Huawei Watch 5 – review (Noul senzor X-TAP își face acum debutul)

Accesorii Inteligente
/
/
15 mai
/

Pe predecesorul ceasului inteligent pe care îl voi prezenta în continuare l-am descoperit împreună în primele zile ale verii lui 2023. Era pe atunci vorba despre varianta Pro, care acum lipsește din gama noii generații. A fost introdus ulterior, în urmă cu circa un an, modelul Space Edition. Acum însă, Huawei Watch 5 nu mai primește o versiune Pro, în schimb fiind disponibile două dimensiuni pentru carcasă, precum și diferite declinări pe zona de materiale ale carcasei, respectiv ale curelelor / brățărilor, pe care le puteți descoperi din tabelul de mai jos.

Review video:

Specificații smartwatch Huawei Watch 5

Date tehnice

Smartwatch
Huawei Watch 5 (42mm)Huawei Watch 5 (46mm)
EcranTouchscreen AMOLED LTPO 2.0 circular de 1.38 inch, rezoluție 466 x 466 pixeli, densitate 338 ppi, luminozitate maximă 3000 niți, sticlă protecție din cristal safirTouchscreen AMOLED LTPO 2.0 circular de 1.5 inch, rezoluție 466 x 466 pixeli, densitate 310 ppi, luminozitate maximă 3000 niți, sticlă protecție din cristal safir
Sistem de operareHarmony OS NEXT 5.1
Conectivitate4G eSIM, Wi-Fi 6 (a/b/g/n/ac/ax) dual-band pe 2.5 și 5 GHz, Bluetooth 5.2 cu suport BR + BLE, NFC, poziționare dual-band GNSS (GPS, Glonass, Galileo, BeiDou, QZSS), microfon, difuzor
SenzoriSenzor X-TAP (măsurare la vârful degetelor), senzor de temperatură corporală, senzor optic de măsurare ritm cardiac 6.0, senzor EKG, accelerometru, giroscop, magnetometru, barometru, compas, senzor de adâncime, senzor de lumină ambientală
Monitorizare sănătateDistributed TruSense System, Health glance 3.0, Health Insights, TruSleep 5.0, Real-time Fingertip SpO2, ritm cardiac, EKG, Analiză aritmie, Analiza respirației în somn, Detectare rigiditate arterială, Analiză stres, Măsurare temperatură corporală, Calendar ciclu menstrual
Alte informațiiModel Standard - Corp din oțel inoxidabil 316L, capac spate din polimer, curea din fluoroelastomer sau piele compozită

Model Premium - Corp din oțel inoxidabil 904L, capac sapte din ceramică, curea din piele compozită sau metal
Model Standard - Corp din oțel inoxidabil 316L, capac spate din polimer, curea din fluoroelastomer sau piele compozită

Model Premium - Corp din titan, capac sapte din ceramică, curea din piele compozită sau titan
Baterie și încărcare540 mAh

Autonomie în mod Battery saver - maxim 7 zile, până la 5 zile în mod utilizare tipic, 3 zile cu mod AOD

Autonomie în mod Standard - 3 zile utilizare tipică sau 2 zile cu mod AOD

Încărcare wireless prin pad-ul din pachet cu putere maximă de 20W (5 - 10V / 2A) sau prin orice încărcător cu standard Qi
867 mAh

Autonomie în mod Battery saver - maxim 11 zile, până la 7 zile în mod utilizare tipic, 4.5 zile cu mod AOD

Autonomie în mod Standard - 4.5 zile utilizare tipică sau 3 zile cu mod AOD

Încărcare wireless prin pad-ul din pachet cu putere maximă de 20W (5 - 10V / 2A) sau prin orice încărcător cu standard Qi
Dimensiuni (doar corpul ceasului)42 x 42 x 10.5 mm46 x 46 x 11.3 mm
Greutate (doar corpul ceasului, fără curea / brățară)Model Standard - 48 grame

Model Premium - 51 grame
Model Standard - 63 grame

Model Premium - 58 grame

Pachet, design și construcție

Huawei Watch 5 - review
🔺Apreciez că ambele ceasuri pot fi purtate atât de bărbați, cât și de domnișioare și doamne.

Așa cum foarte simplu se poate observa din imaginea de mai sus, la mine au ajuns pentru test două ceasuri Huawei Watch 5, mai precis câte unul din fiecare dimensiune disponibilă. Versiunile sunt ambele Premium, adică cele care primesc materialele cu adevărat prețioase. Despre asta câteva rânduri mai, mai întâi să vedem ce este pus în pachet, pe lângă ceasul propriu-zis. Avem câteva zale suplimentare pentru brățară, puse într-o cutiuță separată, pad de încărcare cu mufă USB-A și un pliant cu diferite informații.

Cele două modele Huawei Watch 5 de față spuneam că sunt cele Premium. Avem în față un ceas de 42mm cu carcasă din oțel inoxidabil de tip 904L, cunoscut și drept Rolex Steel, și cu brățară din din titan, ambele în culoarea Sand Gold și un ceas de 46mm cu carcasă din titan de grad aerospațial și brățară din titan, ambele în culoarea Silver.

Din punct de vedere al designului, noile Huawei Watch 5 nu se depărtează foarte tare de liniile generației precedente, deși au fost aduse suficiente modificări spre a nu le putea confunda vreo secundă.

În primul rând, între cele două butoane de pe laterala din dreapta, cel tip coroană de sus, respectiv cel clasic din partea de jos, apare noul senzor X-TAP. Acesta este marea noutate introdusă prin gama Huawei Watch 5, pe care am ținut să o menționez chiar din titlu, așa cum ați observat deja, sunt sigur.

Mie nu mi se pare că prin adăugarea acestui nou senzor într-o zonă foarte vizibilă, deci nu pe spatele ceasului precum celălalt ansamblu de senzori, Huawei Watch 5 pierde din eleganță și se transformă mai degrabă într-un dispozitiv medical. Nicidecum, cel puțin aceasta este părerea mea. Eu consider că, spre deosebire de ceasurile din gama Watch GT, care sunt mai sportive, cele din seria Watch merg mai degrabă pe cartea eleganței. Oricum, în ambele cazuri, atât la GT, cât și la Watch, designul permite purtarea ceasurilor în cea mai mare parte a timpului, fiind potrivite atât în timpul activităților sportive, cât și la o petrecere de gală, cum s-ar spune.

Las mai jos galeria de fotografii din care cu siguranță veți înțelege mai multe atât despre design, cât și nivelul calitativ al finisărilor de detaliu.

Închei prin a spune că, cel puțin în edițiile Premium, deși sunt convins că nici cele Standard nu sunt deloc cu mult mai prejos, Huawei Watch 5 sunt printre cel mai bine fabricate astfel de dispozitive. Pur și simplu, oricât de mult am căutat nu am găsit absolut nimic în neregulă la calitatea materialelor, la asamblare ori finisări. Produse cu adevărat premium, care satisfac chiar și cele mai exigente gusturi.

Ecran și sunet

Huawei Watch 5 - review
🔺Un ecran care își face treaba așa cum trebuie din orice punct de vedere, nu am ce să-i reproșez.

La ecran, cel puțin la versiunea de 46mm nu apar cifre care să-l facă diferit pe Huawei Watch 5 față de generația precedentă. Mă refer la diametru și rezoluție, căci la luminozitatea maximă sunt sigur că modelul de față stă mult mai bine. În nicio, absolut nicio situație nu am simțit că aveam nevoie de o luminozitate mai ridicată, inclusiv în bătaia directă a soarelui de mai nu am avut nicio problemă de lizbilitate.

În plus, faptul că ecranul AMOLED este și cu tehnologie LTPO 2.0 face ca rata de refresh să poată scădea și la doar 1 Hz, ceea ce contribuie la o eficiență energetică foarte înaltă. Ce să mai, display-ul este excelent oricum l-ai analiza, densitate ppi permite conturarea fină a oricărui detaliu și font, care sunt de cele mai multe ori mici pe un ecran de ceas.

Sunetul extern este bun, dar nimic mai mult. Mi se pare mai slab ca intensitate față de ce cunosc de la Huawei Watch GT 4, ceasul meu de zi cu zi. Asta se datorează, cel mai probabil, unei mai bune etanșeități, care, iată, a venit la pachet cu un mic compromis. Nu doar volumul este ceva mai redus, ci și calitatea audio mi se pare o idee mai slabă. În condiții normale, purtarea unei convorbiri telefonice la Huawei Watch 5 este mai mult decât decentă, însă dacă în jurul tău este zgomot peste medie vor apărea ceva dificultăți. 

Pe partea de microfon nu am primit atenționări, nimeni din cei cu care am vorbit telefonic prin intermediul ceasului nu s-a plâns de ceva, deși i-am întrebat pe toți cum mă aud.

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

Huawei Watch 5 - review
🔺Senzorul X-TAP lucrează în tandem cu cel de pe spatele ceasului spre a oferi unele dintre cele mai precise măsurători de sănătate din piața smartwatch-urilor.

Aici, nu avem detalii despre chipset / procesor, despre memoria RAM sau spațiul de stocare, însă astfel de detali consider că sunt oarecum irelevante în cazul unui smartwatch. Asta pentru că cel mai important este cum rulează interfața, cât de plăcută și de fluidă este interacțiunea cu funcțiile ceasului.

Iar în cazul Huawei Watch 5, care rulează HarmonyOS NEXT 5.1, totul se întâmplă mereu fix așa cum ar trebui, așa cum îți dorești de la un smartwatch premium. Interfața nouă, cu un design mult actualizat, cu noi ecrane de start, pe care poți aduce diferite widget-uri, lângă care poți așeza diferite aplicații. În plus, atât meniul cu setări rapide, accesibil prin swipe de sus în jos, cât și cel cu notificări (cu swipe de jos în sus) sunt acum altfel, mai moderne, mult mai plăcute. Apropo de swipe de sus în jos și invers pe ecranul de start, poți ajunge la aceleași ecrane (setări rapide și notificări) și direct din butonul coroană, rotind în mod corespunzător.

Sertarul cu toate aplicațiile este și el schimbat acum, navigarea se face ca într-o grilă hexagonală, cu aplicațiile de pe centrul ecranului mai mari și cele de mai sus și mai jos din ce în ce mai mici. Există și posibilitatea de a așeza aplicațiile de aici într-o listă convențională, când,la fel, aplicațiile de pe centrul ecranului sunt mari, restul din ce în ce mai mici.

Butonul de jos apăsat pe ecranul de start (fața de ceas) deschide un meniu rapid unde poți aduce aplicațiile cele mai folosite, care pot fi astfel accesat mult mai rapid.

Majoritatea detaliilor din descrierile pe care am încercat să le fac mai sus pot fi observate din capturile de ecran de mai jos.

Interfața sistemului de operare HarmonyOS NEXT 5.1 de pe Huawei Watch 5:

Mai amintesc aici că și în HarmonyOS NEXT 5.1 avem posibilitatea de a scrie direct de pe ceas, prin tastatura full qwerty care apare pe ecran. Poți folosi această tastatură (Celia) pentru a răspunde la mesaje text din WhatsApp, Messenger, Instagram, Skype, Telegram, Viber, Line și VK.

Există în HarmonyOS NEXT 5.1 chiar și magazinul App Gallery, unde nu sunt extrem de multe aplicații (în jur de 30), dar acestea pot fi instalate direct de pe ceas, deci nu este nevoie de smartphone. Eu am adus un mic joculeț foarte interesant, în care folosești senzorul de presiune X-TAP pentru a face salturi de diferite lungimi, în funcție de cât de tare apeși pe X-TAP. Interesant.

Aplicația care gestionează conexiunea dintre Huawei Watch 5 și smartphone-ul tău este în continuare aceeași Huawei Health, disponibilă atât pentru dispozitive cu Android, cât și cu iOS. Această aplicație este cam la fel cum era când am descoperit-o acum câțiva ani, dar nu aș spune că deranjează ceva la asta, având o interfață simplu de înțeles și de parcurs.

Capturi de ecran din aplicația Huawei Health cu Huawei Watch 5:

Ajungem la partea de funcții și încep cu cele de sănătate. Prin introducerea noului senzor X-TAP, Huawei Watch 5 merge și mai departe pe zona de monitorizare a sănătății, aducând acum măsurători și determinări mult mai precise, cu unele care pot fi făcute în timp real, adică vei vedea parametri ca gradul de saturație al oxigenului din sânge (SpO2) în mod live, cum s-ar spune.

Practic, X-TAP integrează un senzor de presiune (detectează presiunea cu care apeși cu degetul), un electrod EKG și un senzor PPG optimizat pentru măsurători la vârful degetului. O apăsare continuă de peste 3 secunde (care apar automat sub formă de temporizator în dreptul X-TAP) pe ecranul de start permite pornirea aplicației Health Glance, care măsoară 11 parametri / indicatori în circa 60 de secunde și oferă apoi un raport detaliat asupra stării actuale de sănătate, precum în imaginile de mai jos:

Ideea este că sunt nenumărate aplicații de sănătate instalate pe ceas, dar cumva prin Health Glace poți face un control complet în mai puțin de un minut. Dacă vrei detalii pe fiecare măsurătoare în parte o poți face din aplicația dedicată, în timp ce monitorizarea sănătății poate fi setată în funcție de preferințe. În unele cazuri, la anumite tipuri de măsurători, poți alege monitorizare continuă sau foarte apropiat de așa ceva. Astfel de informații pot fi parcurse direct de pe ceas din aplicația Health Insights, care le reunește într-un mod simplu de înțeles.

Ideea este că am trecut în tabelul cu specificații tot ce ține de monitorizarea sănătății, toate funcțiile pe care Huawei Watch 5 le pune la dispoziția utilizatorilor, iar aici vreau să spun că toate sunt foarte bine puse la punct, cu măsurători precise și cu rapoarte facil de înțeles.

Dacă vorbim despre activitățile fizice, din nou de bine. Huawei Watch 5 poate monitoriza precis peste 100 de sporturi, printre care mers, alergare, alergare tip cross-country, hiking, ciclism, ski, cross-country ski, snowboarding, golf, tenis, înot în ape libere sau în piscină, scufundări libere, dar și anumite sporturi de sală, inclusiv dintre cele executate la diferite aparate.

Conectivitate

🔺Cu Wi-Fi activ și conectat la o rețea cu internet, Huawei Watch 5 nu mai depinde de datele eSIM.

Aici voi face mai întâi referire din nou la tabelul cu specificații, unde am trecut toate informațiile oficiale care au legătură cu conectivitatea. Ce pot adăuga aici este că suportul eSIM poate fi de două feluri: fie poate fi dublat numărul de pe telefonul mobil, fie poate fi alocat un număr distinct. Depinde și de posibilitățile oferite de operatorul de telefonie mobilă. Mai pot adăuga aici benzile pe care le suportă Huawei Watch 5:

  • 3G: B1/B2/B3/B4/B5/B6/B8/B19;
  • 4G: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B9/B18/B19/B20/B26/B28/B34/B38/B39/B40/B41/B66.

În rest, aș mai aminti că Huawei Watch 5 are și Wi-Fi 6 integrat, deci poți conecta ceasul direct la o rețea Wi-Fi și că există și NFC, doar că plăți direct cu ceasul nu funcționează în țara noastră.

Am mai observat că localizarea funcționează aproape fără reproș, foarte aproape de cum se descurcă și smartphone-ul în aceleași locuri și aceleași condiții.

Autonomie și încărcare

🔺Modul „Extindere autonomie baterie” poate dubla autonomia, în anumite cazuri, dar cu ceva compromisuri, evident.

Huawei Watch 5 nu este un GT, asta trebuie să înțelegem de la bun început. Atât sistemul de operare diferit, cât și funcțiile mai extinse înseamnă un consum evident mai ridicat de energie, iar asta duce la o autonomie mult mai redusă. Bateria este de-a dreptul uriașă în cazul Huawei Watch 5 de 46mm, dar asta nu se traduce într-o autonomie record. După testele mele, o autonomie în condiții normale (fără eSIM) este de circa 4 – 5 zile. Scot din paranteză și subliniez – fără eSIM. Cu o conexiune GSM de date activă permanent autonomia este foarte probabil să scadă la 3 zile, poate chiar ușor mai puțin. În plus, eu am folosit GPS-ul doar de test câteva minute, în rest nu pot spune că am menajat ceva de la ceas, mai ales că l-am testat în diferite scenarii mai tot timpul. Așadar o autonomie de circa 3 – 4 zile, în cazul Huawei Watch 5 de 46mm este cea mai realistă estimare.

Pentru ceasul de 42mm nu am date, nu l-am folosit decât foarte puțin, în principal pentru filmarea review-ului video și pentru sesiunea de poze.

Pe partea de încărcare, odată cu Huawei Watch 5 am descoperit și un nou pad de încărcare. Este realizat din metal pe spate, care se continuă și pe laterale, dar mai important este că poate încărca cu maxim 20W (5 – 10V / 2A), ceea ce mi se pare foarte mult pentru un smartwatch. În cazul versiunii de 42mm, după 20 de minute ceasul a prins mai bine de 50% înapoi în baterie, pentru ca modelul de 46mm să reușească să pună în 30 de minute aproape 60% înapoi în acumulator. Oricum, pe primele 10 minute încărcarea se face extrem de rapid în ambele cazuri, cu peste 25% încărcare în acest interval.

Preț

Smartwatch Huawei Watch 5 – de la 2.249 lei, în funcție de carcasă și curea / brățară prețurile pot fi și de 2.749, respectiv 3.249 lei. Oferta valabilă de la lansare până la data de 29 iunie 2025 aduce cadou o pereche de căști Huawei FreeBuds 6i + o curea extra + 12 luni extra-garanție (se adaugă celor 24 de luni standard) + 3 luni de abonament gratuit Huawei Health+. Totodată, la pachet cu oricare dintre Huawei Watch 5, în perioada promoției, pentru 49 de lei în plus clienții pot achiziționa un cântar HUAWEI Scale 3 Bluetooth Edition, iar pentru 299 lei în plus, căștile HUAWEI FreeArc.

Huawei Watch 5
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție premium din orice punct de vedere, materiale, asamblare și finisări de detaliu ireproșabile;
  • ecran excelent;
  • HarmonyOS 5.1 are o interfață extrem de plăcută, rulează impecabil, permite o personalizare extinsă pentru un smartwatch și este plin de funcții utile;
  • monitorizarea sănătății atinge un nou nivel, mai ales pentru un smartwatch elegant, care nu arată deloc precum un dispozitiv medical;
  • monitorizarea activităților sportive este extinsă, greu să practici un sport pe care acest ceas inteligent să nu-l poată determina;
  • încărcare rapidă, cu 20W.
Contra
  • sunetul din difuzor se poate dovedi insuficient de înalt în anumite scenarii, adică atunci când în jurul tău este mult zgomot ambiental;
  • nu există posibilitatea de a face plăți direct de pe ceas;
  • preț de listă destul de ridicat.
Concluzii

Huawei Watch 5 dovedește că producătorul chinez continuă să inoveze, să dezvolte noi și noi tehnologii hardware și software. Prin astfel de exemple, Huawei ne arată că segmentul wearables este extrem de important pentru ei și că își doresc să rămână lider mondial. Din partea mea, Huawei Watch 5 este un smartwatch excelent, cu mențiunea că inclusiv pentru versiunile Standard, dar mai ales pentru cele Premium, prețurile au urcat ceva cam sus. Din fericire, la noi sunt organizate mai mereu fel de fel de campanii promoționale, așa că poți prinde o ofertă foarte bună pentru Huawei Watch 5, care să-l transforme într-o investiție greu de refuzat.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

Huawei Watch 5 a fost testat timp de 22 de zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.

Televizor QD-MiniLED TCL 65C9K – review (Cât de accesibil poate fi un televizor vârf de gamă?)

Reviews
/
/
16 iun.
Înainte de a ajunge în magazinele de specialitate de la noi, am primit la test cel mai tare smart TV de la TCL pe care compania chineză l-a pregătit pentru anul acesta. Este versiunea cu cea mai mică diagonală a seriei, acest model fiind disponibil și în 75 și 85 inch. Fără a mai insista…

Tableta flagship Huawei MatePad Pro 12.2 inch este disponibilă de astăzi și în România cu o ofertă specială de lansare

Tablete
/
/
16 iun.
În octombrie anul trecut testam tableta Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition, care a impresionat la majoritatea capitolelor de analiză, iar acum aflăm că ediția 2025, deci versiunea ușor actualizată, este disponibilă comercial în țara noastră. Există și o ofertă specială de lansare pentru Huawei MatePad Pro 12.2” 2025, care se desfășoară de astăzi, 16…

5 aspecte legate de Huawei Pura 80 Ultra – tehnologii de top pe camera foto (diafragmă variabilă pe senzorul wide, tele / periscop cu 2 opțiuni de zoom pe un singur senzor)

Smartphones
/
/
15 iun.
Huawei a lansat cel mai avansat smartphone din oferta sa curentă. Se numește Huawei Pura 80 Ultra și s-ar putea la un moment dat să-l descoperim și în oferta magazinelor din țara noastră.