5G este tehnologia viitorului în comunicații mobile. Nu știu câți dintre voi cunoașteți faptul că Samsung este implicat în dezvoltarea 5G-ului, că au adus echipamente 5G și în rețelele lansate în România pe lângă smartphone-urile GALAXY S10 5G și GALAXY Note și Note 10+ 5G.
Mi se pare interesant cum specifică gigantul sud-coreean într-un material:
- 2G-ul a adus telefonul mobil în buzunar;
- 3G-ul și 4G-ul ne-au adus internetul & conceptul de smartphone (din ce în ce mai greu, dar smartphone-urile moderne au loc în buzunarele jeanșilor)
- 5G-ul ne aduce conexiuni de mare viteză ce până acum le obțineam doar pe fibră, nu doar în buzunar, dar și mașina ta, la casă, la birou sau în oraș prin IoT.
Există potențialul ca vitezele atinse în 5G să fie și de 100 de ori peste cele prinse în 4G, iar latența să coboare la viteza de 1ms (am înțeles că la sub 10 ms deja putem discuta de condus autonom).
Câteva detalii legate de parcursul Samsung în dezvoltarea 5G:
2012 – prima demonstrație a 5G în spectrul mmWave;
2014 – prima tehnologie mobilă în spectrul mmWav + prima transmisie de date 5G la viteze ridicate;
2015 – au realizat o demonstrație tehnologică pe 28 GHz în cadrul MWC Barcelona + dezvoltarea rețelei spre a obține o latență cât mai redusă;
2016 – demonstrație tehnologică pe 20 GHz cu Deutsche Telekom + primele teste indoor făcute la sediul Verizon;
2018 – prima soluție comercială 5G FWA end-to-end (FWA provine de la Fixed Wireless Access – internet fix prin 5G ca să fie mai ușor de înțeles, totul pe arhitectură bazată pe noua tehnologie) + aprobare obținută pe mmWave din partea FCA în SUA (FCA = Federal Communications Commission).
Ce produce Samsung în domeniul 5G?
Samsung este capabil să realizeze procesoare (modemuri 5G, chipset pentru 28GHz), echipamente de rețea, dispozitive (de la smartphone-uri, smart TV, routere 5G pentru acasă și până la soluții din domeniul auto). Ei specifică că nicio altă companie nu este capabilă să ofere un ecosistem la fel de securizat și apreciat la nivel global.
Este interesant cum Samsung în cazul 5G a făcut pași serioși în furnizarea de echipament de rețea (stații 5G în mmWave, dar și sub 6GHz, servere, dar și pe partea de virtualizare și core).
Apropo, Samsung a cheltuit 8.4 miliarde dolari în R&D pe primele luni din 2019. Au peste 132.000 de brevete (40% înregistrate în SUA, 20% în Europa și 17.8% în Coreea de Sud). În 2018 în SUA au fost pe locul 2 la brevete înregistrate (5836 vs IBM ce ocupa primul loc cu peste 9000 de brevete).
Sunt sigur că o parte din aceste investiții realizate de-a lungul anilor au fost direcționate spre dezvoltarea 5G, spre a avea un portofoliu cât mai larg de produse.
5G-ul este la început de drum, atât la nivel global cât și în România, iar Samsung pare a fi pregătit spre a avea un cuvânt serios de spus pe partea de echipamente de rețea și nu numai.
Modemul Exynos 5100 este regăsit în GALAXY S10 5G, Note 10 5G și Note 10+ 5G. L-au dezvoltat pe un proces de litografiere în 10nm FinFET. Ajută cele trei modele în a fi capabile să atingă viteze 5G în spectru sub 6 GHz, dar și în mmWave. Sunt mai multe moduri suportate pentru un plus de conectivitate, indiferent de țara în care ajungi (LTE-FDD, LTE-TDD, HSPA, TD-SCDMA, WCDMA, CDMA, GSM / EDGE).
În Europa este capabil de agregare a până la 8 benzi, dispune de modulație 256-QAM în sub-6GHz și 64-QAM în mmWave, notez și 4×4 MIMO + FD-MIMO. Toate aceste specificații sunt pe partea de download, pe upload dispune de agregare a 2 benzi în 4G.
Teoretic, vitezele atinse de Exynos 5100 pot urca până la 6 Gbps în mmWave și până la 2 Gbps în benzile de până la 6 GHz (în România, pentru moment ar putea atinge până la 2 Gbps). L-au dezvoltat pe baza primelor standarde 5G emise de către asociația 3GPP. Sunt tot felul de tehnologii:
- eMBB – enhanced mobile broadband;
- mMTC – massive Machine-type Communication;
- URLLC – Ultra Reliable & Low Latency Communication.
Apropo de România, GALAXY S10 5G și Note 10 5G au ajuns în oferta operatorilor de telefonie mobilă. Orange are capacitatea pe baza a ceea ce a achiziționat în 3500MHz prin 2015 să ofere viteze de până la 1.2 Gbps în 5G, iar Vodafone se oprește pe la 500 Mbps.
Teoretic, dacă am avea rețea în mmWave, smartphone-urile Samsung cu Exynos 5100 ar urca la 6 Gbps în download. Impresionant. :)