la asta ne și așteptăm în zona asta de preț.
Pe partea video am ”reușit” să șterg din greșeală clipul pe care îl pregătisem. Vă spun că, în cazul în care partea asta contează foarte tare pentru voi, dacă filmarea este esențială, atunci Huawei P9 Plus nu este tocmai cea mai bună soluție. De la analiza specificațiilor observăm că nu avem parte de filamre la rezoluție 4K, ci maxim Full HD, așa că așteptările sunt oarecum limitate.
Pozele la calitate originală pot fi accesate aici.
Galerie de fotografii realizate cu Huawei P9 Plus (primele 6 sunt captate cu camera frontală):
Autonomie
Bateria de 3400 mAh alături de ecranul cu panel Super AMOLED ar fi trebuit să garanteze rezultate foarte bune la autonomie. În mare parte pot spune că Huawei P9 Plus se descurcă bine la acest capitol, cu toate că nu impresionează cu adevărat.
O zi de utilizare intensă poate fi atinsă doar dacă nu forțezi prea tare dispozitivul, cu sarcini grele, ca jocuri sau aplicații complexe. Porcesorul Kirin 955 nu este cel mai eficient ca și consum de energie, așa că trebuie să fii un pic atent.
Rezultatul de 6 ore și 20 de minute obținut în testul nostru de autonomie (redare continuă a playlist-ului Unboxing de pe canalul YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet) este unul de nivel mediu, exact ca și autonomia oferită de Huawei P9 Plus.
Preț
Huawei P9 Plus – momentan (la data redactării recenziei) produsul apare ca indisponibil la majoritatea magazinelor online, precum și la Telekom, operator la care îl găseam în ofertă. Prețul la liber la Telekom este de 2150 de lei, însă stocul este epuizat. Alte magazine online îl afișează de la 2400 până la circa 3000 de lei, iar Altex propune Huawei P9 Plus Gold pentru 2700 de lei, însă și aici apare cu stoc epuizat.
Concluzii
Având în vedere că Huawei P9 Plus nu prea mai este de găsit prin magazinele online din țara noastră, precum nici la operatorul de telefonie care îl avea în ofertă, nici nu știu cum să mă pronunț.
Ideea este că acum am fi putut vedea dacă dispozitivul testat își merită banii, dacă reprezintă o afacere sau, din contră, trebuie evitat până ce prețul se mai așează.
Pentru suma de circa 2000 – 2200 de lei, consider că Huawei P9 Plus reprezintă o opțiune viabilă. Cu toate că nu impresionează cu adevărat decât poate prin tehnologia Press Touch a ecranului (totuși nu știu exact cât de utilă în viața de zi cu zi), nu pot spune nici că are puncte slabe evidente.
P9 Plus constituie cu siguranță un pachet extrem de echilibrat care poate să se bată de la egal la egal cu ceilalți competitori din categoria grea.
Iată pentru final cele mai importante puncte pro sau contra pentru Huawei P9 Plus:
PRO
- construcție solidă, finisări atent executate, materiale de cea mai bună calitate;
- sunet foarte bun atât prin difuzoarele externe, cât mai ales prin jack-ul de 3.5 mm;
- sistem de operare ce rulează excelent, fără pic de lag.
CONTRA
- camera principală nu filmează la rezoluție 4K.