Huawei Watch GT2 Series sosește în două configurații: 42 și 46mm. L-am testat pe cel de 46mm de o bună perioadă de timp, este smartwatch-ul meu de zi cu zi și îi pregătesc un review separat.
În ultima săptămână și jumătate am avut ocazia să testez smartwatch-ul Watch GT2 de 42mm în două variante:
- Huawei Watch GT2 de 42mm în versiunea Night Black cu o curea din plastic negru (Black Fluoroelastomer Strap);
- Huawei Watch GT2 de 42mm în versiunea pe Roz cu o curea metalică (Rose Gold Milanese Strap).
Care sunt diferențele între Huawei Watch GT2 de 42 și 46mm?
Mai întâi să le parcurgem specificațiile tehnice.
Specificații
Huawei Watch GT2 de 42mm sosește în două variante la rândul său:
- Ediția Sport cu interval de acoperire a încheieturii între 13 – 20 cm;
- Ediția Classic / Elegant cu interval de acoperire între 13 – 19 cm.
În ce privește variantele de culoare sunt mai multe opțiuni: Black Stainless Steel, Stainless Steel, Rose Gold Stainless Steel. Cureaua poate fi din piele kaki, din fluoroelastomer azuriu, Milanese aur roz și din fluoroelastomer negru.
În galeria de imagini descoperiți modelele din milanese aur roz și fluoroelastomer negru, cele pe care le-am și notat la început de review.
Design
Cred că sunt destule persoane ce caută un smartwatch cu dimensiuni cât mai compacte, aproape să nu-l simți la încheietură, să nu deranjeze la utilizarea pe termen lung etc. Exact pe această nișă vine Watch GT2 de 42mm sau, pur și simplu, în cazul modelului roz – este căutat publicul feminin interesat de un ceas elegant, fabricat cu maximă atenție la detalii, ușor de asortat la o ținută. Să nu trădeze ideea că avem de-a face cu un gadget etc.
Am uitat să punctez conținutul pachetului:
- smartwatch-ul în varianta de culoare aleasă;
- încărcătorul magnetic pe 2 pini ce se alimentează pe USB type-C;
- cablu USB type-C – USB;
- ghid cu instrucțiuni de utilizare + certificat de garanție.
La prima vedere, Watch GT2-ul impresionează prin construcția sa: sticlă în partea față, ceramică în spate. Modelul Night Black imprimă ideea de eleganță de la primul contact. Aș spune că se potrivește pentru cei interesați să-l asorteze la o ținută casual. Fără probleme îl poți lua cu tine și în sesiunile de mers la sală etc. Mă rog, nu l-aș vedea purtat la un meci de fotbal, spre exemplu.
Cureaua fabricată din materialul cu nume greu de scris sau citit – fluoroelastomer aduce un feeling plăcut, nu jenează în vreun fel, contribuie la senzația de lejeritată lăsată și de greutatea redusă a ceasului – doar 29 gr. fără curea.
Sunt două butoane fizice ce ajută în controlul interfeței pe lângă inputul tactil. Pe spate și orientat spre încheietură se află senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac + pinul ce permite conectarea magnetică cu suportul de încărcare.
Modelul pe roz cu nume ce dorește să impresioneze: Rose Gold Milanese aș spune că va fi alegerea în proporție de 80% pentru publicul feminin. Cureaua roz se prelungește cu ghilimelele de rigoare spre cadranul ceasului. Butoanele fizice sunt aduse în aceeași culoare, spatele este îmbrăcat în ceramică pentru un plus de rigiditate.
De fapt, avem un cadru metalic, spate din ceramică și partea frontală din sticlă. Nu le-am folosit pe o perioadă lungă de timp, dar pe cel de 46mm îl am de câteva luni și sticla a rezistat cu brio a numeroase intemperii. Dacă au folosit același material, puteți sta fără grijă. Bineînțeles, dacă nu ajunge a fi lovit cu putere de un obiect. Nu este un gadget indestructibil.
Are certificare 5ATM și nu se teme de contactul cu apa, nici în imersie totală. Îl poți lua și în sesiunile de înot prelungite la bazin.
Galeria de imagini ar trebui să vă ajute în a vă forma o impresie legată de modul în care arată cele două smartwatch-uri, în varianta de 42mm.
Ecran
Câteva detalii tehnice pentru display-ul integrat de Watch GT2-ul de 42mm: AMOLED de 1.2 inch cu rezoluție 390×390 pixeli, 326ppi și raport display / corp de 52.9%.
Avem un ecran cu tehnologie AMOLED și negrul afișat natural, mi s-a părut a fi destul de luminos spre a fi lizibil sub acțiunea razelor de soare. La Setări / Afișaj / Avansat / Față ceas în așteptare puteți selecta skin-ul pe care să-l afișeze în regim continuu, scapi de ecranul negru și vei avea ora și alte informații în permanență (este sacrificată autonomia).
Nu are difuzor și nu poate prelua apelurile de voce, așa cum se întâmplă cu fratele mai mare pe 46mm.
Hardware, sistem de operare și funcții
Kirin A1 este un procesor dezvoltat special de către Huawei pentru accesoriile wearable. Dimensiunile sale sunt de doar 4.3 x 4.4mm. Este suficient de puternic spre a împinge conținut prin bluetooth la 6.5 Mbps în real-time și are un output pe sunet în formatul BT-UHD (ultra high definition) de 2.3 Mbps.
Kirin A1 este încorporat și în căștile wireless ale producătorului chinez. Acolo este recomandat pentru funcția dual-mode (permite căștilor stânga și dreapta să preia independent sunetul, direct de la smartphone).
Având un procesor dezvoltat intern + software proprietar, Huawei prin seria Watch GT2 are un control total asupra dispozitivului (Apple și Samsung sunt în aceeași situație). Cei 4 GB preinstalați pot fi utilizați pentru a creiona un playlist muzical pe care ulterior să-l împingeți spre căști bluetooth.
Sunt câteva condiții minimale:
- smartphone Android ce rulează de la 4.4 KitKat spre versiunile software superioare;
- dispozitiv iOS ce rulează de la 9.0 spre iterațiile recente.
Le-am conectat cu OnePlus 7T. Trebuiesc descărcate două aplicații:
- Huawei Health;
- HMS (un fel de GMS dezvoltat de către compania chineză).
Huawei Health joacă rolul central. Aici sunt adunate informațiile legate de activitățile desfășurate peste zi + date cheie pentru customizarea ceasului (fețele de ceas, diferite setări etc).
Huawei Health pe OnePlus 7T și în conexiune cu Huawei Watch GT2;
Interfața este ușor de înțeles și parcurs. Sunt câteva zeci de fețe de ceas ce pot fi descărcate și preinstalate. Întradevăr, din păcate nu au lansat un shop dedicat cu mii și mii de alternative. Lipsește și un magazin de aplicații care să aducă un plus de versatilitate.
Prin swipe de sus în jos se obține acces la setările rapide. Prin swipe de la bază în sus pot fi văzute mesajele recente. Prin swipe la stânga și la dreapta se navighează prin diferite aplicații, servicii (istoric cu pulsul pe baza datelor înregistrate în ultimele ore, nivelul de stres, posibilitatea de a controla muzica, date legate de pași.
Butonul fizic din colțul dreapta sus permite navigarea printre aplicații:
- Antrenament, Înregistrări antrenament, Stare antrenament;
- Puls, Înregistrări activitate;
- Somn, Stres, Exerciții de respirație, Jurnal de apeluri;
- Agendă, Muzică, Barometru, Busolă, Notificări, Meteo, Cronometru;
- Temporizator, Alarmă, Lanternă*, Găsește-mi telefonul și Setările propriu-zise.
*Funcția de lanternă se realizează prin aprinderea ecranului într-un alb intens, la luminozitate maximă.
Butonul fizic din colțul dreapta jos acționează ca scurtătură pentru antrenamente;
- Trasee de alergare;
- Alergare în aer liber;
- Alergare la interior;
- Plimbare în aer liber;
- Mers în interior;
- Ciclism în aer liber;
- Ciclism în interior;
- Înot în bazin, Apă deschisă, Traseu montan, Drumeții;
- Triatlon, Bicicletă eliptică, Vâslit.
Da, ți-ai dat seama. Sunt foarte multe elemente încorporate pe partea de fitness. Preia toate notificările fără absolut nicio problemă, la generația anterioară mai întâmpinau probleme. Acum au reușit să realizeze o conexiune mult mai bună între ceas și smartphone.
Informațiile legate de somn, activități, distanțele parcurse sunt compilate și le găsiți frumos structurate în aplicația Huawei Health.
Conectivitate
Pad-ul de încărcare se alimentează pe USB type-C, iar în pachet aveți și un cablu USB type-C – USB clasic. Magnetul ce face conexiunea între pad și ceas mi s-a părut a fi destul de puternic. Ceasul trebuie pus perpendicular pe direcția cablului ce alimentează suportul.
Se conectează la un smartphone sau la căștile wireless prin bluetooth 5.1, localizarea prin GPS se realizează prin GLONASS și GALILEO (sistemele dezvoltate în Rusia și Uniunea Europeană, presupun că au eliminat GPS-ul american cu un scop :)).
Apropo de GPS, funcționează bine în spațiile deschise. Dacă mă întrebați de acuratețea datelor, pot să spun că au evoluat destul de mult (totuși, parcă Garmin și Fitbit au un plus din acest punct de vedere). Trebuie să testez la o rundă de alergare cu mai multe ceasuri smart, sunt sigur că diferențele vor fi de minim 5 – 10%.
Sunt o sumă de senzori: senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, barometru, busolă, accelerometru și senzor gyro, senzor pentru lumina ambientală.
Realizează un grafic cu ritmul cardiac, asta pentru că monitorizează în continuu. Nu știu ce să spun, aici cred că mai este loc de îmbunătățit. Aș spune că avem valori probabile, nu neapărat absolute.
Autonomie
Bateria de 215 mAh ar oferi autonomie de până la 7 zile într-un anumit scenariu de utilizare, așa afirmă Huawei în materialele de presă. Eu aș spune că 3 – 4 zile sunt valorile prinse de Watch GT 2-ul de 42mm (cu multe notificări, fără a avea o interfață afișată în continuu, fără a folosi funcția de GPS). Poți cobori și la sub o zi cu GPS-ul activat fără oprire, dar la fel de bine poți trece și de cele 7 zile dacă-l transformi strict în ceas ad-hoc.
Preț
Huawei Watch GT2 de 42mm în varianta Matte Black – 1049 lei;
Huawei Watch GT2 de 42mm în varianta Refined Gold – 1299 lei.
Concluzii
Huawei Watch GT2-ul de 42mm se adresează publicului feminin sau celor ce pun preț dimensiunile ceasului, modelul de 46mm îl consideră a fi prea butucănos și caută ceva compact, elegant, versatilitate pe partea de fitness.
Watch GT2 se descurcă bine pe partea de autonomie, încorporează un ecran excelent și te atrage prin simplitatea în operare.
PRO
- design elegant + dimensiuni cu adevărat compacte, nu deranjează la încheietură;
- ușurință în utilizare + aplicație bine structurată;
- ecran cu luminozitate ridicată, fără probleme în a fi lizibil sub acțiunea razelor de soare;
- certificare 5ATM + localizare prin GPS;
- autonomie decentă pentru dimensiunile sale.
CONTRA
- lipsă magazin de aplicații;
- lipsă magazin cu fețe de ceas.