Software

Presupun că ați văzut destule persoane ce înregistrează un clip în modul potrait și când vor să le urce pe YouTube sau să le vizioneze pe PC să descopere că nu este ceea ce-și imaginau. IGTV este propunerea echipei Instagram pentru materiale video trase exclusiv în modul Portrait. 

Serviciul debutează exclusiv în varianta pentru telefonul mobil, nu va sosi și în versiune web. Este cumva de înțeles, telefoanele mobile sunt mediul proprice pentru astfel de conținut. Plus că din ce în ce mai puțin timp este petrecut pe un desktop PC, smartphone-ul tinde să monopolizeze modul în care accesăm internetul.

Sunt două scenarii ce au dus la apariția IGTV:

  1. Utilizatorul este obișnuit să acceseze conținut în modul portrait (navigarea pe Facebook, Instagram și YouTube, pe site-urile de știri etc);
  2. Telefoanele mobile au trecut în mare parte pe formatul 18:9, 19:9 etc. Sunt mai ușor de ținut cu o singură mână, ecranele au crescut în lungime.

Pe de altă parte, IGTV ar trebui să convingă publicul adolescentin să migreze de pe YouTube pe IGTV, aici să-și găsească vlogurile preferate etc. Am instalat IGTV de curiozitate și am rămas puțin uimit să văd că scroll-ul prin conținut se face prin swipe lateral și nu în genul a ceea ce găsim pe Instagram, Facebook etc.

În rest, nu am cine știe ce comentarii de făcut. Cred că un anumit tip de content video se potrivește în mod portrait. Nu aș vedea clipuri care să treacă de  2 – 3 minute pe acest format sau cine știe, nu sunt capabil să înțeleg obiceiurile grupului de vârstă pe care dorește să-l activeze ( 15 – 20 – 25 ani).

Categorii: software

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.