Telefoane Mobile

Oscilez în a folosi termenul de trimestru sau sfert. Știți că din trei în trei luni se oferă date statistice din partea instituțiilor ce emite diverse analize cât și din partea companiilor de renume: Google, Microsoft, LG, Samsung etc.

IDC a oferit raportul pe primele trei luni din 2013 (ianuarie, februarie, martie). Să vedem cum stau lucrurile. IDC vine cu o estimare și de multe ori datele s-au dovedit a fi veridice.

A. Smartphone

1. Samsung – 70.7 milioane unități și 32.7% market share;

2. Apple – 37.4 milioane unități și 17.3% din piață;

3. LG – 10.3 milioane unități și 4.8%;

4. Huawei – 9.9 milioane unități și 4.6%;

5. ZTE – 9.1 milioane și 4.2%;

Restul – 78.8 milioane și 36.4%.

De remarcat este avântul LG ce ajunge în top 3 mondial și la ia fața chinezilor de la Huawei și ZTE. LG Optimus G și Optimus G Pro au fost bine primite în Coreea de Sud și prin țările asiatice. S-ar putea ca după debutul european și în SUA să le aducă și mai multe milioane de unități comercializate.

IDC-smartphone-Q1-2013

Nokia și HTC nu-și fac locul în primele cinci companii producătoare de hardware și asta spune multe despre impactul lor tot mai redus în piața de telefoane inteligente.

B. Telefoane mobile

1. Samsung – 115 milioane unități;

2. Nokia – 61.9 milioane unități;

3. Apple – 37.4 milioane unități;

4. LG – 15.4 milioane unități;

5. ZTE – 13.5 milioane unități.

Nokia are o cădere de 20 de milioane unități față de sfertul similar din 2012, dar încă se menține pe locul II, la mare distanță de compania sud-coreeană. LG ajunge și aici pe locul IV, în fața ZTE.

IDC-phone-mobile-Q1-2013

ZTE și Huawei nu au telefoane de top cu priză la public. Le-am văzut produsele la MWC și nu se compară cu cele de la LG, Samsung, Sony, etc. Mai au de învățat, de acumulat experiență. LG pare a fi pe drumul cel bun, dar ecartul față de Apple sau Samsung rămâne consistent. Apple merge pe o crește ușoară față de 2012, de doar 2 milioane unități și asta în contextul în care Samsung doboară record după record. La Samsung din sfertul al doilea va fi vizibil și impactul lui Samsung Galaxy S4 cât și al telefoanelor Android de toate felurile ce l-au precedat.

Sursa: IDC

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.