Huawei se descurcă destul de bine pe piața de accesorii inteligente în genul smartwatch-urilor sau brățărilor smart. Au ajuns pe locul 2 în prima jumătate de an din 2020 (creștere de 58% față de 2019, market share de 12.6% și 10.9 milioane unități livrate).
Au depășit Xiaomi, Samsung și Fitbit. Apple și-a acontat poziția de lider autoritar (joacă în altă ligă, pentru moment). Printre cele mai interesante produse de la Huawei se află Watch GT2, GT2 Pro lansat de curând și Watch GT2e (prin design amintește puțin de ediția Nike a Apple Watch).
Watch GT2e pune accent pe partea de fitness, impresionează prin raportul preț / specificații funcții incluse. Ca utilizator de Watch GT2 aș spune că GT2e are mare parte din punctele PRO de la modelul mai scump.
Haideți să descoperim împreună ce oferă Huawei în Watch GT2e la un preț de sub 600 lei. O să vă spun din start că a fost o supriză plăcută, iar în suma respectivă cu greu găsești un dispozitiv superior. Este și un semn că nu trebuie să cheltui peste 1000 lei pe un smartwatch cu funcții de fitness avansate.
Specificații
Design
În pachet dați de ceas, pad-ul* de încărcare de încărcare (cântărește 30 de gr.), cablu USB Type-C – USB, ghid utilizator, informații de siguranță și certificat de garanție (* am observat că Huawei l-a denumit soclu).
Nu trebuie să ne ascundem după deget, Watch GT2e de la Huawei amintește de Apple Watch în varianta Nike. Mă refer strict la curea, partea de fitness pe care o acoperă în mod deosebit etc. Nu mă refer la designul ceasului în sine, Apple Watch este pătrățos pe când Watch GT2e are un display rotund, unul mare de 46mm.
Cureaua cu găuri este utilă pentru sesiunile prelungite de sport, ajută să nu se adune transpirația în mod deranjant (la tenis aș aprecia un astfel de feature).
Îl pot compara ca dimensiuni și greutate cu ceasul meu de zi cu zi, un Watch GT2. De la primul contact mi s-a părut că Watch GT2e este mai ușor. Cureaua se poziționează mai bine pe mână, un plastic cauciucat plăcut la atingere. Apropo, este o curea de 22mm și poți achiziționa orice alt accesoriu de gen și să schimbi modul în care Watch GT2e arată în echiparea de retail (îndepărtarea și montarea unei alte curele se face în câteva secunde).
Ecranul rotund are o margine destul de generoasă, de aici și raportul display / corp de puțin peste 50%. Carcasa este fabricată din metal, senzori de monitorizare se află pe partea interioară. Sunt două controale fizice pe lateral dreapta, pe lângă controlul tactil oferit de display.
Galeria de imagini ce însoțește articolul sper să vă ofere mai multe impresii. Este un ceas rotund, fabricat cu atenție la detalii și materiale corect pentru gama sa de preț: 130 – 150 euro. Aș spune că dacă-l accesorizezi cu o curea de piele punctează și pe partea de eleganță. Cu siguranță îl poți purta la sala și la birou, fără absolut nicio problemă. Smartwatch-urile te scapă de o grijă, de grija contactului cu apa pentru ceas (majoritatea au certificare în domeniu, 5ATM în cazul de față). Poți intra cu el și în bazinul de înot, fără absolut nicio problemă.
Mi-a scăpat ceva. Este un ceas ceva cam mare, pe mine nu mă deranjează, cei ce caută un smartwatch mai compact cu abilități de fitness se pot orienta spre un alt model. Acum trebuie spus că nici o busolă la purtător nu este. Doar că sunt diferite preferințe și am simțit cumva nevoia să punctez suplimentar.
Ecran și sunet
Huawei Watch GT2e încorporează un ecran AMOLED de 1.39 inch cu rezoluție 454 x 454 pixeli (echivalentul unei rezoluții HD). Marginea ecranului este mare și ca să-și distragă privirea încorporează un fel de pattern radiant.
Ecranul este protejat cu sticlă. În cele câteva zile de utilizare nu am prins nicio lovitură mai puternică. Pot să fac referire la Watch GT2 ce-l am de peste 1 an. A trecut cu brio prin tot felul de căzături, loviri accidentale etc. Nu poți să-i ceri imposibilul, am reușit să-i trag o zgârietură fină. Recomand și aici o folie. Totuși, a trecut prin multe până să i se întâmple a rămâne cu un semn de bună purtare din partea utilizatorului.
Luminozitatea ecranului poate fi reglată în mod automat, pe bazai informațiilor date de senzorul de lumină ambientală. Sunt 5 trepte pentru cei ce preferă modul manual. Sub acțiunea razelor de soare se descurcă decent, informațiile afișate sunt lizibile.
În ce privește sunetul. Nu are difuzor integrat precum Watch GT2 și nu poți prelua apelurile vocale direct pe ceas. Are 4 GB memorie integrată și dacă-l conectezi cu căștile wireless poți avea o colecție de sute melodii pe care să le asculți la sală, când alergi, diferite scenarii. Să nu uit a reaminti că dispune de bluetooth în varianta 5.1 cu LE, cea mai nouă în momentul de față.
Hardware, sistem de operare și funcții
Kirin A1 este un chipset conceput de către Huawei pentru segmentul wearable. A fost anunțat în 2019 și deja este încorporat pe o sumă de modele de la producătorul chinez. Are un singur nucleu pe ARM Cortex-M7 la 200 MHz. Ideea este că pentru un ceas nu-ți trebuie cine știe ce mega-chipset, cu nșpe nuclee și performanțe mari. Ai nevoie de un procesor capabil să ruleze task-uri uzuale, software-ul contează în mod deosebit.
Ca idee, are 16 MB RAM și 4 GB stocare. Watch GT2 și GT2 Pro au dublu la cantitatea de RAM și aceeași stocare.
Rulează un sistem de operare proprietar dezvoltat de către Huawei. Sunt comentarii de multe ori la smartwatch-urile ce nu permit instalarea de aplicații third-party, cum că fără această funcție nu ar fi smartwatch-uri în adevăratul înțeles al termenului. Da, este un neajuns. Pe de altă parte, așa se ajunge și la autonomia mare. Niciun smartwatch ce permite instalarea de aplicații dezvoltate de alții nu trece de pragul a 1 – 2 zile autonomie (smartwahch-urile cu WearOS de la Google, Apple Watch etc). Da, se pierde din polivalența produsului.
Legat de interfață nu sunt prea multe comentarii de făcut. Poți seta ca o față de ceas simplificată să fie mereu activă, să nu ai un ecran negru la mână. Autonomia se reduce la jumătate și Huawei te avertizează de când alegi activarea sa.
Sunt o sumă de fețe de ceas pe care le puteți descărca din aplicația Health pe lângă cele preinstalate (elegante, simpliste sau cu accent pe cât mai multe informații afișate etc). Prin swipe de sus în jos ai acces la setările rapide și de acolo spre setările propriu-zise. Prin swipe de jos în sus se intră în secțiunea de mesaje. Butoanele din lateral dreapta ajută la navigarea prin interfață. Prin swipe pe ecranul de start poți naviga prin mai multe secțiuni: Puls, Nivel de stres, Vremea, Playlist muzical, Informații legate de distanța parcursă peste zi.
Prin unul din controalele fizice se intră într-o listă de aplicații și servicii: Antrenament, Înregistrări antrenament, Stare antrenament, Frecvență cardiacă, SpO2, Înregistrări activitate, Somn, Stres, Exerciții de respirație, Muzică, Obturator de la distanță (control pentru camera foto a telefonului), Barometru, Busolă, Notificări, Meteo, Cronometru, Temporizator, Alarmă, Lanternă, Găsire telefon, Setări.
Setările sunt destul de simplu structurate: Căști bluetooth, Afișaj, Intensitate, Nu deranjați, Buton jos (configurezi ce deschide al doilea buton fizic), Setări antrenament, Sistem, Despre. În setările rapide poți să activezi / dezactivezi funcții precum: Nu deranjați, Afișare oră, Găsire telefon, Alarmă și shortcut spre setările complete.
Am conectat Watch GT2e cu Huawei P40 Pro prin aplicația Health. De aici se aleg fețele de ceas (sute de opțiuni), informații legate de activitățile derulate și grafice pe durată de timp mare, update de firmware etc. Informațiile mi se par ușor de parcurs, iar setările sunt la îndemâna oricui.
Aplicația Health conectată cu Watch GT2e pe Huawei P40 Pro;
Da, lipsește un store cu aplicații din alte surse pe lângă Huawei.
Legat de abilitățile lui Watch GT2e pe partea de fitness: 15 sporturi profesionale (cățărări, plimbări, alergări în aer liber, ciclism, triatlon, ciclism, alergări în sală, drumeții, bicicletă eliptică, înot în piscină, aparat de vâslit, înot în aer liber, plimbare în sală, alergare pe stadion, exerciții libere). Am pus profesionale între ghilimele pentru că unele sunt doar simple exerciții, chestii cu adevărat simple nu le-aș denumit sporturi profesionale.
Watch GT2e calculează consumul maxim de oxigen (valoare ridicată = rezistență cardiovasculară bună). Este capabil să analizeze efectele antrenamentelor aerobice și anaerobice, calculează perioada de recuperare necesară, intensitatea și situația antrenamentului. Pe lângă V2o arată și nivelul SpO2, nivelul de tstres prin funcția Huawei TruRelax. Are și antrenamente cu respirație. Realizează și o monitorizare complexă a somnului pe etape prin Huawei TrueSleep 2.0.
Apropo, cele 15 sporturi profesionale sunt completate de 85 de moduri de activități sportive, iar printre acestea se află și skateboard, street dancing, parkour etc.
Pe partea de fitness / activități sportive aș spune că stă foarte bine. Să nu vă entuziasmați prea tare când vedeți anumite valori la distanțele parcurse, sunt cu 10 – 15 – 205 peste ce se întâmplă în realitate. Cred că este setat a fi prea fină măsurătoarea în funcție de accelerometru și de aici diferența față de realitate.
Valorile monitorizate de Watch GT2e: pași, distanța parcursă, calitatea somnului, monitorizare a ritmului cardiac, eficiența somnului, respirația și caloriile arse.
Primești notificări de toate felurile, le poți controla din aplicația Health (apeluri, SMS-uri, e-mailuri, evenimente din calendar și multe altele). Nu am sesizat probleme de vreun fel. Păcat că nu are un difuzor ca să le preiei (la apelurile de voce mă refer), pentru asta există Watch GT2.
Conectivitate
Dispune de localizare prin GPS și GLONASS, bluetooth 5.1 și o sumedenie de senzori integrați, o parte dintre ei sunt vizibili pe partea interioară: barometru, giroscop, senzor de lumină ambientală, senzor de proximitate, senzor geomagnetic, senzor optic pentru măsurarea ritmului cardiac și accelerometru.
Sunt două butoane fizice pe lateral dreapta, iar unul dintre ele poate fi configurat de către utilizator. Aș spune că nu lipsește mai nimic (GPS + senzor optic pentru ritmul cardiac). Nu are Wi-Fi, dar nu are nici cine știe ce conținut de descărcat (lipsă magazin de aplicații dedicat).
Autonomie
Bateria de 455 mAh se încarcă cu ajutorul pad-ului magnetic din pachet + cablul pe USB-C (USB – USB type-C). Teoretic, ar putea oferi până la două săptămâni, dar pe un anumit scenariu de utilizare. Cu siguranță, este un ceas pe care nu trebuie să-l încarci zilnic, doar dacă faci exces de zel în ce privește localizare prin GPS & GLONASS.
Mai contează și dacă afișează mereu data sau ai ecran negru și activ doar când rotești încheietura. Eu am obținut valori de peste 7 – 8 zile, dar și pentru că nu am făcut cine știe ce activități sportive și l-am conectat din când în când la smartphone. Știu de la Watch GT2 că Huawei stă bine pe partea de autonomie în ce privește smartwatch-urile sale.
Preț
Huawei Watch GT2e – 675 lei la eMAG.
Concluzii
Huawei Watch GT2 este o brățară de fitness sub forma unui ceas. Cei ce caută un smartwatch care să le monitorizeze activitățile sportive, un ceas care să stea bine și pe autonomie, fără să coste exagerat s-ar putea să-și fi găsit dispozitivul care să le acopere nevoile.
Impresionează prin calitatea materialelor, de la carcasă și până la materialul din care a fost fabricată cureaua, ecranul îl consider bine pus la punct, multe fețe de ceas (câteva sute în aplicația Health).
Am structurat punctele PRO și CONTRA pentru Watch GT2e.
PRO
- design plăcut, materiale de smartwatch premium;
- ecran mare cu rezoluție ridicată, luminozitate bună;
- software simplu de parcurs, multiple opțiuni la nivel de activități urmărite (15 sporturi și 85 de activități);
- senzor optic pentru ritmul cardiac, SpO2 și bluetooth 5.1;
- autonomie bună spre foarte bună.
CONTRA
- lipsă magazin de aplicații third-party;
- lipsă Wi-Fi;
- lipsă modalitate de plată pentru aplicațiile bancare;
- margine destul de generoasă a ecranului de 46mm.