Huawei este cunoscut pentru smartphone-urile sale mid-range sau din categoria de top, dar are suficient de multe telefoane mobile în categoria low-cost spre a aduna vânzări generoase și în acest segment.
Unul dintre telefoanele ce cred că au prins în țara noastră este Huawei Y6 PRO – smartphone dual-sim cu baterie de 4000 mAh. Are câteva elemente ce-l individualizează în categoria sa de preț, aici mă refer spre exemplu la camera de 13 Megapixeli cu f/2.0 și camera frontală de 5 Megapixeli cu f/2.2, aduse pe un telefon ce costă puțin peste 600 lei. Fiind anunțat în 2015 s-ar putea să-l vedem la promoțiile de Black Friday cum coboară sub pragul a 450 – 500 lei, dar acesta-i doar un pronostic personal, pe care mai bine nu-l luați în seamă.
Specificații Huawei Y6 PRO
Design
În pachet dați de smartphone, încărcător pe 5V / 2A, cablu microUSB – USB, manuale cu instrucțiuni de utilizare. Apropo, Y6 PRO poartă diferite denumiri în funcție de piețele pe care a ajuns a fi comercializat – Honor Play 5X, Enjoy 5, iar în zona noastră – Y6 PRO.
Smartphone-ul Huawei folosește o structură metalică ce iese în evidență pe lateral, capac al spatelui din plastic cu textură plăcută ce contribuie la partea de grip. Prin înlăturarea sa se ajunge la sloturile pentru cele două cartele, dar și la cel pentru cardul microSD. Bateria de 4000 mAh nu merge a fi înlăturată din locașul său, doar într-un service specializat.
În partea frontală sub display se află logo-ul Huawei, nu folosește taste capacitive ci de tip touch buttons, așa cum ne-a obișnuit compania chineză până acum. Cei 9.7 mm grosime sunt ușor temperați de marginile mai subțiri față de partea centrală ce atinge această talie. Există și o explicație – bateria de 4000 mAh își cere tributul.
Huawei Y6 PRO = smartphone cu design plăcut, inspiră încredere și ideea de rezistență în timp. Aș avea curaj să spun că arată destul de bine pentru categoria sa de preț.
Ecran și sunet
IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, 294 ppi, raport display / corp de 67.1%, nu am găsit informații legate de sticla folosită la protecția ecranului. Cel mai probabil nu folosește nimic și recomand o folie de achiziționat împreună cu device-ul.
Display-ul este de-a dreptul excelent, luminozitate ridicată, destul de bine lizibil și sub acțiunea razelor soarelui. Nu am ce să-i reproșez, nu zărești fonturi. S-a mers pe un ecran de bună calitate. S-ar putea să avem câte un cârcotaș care să se refere la marginile negre ale ecranului, dar vorbim de un smartphone de 150 euro în open market.
Controalele de tip touch buttons pot fi customizate după preferințele utilizatorului. Prefer o astfel de soluție, în cazul meu și o reminiscență a utilizării Nexus-urilor pe o perioadă lungă de timp.
La bază se află difuzorul lui Y6 PRO, iar jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară. Reglarea volumului ca și pornirea sa se fac din lateral dreapta. Mă rog, la bază sunt două grile, dar una singură ascunde în spatele sale un speaker. În ce privește calitatea sound-ului, se aude clar, prea puțin bass. Pe jack-ul de 3.5 mm primești suficient de mult bass și o calitate mult mai ridicată. Important este că speaker-ul se aude bine și pe o suprafață plană, fără a fi obturat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek 6735P de tip quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53 + 2 GB RAM + acceleratorul grafic Mali-T720MP2 + 16 GB spațiu de stocare din care aprox. 11 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD = hardware-ul integrat pe Huawei Y6 PRO.
Este un procesor gândit spre a livra o economie importantă în ce privește consumul de energie, iar împreună cu display-ul HD de 5 inch ajută acumulatorul de 4000 mAh să se descurce admirabil.
Informații furnizate de CPU-Z;
Important este că Emotion UI nu-l încarcă prea tare, iar în cele câteva zile de utilizare nu s-a blocat, nu mi s-a părut că se mișcă în reluare când îl pun la lucru într-un regim mai intensiv. Aici ajută și cei 2 GB RAM, dar și faptul că a rămas la Android 5.1 Lollipop. Oricât s-ar spune, Android 6.0 Marshmallow și 7.0 Nougat cer un plus de putere de procesare. Nu am idee dacă Y6 PRO o să facă pasul spre o iterație software mai nouă. Totuși, cu 5.1 Lollipop rulează majoritatea aplicațiilor din Google Play în condiții optime, jocurile cu grafică complexă nu sunt punctul său forte.
Aplicații preinstalate pe Huawei Y6 PRO
Aplicații Google – Căutare, Gmail, Maps, YouTube, Chrome, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Căutare vocală, Setări Google;
Aplicații Huawei – Manager telefon, Teme, Meteo, Înregistrare sunet, Radio FM, HiCare, EMUI Actualizator, Descărcări, Lanternă, Blocare ecran;
Alte aplicații – E-mail, Muzică, Galerie, Facebook și Twitter ce merg a fi dezinstalate, Ceas, Fișiere, Note.
Printr-un swipe de sus în jos se oferă acces la setările rapide + notificări, structrurate separat. Setările propriu-zise sunt ușor de parcurs, iar mai multe detalii vă puteți forma pe baza capturilor de ecran ce prezintă interfața grafică EMUI 3.1 în mod extensiv.
Screenshots cu Android 5.1 Lollipop pe Huawei Y6 PRO;
Performanță
L-am trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am compilat în tabel:
Testele de benchmark rulate pe Y6 PRO;
Conectivitate
Este un smartphone ce știe conectivitate dual-sim, 4G + 3G pe un sim și 2G pe cealaltă cartelă. L-am testat în configurația Huawei TIT-L01 ce oferă 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload.
Spectrul acoperit:
2G – 850, 900, 1800, 1900 MHz;
3G – 900 și 2100 MHz;
4G – FDD: B1 (2100MHz), B3 (1800MHz), B7 (2600MHz), B8 (900MHz), B20 (800Mhz) | TDD: B40 (2300MHz).
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, single band pe 2.4 GHz, Wi-Fi hotspot, radio FM, A-GPS. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază au poziționat difuzorul + portil microUSB. Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la SIM-uri și slotul ce permite extensia spațiului de stocare preinstalat.
Cameră foto și video
Recunosc că nu mă așteptam la cine știe ce rezultate din partea camerei principale, dar Y6 PRO a fost cu adevărat o supriză plăcută pentru gama sa de preț. La puțin peste 600 lei primești un smartphone care se descurcă onorabil, 13 Megapixeli cu f/2.0 și o calitate bună a imaginilor, focus făcut precis, fără supraexpunere, fără nebunii pe partea de postprocesare.
Interfața camerei foto și video de pe Y6 PRO;
Din păcate, știe să filmeze doar la 720p și nu urcă la 1080p.
Fotografii făcute cu Huawei Y6 PRO – le găsiți aici pentru 7 zile la dimensiunea inițială, fără resize.
Autonomie
Bateria de 4000 mAh se descurcă admirabil, o ajută și display HD, dar și procesorul MediaTek pe ARM Cortex-A53. La utilizare intensivă nu ai cum să golești acumulatorul de dimineața până seara, rezistă 1 zi și jumătate, iar la utilizare moderată se duce și spre 2 – 3 zile. Excelent, din punctul meu de vedere.
Preț
Huawei Y6 PRO – 639 lei la eMAG.
Concluzii
No review box found! Insert a valid box ID.