Imagine Cup – detalii legate de echipele finaliste din România

17/04/2014

Imagine Cup este o competiție globală ce se adresează tinerilor pasionați de tehnologie. Sunt trei secțiuni: Innovation, Games, World Citizenship. A avut loc etapa locală și ieri într-un cadru informal am făcut cunoștință cu cele trei echipe finaliste ce merg în stadiul următoar al concursului.

Declarație oficială:

Cătălin Diț, Director de Platforme pentru Dezvoltatori, Microsoft România: „Imagine Cup a devenit o tradiție în România, cu peste 8.000 de studenți participanți în cele 12 ediții, construind numeroase proiecte inovatoare. Dintre aceștia, cei mai buni ne-au reprezentat cu succes la finale globale, România ocupând locuri pe podium în multe ediții din trecut. Ne bucurăm să cunoaștem în fiecare an studenți pasionați și hotătâți să impresioneze prin propriile competențe și produsele dezvoltate, care merg mai departe și își lansează proiectul început în cadrul Imagine Cup sau își pornesc chiar propriile afaceri.″

1. Innovation

Imagine-Cup (5)

Echipa este formată din Bogdan Andrei Pop, Bogdan Mursa și Rareș Urdea. Ei se pregătesc la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aplicația lor dorește să realizeze o metodă de recuperare inovativă a pacienților ce au suferit un atac cerebral și au avut parte de o paralizie a mușchilor feței. Au realizat un dispozitiv bazat pe senzorul Kinect ce permite recunoașterea a diverse mișcări ale feței. Device-ul lor este conectat la un PC și mișcările sunt analizate, interpretate și redate pe un monitor.

Echipa SMT – „Pentru noi, Imagine Cup a fost un drum plin de peripeții, o oportunitate de a ne exersa abilitățile și de a ne testa limitele. Suntem încrezători în soluția oferită de noi, iar câștigarea competiției este o realizare foarte importantă pentru noi.

2. Games 

Imagine-Cup (4)

Și aici a câștigat o echipă formată la Universitatea Babeș-Bolyai. Membrii Scripters sunt Alexandru Marinescu, Cristina Dochițoiu și Horia Ardelean. Au gândit o platformă interactivă în care oricine poate redacta o poveste în funcție de câteva elemente prestabilite. Există mai multe opțiuni pentru finalul poveștilor, iar la fiecare decizie trebuie rezolvat un puzzle.

Echipa Scripters – „Am muncit foarte mult pentru Imagine Cup și pentru proiectul nostru. Jocul propus este un instrument de învățare alternativă și de divertisment pentru copii pe care l-am testat și chiar e foarte util. Câștigarea acestei competiții ne dă încredere și ne motiveză să lucrăm și mai mult pentru acest proiect și chiar să dezvoltăm altele noi.

3. World Citizenship

Imagine-Cup (6)

Echipa Lumen sosește de la Deva. Este formată din Cornel Amariei și Cristian Dragomir. Vârsta lor: 20 și 17 ani. Ce au realizat este de-a dreptul fenomenal și mi-aș dori să văd ideea lor pusă în practică. Echipamentul gândit de ei permite navigarea, comunicarea, citirea și obținerea de informații pentru persoanele fără vedere.

Au venit la București și cu două prototipuri funcționale. Vă dați seama că sunt în stadiu incipient, dar ideea lor poate fi pusă în practică în viitorul apropiat. Mi-au lăsat de înțeles că au avut mai multe propuneri și că vor semna cu o companie din Elveția, cel mai probabil.

Ce este Lumen S?

Seamănă cu o pereche de ochelari, dar înglobează tot felul de senzori, procesor Freescale quad-core, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare. S-au gândit că ar putea implementa și un modem GSM cu suport pentru microSIM. Prețul s-ar ridica în jurul a 380 – 400 euro.

Ce face dispozitivul Lumen S?

Imagine-Cup (8)

Senzori implementați pe device permit realizarea unei hărți 3D a spațiului ambiant, iar în funcție de mișcările persoanei ce poartă dispozitivul se transmit vibrații la nivelul capului (mai tari sau mai slabe în funcție de obiectele din mediul ambiant). O persoană fără vedere ar putea citi și o carte, diverse texte etc.

Senzorul preia imaginea, o interpretează și Lumen S printr-o cască conectată în ureche redă paragrafele respective. Mai există și posibilitatea ca dispozitivul să facă o fotografie, să o trimită spre o platformă online și de acolo cineva să interprezete datele primite și să ofere informații către cel care folosește gadgetul.

Echipa Lumen – „Pentru noi, Imagine Cup reprezintă un milestone important. Este prima noastră participare într-un concurs Microsoft și am mers direct la cel mai mare – Imagine Cup. Probabil lucrul care ne atrage cel mai mult către acest concurs este premiul. Nu ne referim la cei 50,000 dolari, ci la lucrurile adiacente – oportunitatea de a cunoaște tineri inovatori din generația noastră, trainingul și experiența în sine. O să ne gândim la câștigul de astăzi ca la o nouă provocare să avansăm și să ducem România în top, în finală. ″

Doresc baftă echipelor românești în etapa internațională. Au idei cu potențial și sper să le văd puse în practică. Mi-aș dori să văd mai multe astfel de inițiative care să scoată în față pe tinerii cu potențial din România. Ar mai fi Innovation Labs pe aceeași idee.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.