Huawei este cunoscut pentru smartphone-urile sale mid-range sau din categoria de top, dar are suficient de multe telefoane mobile în categoria low-cost spre a aduna vânzări generoase și în acest segment.
Unul dintre telefoanele ce cred că au prins în țara noastră este Huawei Y6 PRO – smartphone dual-sim cu baterie de 4000 mAh. Are câteva elemente ce-l individualizează în categoria sa de preț, aici mă refer spre exemplu la camera de 13 Megapixeli cu f/2.0 și camera frontală de 5 Megapixeli cu f/2.2, aduse pe un telefon ce costă puțin peste 600 lei. Fiind anunțat în 2015 s-ar putea să-l vedem la promoțiile de Black Friday cum coboară sub pragul a 450 – 500 lei, dar acesta-i doar un pronostic personal, pe care mai bine nu-l luați în seamă.
Specificații Huawei Y6 PRO
Design
În pachet dați de smartphone, încărcător pe 5V / 2A, cablu microUSB – USB, manuale cu instrucțiuni de utilizare. Apropo, Y6 PRO poartă diferite denumiri în funcție de piețele pe care a ajuns a fi comercializat – Honor Play 5X, Enjoy 5, iar în zona noastră – Y6 PRO.
Smartphone-ul Huawei folosește o structură metalică ce iese în evidență pe lateral, capac al spatelui din plastic cu textură plăcută ce contribuie la partea de grip. Prin înlăturarea sa se ajunge la sloturile pentru cele două cartele, dar și la cel pentru cardul microSD. Bateria de 4000 mAh nu merge a fi înlăturată din locașul său, doar într-un service specializat.
În partea frontală sub display se află logo-ul Huawei, nu folosește taste capacitive ci de tip touch buttons, așa cum ne-a obișnuit compania chineză până acum. Cei 9.7 mm grosime sunt ușor temperați de marginile mai subțiri față de partea centrală ce atinge această talie. Există și o explicație – bateria de 4000 mAh își cere tributul.
Huawei Y6 PRO = smartphone cu design plăcut, inspiră încredere și ideea de rezistență în timp. Aș avea curaj să spun că arată destul de bine pentru categoria sa de preț.
Ecran și sunet
IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, 294 ppi, raport display / corp de 67.1%, nu am găsit informații legate de sticla folosită la protecția ecranului. Cel mai probabil nu folosește nimic și recomand o folie de achiziționat împreună cu device-ul.
Display-ul este de-a dreptul excelent, luminozitate ridicată, destul de bine lizibil și sub acțiunea razelor soarelui. Nu am ce să-i reproșez, nu zărești fonturi. S-a mers pe un ecran de bună calitate. S-ar putea să avem câte un cârcotaș care să se refere la marginile negre ale ecranului, dar vorbim de un smartphone de 150 euro în open market.
Controalele de tip touch buttons pot fi customizate după preferințele utilizatorului. Prefer o astfel de soluție, în cazul meu și o reminiscență a utilizării Nexus-urilor pe o perioadă lungă de timp.
La bază se află difuzorul lui Y6 PRO, iar jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară. Reglarea volumului ca și pornirea sa se fac din lateral dreapta. Mă rog, la bază sunt două grile, dar una singură ascunde în spatele sale un speaker. În ce privește calitatea sound-ului, se aude clar, prea puțin bass. Pe jack-ul de 3.5 mm primești suficient de mult bass și o calitate mult mai ridicată. Important este că speaker-ul se aude bine și pe o suprafață plană, fără a fi obturat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek 6735P de tip quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53 + 2 GB RAM + acceleratorul grafic Mali-T720MP2 + 16 GB spațiu de stocare din care aprox. 11 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD = hardware-ul integrat pe Huawei Y6 PRO.
Este un procesor gândit spre a livra o economie importantă în ce privește consumul de energie, iar împreună cu display-ul HD de 5 inch ajută acumulatorul de 4000 mAh să se descurce admirabil.
Informații furnizate de CPU-Z;
Important este că Emotion UI nu-l încarcă prea tare, iar în cele câteva zile de utilizare nu s-a blocat, nu mi s-a părut că se mișcă în reluare când îl pun la lucru într-un regim mai intensiv. Aici ajută și cei 2 GB RAM, dar și faptul că a rămas la Android 5.1 Lollipop. Oricât s-ar spune, Android 6.0 Marshmallow și 7.0 Nougat cer un plus de putere de procesare. Nu am idee dacă Y6 PRO o să facă pasul spre o iterație software mai nouă. Totuși, cu 5.1 Lollipop rulează majoritatea aplicațiilor din Google Play în condiții optime, jocurile cu grafică complexă nu sunt punctul său forte.
Aplicații preinstalate pe Huawei Y6 PRO
Aplicații Google – Căutare, Gmail, Maps, YouTube, Chrome, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Căutare vocală, Setări Google;
Aplicații Huawei – Manager telefon, Teme, Meteo, Înregistrare sunet, Radio FM, HiCare, EMUI Actualizator, Descărcări, Lanternă, Blocare ecran;
Alte aplicații – E-mail, Muzică, Galerie, Facebook și Twitter ce merg a fi dezinstalate, Ceas, Fișiere, Note.
Printr-un swipe de sus în jos se oferă acces la setările rapide + notificări, structrurate separat. Setările propriu-zise sunt ușor de parcurs, iar mai multe detalii vă puteți forma pe baza capturilor de ecran ce prezintă interfața grafică EMUI 3.1 în mod extensiv.
Screenshots cu Android 5.1 Lollipop pe Huawei Y6 PRO;
Performanță
L-am trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am compilat în tabel:
Testele de benchmark rulate pe Y6 PRO;
Conectivitate
Este un smartphone ce știe conectivitate dual-sim, 4G + 3G pe un sim și 2G pe cealaltă cartelă. L-am testat în configurația Huawei TIT-L01 ce oferă 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload.
Spectrul acoperit:
2G – 850, 900, 1800, 1900 MHz;
3G – 900 și 2100 MHz;
4G – FDD: B1 (2100MHz), B3 (1800MHz), B7 (2600MHz), B8 (900MHz), B20 (800Mhz) | TDD: B40 (2300MHz).
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, single band pe 2.4 GHz, Wi-Fi hotspot, radio FM, A-GPS. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază au poziționat difuzorul + portil microUSB. Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la SIM-uri și slotul ce permite extensia spațiului de stocare preinstalat.
Cameră foto și video
Recunosc că nu mă așteptam la cine știe ce rezultate din partea camerei principale, dar Y6 PRO a fost cu adevărat o supriză plăcută pentru gama sa de preț. La puțin peste 600 lei primești un smartphone care se descurcă onorabil, 13 Megapixeli cu f/2.0 și o calitate bună a imaginilor, focus făcut precis, fără supraexpunere, fără nebunii pe partea de postprocesare.
Interfața camerei foto și video de pe Y6 PRO;
Din păcate, știe să filmeze doar la 720p și nu urcă la 1080p.
Fotografii făcute cu Huawei Y6 PRO – le găsiți aici pentru 7 zile la dimensiunea inițială, fără resize.
Autonomie
Bateria de 4000 mAh se descurcă admirabil, o ajută și display HD, dar și procesorul MediaTek pe ARM Cortex-A53. La utilizare intensivă nu ai cum să golești acumulatorul de dimineața până seara, rezistă 1 zi și jumătate, iar la utilizare moderată se duce și spre 2 – 3 zile. Excelent, din punctul meu de vedere.
Preț
Huawei Y6 PRO – 639 lei la eMAG.
Concluzii
No review box found! Insert a valid box ID.
24 Comments
De ce nu intra testul de autonomie in tabelul cu celealte smartphone-uri testate ? Sau doar la alea din China faceti tabel ?
Un telefon interesant, pret bun, performante bune pt pretul pe care il are.
PS: Pe cand un review la J5 2016 si J7 2016 ? Alea sunt foarte cautate din cate vad :)
Greșeala mea, nu am reușit să-i fac testul propriu-zis. Nu stiu daca se vede, dar este un review scris pe fast forward.
Salut.O intrebare intre acest telefon HuaweyY6 si Umi Max gold (http://www.ihunt.ro/umi-max?filter=35,29,30,42,43,68,62) ce ar trebui sa aleg, avand in vedere doar un singur telefon care este mai bun, dintre cele doua?
E clar ca Huawei y6 este trecut la “Obligații”…. ar trebui sa respectam gazda…” Nu trageți in pianist , face si el ce poate”…..Apropos’ tu când schimbi Alview-ul cam la ce best buy te-ai gandit.??
Nu stiu daca este o comparatie corecta, Y6 Pro costa sub 640 de lei, iar Umi max din linkul tau urca la peste 870 lei.
Huawei e f. chinez si el :)
Am avut un J5….fara 2016
Face toți banii…..are autonomie de invidiat…camera ok…semnal foarte bun….nu cred ca se compara cu Y6…..de fapt a avut mare succes in aceasta vara….iar ca best buy ar fi P9 Lițe….pe mine m-a impresionat….nu ma așteptam….doar o părere….
..
J5 2026 si P9 Lite sunt telefoane din alta categorie de pret, minim + 300 de lei in plus fata de Y6 Pro.
Oricât s-ar spune, Android 6.0 Marshmallow și 7.0 Nougat cer un plus de putere de procesare
Depinde de telefon si implementare. Mie pe un Moto E 2014, cu dotari arhaice (snap 200, dual core, 1 gb Ram etc) 6le prin CM 13 mi merge mai bine ca un Moto G 2013 cu 5.
CM13, daca aducea Motorola un 6.0 sau 7.0 = functionare mai slaba fata de software-ul cu care a debutat,
Il urmaresc de ceva vreme, ce as vrea sa stiu, ai sesizat probleme la touchscreen? adica sa nu reactioneze desi apesi pe ecran…s-au plans multi la review-uri ca nu reactioneaza tot timpul…..
Multumesc anticipat
Nu am sesizat probleme in ce priveste touchscreen-ul, unitatea testata functiona fara nicio problema,
Eu mai degraba m-as orienta catre un Xiaomi Redmi 3s, daca as dori un telefon de 600-650 lei. Varianta cu 2gb RAM, concureaza direct la pret cu acest Huawei, iar procesorul este unul mai bun.
M-a batut si pe mine gandul legat de acest Xiaomi, dar nu are 4G in 2100 MHZ si cum sunt pe Digi ar fi pacat daca imi iau alt telefon sa nu fie compatibil
Multi se plangeau de probleme legate de soft la Xiaomi( reclame chinezesti etc…..) si in ultimul rand as vrea sa am si garantie oficiala, in caz de vreo problema in cei 2 ani de zile
Recunosc, nu m-am uitat la ce benzi ofera 4G, dar acum ca le-am verificat mi se par oricum putine (lasand la o parte problema cu Digi).
La garantie, te inteleg. Insa la soft, sa stii ca probleme sunt (si nu doar la Xioami) la toate telefoanele luate de prin magazine chinezesti, care nu iti livreaza telefonul cu softul original Xiaomi. Insa asta se poate rezolva relativ usor, instaland o versiune oficiala de la ei, in principiu ROM-ul global.
merge g4 pe digi?
În review nu spune de tddul de la digi, e posibil să nu.
Nu. Editia testata nu stie 4G pe TDD-LTE in 2600 MHz.
Da in banda 1 fdd
da,in banda 1 fdd
Știe 3G/4G pe ambele simuri, dar nu în același timp. Logic ca atunci când un sim e pe 4G celalalt e pe 2G. Dar ideea e ca se poate face comutarea pe care sim vrei sa ai 4G.
Din punctul meu de vedere i-ai dat cam putine puncte la ecran, sunet, hardware, poate si design ca doar te raportezi la categoria de pret din care face parte, nu la iphone 7 sau alte flagshipuri.
Ar putea duce lejer un android 7.0 curat, specificatiile nu mai sunt ce erau odata.
Raportul calitate/pret pare mai mult decat decent. Ma bucur ca apar din ce in ce mai multe modele cu baterii mai maricele, sper sa fie un trend :) daca e si optimizat bine sistemul de catre producator (nu prin task managere si alte prostii), pentru un utilizator ca mine ar tine cam 3 zile bateria.
P.S. La ecran si sunet, paragraful 2, presupun ca ai vrut sa scrii “Nu am ce sa-i reprosezi, nu zaresti PIXELI” ? ca nu zaresti fonturi nu prea are sens, sau nu inteleg eu?
Stiu ca exista o diferenta de pret, dar daca ar fi sa faci o comparatie ce consideri a fi mai bun intre acest pro 6, huawei p9 lite si Asus zenfone max? Pentru mine conteaza sa tina bateria, sa se miste fara lag si poate si camera ar fi importanta uneori. Multumesc!
[Normal ca as dori ceva mai ieftin, dar daca nu e bun prefer sa pun 200, 300 de lei in plus si sa fiu multumita de produs.]