Nu sunt cel mai mare expert în testarea de imprimate, dar au mai trecut pe la mine din când în când și astfel de produse, așa că pot spune că am prins și ceva experiență pe această zonă. Epson EcoTank L18050 este prima imprimantă de la compania niponă pe care o prezint pe site, dar am mai deținut și am mai lucrat în diferite situații cu alte modele de la ei. Trebuie să recunosc că de fiecare dată am găsit soluții fiabile și cu un bun raport performanță / preț, dar să vedem mai departe care este situația de față, fără să mă antepronunț.
Specificații imprimantă Epson EcoTank L18050
Date tehnice Imprimantă | Epson EcoTank L18050 |
---|---|
Metodă imprimare | inkjet (jet de cerneală) color cu cap de imprimare Epson Micro Piezo și tehnologie Epson Dye Ink, 6 culori - Black, Cyan, Light Cyan, Magenta, Light Magenta și Yellow |
Consumabile | Recipiente separate de câte 70 ml pentru fiecare culoare |
Rezoluții | Imprimare cu până la 5760 x 1440 dpi (vertical x orizontal) |
Viteză de imprimare | Până la 22 pagini pe minut monocrom și color pe hârtie simplă sau 13 secunde per fotografie de 10 x 15 cm pe hârtie fotografică lucioasă Epson premium |
Conectivitate | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n pe 2.4 GHz cu suport Wi-Fi Direct, USB Type-B |
Suport software | Android prin aplicație Epson Smart Panel, iOS prin aplicație iPrint, Mac OS X 10.9.5 sau mai nou, Windows 10, Windows 11, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2003 R2 x64, Windows Server 2003 SP2, Windows Server 2008 (32/64 biţi), Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 (64bit), Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016, Windows Vista, Windows XP SP3 sau mai nou (32-bit), Windows XP Professional x64 Edition SP2 |
Formate coli suportate | A4 (21.0 x 29.7 cm), A5 (14.8 x 21.0 cm), A6 (10.5 x 14.8 cm), B5, C6 (plic), DL (plic), No. 10 (plic), Letter, Carduri de plastic, A3+, A3 (29.7 x 42.0 cm) |
Capacitate tavă alimentare hârtie | maxim 100 coli standard sau 20 coli fotografice |
Presiune de sunet | 48 dBA în funcționare |
Dimensiuni | 523 x 369 x 150 mm |
Greutate | 8 kg |
Garanție | 12 luni Return in Service sau 50.000 pagini |
Review Video
Design și construcție
Am primit unitatea de test în cutia de retail, în care totul era sigilat și bine fixat, semn că am fost chiar primul care a desfăcut pachetul, așa cum a plecat el din fabrică. Pe lângă imprimanta Epson EcoTank L18050, am mai găsit câte un recipient de 70 ml pentru fiecare dintre cele 6 culori, o tavă pentru alimentarea imprimantei cu carduri din PVC sau CD / DVD, cablul de alimentare și mai multe pliante cu fel de fel de informații, printre care și cele pentru punerea rapidă în funcțiune:
După ce am desfăcut toate benzile adezive de fixare și protecție a imprimantei pe durata transportului și alte câteva elemente, m-am jucat puțin cu fiecare tavă și accesoriu:
Am descoperit astfel că Epson EcoTank L18050 este corect asamblată, destul de bine construită și că totul este așa cum ar trebui. Nu pot spune că avem în față un exemplu de „rafinament”, că totul este extraordinar de solid, că sunt finisări excelent executate sau că sunt folosite cele mai bune materiale din lume. Mi-ar fi plăcut o mai mare atenție la detalii, dar, până la urmă, vorbim mai degrabă despre o unealtă de lucru și nu despre un produs pe care să-l analizezi ca aspect.
De menționat ar fi faptul că pentru fiecare zonă unde s-ar putea întâmpla vreodată ceva, există câte un cod QR ce, odată scanat, te duce direct către câte un clip video de YouTube ce oferă rezolvare, îndrumare:
Aș mai menționa legat de construcție, mai degrabă despre materiale, că plasticul de pe partea superioară, de pe marele capac ce oferă acces către zona „activă” a imprimantei, este finisat cu un model cu mici „bule” ce ies în relief:
Astfel, zona ce este cel mai tare predispusă unor eventuale zgârieturi ce se pot acumula în timp, va fi mai bine protejată sau, mai exact, le va ascunde mai bine decât un plastic simplu sau, mai grav, unul lucios.
După analiza construcției, am aruncat apoi o privire pe pliantul ce îți explică sugestiv care sunt primii pași spre a avea totul gata și am observat că după ce alimentezi cu electricitate imprimanta, mai ai apoi doar de instalat aplicația de mobil. Am zis să fac întocmai și am descoperit că totul este explicat extrem de exact chiar din aplicația Epson Smart Panel.
După ce am fost de acord cu diferiți termeni de utilizare, după ce am acordat acces aplicației la locație și la informațiile Bluetooth, a început unul dintre cele mai interactive procese de instalare a unui dispozitiv. Practic, în aplicație este afișat un ecran ce sugerează o conversație între Epson și utilizator. Este nevoie să parcurgi toți pașii așa cum sunt descriși în aplicație și nu ai cum să greșești:
Îți este explicat totul nu doar prin cuvinte, ci și cu imagini / poze extrem de sugestive și chiar mi-a plăcut modul de interacțiune cu aplicația. Am pus cerneală în fiecare rezervor și am observat că nu este nicio șansă să greșești cu ceva. Asta fiindcă cerneala din recipiente nu curge decât când sticluțele sunt așezate în slotul rezervat fiecăreia. Chiar și după ce desfaci complet capacul poți ține recipientul cu susul în jos, iar cerneala nu va curge. Aceasta va începe să alimenteze recipientul doar când este așezată în slotul destinat ei. Și nici aici nu ai cum să dai greș, fiindcă fiecare recipient are capătul de altă formă, una ce se potrivește doar cu capătul recipientului corect:
Foarte inteligentă această abordare și foarte practică, întrucât șansele de a împrăștia cerneală sunt aproape inexistente. Doar dacă nu respecți cele câteva reguli de bază poți ajunge să verși cerneală. Eu nu am făcut asta, nici măcar o picătură nu a ajuns în altă parte decât în rezervorul destinat ei, al fiecărei dintre cele 6 culori.
În rest, aș mai aminti despre cele două tăvi de alimentare cu coli, hârtie foto sau chiar cu cartele din PVC și CD-uri ori DVD-uri. Pentru tot ce înseamnă hârtie ai la dispoziție tava oblică de pe spatele imprimantei, ce primește o multitudine de formate de coli, de la cele mici de fotografie tocmai până la formatul A3+.
Pentru carduri din PVC și CD / DVD există o tavă ce se introduce cumva sub imprimantă, pe niște „șine” dedicate, dinspre față către interior:
Nu știu câte ar mai fi de adăugat la acest capitol, vedem mai departe cum se prezintă Epson EcoTank L18050 la „proba practică”.
Utilizare
Recunosc de la bunul început al acestui capitol că nu am „interacționat” cu imprimanta Epson EcoTank L18050 decât prin intermediul smartphone-ului și al aplicației dedicate, pentru Android în cazul meu. Asta fiindcă nu am avut nevoie de mai mult față de tot ceea ce oferă aplicația Epson Smart Panel:
Din partea mea, interfața este bine pusă la punct și m-am descurcat din prima cu tot ce este disponibil pe acolo. Asta fiindcă nu sunt setări sau configurări inutile, ba din contră. Mi-a plăcut că poți alege dintre două opțiuni pentru meniurile din aplicație, eu am preferat modul Mozaic. În fine, detalii…
Imprimarea documentelor ori a pozelor se face din câte un meniu dedicat, iar totul este pe cât se poate de facil. Trebuie să setezi de fiecare dată, dacă este nevoie de asta, dimensiunile hârtiei, calitatea printului, modul color ori monocrom ș.a.m.d. Repet, dacă ai de imprimat aceleași tipuri de documente sau poze, setările rămân neschimbate de la o operațiune la cealaltă, nu trebuie să le parcurgi mereu, ci doar dacă schimbi dimensiunea hârtiei, dacă vrei să treci de la draft la calitate normală sau înaltă și tot așa.
Mi-a plăcut că aplicația Epson Smart Panel apare ca opțiune atunci când mergi către zona cu mai multe setări ale unui document ori ale unei poze. Practic, deschizi acel document / poză direct în aplicația Epson Smart Panel și de acolo către imprimare mai este doar un pas.
În ceea ce privește calitatea de imprimare, mai nimic de comentat. Epson EcoTank L18050 se descurcă admirabil atât cu documente monocrom, fie la calitate draft ori înaltă, cum se descurcă de minune și cu cele color ori cu pozele.
Eu am imprimat mai multe tipuri de conținut, atât pe hârtie normală, cât și pe hârtie fotografică chiar de la Epson. Aveam câteva zeci de astfel de hârtii de fotografie (15 x 10 cm) și am zis să le folosesc cu această ocazie.
În afară de exemplele de mai sus am mai printat alte câteva zeci de diferite documente și fotografii spre a-mi putea face o imagine cât mai concludentă. Cum am spus, nimic de obiectat vis-a-vis de calitatea printului.
Viteza oficială de imprimare pentru Epson EcoTank L18050 este cea din tabelul cu specificații de la începutul review-ului. Sigur că acea viteză este stabilită după anumite standarde de testare și că în utilizarea cotidiană contează enorm cantitatea de informație de pe fiecare coală de hârtie, nivelul de detalii, dacă printezi mai multe foi la rând sau una câte una etc.
Din punctul meu de vedere, viteza este una bună, din tot ce am mai folosit până acum este undeva peste medie, ba chiar spre primele locuri din zona inkjet.
Și mai mult, nu am cum să nu apreciez nivelul de zgomot. Epson EcoTank L18050 nu este silențioasă de-a dreptul, dar face cu mult mai puțin zgomot decât altele cu jet de cerneală. Aș spune că și din acest considerent este undeva sus. În plus, față de alte imprimante inkjet, nivelul de vibrații și mișcări din timpul printării este și el scăzut. Am folosit imprimante ce efectiv mișcau biroul cu totul când intrau în uz, dar la Epson EcoTank L18050 nu este nici pe departe cazul de așa ceva. Sunt mici vibrații și mișcări pe diferite direcții, cum și zgomot este, dar, așa cum am spus deja, ambele sunt mai mult decât acceptabile.
Conectivitate
Eu am folosit la Epson EcoTank L18050 strict metoda de conectivitate fără fir, prin Wi-Fi. Nu am întâmpinat niciun fel de dificultăți pe parcursul testelor, nu deconectări, nu nimic. Așa că nu văd de ce ar mai cumpăra cineva un cablu de la USB Type-B (din imprimată) spre alte port al PC-ului. Poți foarte bine să te conectezi la imprimantă fără cablu direct de la computer, de la tabletă ori telefon, deci cum nu se poate mai convenabil.
Epson EcoTank L18050 este compatibil cu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, doar pe 2.4 GHz, ce-i drept, dar parcă la o imprimantă nici nu ai nevoie de 5 GHz. De ce să încarci acest spectru cu conexiunea la o imprimantă, când mai bine lași liberă banda de 5 GHz pentru conexiuni mai importante…
În fine, dacă vrei neapărat să te legi la imprimantă cu cablu, poți folosi portul USB Type-B de pe spatele dispozitivului, poziționat în colțul din dreapta-jos. Opus acestuia este portul unde intră cablul de alimentare.
Preț
Imprimantă Epson EcoTank L18050 – 3.760 de lei pe Epson.ro. Consumabilele, adică recipientele de 70 ml cu cerneală neagră ori colorată, costă în jur de 54 de lei fiecare, pe același site. Un set complet de sticluțe de cerneală, din fiecare culoare, ar trebui să ajungă, conform producătorului, pentru circa 2.100 fotografii color de dimensiune 10 x 15 cm. (Prețurile sunt valabile la data publicării acestui articol).
Epson EcoTank L18050 nu este o imprimată ieftină, dar nici nu aș spune că este o imprimată pentru uz casnic. Asta fiindcă sunt foarte puțini cei ce au nevoie frecvent de tot ce poate această imprimantă. Nu știu câți vor printa prea des în format A3+, pe cartele / carduri PVC sau pe CD / DVD. Și oricum, dacă ai nevoie de așa ceva doar ocazional, poți apela atunci la cei ce oferă astfel de servicii specializate. Altfel, nu văd de ce un utilizator casnic ar merge către o imprimantă precum Epson EcoTank L18050. Pe de altă parte, dacă într-o afacere de nivel mic sau mediu ai nevoie de tot ce poate Epson EcoTank L18050, atunci situația se schimbă la 180 de grade. Asta fiindcă procesul de reumplere a rezervoarelor este pe cât se poate de simplu și nu necesită niciun fel de instruire, iar costul de printare este unul bun. Nu aș spune că este cel mai bun cu putință, dar oricum te alegi cu un raport optim de cost per pagină. Apoi, vorbim despre print în format maxim A3+ și o de calitate ridicată a acestuia inclusiv pentru fotografii pe hârtie glossy. În plus poți printa direct pe cartele din PVC ori pe CD / DVD. Iar toate aceste capabilități costă. Așadar, dacă ai nevoie de tot ce poate face Epson EcoTank L18050, atunci investiția aș aprecia că merită.