Seria Y de la Huawei este responsabilă pentru vânzările de volum în piețele emergente. România nu știu cât de emergentă mai poate fi considerată, sunt rezultate din ce în ce mai bune pentru smartphone-urile premium și mid-range.
Huawei Y6 2018 are câteva puncte PRO prin care vrea să iasă în față:
- Ecran mare cu aspect 18:9;
- Sunet puternic;
- Deblocare facială;
- Preț.
Apropo de costul de comercializare, nu uitați că vorbim de un smartphone ce costă aprox. 600 lei / în jur de 130 euro. Materialele de presă relevă și publicul țintă pentru Y6 2018 – tinerii ce vor să facă o alegere în segmentul smartphone-urilor de buget.
Trec direct la subiectul recenziei și încep prin a-i prezenta datele hardware.
Material video:
httpvh://youtu.be/UKvrO5gELvk
Trebuie să punctez faptul că materialul video a fost realizat în Huawei Customer Service Center din București (Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 23A, în zona Universitate – Piața Romană). Este deschis de luni până vineri între 10 – 19.00, iar sâmbăta de la 10 – 15.00.
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone cu folie de protecție aplicată (nu am găsit detalii legate de sticla de protecție 2.5D folosită pentru ecranul de 5.7 inch), încărcător ce alimentează la 5V / 1A, cablu USB – microUSB, agrafă pentru slotul dedicat cartelelor SIM și cardului de tip microSD. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm, dar presupun că este o concesie făcută în a obține un preț cât mai mic sau pur și simplu au lipsit din pachetul sosit la review.
Huawei Y6 2018 are logo-ul companiei chineze sub ecranul de 5.7 inch, stilizat intruziv și iese imediat în evidență. Marginile laterale sunt lucioase, cadru metalic ce contribuie la partea de rezistență oferită de întregul ansamblu.
Partea spate este mată și l-am întors pe toate fețele ca să-mi dau seama dacă au adus plastic sau metal. Feedback-ul dat de plastic nu-i trădează originile, pare neașteptat de rigid. Y6 2018 este un smartphone cu note elegante, fără cine știe ce elemente sau briz briz-uri care să fure atenția.
Nu sunt taste capacitive ci de tip touch buttons, ce merg a fi configurate în funcție de preferințele utilizatorului. Merge a fi utilizat fără nicio problemă cu o singură mână, îl ajută și lățimea de 73 mm, nu simți că ar scăpa din mână deși cum am spus, au mers pe un material lucios în cele 4 laturi ale sale.
Designul lui Y6 2018 l-am suprins în galeria ce însoțește articolul. Atenția este pusă pe ecran, unul generos și în linie din punct de vedere al aspectului cu trendul din segmentele mid-range și premium, aspect 18:9. Mai multe detalii despre display în capitolul următor.
Ecran și sunet
S-IPS de 5.7 inch cu rezoluție 1440 x 720 pixeli. În esență avem o rezoluție HD pe aspect 18:9, rezoluție întinsă pe o diagonală de 5.7 inch. S-IPS vine de la Super-IPS, tehnologie prin care rata de refresh a pixelilor este ușor îmbunătățită.
Avem un ecran bun, luminozitate mare pentru categoria sa de preț. Mi s-a părut a fi peste HTC U12 Plus din acest punct de vedere. Asta arată și cât de modest este taiwanez-ul la acest capitol.
Se pierde puțin din intensitatea culorilor dacă-l privim din lateral, iar rezoluția HD+ pe 5.7 inch are limitele sale. Totuși, telefonul nu-și obosește utilizatorul pe termen lung. Vizibilitatea sub acțiunea razelor de soare suferă, așa cum se întâmplă la toate smartphone-urile de buget. În Setări / Display se află opțiunea Eye comfort – filtru pentru lumina albastră cu posibilitatea de a-l activa în mod prestabilit între anumite ore. Modul de culoare permite reglarea în funcție de preferințe + 2 moduri prestabilite: Cald și Rece. Apropo, negru pare un pic cam șters, dar cred că-l judec prea aspru și uit a ține cont de categoria sa de preț.
Am găsit și opțiunea numită: Smart resolution. Totuși, la cât să poți reduce rezoluția ecranului din HD spre a ajuta în economisirea energiei stocată în acumulatorul de 3000 mAh?
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Huawei precizează că ar atinge 88 dB. L-am măsurat și nu a trecut de pragul a 81 – 82 dB. Mă rog, se aude puternic și clar, fără distorsiuni la volum maxim. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se realizează din lateral stânga, de la lângă butonul de pornire / oprire. Am testat cu căști Sennheiser in-ear Momentum pentru Android și se descurcă bine. Se vede că l-au gândit pentru publicul tânăr, iar muzica joacă ai un rol important. Au adus și o aplicație ce nu o găsești pe alte telefoane Huawei: Group Music. Sincronizează redarea de muzică pe mai multe telefoane mobile spre a aduce un efect stereo imersiv. Y6 2018 are chiar și un mod Karaoke, dar nu cred că a sosit în Europa (funcționează cu anumite aplicații: WeSing, Sing Karaoke etc, nu le-am descoperit pe terminal).
Hardware, sistem de operare și aplicații
Dacă la design, ecran și sunet nu-și trădează originile de smartphone low-cost, nu același lucru se poate spune și în ce privește pachetul hardware. Y6 2018 merge pe mâna unui procesor entry-level de la Qualcomm – Snapdragon 425 de tip quad-core la 1.4 GHz pe ARM Cortex-A53 cu Adreno 308, doar 2 GB memorie RAM și doar 16 GB spațiu de stocare preinstalat (doar 6.3 GB oferiți în mod real), cu posibilitatea în a aduce un slot pentru cardurile microSD.
Informații oferite de CPU-Z;
Rulează Emotion UI 8.0 bazat pe Android 8.0 Oreo, nivelul patch-urilor de securitate a ajuns la nivelul iunie 2018. De obicei spun că interfața dezvoltată de către Huawei se comportă bine spre foarte bine și pe configurațiile low-end. Așa este și aici, câtă vreme nu este pus la muncă în regim susținut (cu ghilimelele de rigoare). Spre exemplu, nu aș recomanda să descărcați actualizări în fundal din Google Play și în același timp să jucați ceva, să faceți browsing etc. Veți descoperi că funcționează defectuos, cu lag ușor perceptibil.
Este cumva și logic, nu avem cine știe ce super configurație care să-l ajute. Totuși, pentru 2018 ar fi fost excelent dacă se miza pe un procesor ceva mai nou, un 3 GB RAM + 32 GB stocare. Presupun că așa Huawei nu-și mai atingea profitul per device, ar fi fost peste ceea ce și-au propus ca poziționare în gamă.
Snapdragon 425 a fost lansat în 2016. Este realizat într-un proces de fabricație pe 28nm, destul de învechit din acest punct de vedere. Cred că 435 sau 625 ar fi fost excelente.
Totuși, la nivel de UI nu am ce să critic. În majoritatea timpului se mișcă decent, fără să impresioneze, dar nici nu pot să zic că aduce lag la tot pasul. Până la urmă, vorbim de un telefon cu preț de aprox. 130 euro / în jurul a 600 lei.
Nu sunt prea multe comentat legat de interfața grafică. Avem un EmotionUI regăsit și pe smartphone-urile de top, aceleași aplicații și funcții în linii generale. Poți alege să ai sertar cu aplicații sau toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start, configurezi tastele de control de tip touch buttons în funcție de preferințe. Contul de Huawei deschide și opțiunea de Teme pentru un plus pe partea de personalizare. În secțiunea Tools dați de radio FM (culmea are nevoie de căștile ce lipsesc din pachet), Vreme, Înregistrare sunet etc.
Telefonul nu dispune de cititor de amprentă, dar se laudă cu deblocare facială și pot să spun că funcționează neașteptat de bine, am încercat să-l păcălesc cu fotografii ale mele, dar nu am reușit. Trebuie apăsat butonul de power și recunoașterea facială începe instant, funcționează prompt, neașteptat de rapid pentru un telefon din această categorie de preț. Pe de altă parte, cititorul de amprentă ar fi făcut fix același lucru (apăsai un buton și debloca smartphone-ul, dar îl puteai folosi și în aplicațiile bancare, deblocarea facială nu ajută aici).
Aplicații preinstalate pe Huawei Y6 2018;
Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Sheets, Docs, Slides, Chrome, Play Store;
Aplicații aduse de Huawei – AppGallery, Phone Manager, Themes, Files, Notepad, Tips, Vreme, Sound Recorder, Lanternă, Radio FM, Oglindă, Game Suite, HiCare, Backup, Phone Clone, Downloads.
Mai sunt aplicații recomandate: Facebook, Instagram + o suită de jocuri. Totuși, pot fi dezinstalate fără nicio problemă.
Aș spune că avem puțin bloatware, dar nu la cote dezastruoase. Până la urmă, majoritatea sunt servicii utile. Fetele o să aprecieze funcția Oglindă, băieții o să fie mulțumiți de Lanternă și Vreme etc.
Nu este un smartphone de gaming, aș spune că accentul se duce spre partea de lifestyle, muzică etc. Nu are cine știe ce putere de procesare, dar jocurile uzuale din magazinul de aplicații Android le rulează în mod decent.
Emotion UI 8.0 pe Huawei Y6 2018;
Performanță
Nu vă aștepați la cine știe ce rezultate în testele de benchmark, avem un smartphone cu o configurație hardware modestă. Aș spune că este fix la limită față de cerințele necesar pentru anul în curs pe segmentul entry-level, asta dacă vrem o experiență de utilizare decentă și nu întârzieri în preluarea comenzilor la tot pasul.
Teste de benchmark rulate pe Huawei Y6 2018;
Conectivitate
Telefonul are suport pentru 2 cartele nanoSIM + slot dedicat pentru cardurile microSD. O cartelă este ținută în 4G, iar cealaltă în 2G. În ce privește spectrul:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – nu am găsit benzile detaliate, are suport pentru FDD-LTE, nu și pentru TDD-LTE.
Pe partea de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n pe 2.4 GHz, bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS pe partea de localizare, NFC pentru modelul testat – code name ATU-L11, radio FM, accelerometru + senzor de proximitate.
Lipsește cititorul de amprentă, iar locul său pe partea de securitate a fost luat de către deblocarea facială ce funcționează neașteptat de bine, am detaliat la capitolul software.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de speaker + portul microUSB, iar în stânga de slotul pentru SIM-uri și microSD.
În SpeedTest a prins în jur de 50 Mbps la download și upload pe Wi-Fi, valori în linie cu așteptările generate de un telefon single band pe Wi-Fi n.
Cameră foto și video
13 Megapixeli pentru camera principală cu PDAF în 5 puncte, LED flash + filmare la 1080p cu 30 fps și cameră frontală de 5 Megapixeli cu LED flash = ansamblul de camere prin care Y6 2018 ar trebui să cucerească publicul tânăr. Se descurcă bine pentru categoria sa de preț – aprox. 600 lei.
Interfața camerei foto și video de pe Y6 2018;
Am descoperit neașteptat de multe funcții în interfața camerei, diferite briz briz-uri pe partea de selfie spre a cuceri fetele. Dacă imaginile le duci direct în social media = mega mulțumit de ce livrează terminalul, dacă vrei să le vezi pe un PC, mai bine nu. Oricum, până și pozele făcute cu telefoane mobile de 4, 5 sau 6 ori mai scumpe aterizează strict pe Facebook, Instagram, fără a fi analizat vreodată pe un monitor mare.
Are destule momente în care-și face analiza de imagine în mod corect și impresionează în mod plăcut.
Fotografii făcute cu Huawei Y6 2018;
Autonomie
Are ecran mare, dar rezoluție HD+ și chipset cunoscut pentru performanțel sale în ce privește consumul redus de energie. Trece testul unei zile de utilizare fără nicio problemă.
În testul Gadget.ro a obținut 6 ore (redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi și ecran reglat pe luminozitate maximă).
În ce privește alimentarea cu energie electrică, de la 0 – 100% are nevoie de 2h și 50 minute (alimentare la 5V / 1A, de aici și viteza de melc în ce privește încărcarea bateriei de 3000 mAh).
Preț
Huawei Y6 2018 – 135 euro la Orange, fără abonament. Aprox. 625 lei, PCgarage îl afișează la 650 lei, iar eMAG urcă chiar la peste 700 lei.
Concluzii
Huawei Y6 2018 este alegerea celor interesați de un ecran mare, difuzor puternic și diferite tips & tricks la nivel software (ex: deblocarea facială). Prețul de 600 lei va deveni din ce în ce mai atractiv în săptămânile următoare, îl găsim promovat și prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă etc.
Au fost făcute și câteva concesii în a obține un cost de comercializare redus (cantitate redusă de memorie RAM și stocare, procesor Qualcomm din 2016 etc). Am rămas cu impresia că se putea și mai bine.
PRO
- ecran mare cu aspect 18:9, destul de compact pentru dimensiunile display-ului;
- design elegant, nu s-au făcut concesii în ce privește fininsarea și calitate materialelor, plastic rigid în partea spate, nu adună amprentele, grip bun;
- deblocarea facială funcționează prompt și nu este înșelată de o fotografie;
- cameră foto cu rezultate decente pentru categoria de smartphone-uri din care face parte;
- autonomie bună;
- sunet puternic și clar, fără distorsiuni.
CONTRA
- lipsă cititor de amprentă;
- doar puțin peste 6 GB spațiu de stocare oferit în mod real;
- hardware ce aduce lag în anumite scenarii (deschisi aplicației camerei foto și video, îi ia 2 secunde să proceseze, intri în setări – 1 – 2 secunde etc, nu se întâmplă mereu, dar se întâmplă).